Onko Orpon hallitus onnistunut? Tuhotaanko siinä samalla myös hyvinvointivaltio?
Oma vastaukseni on selkeä. Kyllä ja kyllä.
3.4.2025 ( Ps muista äänestää )
( Hiukan reilu vuosi sitten kirjoitin ensimmäisen ennusteeni hyvinvointivaltion tulevaisuudesta. Maalailin siinä melko karuja näkymiä joita en itsekään uskonut niin jyrkästi olevan käymässä toteen. Mutta kuten monissa tapauksissa totuus on tarua ihmeellisempi. Olen lisäillyt muutamia linkkejä kirjoitukseni tueksi jotta on helpompi saada kuva siitä mitä kirjoitin.
Kirjoitus sisältää paljon linkkejä joiden kautta sisällön kokonaisuuden voi helpommin sisäistää itselleen todetakseen kuinka hyvin kaikki on edennyt suunnitelman mukaisesti.)
Onnistunut "Hyvä hallitusohjelma" on edennyt liki täydellisesti mikäli otetaan talouspoliittiset trick down tavoitteet mittapuuksi. Sekä samanaikaisesti voimakkaasti toteutettua austerity talouskuri politiikkaa. Kun ja jos näkökulmana pidetään voimakasta sekä vaikuttavaa rakenteen muutosta valumateorian mukaisesti, tulokset ovat äärettömän onnistuneita. Työn hintaa on onnistuttu paineistamaan fiskaalisen devalvaation keinoin. Sipilän aikainen politiikka oli tämän rinnalla räpeltelyä, tosin tavoitteisiinsa nähden ei huonosti mennyt sekään. Orpo/Purra hallitus on todellakin pätenyt siinä missä ovat halunneetkin.
TINA (There is no alternative. Termin on popularisoinut Britannian entinen pääministeri Margaret Thatcher, joka hyödynsi There is no alternative fraasia osana retoriikkarepertuaariaan. ) retoriikka on toiminut hyvin kansalaisten pelotteen tueksi. Esille tuotujen asioiden epäpolitisointi on toiminut retoriikan tueksi erinomaisesti. Monia leikkauksia on voitu siten osoittaa välttämättömiksi, eikä niille ole voitu esittää vaihtoehtoja. TINA on toiminut erinomaisesti luoden demokratian kaventumista ja siten kasvattanut tavoitteiden tueksi poliittista polarisaatiota. Hyvin monet kansalaiset ovatkin siirtyneet onnistuneen retoriikan vuoksi "hyödyllisinä idiootteina" kannattamaan austerista politiikkaa. Polarisaation kohotus, sekä idiotismin ihailu ilmiönä on toiminut oikein hyödynnettynä erinomaisesti tavoitteita edistäessä. Monet kansalaiset toimivat vapaaehtoisesti hallituksen linjauksen puolesta puhujina esim SOME kanavilla
- -Köyhimpien asumistukien leikkaukset.
- -Lapsikorotusten poisto.
- -Hoitajamitoituksen leikkaukset.
- -ALV-korotus (25,5 %).
- -Sairauspäivärahojen leikkaaminen.
- -Ikäihmisten ympärivrkn hoivan leikkaukset
- -Ammatillisen koulutuksen leikkaukset.
- -Työttömyysturvan suojaosien poisto.
- -Ansiopäivärahan leikkaukset.
- -Vuorotteluvapaiden lakkautus.
- -Aikuiskoulutustuen lakkautus.
- -Lakko-oikeuden rajoittaminen.
- -Irtisanomissuojan heikentäminen.
- -1. sairauslomapäivän palkattomuus.
- -Toimeentulotuen leikkaukset.
- -Lääkekorvausten leikkaukset.
- -Työttömiä kauden lopussa 300 000.
Austerity ja Trick down poliittiset talouskäsitteet joita Orpon hallitus noudattaa linjauksissaan.
- Austerity on kuri taloudelle – Riskinä on että se leikkaa palveluita sekä useimmiten lamaannuttaa kysyntää. Luultavasti Orpon hallituksen tavoite on pysäyttää sisämarkkinat uuden edellä. Ainakin näin on kovin tapahtunut.
- Trickle-down on usko markkinoiden hyväntahtoisuuteen – se luottaa, että rikkaat jakavat vaurauttaan kun ovat saaneet helpommin ensin itselleen vaurautta.
- Molemmat ovat epäsuosittuja koska ne todellisuudessa syventävät eriarvoisuutta, mutta vastaavasti eriarvoisuus sekä polarisaatio helpottavat hallitusta näiden talouspoliittisten päämäärien toteuttamisessa. Hallitus voi jopa todeta eriarvoisuuden olevan vielä liian pientä. Siksi polarisaatiota vahvistetaan tuntuvasti.
Petteri Orpon hallituksen päätöksistä voidaan pitää trickle-down talousteorian näkökulmasta onnistuneina seuraavia:
- Yritysten ja varakkaiden verotuksen keventäminen
- Sääntelyn vähentäminen
- Julkisten menojen leikkaukset
- Usko siihen, että hyödyt "valuvat" ylhäältä alaspäin koko yhteiskuntaan. Usko on vahva, tai ainakin halutaan uskottavasti niin näyttää. Trick down ilmiön tukemiseksi köyhemmiltä leikataan kipupisteen rajaan saakka.
Orpon hallituksen toimista voidaan arvioida trick down valutusteorian näkökulmasta esimerkiksi:
- Veropolitiikka: Onko hallitus keventänyt yritys- tai pääomaverotusta? Tukeeko veropolitiikka enemmän suurituloisia vai pienituloisia?
- Työmarkkinauudistukset: Miten työmarkkinoiden joustavuutta on lisätty? Vahvistavatko uudistukset työnantajien asemaa?
- Julkisen sektorin muutokset: Onko hallitus leikannut julkisia menoja? Onko palveluita yksityistetty?
- Elinkeinopolitiikka: Tuetaanko erityisesti suuryrityksiä? Miten yrittäjyyttä edistetään?
- Julkisten talouden vakauttaminen:
- Hallitus on tehnyt päätöksiä, jotka teoreettisesti parantavat julkisten talouden kestävyyttä ja luovat edellytykset velkaantumisen vähentämiseen mikäli talous myös toimii myös viennin osalta. Päätökset vaativat ehdottomasti vientivajeen poistumista. Tämä siten voi luoda vakaamman taloudellisen ympäristön, joka edistää yritysten investointeja ja kasvua, mikä on yhtenevä trickle-down talousteorian kanssa. Näkemys sekä tehdyt päätökset nojaavat odotukseen jossa suhdanteet muuttuvat positiivisiksi. Ennusteet eivät ole kuitenkaan ole lainkaan hyvät.
- Kestävän kasvun edistäminen:
- Hallitus on pyrkinyt palauttamaan Suomen kestävälle kasvupolulle, mikä voi luoda edellytykset uusille investoinneille ja työpaikoille. Tämä voi johtaa talouden kasvuun, joka hyödyttää laajempaa yhteiskuntaa. Tämä vaatii kuitenkin myös onnistuakseen voimakkaan viennin lisääntymisen sekä hyvän onnistuneen työllisyyspolitiikan. Usko suhdanteiden mukaansa tempaisuun on vahva.
Trickle-down talousteoria korostaa yritysten ja korkeatuloisen hyvinvoinnin edistämistä, jotta nämä voisivat sijoittaa ja kuluttaa enemmän, mikä lopulta hyödyttäisi koko yhteiskuntaa. Orpon hallituksen päätökset, jotka tähtäävät julkisten talouden vakauttamiseen ja kestävän kasvun edistämiseen, voivat luoda edellytykset tähän prosessiin. Eli periaatteessa kaikki Orpon hallituksen tekemät päätökset ovat liki vähintäänkin hyvn onnistuneet jos näkökulmana pidetään puhdasta trick down sekä austerity talouskuri politiikan toimintamallia. Kuluttan rooli yhteiskunnassa on jo nyt kokenut halutun suuntaisen trick down muutoksen. Köyhemmillä ei enää ole rahaa, joten retorinen lause: "Työn arvostuksen nostaminen on tavoitteemme" on alkanut hyvin onnistuneen konformissin tuelle päteä voimakkaasti.
Trickle-down talousteorian kritiikki perustuu siihen, että veronalennukset ja muut etuisuudet yrityksille ja korkeatuloisille eivät välttämättä johtaisi laajempaan taloudelliseen hyvinvointiin tai työpaikkoihin. Tutkimukset ovat osoittaneet, että raha voi "jumittua" varakkaiden luo eikä välttämättä valu yhteiskunnan vähävaraisille.
Suomessa Petteri Orpon hallituksen päätökset voivat olla altistaa samankaltaisille ongelmille, jos ne eivät ole tarkoituksellisesti suunniteltu siten, että ne hyödyttäisivät laajempaa yhteiskuntaa. Esimerkiksi, jos veronalennukset ja sääntelyn vähentäminen suosivat vain pientä osaa väestöstä tai yrityksiä, tämä voisi johtaa epätasa-arvoon ja talouden epävakauteen. Jos vähävaraisten ostovoimaa leikataan liiaksi, rahan kierto yhteiskunnassa häriintyy vakavasti. Esimerkiksi trick down talouspolitiikkaa ei saisi soveltaa kovin vahvasti terveydenhoitoon eikä koulutukseen
Orpon hallituksen päätökset, kuten julkisten talouden vakauttaminen ja kestävän kasvun edistäminen, voivat teoriassa olla hyödyllisiä, jos ne yhdistetään toimenpiteisiin, jotka varmistavat, että hyödyt jaetaan laajemmin yhteiskunnassa. Tämä voisi tarkoittaa investointeja koulutukseen, infrastruktuuriin ja sosiaaliturvaan, jotka hyödyttäisivät myös vähävaraisia ja keskiluokkaa. Tämä toimintamalli olisi kuitenkin puhdasoppista oikeistolaista trick down teoriaa vastaan, vaikka olisikin yhteiskunnan kannalta hyvin tärkeää ottaa huomioon. Orpon hallitus haluaa ajaa yhteiskunnan vielä ahtaamalle jotta "kasvu" on sitten varmempaa.
Kokonaisuutena, on tärkeää arvioida hallituksen päätöksiä laajemmassa kontekstissa ja huomioida, miten ne vaikuttavat eri yhteiskuntaryhmien hyvinvointiin. Jos päätökset ovat tasapainottamattomia, ne voivat johtaa samankaltaisiin ongelmiin kuin trickle-down talousteorian kritiikissä on useinmiten huomattu.
Olen siis vahvasti sitä mieltä että kyllä ja kyllä pitävät paikkansa. Se poliittinen toimintamalli on erilaisten yksittäisten toimien myötä saatu lähes täydellisesti onnistumaan. Työvoiman ammattiliittojen juuri oikeistolaisen trick down politiikan vastustaminen on saatu osittain, tai jopa suureltaosin murrettua. Työn hintaa sekä palkkoja saadaan varmasti tulevaisuudessa vielä tuntuvammin laskettua, sekä työehtoja heikennettyä.
Työttömät sekä vähävaraiset ajtetaan ennennäkemättömän ahtaalle jotta ne ottaisivat trick down teorian mukaisesti "ylhäältä tulevan valuman" helpommin vastaan tekemällä töitä pienemmälläkin palkalla sekä heikommilla työehdoilla. Vaihtoehdot muille toimeentuloille ovat rajatut. Tätä tarkoittaa lause työn arvostuksen nostamisesta.
"Toivon, että hallitus ymmärtää, jos velvoitteiden sanktioita langettaa myös niille, jotka ovat tunnollisesti töitä hakeneet määrääkään laskematta, että tällaisilla suunnitelmilla poliitikot syyllistävät kaikki työnhakijat velvoitteiden laiminlyömisestä. Jos kerran tarkkaa tietoa on että on laiminlyöty hakemista, niin varmaan on mahdollista sanktioita kohdistaa niihin, jotka sen ansaitsevat, ei kaikille monelle sadalletuhannelle työttömälle? Tietenkin, jos suunnitelma on pelkästään ideologinen, se toteutetaan kaikille, mutta eiväthän kaikki saa rikoksistakaan tuomioita? Vain ne oikeasti syylliset!" Puheenvuoro Uusisuomi.fi Maarit Korhonen 2.4.2025
Talouspolitiikan täkyt eli ne heitot joilla kansalaiset on saatu mukaan ajattelumalliin ovat jonkin verran populistisia mutta hyvin toimivia. Jos ajatellaan minkälaisen mielikuvan antaa ajatus että taloutemme on kurjassa tilanteessa ja on aivan pakko tehdä leikkauksia sekä säästöjä. On selvää että jokainen suomalainen on ajatuksessaan valmis hyväksymään tehdyt leikkaukset koska nyt ollaan "pelastamassa" Suomea. Tottahan se onkin että talous on kurjassa tilanteessa, ja kurjistuu vielä voimakkaasti lisää ennenkuin uskomuksen mukainen suotuisa suhdanne tulisi avuksi. Velkaa joudutaan ottamaan paljon, ehkä velan käytännön vaikuttavuusmäärä tulee olemaan kaikkien aikojen ennätys.
Perintövero / vs luovutusvoittovero, on yksi niistä monista täkyistä velkapelotteen lisäksi, mikä puree kansalaisiin todella helposti. Ei ole mitenkään tavatonta jos ensimmäinen ajatus siitä että "jee, perintövero pois" olisi hyvä uutinen. Asian toinen puoli on se että kaavailulla luovutusvoittoverolla olisi tarkoitus saada myös pienet perinnöt veron piiriin joita ne eivät ole aiemmin olleet. Ja samalla luovutusvoittoveron idea on että suuremmat sekä yritysmaailman suuret perinnöt eivät olisi verollisia jos perintöä ei myydä. Eli tämä on täysin puhdasoppinen trick down ajattelumalli. Nyt kuitenki tehdyn tutkimuksen mukaan (eilen 2.4.2025 julkaistu ) verovaje jäisi kuitenkin aivan liian suureksi. Saa nyt nähdä mitä päätöksiä lopulta tekevät. Trick down teoriaa soveltaen on se puuttuva osa olisi ehkä vielä joillakin leikkausilla köyhiltä toteutettavissa. Ongelmana alkaa olemaan lähestyvä kipupiste jonka alle köyhimmiltäkään ei voida ottaa. Mutta on siinä varmaan vielä varaa, sehän on näkökantakysymys.
Ammattiliittojen jäsenmaksujen verovähennysoikeuden poistaminen jota on kaavailtu, on myös erinomainen keino murtaa ammattiliittojen voimaa, sekä jäsenmäärää. Lisäksi se tuo työntekijöille jotka maksavat liittojen jäsenmaksuja noin 190 miljoonan euron veronkorotuksen jolla voi antaa verokevennyksiä pääomaveroihin sekä varakkaampien veroluokkiin. Mikäli tämä menee lävitse se on erinomainen saavutus oikeistopoliittisesti katsoen.
Orpon hallitus on hyvin onnistunut
Eli. edelleenkin Kyllä ja kyllä. Orpo on onnistunut erinomaisesti siinä mitä hän halusi tehdä, ja tuhoaa siinä sivussa ehkä todennäköisesti lopullisesti hyvinvointivaltion. Ainakin sen mikä oli entisen käsityksen mukaan hyvinvointivaltio. Se 80 - 90 luvun hyvinvointivaltio on jo tuhottu. Tulevaisuus on hyvin toisenlainen ( Satiirinen visio )
Orpon hallitus on luonut valumapakkoa trick down politiikan tueksi. Kurjistamalla austerisen politiikan tapaan köyhien asemaa sekä asettamalla työntekijät sekä pienyrittäjät taloudellisesti siihen asemaan että työn hintaa saadaan laskettua heti kun ammattiliitot saadaan nujerrettua. Näin ollen valumaefektille tulee "imua" alhaalta kuin luonnostaan. Täydellinen poliittinen onnistuminen kyseessä.
"Nämä paljon puhutut leikkauslistat olivat siis samanlainen fiasko kuin kaikki muutkin hallituksen lupaukset. Aloittaessaan hallitus julisti saavansa aikaan 100 000 uutta työpaikkaa työttömyysturvan leikkauksilla ja työehtojen heikentämisellä. Nyt työpaikkoja on 76 000 vähemmän ja työttömiä 43 000 enemmän. Työttömyysaste on 9,1 prosenttia eli korkein yhdeksään vuoteen." Arvovalintoja Itäsuomalainen Sakari Timonen Kirjoittaja on juukalainen paluumuuttaja, bloggaaja ja juristi.
Onko se sitten meille kansalaisille hyvä asia?
Onko näin hyvin tavoitteissaan onnistunut rakenteellinen talouspolitiikan muutos hyvä asia kansalaisille?
Surkea tulevaisuus
Oma mielipiteeni on että tulevaisuuden kokonaisuus tulee olemaan surkea. SISH (”state-inflicted social harm”) nostaa jo vahvasti päätään työllisyyspolitiikan johdosta. Tämänhetkinen tilanne työllisyyden suhteen on järkyttävän huono, talous on liki kokonaan jumissa, positiivisia suhdanteita ei ole näköpiirissä. Sosiaalipuolen leikkauksia on luvassa poskettomasti lisää jo nyt aiheutetun tilanten vuoksi. Työttömät joutuvat todennäköisesti ennennäkemättömään ahdinkoon. Pelkään että pahoinvointi lisääntyy valtavasti, itsemurhia, rikoksia, talouspetoksia, ryöstöjä, murtoja , huijauksia tulee olemaan ennätysmäärä. Minä ihan oikeasti pelkään että tulemme kokemaan jo muualla maailmassa nähdyn ja koetun trick down politiikan epäonnistumsen.
Oma mielipiteeni on että talouspolitiikkaa olisi voitu alkaa hoitamaan siten että olisi hyvin voimakkaasti luotu edellytytkset viennin kasvulle, koulutttautumisella, tutkimukslla sekä myös teknisellä osaamisella ja ties millä mikä toimii viennin tukemiseksi. Jalostamisella jne jne.. Mutta nyt amerikan ja eu ja koko maailman tilanne tulee ajamaan meidät taloudelliseen suohon jossa taas maksajat ovat ne vähävaraisimmat. Meillä tuhlattiin ne resurssit joilla olisi voitu edes hiukan iskeä. Nyt monien aiemmin esitettyjen ennusteiden mukainen oravanpyörä on jo vinhassa vauhdissa. Talous on ajautumassa erittäin huonoon velkasuhteeseen sekä kierteeseen joka heikentää itse itseään.
"Trickle-down talousteoria korostaa yritysten ja korkeatuloisen hyvinvoinnin edistämistä, jotta nämä voisivat sijoittaa ja kuluttaa enemmän, mikä lopulta hyödyttäisi koko yhteiskuntaa". Kun tämän lauseen purkaa osiksi ja palasiksi käsittäen miten mikäkin osanen toimii ja miten tulisi toimia, voi päättelemällä jo huomata että onnistuminen on hyvin epätodennäköistä. Siksi uskallankin väittää että ns entisen hyvinvointivalton toimintamalli romutetaan täysin tarkoituksenmukaisesti. Romutus ei ole vahinko. perusteluksi näen että trick down teorian vaatii toimiakseen "imua" alhaalta jotta valuma ylhäätä voi toimia.
Siksi ajattelen ettei tässä vaiheessa hyvinvointivaltiota enää pelasta edes talouspolitiikan suunnan muutos kokonaan päinvastaiseksi tai trick up tyyliseksi, sillä tällä hetkellä epäonnistuneen talouspolitiikan, sekä kokonaisvaltaisen maailmanpolitiikan, epäsuotuisten suhdanteiden vuoksi se paras aika meni jo. Hei hei, kuka sammuttaa valot? mielialalla jatketaan.
Silti äänestäminen ei ole turhaa Ja ihan ehdottomasti äänestää omien tuntemuksiensa sekä tietojensa mukaisesti eikä toimia yleisen paineen alla ( kuuntele sisintäsi, "Tulenko oppiin" )
Vastaan itse esittämääni kysymukseeni.
Ei ole hyvä asia.
Nyt tehdyt rakenteelliset muutokset ovat niin syvällä ettei niitä voida todennäköisesti enää lainkaan palauttaa entiselleen.
"Mikä säästö on sellainen, joka lopulta aiheuttaa kulujen lisääntymistä?
Kuinka järkevää on tehdä talouspolitiikkaa, jota tutkitun tiedon sijaan ohjaa pääasiassa oma ideologia?
Sellainen ei ole vastuullista vaan yksinkertaisesti tyhmää." ... ... "Myös pienituloisiin ja huono-osaisiin kohdistuvat leikkaukset vaikuttavat lähinnä ideologisilta, vaikka niitäkin perustellaan taloudella. Hallitus teki viime ja tänä vuonna suuria leikkauksia sosiaaliturvaan, esimerkiksi työttömyysturvaan, asumistukeen ja toimeentulotukeen. THL:n arvion mukaan leikkaukset voivat pudottaa köyhyysrajan alapuolelle jopa 100 000 suomalaista. " Apu Johannes Kotkavirta
Puoliväliriihi 23.4.2025
Hallitus ei noudata puhdasta trick down talouspolitiikkaa puoliväliriihen päätöksissään, vaan "estää" valumaterian mukaisen valuman alas yhteiskunnan hyödyksi leikkauksilla. Hyvinvointiyhtiskunnan perusteet murenevat pala palalta.
Suomen hallituksen puoliväliriihen päätökset voidaan nähdä säästöpolitiikan eli austerity-ajattelumallin mukaisina. vaikka sisältää paljon trick down elementtejä.
Hallituksen puoliväliriihen päätökset eivät täysin noudata trickle-down talouspolitiikan periaatteita, koska Trickle-down talouspolitiikka perustuu ajatukseen, että veronalennukset ja taloudelliset edut yläluokalle ja yrityksille johtavat talouskasvuun, joka hyödyttää lopulta myös alempia tulotasoja.
Orpon hallituksen päätökset kohdistavat veronalennukset erityisesti hyvätuloisille ja yrityksille, mikä on yhteensopivaa trickle-down talouspolitiikan kanssa. Hallitus korostaa, että nämä toimet edistävät talouskasvua, työllisyyttä ja investointeja.
Kuitenkin, samalla kun veronalennuksia tehdään, hallitus leikkaa merkittävästi julkisia palveluja, koulutusta ja sosiaaliturvaa. Nämä leikkaukset voivat heikentää hyvinvointivaltiota ja lisätä eriarvoisuutta, mikä on ristiriidassa trickle-down talouspolitiikan kanssa. Trickle-down talouspolitiikan mukaan taloudelliset edut ylhäältä pitäisi "valua" myös alempiin tulotasoihin, mutta julkisten palveluiden leikkaukset voivat estää tämän tapahtumisen.
Lisäksi, kritiikin mukaan hallituksen päätökset lisäävät velkaantumista ja köyhyyttä, mikä on myös ristiriidassa trickle-down talouspolitiikan tavoitteiden kanssa.
Yhteenvetona, vaikka hallituksen päätökset sisältävät trickle-down talouspolitiikan elementtejä, ne eivät täysin noudata sen periaatteita, koska samanaikaiset leikkaukset julkisiin palveluihin ja sosiaaliturvaan voivat heikentää talouden kestävyyttä ja lisätä eriarvoisuutta. Puoliväliriihestä kooste
Orpon hallituksen talousviestintä ja sen haasteet
1. Viestinnän ydin: "Meillä ei ole vaihtoehtoa"
- Vaikeat päätökset esitetään pakollisina ja väistämättöminä, koska on "pakko" ( Julkisen velan tasapainoitus, valtionvelan tasapainotus jne jne. )
- Hallitus viestii vastuullisuutta, mutta samalla uhriutuu tiukan todellisuuden esiintyessä
2. Kokoomuksen talousmyytti
- Maine vastuullisena talouspuolueena on vahva, onhan kokoomus yritystaloustieteen osaajia. Elinkeinoelämän "juoksupoika".
- Faktat eivät yksiselitteisesti tue mainetta (velka kasvoi lähestulkoon aina myös heidän kaudellaan)
3. Uhriutuminen viestintästrategiana
- Hallitus esittää itsensä kansan sijaan uhrina
- Viestinnällinen umpikuja: uskottavuus kärsii rajusti, syyllisten osoittelu jatkuu, vain osa kansasta enää uskoo viestinnän.
4. Todellisuus haastaa retoriikan
- Työttömyys, köyhyys ja epävarmuus lisääntyvät vaikka puheiden mukaan kaiken piti kääntyä toisin.
- Asiantuntijakritiikki kasvaa – luottamus horjuu Asiantuntijat ovat kovin varoitelleet käytetyistä menetelmistä
Keskeisiä kysymyksiä.
- Onko kokoomuksen osaaminen todellista vai mielikuvaa?
- Johtaako nykylinja hyvinvointiin vai kriisiin?