Alkuperäinen julkaisu.
Autot sekä tekniikka ·  · 
Last updated 8.11.2020 - 7.06 Visible also to unregistered users
 

Kilisee kilisee keinunen, keinunen Chevyn keinuvipu

Lisänä imusarjan modifiointia

 

Kuvien lähde, sekä muita korjausohjeita momentteineen:

 

 https://matveynator.ru/f/9efda83135c6d53e16e47aab9a0122c4.pdf

Vanha keinuvivusto / uusi keinuvivusto

keinuvivut

keinuvivut vanhempi

keinuvivut

keinuvivut uudempi

Kansien eroa

venttiilien koot.png

venttiilien koot

Puristukset

Early 1982 LL4

20.3 : 1

Late 1982+ LL4

21.3 : 1

LH6 (all years)

21.5 : 1

Ruiskuputket

Ensin poistin 8/6 putket, sitten 5/7 , lopuksi 1/3 putket. 2/4 putket ovat vielä paikoillaan.

1-8-7-2-6-5-4-3

norm bensiini V8 on 18436572

ruiskuputket.png

ruiskuputket

Uutta osaa.

 

Ja sitten vuosi 2024

, 8.6. 2024. lauantai.
 

Kilistely moottorissa oli jatkunut siitä asti kun se vanin keulalle on laitettu, ja sitä edellisessä autossa jo aiemmin. Joka ikinen kerta syypää on mielestäni ollut olevinaan keinuvivuissa tai työntötangoissa. En ole suurissa tyhmyyksissäni kertaakaan kurkistanut nostimia vaikka niitä olin jo alkanut epäilläkin. Olisiko syypää pelkästään tolkuttoman paljosta kilometrimäärästä?

En tiedä. Mutta tänä keväänä tikitys ja kilkatus yhtenä eräänä päivänä voimistui kerralla. Tuli eteen tilanne ja tunne että on pakko avata kopat ja keinut sekä tarkistaan nostimet. Epäily oli että nostimet on keinujen päittäisvälyksen lisäksi paskana, tai ainakin vähintään yksi tai kaksi nostinta on jo loppuun ajettuna.

 

Kaikki nostimet "paskana"

Epäilykseni osui lähes oikeaan. Joka ikinen nostin on tiensä päässä. Välykset ovat kuitenkin "peittyneet" hydraulinostimen säätövaran rajoille tai ainakin hyvin lähelle sitä. Jokaikisen nostimen neulalaakerit olivat "tukkeessa" syystä etteivät olleet pyörineet, tai ensin tukkeessa ja siksi eivät pyörineet. Onko syypää siinä että ajokilometrit pelkästään olivat liikaa, vai voisiko syy olla lisäksi jossain muuallakin? Ehkä siitä että nostimet olisi todennäköisesti pitänyt vaihtaa jakoketjun vaihdon yhteydessä silloin kun kone oli irrallaan edellisestä autosta.

Öljy

Minulla on ollut kaksi 6.2 dsl vania.

Olen käyttänyt kahdessa 6.2 moottorissa samalla myös kahdenlaisia öljyjä, siis erikseen. Mineraali 10W - 40 Delvac ensimmäisessä vanissa kokonaan ilman lisäaineistusta jolloin suurelle kilometrimäärällä tilanne päätyi samaan, vaikkakin vain yksi nostin vahdettiin ja matka jatkui. muita nostimia ei edes katsottu koska "välys oli pieni, tai sitä ei havaittu". Öljynvaihto tapahtui samaan malliin kaksi kertaa vuodessa, keväisin sekä myöhään syksyisin. Rallatus tai tikittäminen tyyntyi yhden tai kahden nostimen vaihdolla. Todellisuudessa taisihan niistäkin useampi olla jo pyörimättömiä eli laahaaviksi muuttuneita.

Toisessa eli tässä "uudemmassa" -89 mallissa on pääosin käytetty välillä eri merkkisiä mutta koko ajan täyssynteettisiä öljyjä. Tästä päätellen ei pysty eikä voi kiistatta väittää pelkällä öljyllä olleen asiaan vaikutusta ainakaan suuremmin. Eniten epäilen silti enemmän näitä "tuhottoman" suuria kilometrimääriä.

Lisäaine 

Jäkimmäisessä koneessa aloin käyttämään X1R öljyn lisäainetta muistaakseni heti ensimmäisistä öljyistä lähtien. Kilkatusta oli jo ennen X1R käytön aloittamista ja sen jälkeen. Mutta onko X1R liian liukasta vanhoille nostimille? Toisaalta jumittunut nostimen rulla ei kulu yhtä nopeasti jos öljyn kitka on äärimmäisen pieni kuten X1R kanssa on. Kumpi parempi?

Moottorin muu laakerointi sekä kuluvat osat hyötyvät selvästi X1R lisäaineen käytöstä sillä esim mm. keinuvipuakseleihin ei ole tullut edes kulumajälkiä.

Se ei siltikään välttämättä ole huono asia käyttää X1R lisäainetta, tai vastaavasti täyssynteettistä öljyä ilman aineistusta. Koska nuo nostimen neulat ovat tosiaan muutenkin iältään rajoitetut. Vaikka nokan sekä rullan välinen kitka olisi erittäin pieni, ei rullan tarvitse rullata "täysillä" nokan kaarta seuraten, sillä riittää että se vaihtaa koko ajan paikkaa.

Voitelusta ja nimenomaan X1R lisäaineesta juttua.

Tässä varsinainen kertomus tämän moottorin voitelusta sekä pähkäilyä lisäaineistuksesta.

Kannattaa lukea kokonaan ajatuksella ja miettiä asiaa monelta kantilta . Onko X1R tuhoaja vai pelastaja vai kumpaakin

Öljytyypin vaihtaminen

Mutta on iso mutta on alkaa käyttämään liukasteaineita vanhalla öljyllä, varsinkin jos moottoriöljy on nokista. Koska silloin nokisella öljyllä neulat nostimessa pyörivät nahkeasti tai ei lainkaan mikäli nokan ja rullan välinen kitka ei riitä rullan pyöritykseen. Eli jos vaihdat öljy tyyppiä liukkaamaksi tai alat käyttämään esimerkiski X1R lisäainetta olisi paras konsti huuhdella moottori "puhtaaksi" ns välikäyttö öljyillä ennen X1R lisäystä. Luulenpa että sama saattaa koskea myös RVS käsittelyä.

Epäilykseni

Tämä tämän moottorin kohdalla epäilykseni siitä että nostimen rullan laakserit livat nokitukkeessa saattaa olla ehkä kenties yksi vaikuttava tekijä tässäkin tapauksessa. Ehkä. varmaa ei pysty sanomaan. En nimittäin "huuhdellut" välikäyttö öljyillä moottoria siirtyessäni X1R käyttöön. Kuvittelin että pelkkä moottorin avaaminen ja öljypohjan puhdistaminen riittäisi. Mutta se on aikalailla selvää että X1R on todella liukas sekä pintoja vahvistava aine. En usko että olisin ajellut noin pitkiä kilometrimatkoja kilistelevällä koneella ellen olisi käyttänyt lisäaineistusta. Mutta olisiko nostimet "kunnossa" eli pyörivät ellen olisi käyttänyt liukastetta ?? Siinäpä se juttu ja pähkäiltävä asia onkin.

Siinä sitä on silti pähkäiltävää.

Kokonaan palasina oleva nostin.

Miten mahtaa olla nokka-akselin laita. Ja sitten se irronnut metalliroju neuloineen. Oisko öljypohjan irroitus edessä.

Se on ainakin selkeää  että yhtäkkinen kilinän voimistuminen tapahtui yhden nostimen rullan kadottua.

 
Kun tikitys oli jatkunut jo vuosia.

Epäilin aina niitä edestakas liki vapaasti heiluvia keinuvipuja. Työtötangot jotka tulivat lohkosta kannen läpi niiden pienien reikien lävitse olivat aina kiilloittuneet reunoiltaan koska pääsivät heilumaan mikäli se nailontulppa keivuviusta oli häippässyt. Koska moottorin purkaminen jo pelkästään esiin on turkasen kyllöittävää, sekä sen lisäksi "jäykät tulpanjohdot" aiheuttavat melkoisen lisätyön paikkojen ahtauden myötä on jo tarpeeksi kyllöittävää ettei varsinaisiin nostimiin tee mieli kajota. Mutta se nostinkanjoni onkin sitten jo ihan perseestä. Magneetin ja rautalankojen kanssa tai pelkällä magneetilla touhuaminen nostella ensin ohjauspeltejä yms kamoja saati sitten nostimia ulos on niin perseestä että sen jättää turhakin mieluusti tekemättä.

Syyhän on keinuvipujen sekä työntötankojen lisäksi koko ajan ollut myös nostimissa. Sen tajuaa näin jälkeenpäin ihan selvästi.. Tai sanottakoon ettei enää muuta voi alkaa väittämään.

Ei voi kuin ihmetellä miten kauan nostimet on olleet jumissa ja ajo on vain jatkunut. Leikkimielisesti sanoen "yhden pikkuauton eliniän on nostimet olleet paskana" Sitä ennen parin pikkuauton eliniän verran kunnossa.

Aiheesta oli omat epäilykseni jo aiemmin kirjoituksessa "tikittävä aikapommi"

Olihan tuo tikitys vaivannut jo tähän autoon asentamisesta lähtien. Arvuutellessa ei venttiililin nostimien toimimattomuuskaan jäänyt pois.

Nyt olis uutta kamaa.

Onneksi on noita amerikan auto korjaamoita sekä liikkeitä lähistöllä vielä olemassa Kuten SUOSITUS! Ratulassa tämä Jari on noita 6.2 diiseleitä tullut joitakin eli useita laittaneeksi. Hän totesi että noiden 6.2 nostimien neulalaakereiden ikä on todellakin rajallinen. Hän on niitä vaihtanut useita kertoja.

 

Laahurinokka vs rullanokka

Mitä eroa on laahurinokalla ja rullanokalla? tai oikeammin nostimilla?

Nokka_akseli.pdf (theseus.fi)

Olihan se työmaa, se nostimien ja nokan vaihtaminen

 

"Uusi" nokka-akseli . Varsin kelpoisan näköinen nokka löytyi.

Tein tuollaisen rasvasekoituksen liukupinnoille eli laakreille. laitoin sitä myös nostin rampeille vaikka lienee rampeissa turhaa. 

Kyseessä siis sinkillä sekä X1R terästetty EP2 luokan vaseliini.

uusinokka

Melkomoinen työmaa.

Mutta keinunappien, nokan ja nostimien vaihdon jälkeen, sekä öljypohjasta metalliromun keräämisen jälkeen. ( 26.6.2024 )

Ei tikitä, ei kilkata, käy miltei 90 - 100% tasaisesti

Kaikki venttiilit liikkuvat nyt likipitäen oikean määrän ja jokainen samalla tavalla keskenään. Onpa omituisen tasainen käynti.

Uusi jakoketju, on ilmesesti vähintään kolmas ketju tolla moottorilla. Aikaisemppien omistajien vaihtohstoriasta en osaa sanoa, mutta luulenpa että jopa neljäs tai jopa viides jakopää remppa siinä on takana. Onko vaihdettu rattaita vai ei, sitä tarina ei kerro. Mutta tutkin rattaiden hammaspesät tarkoin eikä mainittavaa syytä uusien rattaiden vaihdolle ollut tälläkään kertaa. Kulumaa ei edes oikein tarkoin silmällä voinut havaita.

Keinuvipujen nailon napit tietty taas vaihtoon. Yllättävävää ettei kaikki olleetkaan lentäneet "pesästään" vaan roikkuivat löysästi vielä paikoillaan. Pari oli vaan katkennut.

Ei ole tuo varaosa-auton moottori meillä ollessaan ole koskaan käynyt noinkaan terveesti ilman kilkatusta tms lotkotusta. Suorastaan ihan uusi kokemus. 

 

Scanian sekoitusta koneeseen

"sisäänajo" öljynä LDF 4 Scanian "oma sekoitus" diesel moottoreille.

Ja ihan uhkallakin X1R n 3% lisäaineistus. Uskon vakaasti että uudet rullanostimet pyörivät herkästi, eikä nokka-akselin pinnan liukkaus lisäänny liiaksi X1R käytöllä , koska X!R muodostaa liukkaan pinnan vasta kun rulla ei pyöri ja väliin muodostuu kitkaa. Ja muutenkin uskon että rullat ovat vielä herkät. Joka tapauksessa jos vanhat merkit paikkansa pitävät tulee tuon moottori eliniän lopettamaan ihan joku muu katastrofi kuin nuo nostimet. Kilometrimäärät on niin valtavat ettei enää voi ennustaa tulevasta mitään ikiliikkujaa.

Vani LDF4

n

n

.

Comments powered by CComment