Onko Orpon hallitus onnistunut? Tuhotaanko siinä samalla myös hyvinointivaltio?
Oma vastaukseni on selkeä. Kyllä ja kyllä.
3.4.2025
Onnistunut "Hyvä hallitusohjelma" on edennyt liki täydellisesti mikäli otetaan talouspoliittiset trick down tavoitteet mittapuuksi. Kun ja jos näkökulmana pidetään voimakasta sekä vaikuttavaa rakenteen muutosta valumateorian mukaisesti, tulokset ovat äärettömän onnistuneita. Sipilän aikainen politiikka oli tämän rinnalla räpeltelyä, tosin tavoitteisiinsa nähden ei huonosti mennyt sekään. Orpo/Purra hallitus on todellakin pätenyt siinä missä ovat halunneetkin.
Petteri Orpon hallituksen päätöksistä voidaan pitää trickle-down talousteorian näkökulmasta onnistuneina seuraavia:
- Yritysten ja varakkaiden verotuksen keventäminen
- Sääntelyn vähentäminen
- Julkisten menojen leikkaukset
- Usko siihen, että hyödyt "valuvat" ylhäältä alaspäin koko yhteiskuntaan. Usko on vahva.
Orpon hallituksen toimista voidaan arvioida trick down valutusteorian näkökulmasta esimerkiksi:
- Veropolitiikka: Onko hallitus keventänyt yritys- tai pääomaverotusta? Tukeeko veropolitiikka enemmän suurituloisia vai pienituloisia?
- Työmarkkinauudistukset: Miten työmarkkinoiden joustavuutta on lisätty? Vahvistavatko uudistukset työnantajien asemaa?
- Julkisen sektorin muutokset: Onko hallitus leikannut julkisia menoja? Onko palveluita yksityistetty?
- Elinkeinopolitiikka: Tuetaanko erityisesti suuryrityksiä? Miten yrittäjyyttä edistetään?
- Julkisten talouden vakauttaminen:
- Hallitus on tehnyt päätöksiä, jotka teoreettisesti parantavat julkisten talouden kestävyyttä ja luovat edellytykset velkaantumisen vähentämiseen mikäli talous toimii myös viennin osalta. Tämä voi luoda vakaamman taloudellisen ympäristön, joka edistää yritysten investointeja ja kasvua, mikä on yhtenevä trickle-down talousteorian kanssa. Näkemys sekä tehdyt päätökset nojaavat odotukseen jossa suhdanteet muuttuvat positiivisiksi.
- Kestävän kasvun edistäminen:
- Hallitus on pyrkinyt palauttamaan Suomen kestävälle kasvupolulle, mikä voi luoda edellytykset uusille investoinneille ja työpaikoille. Tämä voi johtaa talouden kasvuun, joka hyödyttää laajempaa yhteiskuntaa. Tämä vaatii myös onnistuakseen voimakkaan viennin lisääntymisen sekä hyvän onnistuneen työllisyyspolitiikan
Trickle-down talousteoria korostaa yritysten ja korkeatuloisen hyvinvoinnin edistämistä, jotta nämä voisivat sijoittaa ja kuluttaa enemmän, mikä lopulta hyödyttäisi koko yhteiskuntaa. Orpon hallituksen päätökset, jotka tähtäävät julkisten talouden vakauttamiseen ja kestävän kasvun edistämiseen, voivat luoda edellytykset tähän prosessiin. Eli periaatteessa kaikki Orpon hallituksen tekemät päätökset ovat liki vähintäänkin hyvn onnituneet jos näkökulmana pidetään puhdasta trick down politiikan toimintamallia.
Trickle-down talousteorian kritiikki perustuu siihen, että veronalennukset ja muut etuisuudet yrityksille ja korkeatuloisille eivät välttämättä johtaisi laajempaan taloudelliseen hyvinvointiin tai työpaikkoihin. Tutkimukset ovat osoittaneet, että raha voi "jumittua" varakkaiden luo eikä välttämättä valu yhteiskunnan vähävaraisille.
Suomessa Petteri Orpon hallituksen päätökset voivat olla altistaa samankaltaisille ongelmille, jos ne eivät ole tarkoituksellisesti suunniteltu siten, että ne hyödyttäisivät laajempaa yhteiskuntaa. Esimerkiksi, jos veronalennukset ja sääntelyn vähentäminen suosivat vain pientä osaa väestöstä tai yrityksiä, tämä voisi johtaa epätasa-arvoon ja talouden epävakauteen. Jos vähävaraisten ostovoimaa leikataan liiaksi, rahan kierto yhteiskunnassa häriintyy vakavasti. Esimerkiksi trick down talouspolitiikkaa ei saisi soveltaa kovin vahvasti terveydenhoitoon
Orpon hallituksen päätökset, kuten julkisten talouden vakauttaminen ja kestävän kasvun edistäminen, voivat teoriassa olla hyödyllisiä, jos ne yhdistetään toimenpiteisiin, jotka varmistavat, että hyödyt jaetaan laajemmin yhteiskunnassa. Tämä voisi tarkoittaa investointeja koulutukseen, infrastruktuuriin ja sosiaaliturvaan, jotka hyödyttäisivät myös vähävaraisia ja keskiluokkaa. Tämä toimintamalli olisi kuitenkin puhdasoppista trick down teoriaa vastaan, vaikka olisikin yhteiskunnan kannalta hyvin tärkeää ottaa huomioon.
Kokonaisuutena, on tärkeää arvioida hallituksen päätöksiä laajemmassa kontekstissa ja huomioida, miten ne vaikuttavat eri yhteiskuntaryhmien hyvinvointiin. Jos päätökset ovat tasapainottamattomia, ne voivat johtaa samankaltaisiin ongelmiin kuin trickle-down talousteorian kritiikissä on huomattu.
Olen siis vahvasti sitä mieltä että kyllä ja kyllä pitävät paikkansa. Se poliittinen toimintamalli on erilaisten yksittäisten toimien myötä saatu lähes täydellisesti onnistumaan. Työvoiman ammattiliittojen trick down politiikan vastustaminen on saatu osittain murrettua. Työn hintaa saadaan varmasti tulevaisuudessa vielä tuntuvammin laskettua.
Työttömät sekä vähävaraiset ajtetaan ennennäkemättömän ahtaalle jotta ne ottaisivat trick down teorian mukaisesti "ylhäältä tulevan valuman" helpommin vastaan tekemällä töitä pienemmälläkin palkalla sekä heikommilla työehdoilla.
"Toivon, että hallitus ymmärtää, jos velvoitteiden sanktioita langettaa myös niille, jotka ovat tunnollisesti töitä hakeneet määrääkään laskematta, että tällaisilla suunnitelmilla poliitikot syyllistävät kaikki työnhakijat velvoitteiden laiminlyömisestä. Jos kerran tarkkaa tietoa on että on laiminlyöty hakemista, niin varmaan on mahdollista sanktioita kohdistaa niihin, jotka sen ansaitsevat, ei kaikille monelle sadalletuhannelle työttömälle? Tietenkin, jos suunnitelma on pelkästään ideologinen, se toteutetaan kaikille, mutta eiväthän kaikki saa rikoksistakaan tuomioita? Vain ne oikeasti syylliset!" Puheenvuoro Uusisuomi.fi Maarit Korhonen 2.4.2025
Talouspolitiikan täkyt eli ne heitot joilla kansalaiset on saatu mukaan ajattelumalliin ovat jonkin verran populistisia mutta hyvin toimivia. Jos ajatellaan minkälaisen mielikuvan antaa ajatus että taloutemme on kurjassa tilanteessa ja on aivan pakko tehdä leikkauksia sekä säästöjä. On selvää että jokainen suomalainen on ajatuksessaan valmis hyväksymään tehdyt leikkaukset koska nyt ollaan pelastamassa Suomea. Tottahan se onkin että talous on kurjassa tilanteessa, ja kurjistuu vielä voimakkaasti lisää ennenkuin uskomuksen mukainen suotuisa suhdanne tulisi avuksi. Velkaa joudutaan ottamaan paljon, ehkä velan käytännön vaikuttavuusmäärä tulee olemaan kaikkien aikojen ennätys.
Perintövero / vs luovutusvoittovero, on yksi täkyistä velkapelotteen lisäksi, mikä puree kansalaisiin todella helposti. Ei ole mitenkään tavatonta jos ensimmäinen ajatus siitä että "jee, perintövero pois" olisi hyvä uutinen. Asian toinen puoli on se että luovutusvoittoverolla olisi tarkoitus saada myös pienet perinnöt veron piiriin joita ne eivät ole aiemmin olleet. Ja samalla luovutusvoittoveron idea on että suuremmat sekä yritysmaailman suuret perinnöt eivät olisi verollisia jos perintöä ei myydä. Eli tämä on täysin puhdasoppinen trick down ajattelumalli. Nyt kuitenki tehdyn tutkimuksen mukaan (eilen 2.4.2025 julkaistu ) verovaje jäisi kuitenkin aivan liian suureksi. Saa nyt nähdä mitä päätöksiä lopulta tekevät. Trick down teoriaa soveltaen on se puuttuva osa ehkä vielä joillakin leikkausilla toteutettavissa.
Eli. edelleenkin Kyllä ja kyllä. Orpo on onnistunut siinä mitä hän halusi tehdä, ja tuhoaa siinä sivussa ehkä lopullisesti hyvinvointivaltion. Ainakin sen mikä oli entisen käsityksen mukaan hyvinvointivaltio. Tulevaisuus on hyvin toisenlainen ( Satiirinen visio )
"Nämä paljon puhutut leikkauslistat olivat siis samanlainen fiasko kuin kaikki muutkin hallituksen lupaukset. Aloittaessaan hallitus julisti saavansa aikaan 100 000 uutta työpaikkaa työttömyysturvan leikkauksilla ja työehtojen heikentämisellä. Nyt työpaikkoja on 76 000 vähemmän ja työttömiä 43 000 enemmän. Työttömyysaste on 9,1 prosenttia eli korkein yhdeksään vuoteen." Arvovalintoja Itäsuomalainen Sakari Timonen Kirjoittaja on juukalainen paluumuuttaja, bloggaaja ja juristi.
Onko se sitten meille kansalaisille hyvä asia?
Onko näin hyvin onnistunut rakenteellinen talouspolitiikan muutos hyvä asia.
Oma mielipiteeni on että kokonaisuus tulee olemaan surkea. Tämänhetikinen tilanne työllisyyden suhteen on järkyttävä, talous on liki kokonaan jumissa, positiivisia suhdanteita ei ole näköpiirissä. Sosiaalipuolen leikkauksia on luvassa poskettomasti lisää jo nyt aiheutetun tilanten vuoksi. Työttömät joutuvat todennäköisesti ennennäkemättömään ahdinkoon. Pelkään että pahoinvointi lisääntyy valtavasti, itsemurhia, rikoksia, talouspetoksia, ryöstöjä, murtoja , huijauksia tulee olemaan ennätysmäärä. Minä ihan oikeasti pelkään että tulemme kokemaan jo muualla maailmassa nähdyn ja koetun trick down politiikan epäonnistumsen.
Oma mielipiteeni on että talouspolitiikkaa olisi voitu alkaa hoitamaan siten että olisi hyvin voimakkaasti luotu edellytytkset viennin kasvulle, koulutttautumisella, tutkimukslla sekä myös teknisellä osaamisella ja ties millä mikä toimii viennin tukemiseksi. Jalostamisella jne jne.. Mutta nyt amerikan ja eu ja koko maailman tilanne tulee ajamaan meidät taloudelliseen suohon jossa taas maksajat ovat ne vähävaraisimmat. Meillä tuhlattiin ne resurssit joilla olisi voitu edes hiukan iskeä. Nyt monien ennusteiden mukainen oravanpyörä on jo vinhassa vauhdissa.
Siksi ajattelen ettei tässä vaiheessa hyvinvointivaltiota enää pelasta edes talouspolitiikan suunnan muutos kokonaan päinvastaiseksi trick up tyyliseksi, sillä tällä hetkellä epäonnistuneen talouspolitiikan, sekä kokonaisvaltaisen maailmanpolitiikan, epäsuotuisten suhdanteiden vuoksi se paras aika meni jo. Hei hei, kuka sammuttaa valot? mielialalla jatketaan.
Silti äänestäminen ei ole turhaa Ja ihan ehdottomasti äänestää omien tuntemuksiensa sekä tietojensa mukaisesti eikä toimia yleisen paineen alla
Vastaan itse esittämääni kysymukseeni. Ei ole hyvä asia.
Miksi?
Miksi?