Osuuskuntayhditys Coop Finland ry 25 vuotta!

Juhlaseminaari 25.11.2022

25 vuotta osuuskuntien kehittämistä sekä edunvalvontaa. ( Osuuskuntayhdistyksen sivut )

Aika on sisältänyt lukemattomia koulutustilaisuuksia, lukuisia palavereja joissa on luotu päättäjille omia näkemyksiämme osuuskunnan luonteesta työllistäjänä.Edunvalvonnassa Coop Finland on antanut lausuntoja yrityksiä koskeviin lakimuutoksiin sekä muun muassa osuuskunnan jäsenten työsuhdeasemaan.

Sanomattakin selvää että haluan olla paikalla näin merkittävässä tilaisuudessa. Lisänä mainittakoon että on kunnia olla myös Osuuskuntayhdistys Coop Finland ry hallituksen jäsen.

Aloitin Osuustoiminnan kehittäjät ry:ssä aikana jolloin työttömyysturva sai uuden aivan yllättävän käänteen, Työttömyysturvassa oli jo pitkään ollut "seesteinen" puhdas näkemys että osuuskunnan yhteisomistajuuden (alle 15% ) mukaan jäsennen työ tulkitaan palkansaajaksi. Tämä aikakausi sai jyrkän käänteen työelämäprofessori Seppo Koskisen lausunnon uuden tulkinnan mukaan jolloin osk jäsen olisikin yrittäjään verrattava. Tämä työttömyysturvalain uusi tulkinta ja myöhemmin kokonaan uusi laki aiheutti valtavasti huolta koko työosuuskunta toiminnan saralla.

Coop Finland on ollut Pellervon kanssa yhteisvoimin taistelemassa osuuskuntatyön puolesta. Tuloksia on tullut ja meidät on otettu huomioon niin uuden osk lain (2012 ) kuin uusimpien työttömyysturvalain tulkitsemisessa. Uusin huomattavasti osuuskunta myönteinen tulkintaohje työvoimaviranomaisille on tästä erittäin näkyvä esimerkki.

Olen itse ollut perustamassa sekä kannustamassa alkuun lukuisia osuuskuntia nimiä mainitsematta. Aika ennen omaa Coopin jäsenyttäni oli helppoa aikaa johtuen lakien tulkinnoista. Coop Finland on auttanut niin minua, kuin monia osuuskuntia jatkamaan ja kestämään uusien lakitulkintojen (vuodesta 2010 ) aikana. Coop Finlandin osuutta ei voi olla arvostamatta suomalaisen osuuskuntamuotoisen työelämän kannustajana.

Osuuskuntayhdistys Coop Finland on elänyt aina aikakautensa mukaisesti. Nyt elämme aikaa jolloin avaamme ovet vieläkin enemmän auki tulevaisuuden vaikuttajille. Coop on osuuskuntien oma yhdistys, yhteinen edunvalvoja sekä kouluttaja. Osuuskuntien on yhditsyksen jäsenyyden kautta mahdollisuus olla vaikuttamassa suoraan mahdollisimman tehokkaasti päätöksen tekoon. Tervetuloa jäseneksi!

25v juhlapaikkana on Aaltoauditoria Runeberginkatu 1 osoitteessa pääkaupungissa. Samassa paikassa jossa vietimme 20v juhlia. Kartta

Junassa

Junamatkan aikana oli aikaa miettiä yhteistä taivalta Coopissa ja mitä Coop on sinä aikana saanut aikaiseksi.

Ja olihan ensimmäinen junamatka jossa pönötin omalla paikallani jonkin aikaa. Syynä oli tietenkin ettei kahvila vaunuun mahtunut. Muutoinkin ensimmäinen reissu jonka aikana en keskustellut kenenkään kanssa. Hyvinkin sosiaalisena ihmisenä olen yleensä aina löytänyt juttuseuraa junamatkalla. Kuljin aikoinaan junalla työmatkoja osuuskunta asioissa sekä muissa työasioissa kymmeniä, ei kun satoja matkoja enkä muista yhtäkään "hiljaista" matkaa. Poikkeuksen tekee ainostaan muutamat työmatkani Joensuuhun osuuskunta kursseja pitäessäni, sillä valmistelin ja viimeistelin paljon aineistoa matkalla.

IMG 2453

 

Kunniapuheenjohtaja

Pekka Pättiniemi julkistetaan kunniapuheenjohtajaksi. Yhdistyksen nykyinen puheenjohtaja Jarmo Hänninen ojentaa hallituksen jäsen Tuula Merikiven kanssa kunniakirjan.

Pekka Pättiniemi on Osuuskunnan kehittäjät Coop Finlandin pitkäaikainen puheenjohtaja. Hänen osuutensa yhdityksen historiassa on merkittävä. Pättiniemi toimi Coopin puheenjohtajana yhdistyksen ensimmäiset 20 vuotta. Hän oli myös keskeisesti johdattamassa osuuskuntaa sekä Pellervon jäseneksi että kansainvälisten piirien ääreen.

pekkakunniapuheenjohtaja1

n

Tähkä osk esittelee toimintaansa

Maatalousylioppilaiden osuuskunta ( www sivut )
Osuuskunta koostuu Helsingin Yliopiston maataloustieteiden opiskelijoista. Tähkä toimii sidoksena alan yritysten ja opiskelijoiden välillä. Tähkä auttaa yrityksiä löytämään tulevaisuuden maatalousalan osaajat palvelukseesi, lyhyeksi tai pidemmäksi aikaa. Opiskelijalle Tähkä luo mahdollisuuden työkokemuksen hankkimiseen opiskelujen ohella.

tähkäosk esittelee

 

Tähkä osk puheejohtaja, sekä toimitusjohtaja

Puheenjohtaja Maria Salomaa, Tuukka Tienari toimitusjohtaja. Keskustelimme pienen hetken Tähkä osk tulevaisuudesta. 

tahkaoskpjsekatoimij

Panelistit paikalla

Panelistit vasemmalta Maria Tapola-Haapala yliopistotutkija, Helsingin yliopisto. Tommi Viitamies toimitusjohtaja, Osuuskunta Lilith. Jukka Peltokoski koulutustuottaja, KSL opintokeskus. Panelia juontamassa Jarmo Hänninen.

Paneli keskustelussa eräänä merkittävänä teemana oli työn merkityksellisyys. Mihin kukin oman työnsä merkityksen kategorioi, onko se palkka, etenemismahdolluus, yhteisöllisyys, merkitys yhteiskunnalle, vai mikä. Itse ajattelin Maslow´n tarvehierarkiaa ja sen vertaamista yksilötasolla.  Wikipedia 

Jokatapauksessa merkittävää pohdintaa tulevaisuuden nuorien työelämää ajatellen.

Teeman mukaista mietintää. Tämän palstan (leksanet "Räkninkii ja fundeeraamist" ) mukaisesti esitänkin nyt teeman mukaisesti ajatuksen: Mikä ja mitä on työn merkityksellisyys sinulle? Millä tavoin työn merkityksellisyys sekä osuustoiminta nivotuvat yhteen sinun mielestäsi?

panelistit

Kunniamaininta

Kunniamaininta Pellervon entinen toimitusjohtaja Sami Karhu. Sami Karhu on nykyisin myös Vaasa yliopiston työelämäprofessori toimialueenaan osuustoiminta, liiketoiminnan kehittäminen. Maininnan ojentavat Jarmo Hänninen pj yhdessä Tuula Merikiven kanssa. ( Sami Karhu )

”Työosuuskuntien asiat menneet paljon 25 vuodessa paljon eteenpäin,” totesi Sami Karhu kiitospuheessaan. Vielä kuitenkin riittää pohdittavaa: Miten saadaan rakennettua työelämään turvaverkko, jossa nuoretkin jaksavat pysyä mukana. Osuustoiminnalla on annettavaa.

Sami Karhu nosti esiin myös valtakunnallisen Yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskuksen YYO:n. Sen liikkeelle saamisessa Coopilla on ollut oma tärkeä osansa.

Keskustelin Sami Karhun kanssa hieman ennen tilaisuuden alkua osuustoiminnan kuvioista. Hiukan aikaa keskustelimme myös Innetin kohtalosta.

kunniamainintasamikarhu

Coop 20v juhlaseminaari samassa paikassa 23.11.2017

Pellervon toimitusjohtaja Sami Karhun puhe Osuustoiminnan kehittäjät Coop Finlandille ( yhdistyksen nimi muuttunut sen jälkeen ) 23.11.2017. 

Lisäsin tämän puheen tähän 25v juhjan sisältöön avatakseni Pellervon sekä Coopin yhteistyön syvyyttä. Toimitusjohtaja Sami Karhu avaa yhteistyömme mallia selkeästi.

Pellervon tervehdys

Tervehdys Pellervon uudelta toimitusjohtajalta Mari Kokolta. Hän puhui myös yhteisöllisyydestä.

tervehdysmarikokkopellervo

n