Yleistäminen

Autoalan keskustelufoorumeissa törmää usein aika jyrkkiin yleistämisiin.

On todella vaarallista luoda itselleen mielikuvia ja yleistää asioita joista ei ole kuitenkaan esittää todenperäisiä kokonaisuuksia. Ihminen uskoo mieluiten aina negatiiviset asiat. Kun tarpeeksi moni toistaa oletuksiin perustuvaa tietoa tiedosta tulee vähitellen "totuus" joka ei pohjaudu mihinkään. 

Esimerkiksi voi olla ihan oikeata tietoa vaikka ko automerkin ominaisuudesta kannetiivisteen lyhyt ikäisyydestä, tai voi olla vain yksi ajokokemus viallisella autolla. 

Kaikkein useiten yleistetään joku huono ajokokemus käytetyllä autolla. "Hakee paljon, rauhaton ajella" Tästä on kuitenkin oikeasti aika tehdä todellisia päätelmiä onko kyseessä yleensäkin sen luontoinen ajoneuvo, vai oliko kyseisessä yksilössä säätöarvot kohdillaa, kunnolliset nivelet, jouset, iskarit, renkaat, kumipuslat jne jne. Vertaus yhdellä ajokokemuksella tai yhdellä ajoneuvolla yleistämisineen on siis kokonaan vailla pohjaa.

Tällaiset yleistykset ajo ominaisuuksista elävät kuitenki ihan omaa elämäänsä. Samoin on kaikki yleiseksi väitetyt perusviatkin. Täytyy olla aika paljon samanlaisista eri yksilöistä koottua samanarvoisesti tulkittua näkemystä ennen kuin yleistys on hiukankaan pätevä.

12.10.2022 puhelimella audionauhoite yleistämisestä

17.11.2022 jatkoa aiheesta

n