Tarina vuosien matkalta.

Säästämällä

Ihan ensimmäiseksi myönnän olleeni tyhmä sekä persaukinen ja yrittänyt nipistää joka ikisestä kustannuksesta josta pystyy. Toisinaan tyhmyys sekä ylenpalttinen säästäväisyys tulevat kalliimmaksi kuin on ajatellut.

Ja jotta pääset "jyvälle" mitä tarkoitan X1R vertauksella, lue koko juttu ajatuksella ihan kokonaan lävitse. 

Kyse on erityisesti rullanostimien toiminnasta X1R kitkan poistajaa käytettäessä. Moottorin muiden osien kohdalta ei ole näin pitkäaikaisia ja näkyviä kokemuksia joista voisin tehdä edes omia päätelmiä.

Auto on Chevrolet van 6.2 dsl, eli "nokivasara".

Vaihdoin joskus 2012 - 2014 välisena aikana vaniini moottorin. Entisen moottorin öljypumpun akseli meni pyöreäksi kovalla aamu pakkasella. Arvelen että perus syy tähän on tai oli jonkun ropeloima öljympumppu jossa painetta oli lisätty asettamalla rikka pumpun ylipainejouseen. Autolla oli ajettu vasta vähän päälle 300tkm

Ostin ajokuntoisen paljon ajetun vanhan saman vuotisen vanin varaosiksi. Kävin lyhyen koeajolenkin jossa totesin ettei moottori oikein käy kunnolla kaikilla sylintereillä. Purkasin omasta vanistani paljon vähemmän ajetun mutta öljypumppu vikaisen moottorin pois ja vein säilöön, sekä purkasin varaosa vanista hyvin paljon ajetun moottorin jota hieman purkailin ennen käyttöönottoa. Huomattavaa asiassa on että tällä varaosa vanissa olevalla moottorilla oli ajettu jo yli 700 tkm, mutta se ei siltikään vielä syönyt mittavasti öljyä sekä oli melko hyvä käynnistymään. Oma kokemus edellisellä vanillani oli yhdellä ja samalla moottorilla jopa 970 tkm ajettuna, eikä moottori vieläkään pahasti väljä ollut, tämä rohkaisi helposti koneen vaihtoon ihan sellaisenaan. En pelännyt ajettuja kilometrejä.

Purkasin varaosa vanin moottorin sen irrallaan ollessa öljypohjan pois koneesta josta löytyi kaksi työntötangon pätkää. Molemmat pätkät olivat katkenneita mutta niin pitkiä ettei ne kuuluneet toisiinsa. Eli kaksi erillistä työntötankoa. Avasin venttiilikopat sekä imusarjan. Keinuvuissa oli päittäisvälyksien estonapit eli ne nailoniset napit riekaleina ja osa puuttui kokonaan. Samoin pari työntötankoa olivat hieman taivuksissa eikä sen tähden venttiilin nosto enää niissä ollut kunnollinen. Tein päätelmän että uusimalla ne nailonitapit sekä työntötangot moottori on jälleen käyttövalmis. En tyhmyyksissäni ajatellut edes vilkaista nostimia. Olin täysin varma että huonokäyntisyyden syy, sekä kilkatusen sekä tikityksen syy oli selvitetty näillä vääntyneillä työntötangoilla.

Kokosin koneen uusilla osilla ( tönärit ja ne nailon napit ) ja tietty tiivisteillä. Moottori toden totta kävikin huomattavasti paremmin, mutta kyllä se vieläkin tikitteli sekä kilkatteli oudosti heti alusta alkaen, ja kävi tyhjäkäynnilläkin heikonlievästi ontuen. No, enpä kuitenkaan minä moista tikitystä ja kliksatusta säikähtänyt vaan annoin tikitellä. Arvelin että ne keinut siellä kilkattaa kuitenkin.

Kun olin laittanut tämän vanhan eli ns uuden moottorin vaniini ajettelin heti huolehtia kunnon voitelusta. Laitoin synteettiset öljyt moottoriin ja taisin lykätä jo ensimmäisessä öljyssä X1R voiteluainetta joukkoon. Ajatukseni olikin että yritetään edes öljyjen avulla pitää hengissä tätäkin tikittäjää.

Vuosia kului, siis hyvin monia vuosia kului tikittävän moottorin kanssa. Tikitys ei tuntuvasti lisääntynyt missään vaiheessa. Kunnes taas kerran pari työtötankoa arvaamattomasti meni solmuun kesken ajomatkan. Täytyy myöntää että edellisellä päivällä olin kuulevinani kilinän ja kilkatuksen äänen hieman voimakkaampana. En siihen varsinaisesti sen kummemmin reagoinut. Ja miten olisinkaan reagoinut??

Tönäreiden vaihtohan siitä taas koitti. Pari työntötankoa solmussa ja lähestulkoon liki puolet niistä nailon napeista pitkin konetta tai siis kansia. ( tästä oma kertomuksensa aiemmin jossa ihmettelin moisten muoviosien kuuluvuutta yleensäkään mihinkään moottoriin) . No, uusin napit ja tönärit. ja matka jatkui taas saman kilkatuksen ja naputuksen kera kuten ennenkin. Huomioitavaa oli että olin jo siihen mennessä ajanut n. 150 -> 180 jopa 200 tkm tkm kilkattavalla koneella. en laittanut km lukemaa ylös, kuten en alussakaan. Mutta lähtökohtana oli  hiukka yli 300 tkm mittarissa varaosa moottorin vaihdoin aikoihin, ja nyt tällä hetkellä on lähelle 600 tkm

Nyt sitten muutama eli pari kolme vuotta viimeisten tönäreiden vaihtojen jälkeen ajettuani tänä kevään 2024 alkoi kilkatus kovenemaan yhtenä päivänä, ja kerralla. Tämän jälkeen ajettuani vielä muutamia satoja kilometrejä päätin avata venttiilikopat katsoakseni mikä siellä tällä kertaa kilkuttaa.

Tarkasteltuani keinuvipuja sekä työntötankoja huomasin vain yhdessä keinuvivussa "liian" ison välyksen. Muut olivat samoin kuin aina ennenkin. Pieni välys, siis hyvin pieni välys saattoi joissain keinuissa tuntua, mutta ei mitään isompaa. Näin päättelin että ainakin yksi nostaja on paskana. Ne pienen pienet välykset muissa keinuissa päättelin ja arvelin johtuvan vain hydraulinostimien tyhjentymisestä koska auto oli muutamia päiviä seisonut paikoillaan.

Väärin. Todellakin väärin. Kaikki nostimet vialla

Siellä olikin 16 pyörimätöntä rullanostajaa joista yhdessä puuttui rulla kokonaan ja yhdestä tai kahdesta kaikki laakerineulat.

Se koventunut äkkiä voimistunut kilkatus tulikin sieltä yhdestä nostimesta jossa koko nostimen rulla oli kadonnut tyystin pois. Ne muut nostimet joissa oli välystä kilkattivat siis samoin kuin "aina " ennekin. Nyt herää kysymys mieleen, kuinkahan kauan nostimen rullat ovat olleet kilkattaen pyörimättä? Uskallan herätellä ajatuksen että niin kauan kuin tämä "vaihtomoottori" on ollut autossani ja jopa sitä ennen, eli kaiken kaikkiaan satoja tuhansia kilometrejä. Uskomatonta mutta erittäin todennäköistä, jopa oikeastaan ei muuta vaihtoehtoa edes ole.

Se että olen käyttänyt synteettistä öljyä sekä aina koko ajan X1R lisäaineistusta on tehnyt erittäin todennäköisesti sen mahdolliseksi että nostimen laakerirullat ovat luistaneet nokka-akselin pinnassa liki kulumattomina tai siis maltillisesti kuluen liukkaasti liukuen koko tämän omakohtaisesti ajamani 200 - 250 tkm matkan. Kone on tikittänyt nostimista tai kuten luulin että pelkästään keinuvivuista korvakuulolla erottaen koko sen ajan.

Kuva nostimista. vertailuksi yksi uusi käyttämätön nostin mukana kuvassa.

nostimia

Onko X1R pelastaja vai tuhoaja?

Ensinnäkin on tästä päätellen aivan kiistaton tosiasia että x1r on erittäin tehokas kitkan alentaja silloin kun on kahden metallin välisestä kitkasta kysymys. Kitkan lähes poistaminen lisäaineen avulla on todella tehokasta X1R ansiosta kitkapaikoissa. Muuten ilman X1R lisäaineistusta rullat olisivat kuluneet kuten nokka-akselikin jo kauan sitten paljon enemmän.

Luulenpa siis että juuri X1R oli tehnyt mahdolliseksi sen ettei typeryyteni nostimien tarkastamatta jättämisestä aikoinaan hajottanut konetta jo paljon aikaisemmin, koska olen todennäköisesti ajanut koko matkan "laahuri" rullanostimilla, eli pyörimättömillä nostimen rullilla. En usko mitenkään että ilman X1R lisäaineistusta näin olisi ollut mahdollista. Olen niin monesti kuullut sanottavan että yli 50tkm ei pyörimättömällä rullanostimella tässä moottorissa pääse.

Mutta!! Mietittävää !!

Mitä jos nostimien rullat olivatkin vain osittain tukkeessa ottaessani moottorin käyttöön? Tekikö X1R sen etteivät nostimen rullat lähteneetkään pyörimään nokan liukkauden tähden ?

Oliko laakereissa esim nokea edellisen öljyn jäljiltä ? Oliko edellinen omistaja tai käyttäjä vaihtanut öljyt milloin? Olisiko pitänyt huuhdella moottori ensin ns pelkillä öljyillä parin lyhyen öljynvaihtovälin verran ilman lisäaineistuksia ja mahdollimman suuri kitkaisilla öljyilla, eli perus mineraalisöljyillä ajatellen että nostimien rullat alkavat pyöriä nokan pinnalla ja puhdistuvat puhtaaseen öljyyn. Huomioitavaa on että minä kyllä tyhjensin koneen koska otin öljypohjan pois. Ja tietenkin vaihdoin myös öljynsuodattimen. Mutta kokemuksesta kuitenkin tiedän ettei neulalaakereissa oleva mahdollinen noki poistu ilman huuhtelua. Tämän testasin käsissäni jo silloin sen edellisen chevyn jumittuneella ja puoliksi saakka kuluneella nostimella. Se takelteli kunnes jarrujen puhdistusaineella puhdistaen se herkistyi uudelleen takertelematta pyörimään, tai siis melkein takertelematta pyörimään. 

Luulenpa että tein siinä virheen siinä etten vaihtanut viallisia nostimia jo silloin kun otin varaosa moottorin toisesta autosta. Olen täysin varma että nostimet , ainakin osa oli jo ennestään jumissa, sekä vähintään yhdessä tai kahdessa kulunut lovi rullassa. Kilkatus sekä tikitys kun oli jo aiemmin kuultavissa, eikä se hävinnyt uusien työntötankojenkaan myötä.

Ja koska laitoin synteettiset liukkaamat sekä X1R terästetyt öljyt moottoriin, uskon ettei hieman jäykemmin esimerkiksi noen tukkimat muutkaan nostimet lähteneet pyörimään. Ja koska lisäsin heti aluksi X1R öljyihin  ne hiukankin "jäykemmät" eli tahmeammin pyörivät nostimien rullat eivät enää pyörineet, toisin sanoen tässä tapauksessa yksikääkän nostimen rulla ei lopunperin lähtenyt pyörimään uusilla liukkaammilla öljyillä. 

Vertailun vuoksi

Edellinen vm -83 vani 6.2 dsl oli ostessani joku n 500 tkm ajettu. Siinä oli lohkosta kannenpulttien kierteet ylikiristämällä rikottu ja jouduin niitä aina välillä holkittelemaan. Muuten moottori oli hyvävetoinen, jopa paljon terhakkaampi kuin tämä ja nämä pienempi venttiiliset myöhemmät mallit.  ( Näitä 6.2 dsl on erilaisia sekä eri tehoisia versioita. Kaikki eivät ole samoja kuin kansanomaiselta nimeltään. )

Käytin tässä öljynä jotain diesel öljyä kuten Delvac tms. En halua tuoda öljyn merkkiä pääasiaksi tai merkkikeskusteluksi  merkityksettömänä seikkana, vaan sen että kyseessä oli mineraaliöljy. Monet vannovat nimenomaan mineraaliöljyn nimeen. Mitään liukastetta, eikä , tai X1R ainetta ei käytetty Ajeltuani jonkun aikaa eli noin 600 tkm kohdilla tai 650 tkm kohdilla alkoi sekin voimakkaammin tikittelemään. Ja aivan sattumalta kun olin taas ruuvaamassa kantta irti ja holkittamassa uutta kierrettä lohkoon, tuli huomattua että ainakin yksi keinuvipu oli liian väljä välyksinen, tai ehkä kaksi. Vähintään yhdessä väljäksi havaitussa keinussa oli nostimen rulla liki puoliksi kulunut pois. No niihin vaihdettiin jostakin kaverin remontista jääneet nostimet joissa rulla näytti pyöreälle. Huomioitavaa on erityisesti ettei muita nostimia edes vaivauduttu katsomaan, Kannen tai siis lohkon kierteitys rempan jälkeen tikitys laantui ainakin hyvin pieneksi, eikä ainakaan ennen 970 tkm uusia nostimia vaihdettu, eikä kansiakaan enää tarvinnut irroitella kun kaikki vialliset kierteet oli jo holkitettu.

Luulen, mutten ole ihan varma, että aloin ehkä käyttämään X1R lisäainetta viimeisenä kesänä kun auto oli minulla ajossa. Pysähdyimme varaosaliikkeen pihaan kesälomareisulle lähtiessä ja ostin myyntipuheen johdattelemalla X1R lisäainetta. Varmaa ei ole, oliko se juuri tämä auto, mutta todennäköistä kuitenkin. Muistan kyllä että X1R vaikutti helteisellä kelillä moottorin käyntilämpötilaa alentavasti kovassakin kuormituksessa.

Vertailuksi kerroin tämän siksi että samalla tavalla se nostimen neulalaakerit voivat jumitella mineraaliöljjäkin käyttäessä jos joku epäilee syyn johtuvan synteettisistä öljyistä. Suurempi merkitys on öljyjen vaihdolla sekä lopunperin myös sillä että rullanostimien neilalaakereiden elinikä on rajallinen. 

Kummassakin moottorissa on ajettu kilometrimäärä kuitenkin varsin huomattava. Ei niinkään poikkeuksellinen kyseiselle moottorimallille, mutta silti hyvin suuri kilometrimäärä. On hyvin todennäköistä että nostimien neulalaakereiden elinikä on jo muutenkin loppuupäässä riippumatta siitä oliko käytetty moottoriöljy synteettistä tai mineraaliöljyä. 

Moottorin valmistaja on alunperinkin ollut tietoinen juuri näiden nostimien neulalaakereiden "tukkeutumisesta" Siksi öljynvaihto välikin on niin lyhyeksi määritelty.

Sellainen käsinkosketeltava ja nimenomaan käsissä tapahtuva vertailu oli kuitenkin mahdollista kokea. Se edellisen vanhemman mallisen chevyn nostin joka oli puoliksi saakka kulunut ja jolla oli pelkästään mineraaliöljyillä ilman lisäaineistusta ajettu oli sormin tuntien reilusti enemmän takerteleva kuin tässä nyt avatussa moottorissa ne takertelevat nostimet joissa neulat olivat tallessa. Synteettinen öljy + X1R tai sitten ihan joku täysin muu asia jota ei osaa verrata teki rullien takerteluun kuitenkin eron.

Oliko virhe käyttää heti liukasta lisäaineistettua öljyä?

En usko kuitenkaan että tässä minun tapauksessa oli niin, koska jumi kilkatuksineen oli jo aimemmin.

Olen jälkikäteen ajatellen erittäin varma että moottorissa oli jo valmiiksi yksi tai kaksi tai jopa useampi jumittunutta nostinta jotka olisivat ennemmin tai myöhemmin päätyneet tähän samaan tilanteeseen riippuamatta siitä käytinkö liukasta öljyä vai en. Kuuluva tikitys jo ensi käynnityksellä vuosia sitten autossani paljasti jälkikäteen ajatellen sen etteivät kaikki nostimet olleet välyksettömiä alun alkaenkaan. Tikitys ääni oli sama kuin koeajossa ennen moottorin irroittamista varaosa vanista. Mutta moottorin ontuva käynti korjautui taipuneiden työntötankijen uusimisella.

Tilanne voisi olla täysin toinen mikäli kilkatusta ei olisi alunperin ollutkaan ja mikäli näin ollen nostimet olisivatkin olleet vielä kaikki pyöriviä. Tällaisessa tapauksessa yhtäkkinen öljyjen liukastaminen käynnistäisi ehkäpä automaattisesti nostimien jumittamisen syystä että -> nostimen neulalaakereissa on aina aluksi öljynvaihdon jälkeen vanhaa nokista öljyä. Nostimen rullat voivat pyörähtää vanhan nokisen öljyn vuosi hieman nahkeasti, ehkä juuri sen verran nahkeasti että jäävätkin lopullisesti yhteen asentoon.

Luulenpa että on järkevää vanhassa moottorissa, varsinkin diesel moottorissa ennen X1R lisäämistä huuhtoa moottori yhdellä tai kahdella poikkeuksellisen lyhyellä öljynvaihtovälillä, tai muulla pesumenetelmällä, jotta nostimien neulat puhdistuvat kunnolla.

Puhtaaseen moottoriin lisättynä ja öljynvaihdoista huolehtien uskon että X1R liukastava kitkanvähentävä ominaisuus on enemmänkin hyvin tehokas pelastaja ennemminkin kuin tuhoaja.

On myös kiistaton tosiasia ettei näin paljon ajetussa moottorissa enää voi olla täysin virhettömästi toimivia rullanostimia. Kun otin käyttöön vanhan moottorin oli täysin selvää tai olisi pitänyt käsittää että rullanostimien ikä on rajallinen riippumatta mitä öljyä tai miten vaihdoista on huolehdittu tätä ennen. Onkin täysin puhtaasti teorisoimista miettiä lisäsikö vai vähensikö vanhan nostinpattteriston elinikää öljyn liukastaminen vai ei. Se on selvää ettei pyörimättömät rullat kauan kestäisi siitä huolimatta.

Eräs tuttavani joka on näitä 6.2 dsl moottoreita remontoinut vuosien aikana useitakin amerikan auto korjaamollaan totesi että lähes aina on nostimet tarvinnut vaihtaa noin paljon ajetussa koneessa, ja vähän aiemminkn. Samoin eräs toinen näihin moottoreihin paneutunut ammattilainen totesi ettei tavallisilla öljyillä joissa ei ole siis liukasteita, eikä öljy ole ns vähäkitkainen, ajeta tikittävillä nostimilla kuin 40 - 50 tkm niin nostimen rullat kuluvat pois. Eli selkeästi todeten jos en olisi käyttänyt koko ajan X1R liukastetta, olisi tämä sama tämänhetkinen tilanne ollut aikaisemmin edessä.

Eli minun ja nimenomaan tässä tapauksessa väitän ettei X1R ole ollut haitaksi, vaan pelastanut aikaisemmalta remontilta. 

Mutta X1R voisi siis olla myös tässä esimerkissä tapahtuneen tapahtumaketjun aloittaja tietyissä olosuhteissa.

Päätelmiä ja pähkäilyjä

X1R on erittäin tehokas kitkan poistaja. Sen vaikutukset ovat osoitettu tältäkin osin juuri tässä esimerkki tapauksessa täysin kiistattomasti. Hyötyjen kohdalla jokainen voi pähkäillä ihan omalta kantiltaan asiaa. Hyötyjä on joitakin aivan selkeästi , se on selvä. Mutta mikä hyöty on järkevä huomioida, sen saa jokainen itse päätellä. 

Tässä esimerkki tapauksessa. Nokka-akselin rullapinnat joissa kaikissa oli todella pitkän ajomatkan jälkeen vain hieman kulumaa, Kuitenkin vain joissakin nokissa niin ettei uusien nostimien käyttäminen enää olisi ehkä järkevää. Joka tapauksessa tämä on aivan kiistaton sekä selkeä osoitus miten vahvan sekä liukkaan pinnan X1R muodostaa kitkaiselle pinnalle. Aivan uskomaton pinta ja kestävyys, suorastaan käsittämätön.

Moottorin sekä öljyjen tulee olla puhtaita. On selkeästi nähtävissä ettei X1R lisäainetta ole suotavaa käyttää vanhojen öljyjen "likaisissa" tai "likaisessa" moottorissa missä on rullanostimet. Näissäkin on todella paljon poikkeuksia, joten vahvaa nyrkkisääntöä ei voi tehdä. Mutta varsinaisen hyödyn saa täysin puhtaaseen moottoriin sekä puhtaisiin öljyihin. 

X1R ei korjaa viallisia nostimia. Jos nostimen rulla on jumittunut, se ei aukea X1R aineella koska se kitka jota tarvitaan nostimen rullan pyörittämiseen vähenee nokka-akselin sekä rullan rullauspinnalla entisestään. Vastaavasti puhtaan rullan joka pyörii täysin esteettä sekä toimivan neulalaakeroinnin ikä todennäköisesti lisääntyy huomattavasti.

Lisäksi jos on niinkuin tässä esimerkkitapauksessa pyörimätön nostimen rulla joka on jo muuttunut laahaavaksi nostimeksi ja kestää huomattavasti pidempään lisäaineistuksella, kuin ilman X1R lisäaineistusta.

Olisiko RVS käsittelyn ohjeesta ohjeeksi myös X1R käsittelylle? Jossa ensin ainetta lisätään KÄYNNISSÄ olevaan lämpimään koneeseen ja ajetaan hetki ja sitten vaihdetaan uudet öljyt ja suodatin ja sitteen taas käynnissä olevaan lämpimään moottoriin X1R sekaan. ?? No, ehkä jotain täskin ajatuksesta voisi poimia. Ainakin se että käynnissä olevaan, ja uusiin öljyihin

Eli joissain tapauksissa X1R lisäainetta voisi suositella myös "viimeistä matkaa" tai seuraavaksi paaliin menevän auton moottorin suojaksi että se toimii ainakin vielä jonkin matkaa pidemmälle kuin toimisi ilman lisäaineistusta.

Suosittelen

Kun kyseessä on tällainen "nokivasara" kuten 6.2 dsl suosittelen huuhtelemaan ja pesemään koneen puhtaaksi ennen X1R käyttöönottoa. Ettei tapahdu ennenaikaista nostimien rullien pysähtymistä johtuen kitkan häviämisestä rullan ja nokan kosketuspinnassa. Mutta sen jälkeen suosittelen X1R käyttöä, koska olen huomannut että se todellakin vähentää kitkaa huomattavasti myös muualla moottorissa.

Pitäisikö öljynvaihto väliä jopa pitää lyhyempänä kuin normaalisti, mikäli käyttää X1R kitkan poistajaa? En osaa vastata, mutta uskon ettei siitä ainakaan haittaa olisi.

Chevy van 6.2 moottorissa on jo valmistajalla ollut tiedossa että moottoriöljyt pitää vaihtaa lyhyellä ajo välillä. Syinä on pieni öljytilavuus, sekä juuri nuo likaantuneessa olevan noen vuoksi tukkeutuvat rullanostimet ja niiden neulalaakerit.

Laahurinokalliseen uskallan suositella missä vaiheessa tahansa

Vanin 6.2 sekä 6.5 dsl moottori kun on rullanokkainen laite, nuo edellä mainitut seikat on syytä miettiä kohdallansa hyvin. Itse olen sitä mieltä että aineesta oli tälläkin kertaa hyötyä, mutta kuten kerroin likaiseen moottoriin rullanokan kanssa suositten ensin "huuhtelua! varsinkin "nokivasaran kanssa. Minullle hyöty taisi muodostua siitä että jo ennestään jumittuneet nostimet kestivä laahaavina uskomattoman kauan.

Laahuri nostin tyyppiset nokka-akseli ratkaisut hyötyvät aivan kiistatta X1R lisäaineistuksesta. X1R näyttää omista kokemuksistani päätellen muodostavan uskomattoman liukkaan sekä kovan pinnan liukuvien kitkaisten metallien välille. Näillä tiedoilla sekä tähänastisella kokemuksella uskallan suositella vanhemman tyyppiseen, eli laahurinokalliseen koneeseen.

Huomioitavaa on, ettei kokemukseni ole niin vahva ja muita moottorin osia tuntevaa. Mutta sen olen huomannut että kitkaa X1R poistaa tuntuvasti myös moottorin muissa osissa.

Aikaisempia muistiinpanoja kilkuttavasta ja tikittävästä chevyn moottorista.

Kilisee kilisee keinunen 

Tikittävä aikapommi

Muuta asiaa lisäaineistuksesta, sekä öljyistä

X1R ja Motor Up

Valiant, moottoriöljystä High volyme öljypumpun rattaan kanssa.

Peräöjyihin X1R

 

 

Comments powered by CComment