Poliittiset lakot jatkuvat ( 21.3.2024 )

Lakkorintama jatkuu koska eilen ilmoitetut neuvottelut hallituksen ja AY liikeiiden välillä eivät tuottaneet kumpaakn osapuolta miellyttävää tai hyväksyttävää tulosta. Hallitus tietää olevansa todella vahvoilla. Hallituksen esitykset kuulostavat pieniltä asioilta työelämän heikennyksinä, mutta taustalla on paljon kunnianhimoisempi suunnitelma joka on vaarassa toteutua. Näyttää jopa todennäköiseltä.

Suunnitelmana on luoda epäjärjestys työntekijöiden rintamaan. Ammattiyhditysliikkeet halutaan romuttaa ja työehdot sekä palkkaus halutaan pelkästään työnantajan sanelemaksi.

Poliittiset lakot sekä tukilakot joita ei juuri yleensä milloinkaan ole pieniä poikkeuksia lukuunottamatta käytetty. Ay:n mahdollisuus käyttää aseena poliittisia tai tukilakkoja halutaan lailla kieltää. Sakkoja halutaan ammattiliitoille sekä jopa sen yksityisille jäsenille jos lakko todetaan laittomaksi. Tämän lainkohdan tarkoitus on tehdä ammattiliitoista sekä työntekijöistä "munattomia" joilla ei ole yhtäkään keinoa mielenosoitusta lukuunottamatta vaatia oikeuksiaan. Hallitus voi lain voimassa ollessaan tehdä mitä heikennyksiä tahansa, eikä siihen enää voisi lakoilla puuttua.

Työn markkinahintaa halutaan alentaa. Puhutaan kaikenmaailman kannustinloukuista ja "mahdollisuudesta ottaa työtä vastaan" Näillä ulosteelle haisevissa lauseissa ei ole muuta tarkoitusta kuin kurittaa ja nälättää ihmiset siihen tilanteeseen että joko varastavat toimeentulokseen tai pääsevät alipalkattuina töihin jonnekin ja tietenkin ilman koulutusta koska aikuiskoulutus lakkautetaan, kansan sivistystyö minimoidaan. Tavoite on ilmiselvä. Edellistä aikaisemman hallituskauden aikana eräs kansanedustaja oli nähnyt risuja junan ikkunasta ja totesi että työttömät voisivat vaikka mennä risusavottaan. No tässä älynleimauksessa jäi huomioimatta kokonainen joukko erilaisia lainkohtia sekä työturvallisuusnäkökohtia, puhumattakaan kenen metsään saa luvatta mennä ja kuka maksaa palkan.  ( lupaa tuskin saa johtuen edellisistä lainkohdista ) tavoite on siis todellakin saada ihmiset uskomaan tyhmyyksissään että risusavottaan saa mennä tosta vaan ja se kannattaa. Kuka tosiaan lie palkan maksaa, se jää kertomatta 

Ideana tästä nyt puhun. Enempi vertauskuvallisesti. Mutta tosihan se on että kurjassa elämäntilanteessa turvaudutaan epätoivoisiin keinoihin. Epätoivoiset keinot ovat myös usein ns "verottomia" keinoja. Tämäkin taitanee olla hallituksen tavoite. Kokoomus ei ole koskaan eikä milloinkaan eikä liene persutkaan niin välittäneet muusta kunhan hinta on ostaessa halpa ja myydessä saa verot hukattua jonkun muun kontoille. Tälläkin hetkellä verovaje senkun kasvaa eikä hallitus ole ollut tuskissaan siitä vielä yhtään kertaa vaikka valtion velasta hokeekin suu vaahdossa aamusta iltaan. Tämä ristiriita paljastaakin suoraan mistä on kyse.

Sekin on tosiasia että suuryritykset saavat jo nyt julkiselta sektorilta valtavia tukia. Yrityksille palkkakulut ovat vain pieni osa yritystoiminnan kuluista. Nyt haetaankin taas kahta kärpästä yhdellä iskulla, eli halpaa työvoimaa johon voi osallistua maahanmuuttaja tai kantasuomalainen samalla hinnalla. Siis halvalla. Tämäkin on valtava tuki suuryrityksille.

Yrittäjyyteen tämä vaikuttaa aina vain enemmän ja enemmän. Kun takavuosina puhuttiin kilpailun vääristämisestä sillä että joku tekee saman työn esim verottomana, tai ilman työsuhdetta aiheuttaen yritykselle ylimääräistä kilpailuetua muihin nähden. Niin tullaan puhumaan vastakin, mutta mitä siitä. Tuuli vaan huulia heiluttelee. Sillä jokaikinen epätoivoinen heikomassa taloudellisessa asemassa oleva on valmis tekemään mitättömillä palkkioilla työtä työn tarjoajalle. Tämä ilmiö syö kaiken leivän rehellisiltä yrittäjiltä joiden toimintaa ei auta halpa työvoima, eli siis pieni yritys. Ostovoima olisi avainsana siihen miten aloittava (mies ja hiace ) idealla aloitteleva yrittäjä pääsee jaloilleen. Mutta mihin katosi ostovoima? Sitä kannattaa miettiä kaksi tai kolmekin kertaa.

Mikäli hallituksen tavoite lakimuutoksista tulee menemään läpi. Kuka osaa sekä uskaltaa ennustaa tulevaisuuteen? Maahan lyöty ja munattomaksi leikattu duunari ammattiliittoineen joka on sekin lyöty, ei hevillä unohda mitä hänelle tehtiin. En lähde asiaa liian kaukasi historiasta kaivelemaan mutta ollessani 70 luvulla nuori työntekijä oli päivänselvää että työntekijät pitivät toistensa puolta. Moni vanhempi työntekijä sanoikin että tee työsi hyvin, pysy työnantajan kanssa väleissä, älä huijaa tai fuskaa. Mutta älä helkutissa ala kaveriksi.  Muistoissa heillä oli vielä niin vahvasti menneiden aikojen epäoikeudenmukaisuudet.

Tilanne on niin paha.

Ay liikkeet sekä hallitus kamppailu tulisi lopettaa ennen kuin se menee liian koviin äärimmäisyyksiin. En usko että Ay liike tulee tälle jääräpää hallitukselle pärjäämään. Koko ajan Ay liike samalla murentaa voimiaan kun se ripoittain yrittää saada mielipiteensä huomioon. Pitkittyessään nämä jees jees ihmiset eli duunarit jotka ottavat itsekin mielellään turpiin tässä samalla murentavat duunarien rintamaa sisältä päin.

Olen edelleen sitä mieltä että tämä kokonaisuus pitäisi hoitaa yhdessa sopimalla. Yhdessä saa aina paremman lopputuksen kuin sanelemalla.

Mikäli ei nyt sovita "tulee turpaan niin että tukka lähtee" tämän kuulemani vanhan sanonnan tarkoitus on kertoa että tässä taistelussa ei ole voittajia. Ensin saa Ay liike selkäänsä, koska heillä on ylivalta, ja ehkä vuosien kuluessa astuu toinen sananlaskun tynkänen esille eli "kosto on suloinen". Olen varma että tässä leikissä "tukka tutisee" vuoroin perään ja vielä pitkään.

Olen itse toiminut työnantajana sekä yrittäjänä. Olen aina muutenkin pitänyt työntekijöitä yritykseni tai edustamani yrityksen voimavarana sekä yhteisenä tekijänä. Olen aina arvostanut työntekijän oikeuksia sekä TES asetuksia. Ja juuri sen vuoksi edelleenkin arvostan ammattiliittojen asemaa neuvottelijana työntekijän oikeuksien puolesta. Aivan samoin olen aina arvostanut ylemmällä tasolla olevia näkemyksiä sekä sopimuksia.

Luulenpa että tällaisen yhteistyökuvion särkemisellä hallitus tulee rakentamaan suuren kuilun ihmisten välille. Pelkään myös että kuilu on aluksi liian syvä jotta sen yli pääsisi. Suoraan sanottuna takaraivossa asuu pelko jopa liian suuresta kahtia jakautumisesta.

Yrityselämän juuri alkavat yrittäjät, harvaanasutuilla alueilla olevat yrittäjät uppoavat näiden jees jees "kyllä herra"  ihmisten kanssa saman kuilun pohjalle.

Tulevaisuutta havitteleville.

En sano että hyvää tulevaisuutta. Riittää että edes tulevaisuutta havitteleville sanon. Seuratkaa joskus ihan oikeasti mitä politiikot tekevät oikeasti, älkääkö kuunnelko mitä ne lupaa. Mainospuheet sekä tunnetut verhoilulauseet ilmastonmuutos, työttömyys, veltionvelka, julkinenvelka, kilpailukyky. polttoaineen hinta, työn verotus  jne näistä puhutaan, näihin nojataan ja näillä saadaan ääniä. Mutta se mitä oikeasti tapahtuu näiden verhojen takana ja mitä kukin puolue oikeasti ajaa on monesti kokonaan toinen juttu kuin mille puheet kuulostavat. Koettakaa opetella puolueiden ideologia. Esimerkiksi vanha slogani menneiltä vuosilta: "Kokoomus on työläisten puolue", tai perussuomalaisten väittämä vuosien takaa ettei kukaan ole niin duunarin puolella kuin he. Koettakaa opiskella ymmärtämään ettei Kokoomus ole ikinä ollut tavallisen kansan puolue, eikä ikinä ole saanut valtion taloutta paremmaksi. Puhetta on aina ollut, mutta tavallinen kansa on aina maksumies lopunperin. Ja mitä sitten tulee persuihin niin sama koskee heitä. Seuraa oikeita päämääriä älä mainoslauseita.

 

Linkkejä

Dieselin hinta laski rajusti Inksassa. Ennakoiko hinnanpudotus tulevaa? ( 4.4.2023)

Edessä "kylmää kyytiä" vähempiosaisia kohtaan 3.4.2023

Erikoista aikaa eletään

Parantaako ansiosidonnaisen lyhennys työllisyyttä

Työttömän tai duunarin mielenmaisemaa

Työelämä heikennyksiä. Miksi?

Moni kakku päältä kaunis, sisältä ... Orpon tulevissa rasismin vastaisissa toimissa on ehkä toinenkin näkökanta. Tai siis onkin.

H.E.P.S oli tavaratalo ennen, mitä siitä jäi jäljelle. Kiva slogani tuli mieleen

 

 

 

Comments powered by CComment