Kerran elettyä

18.4.2024 

Kiitos!

Kaikkein ensimmäiseksi esitän kiitokset niille kaikille joiden kanssa olen saanut tehdä yhteistyötä sekä työskennellä näissä yhteyksissä .
Jätän tässä yhteydessä henkilöiden nimet pois julkisuudesta.

Kymenlaakson Opisto
Kouvola Innovation oy ( Kinno )
Kouvolan aikuiskoulutuskeskus. ( vanha nimi )
Lahden alueen uusyrityskeskus
Uusyrityskeskukset ry
Osuuskuntayhditys Coop Finland ry
Pellervo
Lahden TE- keskus, sekä te-toimisto
Kouvolan te-toimisto
Työosuuskunta Innetti tsto
Kymijoen tukipuu ry
Ravimäkiyhdistys ry
Lahden alueen osk Startti tsto
Koulutuskeskus Salpaus
Cursor
Cimson koulutuspalvelut
Kuusankosken työväenopisto.
Kouvolan kansalaisopisto
Kuusankosken yrittäjät ry

Varmaan joitain jäi vielä mainitsematta. Kiitos myös heille.
Työllistämistyön yhteistyökuviot olivat moninaiset, eikä ilman yhteistyötä olisi voinut onnistua.

Filminauhana

Kun joku työ tai pidempi osallistuminen toimintaan päättyy, jää sellainen tyhjä olo. Siinä hetkessä elää "filminauhana" menneitä asioita lävitse todeten ettei niitä enää koskaan saa takaisin. Jos kaikki on mennyt hyvin, ei hetkiä tarvitsekaan palauttaa takaisin, vaan tyytyväisenä todeta että "aikansa kutakin". Välillä on hyvä kerrata mielessä omaa tarinaansa, koska sieltä voi poimia monia hyviä asioita tulevaisuuteen.

Elämäni aikana on aikaisempiakin suuria töelämän hetkiä joista en nyt tällä kertaa puhu. Lopetin aikaisemmin oman maahantuonti/varaosaliike korjaamoni, sekä sen jälkeen myös pitkä n 14 vuoden työnparsi tietotekniikan, sekä työnhaun sekä yrittäjyyden kouluttajana opistossa loppui aikoinaan.

Nyt juuri eilen ( 17.4.2024 ) tavallaan tapahtui kaksi asiaa yhdellä kertaa, vaikkei kumpikaan ole tavallaan päivämääriltään samaan aikana loppunut. 

Pitkäaikainen hallitustyö Coopin hallituksessa vuodesta 2011 päättyi nyt 2024 Coopin kevätkokouksessa. . En usko että enää jatkaisin hallituksessa vaikka tulisi mahdollisuuskin. Jäsenyyttä yhdistyksessä aion vielä jatkaa tietenkin. Sattumalta kun avasin tietokoneeni valmistautuessa Coopin kevätkokoukseen, lukaisin sähköpostista työosuuskunnan konkurssin pesänhoitajan kirjeen jossa kutsutaan konkurssin päätöskokoukseen. Vuodesta 1.1.1998 alkanut toiminnanohjaajan työ päättyi jo 31.5.2022 konkurssiin, ja nyt yrityksen y-tunnus haudataan lopullisesti. Päätöspiste sille tarinalle.

Oman korjaamotoiminnan lopettamisen jälkeen siirryin ensin puhtaasti tietotekniikan pariin oman kouluttautumiseni  v -95 jälkeen, ja aloin tekemään sovelluksia sekä kotisivuja yms. yritysmaailman tarpeisiin, sekä koulutin yrityksissä tietotekniikkaa.  Mutta se sai yllätyskäänteen siinä mielessä että se muuttui enemmän  Te- toimiston tietotekniikkakoulutuksiksi joissa työttömille koulutettiin perustaidot tietotekniikkaan.

Jouduin siis hieman jättämään yrityskoulutuksia sekä mikrotukihenkilön töitä vähemmälle. Tämäkin suuntaus TE-hallinnon koulutuksissa muuttui voimakkaasti kahteen suuntaan. Sisältöön tuli vahvasti työnhaku ja toisena suuntana yrittäjyys. Molempia suuntauksia koulutin kursseilla myös erikseen. Tein myös niiden lisäksi paljon asiakapalvelu koulutuksia, myyntikoulutuksia, osuustoimintakoulutuksia, yrittäjyyden koulutuksia. 

Olin siirtynyt autoalalta tietotekniikan kautta yhä enemmän ja enemmän työllistämisen eri muotojen pariin. Koen että olen tehnyt liki puolet työurastani työllisyyden edistämistyötä. Koin että aikaisempi oma kokemus työnantajana, yrittäjänänä, työntekijänä, oli suureksi avuksi suorittaessani työllisyyskouluttajan työtä monella eri saralla. Erityisen lähelle sydäntäni pääsi osuustoiminta sekä yhteisöllisyys yhteisyrityksessä.

Asioita joita voi oikeastaan kokea vain kerran. Pidempiä rupeamia työelämän varrelta.

Työosuuskunta Innetti

Menin tai siis hain ensimmäistä kertaa työosuuskunnan jäseneksi 1997 kesällä. Pääsin jäseneksi ja tulin syyskokouksessa valituksi hallituksen jäseneksi jossa olinkin yhtäjaksoisesti puheenjohtajana 31.5.2022 saakka jolloin osuuskunta ajautui monien asioiden yhteensaattamana konkurssiin. Vähäisimpänä konkurssiin johtaneista syistä ei voi pitää korona ajan täydellistä pysähtyneisyyttä.

Osuuskunnassa olin mukana tekemässä lukuisia erilaisia työllistämistä edistäviä projekteja. Sain osuuskunnasta erinomaisen alustan tehdä myös omia erilaisia yhteistyökuvioita eri yhteistyö kumppaneiden kanssa.

Luin eilen saamani kirjeen jossa konkurssipesänhoitaja kutsuu päätös kokoukseen ensi kuussa. Tämä piste lopettaa sitten Työosuuskunnan lopullisesti. Pitkä monivaiheinen osuuskunnan tarina saa päätepisteensä. Matka on ollut osuuskunnan kanssa todella monipuolinen sekä vaiheikas. "Itku pitkästä ilosta ja pieru paljosta nauramisesta" on olevinaan opettavainen sananlasku lapsien käyttäytymismalliin. Sopii pieneltä osin myös matkaani osuuskunnan kanssa. Koko osuuskunnan historian matkan jonka kuljin osuuskunnan kanssa mukana oli viimeistä kahta vuotta lukuunottamatta koko ajan kasvua. Liikevaihdollinen kasvu jatkoi jatkamistaan vaikka tilapäisesti joskus tulos jäikin pienemmäksi kuin yleensä. Jäsenmääräkin hipoi 200 jäsenen lukumäärää välillä. Sitten lopulta viimeiset kaksi vuotta söivät kaiken, sekä vielä reilusti ylikin sen minimaalisen jonka osuuskunta oli aikaisemmin kerännyt. 

Lahden alueen osuuskunta Startti

Mainittavin Innetin kanssa sekä avustuksella tekemäni projekti. Olin mukana kehittämässä muitakin osuuskunta projekteja. Ylivoimaisesti tehokkaimmaksi työn näytteeksi jäi Lahden Startti joka syntyi Lahden alueen uusyrityskeskuksen, Koulutuskeskus Salpauksen sekä Lahden Te- toimiston kanssa yhteistyönä.

Kymenlaakson Opisto

Olin vuodesta 1998 lähtien n 14 vuotta lähes päätoimisesti kouluttajana TE-hallinnon työvoimapoliittisissa  ATK, yrittäjyys, yrittäjä sekä työnhaku pohjaisissa koulutuksissa. Vieläkin ns korona aikaan saakka pidin ns seniori koulutuksia tietotekniikasta sekä mobiilitekniikasta. Työosuuskunta Innetin sekä Kymenlaakson opiston yhteistyö oli hyvin pitkä sekä tiivis yhtäjaksoinen kausi.

Osuuskuntayhdistys Coop Finland ry

Coop Finland Osuuskunnan kehittäjät ry:n jäseneksi hakeuduin 2010 syyskesän aikoihin. Heti seuraavan kevään 2011 kevätkokouksessa minut valittiin hallituksen jäseneksi. Olin siitä lähtien eiliseen 17.4.2024 saakka Coopin hallituksen jäsen. Yhdistys vaihtoi strategian muutoksen myötä nimensä viime vuonna Osuuskuntayhditys Coop Finland Ry: ksi. Olemme Coopin kanssa tehneet useita työvoimapoliittisia sekä osuustoiminnallsia lausuntoja joita meiltä on esim työministeriö pyytänyt. On ollut ilo olla mukana merkittävän yhdistyksen hallinnossa sekä jäsenenä. Jäsenenä tulen todennäköisesti vielä jatkamaan. Hallitustyöskentelystä olin jo pariin viime vuoteen ajatellut etten tiedä onko minulla enää samanlaista kehittävää potentiaalia kuin aikaisempina aikoina. Olin täysin valmis sekä valmistautunut antamaan tilaa uusille. On ilo huomata kuinka uusia tulokkaita ja halukkaita on tullut jatkamaan ansiokkaan yhdistyksen vetäjinä.

Coop yhdistys sekä osuuskunta

Oikeastaan minulla ei ollut tarkoitus kehittää osuustoimintaa pelkästään työttömyysturva asioiden suhteen, mutta koko aikakausi vuodesta 2010 lähtien vuoteen 2022 saakka oli jatkuvaa työttömyysturvalain sekä osuuskunnan jäsenen toiminnan yhteensovittamista. Coop ( osuuskuntayhdistys Coop Finland ) oli äärettömän tärkeä kontakti nitomaan yhteen näkemyksiä joilla voi opastaa sekä ohjeistaa osuuskuntia toimimaan niin että sen jäsenillä on työntekijän aseman mukainen työttömyysturva. Vastaavasti Coopissa kehittelimmem kokemusten pohjalta lausuntoja työministeriölle jossa kerroimme osuuskunnan kannalta oleellisia asioita. Ja täytyy sanoa että lausuntojen pohjalta Coop sai joitain näkemyksiä esille sekä huomioitavaksi saakka jopa lain tekstiin.

Aika jona olin luomassa uusia osuuskuntia sekä luotsaamassa osuuskuntia eteenpäin oli aluksi kehittämisestä sekä uustoiminnan avustamisesta sääntöjen luomisesta jne muuttunut "taisteluksi" työttömyysturvan suojaamiseksi. Aika jolloin kirjoitin varmaan satoja erilaisia tilanne ohjeistuksia, sekä olin yhteydessä TE-viranomaisiin yhteistyössä saadaksemme luotua olosuhteet joissa on "turvallista" toimia. Kävin lukuisissa eri kaupungeissa sekä oppilaitoksissa esittelemässä osuustoimintaa huomioiden työttömyysturvan vaatimukset. Luulenpa ettei sata tai kaksikaan sataa erilaista kirjoitusta tai puhetta asiasta riitä kertomaan työn määrää sen asian tiimoilta.

Muitakin seikkoja Coop sekä osuuskuntatyö opetti ymmärtämään syvemmin. Yhteisöllisyys sekä yhteisen yrityksen laajamittainen käsittäminen. Luulenpa että olisi ollut huomattavasti vaikeampaa käsittää mitä oikeasti on osuustoiminta ja mitä hyötyjä se voisi tuoda, ellen olisi ollut molemmissa hallinollisella tasolla mukana.

Kaikki eletty ja koettu ei silti ole hukkaan heitettyä. 

Jokainen kokemus sisältää opittua. Itselle ei saa antaa lupaa tulla sellaisen tunteen ettei enää osaa. Enimmäkseen ongelma osaamisen kohtaannossa on se ettei muut tiedä mitä osaan, enkä pääse sitä näyttämään. On osattava sekä uskallettava kertoa siitä mitä on kokenut ja oppinut.

kannattaa itselle kerätä se "tarina" ja käydä se vielä kerran kunnolla lävitse. Poimia sieltä se oleellinen jota kantaa mukana, ja sitten heittää loput vaikka menemään.

Ja kyllä se on totta. Olen vieläkin valmis antamaan oman osaamiseni muiden käyttöön.


Kuvassa joka on otettu 10.4.2019 seminaarissa. Coop ry suurella joukolla mukana. 

Coop 20 vuotta 2017 marraskuu. Aalto-auditorio, Malminrinne 6 E (Kamppi), 

Coop 20 vuotta

 

Olen aina tuntenut olevani tärkeällä asialla Coopissa

Coop 25 vuotta Oma sivunsa aiheesta 
 "Filminauhaa"


 

Lahdessa olin monessa osoitteessa.

Työhuone "Lahes"

Renor kiinteistöissä oli hienoja kunnostettuja toimistotiloja. Tässä työskentelin Lahden alueen uusyrityskeskuksen yritysneuvojana ja siinä erityisesti osuustoiminnan osaajana. Olin myös Lahden alueen osk Startin työhuoneella.

Välillä pidettiin pöytäpalsuja

ICA Paneeli "Yhdessä yrittämään"

ica paneli

Ja välillä piti käydä Tampereella työkäynnillä. Näyttäisi olevan Pendolino junan kahvio. Tampere oli osuustoiminnan kannalta yksi oleellisista paikoista.  Kiitos Niina ja Ulla neuvoista sekä opeista. yhdessa

junaselfie tampereella

 

 Jonkinlainen ulkoilu tauko välillä. Hki 2.2.2013. Tupakki näytti vielä silloin maistuvan.

20130202 123

ja sisällä

20130202 118

Joku kokouksen sisällön esittely 2013 Hki Eteläranta 10

Jokusen kerran tai muutaman kerran tuli Uusyrityskeskukset Ry:n kokouksissa oltua täällä Eteläranta 10 osoitteessa. Sekä myös työministeriön työllisyysseminaareissa. 
Ps olin eräs päähenkilöistä tuon "Turvallinen tie yrittäjyyteen" palvelukonseptin suunnittelijoista.

20130202 128

Palacen terassilla tupakilla, olen myös kuvaaja

palacenterassi

Liputuspäivä.

Palaceliputuspv

Väillä taas kokoustamassa 11.10.2012 Hki Maalaistentalo Simonkadulla Coop Finlandin kokoukset pidettiin useinmiten Pellervon tiloissa viidennessä kerroksessa. Lopunperin arvelen että tämä Coopin hallituksen kokous joka on kuvassa, on jostain muusta paikasta. Luulenpa muistavinani että kyseessä on jokin seminaaria valmistelevista kokouksista.

Coop hallituksen kokous 11 10 2012

Pienosuuskuntafoorumi 2.10.2018 Hki aiheena kuinkas muutenkaan kuin kassojen sekä TE-toimiston suhtautuminen osuuskunnan jäsenen työsuhteisuuteen. Aihe oli esillä lukuisia kertoja ja aina löytyi joku uusi näkökanta tapahtuneisiin päätöksiin työttömyysturvan myöntämisessä.

pienosuuskuntafoorumi20181002

Aikaisemmalta vuodelta. 2012

coopseminaari2012

 

 Kahvitauko Lahes / TE tsto 

Lahden TE-toimistossa työskennellessä tuttu taukopaikka. Lahden te-toimistossa olin kaksi vuotta työllistämisprojektin tiimoilta.

kahvitaukolahes

Lahden TE-toimiston tiloissa tilaisuus jossa kerrotaan työllistämisprojektin osuuskunnan työllisyysvaikutukset vuoden kuluttua. Oli ilo kertoa että yhteiskunnan sijoittamat rahat oli kuitattu verojen muodossa jo takaisin yhdessä vuodessa.

lahdessa20111116 työkkäri

Iitti ja aiemmin Lapinjärvi kokeilivat osuustoimintaa työllistämisen avuksi. Näitä ennen jo vuosia aiemmin hyvin monissa kunnissa kävin kouluttamassa osuustoiminnasta.

Iitissä

Jossain välissä suoritin yrittäjyysvalmentaja opinnot.

Yrittäjyysvalmennusopintoja

Työmatkalla johonkin. Rautatieasemalla jossakin v 2017

Leksatyöömatkalla

Juhlahetkiä "oman" osuuskunnan tiloissa Kouvolassa Salpausselänkadulla. Toimistonhoitajan eläkkeelle siirtymisen kunniaksi lähtökahvit puheenjohtajan (minä) kanssa.

Marjaelakkeelle

Osuuskunnan toimistotilat Salpausselänkadulla. Viihtyisässä toimistossa toimistonhoitaja sekä viestintäkoordinoija

toimistosalpausselänkadulla

Joensuussa Cimsonin kouluttajana. Osuustoiminta koulutuksen pienryhmä meneillään "Tauko paikalla" .

Kävin noita koulutus juttuja aika paljon vetämässä ympäri maata lukuunottamatta pohjoisempaa Suomea. Alkuvuosina v 98 - 2005 lähes päivittäin jossain, siis niinä päivinä kun en ollut kiinni tietotekniikan kouluttajan töissä Kymenlaakson Opistolla.

Cimson2014 04 04 157

Koulutusta pitämässä jossain. Osuuskunnan jäsenenä ja osuuskunnan hommissa kävin kouluttamassa monenlaisia asioita, kuten asiakaspalvelua, myyntiä, osuustoiminnan kokonaisuuksia, osuuskunnan sääntöjen tulkintaa sekä laatimista, jne.

Koulutus jossain

Mukana monesti kutsuvieraana Pellervolla

pellervokutsuvieras

Kokoustamassa osuuskunnan kokouksessa Katajaharjussa. Toimistonhoitaja istui vastapäänäni ja on näköjään tämän kuvan ottaja.

Kokouskatajaharjussa

Vuodesta 1998 lähtien kävin kertomassa hyvin monissa koulutuskeskuksissa tms vastaavissa osuuskunnasta. Luuenpa ettei yksi sata tai ehkä ei edes kaksi sataa kertaa riitä siihen montako kertaa osuuskunnasta ja osuustoiminnasta olen käynyt kertomassa.

ravimäkiyhdistys

oskesitystilaisuus

Toiminnanohjaajan työpöytä

puheenjohtaja

 

 Kuka on Leksa ?