Pörssi tulee, oletko valmis

Tätä kirjoitettaessa on vuoden 2022 viimeinen päivä joten onnea uudelle vuodelle 2023!!

Olemme kuluttajinakin kuluneen vuoden aikana kokeneet pörssin mahdin ainakin jos sähkömarkkinoita on tullut omalta kohdin seurattua. Itselläni on kiinteähintainen sopimus joka on sekin yli kaksi kertaa kalliimpi kuin aiempi kiinteä hintainen sopimus, mutta vielä ns sellainen kipurajalla oleva. Monelle kiinteähintainen sähkösopimus jäi haaveeksi, tai kiinteä hinta olisi suorastaan posketon. Pörssisähkö on siis monelle arkipäivää muuttuvine hintoineen. Sehän tietää sitten sitä että tavallisen kuluttajankin on alettava jokapäiväisessä elämässä seuraamaan pörssikursseja. Sähköhinnan pörssikurssissa ei ole kysymys pelkästään vuorokausi seurannasta vaan myös tunti seurannasta eri vuorokauden aikoina

Kun sanon "pörssi tulee, oletko valmis" tarkoitan markkinoita joissa voi ostamalla eri aikaan, tai eri määrän saada tuntuvaa etua, mutta muulloin yleensä häviää kuin hedelmäpelissä, ja siihen olevaa valmiutta kutsun pörssipeliksi.

Hienoa kun voi valita itselle sopivan hinnan

Pössin aktiivinen seurantahan tuottaa hyötyä sekä mahdollisuuksia. Voi ostaa halvan hinnan aikaan ja myydä kalliin hinnan aikaan, tai sitten epäonnistua ja jäädä itse maksajaksi. Sähkön kuluttajan seurattua pörssihintoja tarkoin hän voi pestä pyykkinsä, valmistaa ruokansa, sekä lämmittää asuntonsa halvan hinnan aikaan ja nauttia sitten ostoksestaan kalliin hinnan aikana . Niin ja joo... Eli käytännössä kupata puhelin appi kourassa milloin keittiöhellan voi kytkeä päälle ja lämminvesivaraajan jne jne ja sitten levätä sekä nukkua päiväsellä paksun peiton alla kun hinta on kalliimpaa. Niin paitsi jos käy päiväsaikaan töissä.

Sähkön säästämisestä on ollut median sekä netin kaikki kanavat täynnänsä vinkkejä. Välillä vinkit ovat suoraan sanottuna tietämättömille suoranaista painajaista. Älä vaan avaa jääkaapin ovea jne jne vaikka asunnossa samaan aikaan on suora sähkölämmitys. no ei siitä tällä kertaa enempää. Moni vaan on peloissaan ja tuntee olevansa voimaton joskus liiankin kanssa. Olen hieman avannut näitä kWh kuluja tällä palstalla aikaisemmin.

Sähkön hinta kulkee siis pörssin mukaan. Milloin tuulee, milloin paistaa aurinko ja ei pidä unohtaa Norjan vesisateita tai satamattomuutta sillä ennen tätä aikaa norjan vesitilanne oli suuri muuttuja tekijä hinnoissa. Eikä missään tapauksessa pidä unohtaa Olkiluodon ydinvoimalan tuottamaa, tai tuottamatonta sähköä. Samaan aikaan hiilivoimalat yms muut vesivoimalat jne jne on pistetty ovet kiinni joten eivät ole sähköä tuottamassa, eikä näin ollen tasaamassa sähkön tuotantoa. 

"  

Paluu menneisyyteen ( IS 7.1.2023 ) 

 

...Flinkman on pohtinut, miten tilanteeseen on päädytty. Ukrainan sodalla on tietenkin vaikutuksensa, se on selvää. Mutta on mieleen tullut kysymyksiä siitäkin, onko sähkö pörssikauppaan sopiva hyödyke ja onko Suomi luopunut liian helposti energiaomavaraisuudestaan.

 

– Mietin turvetta ja hiilivoimaloita, joita on suljettu. Jotenkin tulee sellainen mielikuva, että on purettu jotain toimivaa, mutta sitten tilalle ei ole mitään, Flinkman sanoo....

"

Jätän väliin huomioimatta naapurimaan vaikutuksia energiapolitiikkaan. Jokainen osaa varmasti päätellä minkälainen pelinappula on energia, tai sen puute.

Pörssiin kuuluu ostaminen ja myyminen.

Tämä kaikki tarkoittaa varsin kirjavaa sähkön hinnoittelua. Ennustaminen tässä tilanteessa on aika vaikeaa. Toisekseen yleensähän pörssihintaan kuuluu mahdollisuus ostaa sekä myydä. Kuluttajalta tuo myyminen ei onnistu kovin helposti ainakaan juuri siihen kalliiseen aikaan jolloin se olisi kannattavinta. Eikä kaikilla ole omaa aurinko- tai tuulisähköä jota myydä, tai jos on, se tuotto osuu samalle ajankohdalle muiden kanssa.  Eli ostaa voi mutta ei myydä... varsinainen pörssi. Se ei oikein toimi että keittää veden valmiiksi öiseen halvan sähkön aikaan ja sitten ei tarvitse enää kuin lämmittää päiväseen aikaan jos nimittäin aikoo käyttää lämpimänä sen veden. Sähköpörssi toimii siis pääosin kuluttajille vain yhteen suuntaan.

Bensan hinta

Diesel sekä bensa ihan sama kummasta puhun. Diesel on ollut tänä kuluvana vuonna todella kallista, eikä kulkemista ole halventanut edes dieselin käyttövoimavero ??!! ai niin se verohan olikin tarkoitettu tasaamaan edullisen dieselin hintaa verrattuna kalliiseen bensaan. Vaikka hassulle kuulostaa tietää että Diesel on tuote ja bensa on jäte. No joo.

Nyt tässä kirjoituksessa on kuitenkin puhe mittarihinnoista. Pari viikkoa sitten joulukuussa alkoin dieselin hinta äkisti laskea. Ensin 2,07 ja seuraavana päivänä 1,98 päätyen yhtäkkiseen 1,89 hintaan. Näin kaupassa käydessäni tuon alennetun hinnan joka yleisesti ottaen osuu aina tiistai päivän kohdalle. Ajattelin että käväisen tankkaamassa huomenissa. Kuuntelin radiota jossa puhuttiin juuri sattumalta samaan aikaan hintojen jatkavan alenemistaan, joten ei huolta. 

Mitä se sitten keskiviikkona maksoi? Hinta olikin pompsahtanut 2,09 tai peräti 2,11 kohdalle yhdessä yössä. Tämä hinnan muutos aiheutti sen että tajusin viimein kuinka ja millaisin keinoin "pörssi" astelee yksityisen kuluttajan iholle halusi sitä sitten tai ei. On siis seurattava joka päivä polttoaine hintoja ja ostettava juuri silloin kun arvelee että nyt se on alhaalla. Minä tunnustan avoimesti että erehdyin kun en ostanut 1,89 hinnan kohdalla. Ajattelin että se saattaa vielä pikkuriikkisen laskea tuostakin koska radiossakin niin puhuttiin. Tein siis juuri niin kuin ei olisi pitänyt.

Ei. ei se siis niin mene. Polttoaine on ostettava juuri silloin kun hinta on halventunut. Ja jos joku katselee televisiota kuten minä, eli katson lähestulkoon kaikki ohjelmat "nauhoitettuna" eli jälkikäteen. Syynä nauhoitukselle on mahdollinen mainosten ylittäminen kelaamalla. No jos joku on näin tehnyt on varmasti huomannut että eri kanavilla on erilainen mainoskatkojen pituuden jaksotus. Maikkarilla on yleensä ollut kaksi pitkää ja sitten yksi extra lyhyt jne jne. Polttoaineiden hinnan aleneminenkin voi alkaa noudattaa tätä samaa ennalta arvaamatonta menetelmää. Ensin hintaa lasketaan jonkin verran jolloin hätäisimmät tankaavat tankit täyteen ja sitten seuraavana päivänä tai oikeastaan muutaman tunnin kuluttua hintaa pudotetaan reilusti pieneksi hetkeksi ja lopulta pamautetaan hinta korkeimmalle tasolle. Tällä halutaan luoda sellainen hintaepävarmuus jolloin tankkaaja tankkaa kuitenkin vielä "ylihintaista" polttoainetta.

Kuva keskiviikko 4.1.2023 aamulla klo n. 7:30 aamulla. Tiistain 3.1.2023 hintaan n. 13 centtiä litralle lisää

keskviikko 20230104

Kaupan tarjoukset

Kaupoissa on alennusmyyntejä. Tämä nyt alkaa kuulostaa jo vitsille, mutta on se niin. Nyt en puhu sesonkituotteista. Niin puhun tästa, netonnetonalennuskampajan jälkeen on alennusmyynti, ja tuote saattaa olla myös poistuvien joukossa joten se on vieläkin halvempi, kunnes palaa takaisin parin viikon päästä kahta kovemmalla hinnalla. Kyse on kuluttajan ja kauppiaan kisasta kumpi nykäisee oikeasta narusta oikeaan aikaan. Se on sellaista "pörssimeininkiä".

Pörssimeingissä on se hyvä puoli että siinä aina joku maksaa senkin puolesta kuka ei maksa. Kun hinta on kovimmillaan se ei perustu mitenkään todellisiin kustannuksiin sillä hetkellä, vaikka pitkän ajan laskelmalla ts pitkässä juoksussa hinta voikin olla juuri se nipin napin riman yläpuolella oleva. Eli korkeampi hinta jakaa tulosta myös matalan hinnan hetkeä varten. 

On hyvin tärkeätä että kuluttajissa on riittävästi niitä henkilöitä joita matala ja tilapäinen hinta ei kiinnosta pätkän vertaa. Nämä "tasamaan tallaajat" jotka eivät hintapiikkejä seuraile takaavat jatkumon yritykselle joka houkuttelee asiakkaita alennetuilla hinnoilla. Ja jos oikein hyvin natsaa korkeampi hinta saattaa aiheuttaa tilanteita joissa alennetaankin tilapäisesti hintaa niin paljon ettei sellainen myynti kannattasi muutoin ollenkaan. Tällöin todellinen hyötyjä on kuluttaja jolla on tarpeeksi paalua sijoittaa isokin summa juuri siihen halvimpaan aikaan.

Eläköön siis sellaiset joilla on varaa maksaa enemmän! Pörssimeininki antaa mahdollisuuden pärjätä myös pienellä budjetilla olevien kuluttajien. Tai pienemmällä budjetilla olevien, sillä ilman pelinappulaa eli rahaa, ei pelata tätä peliä. Raha tulee rahan luo, sanottiin ennen ja taidetaan sanoa vast´edeskin. Ainakin syy sanonnalle on edelleen olemassa.

Milka Sauvala kirjoittaa apu lehden blogissa 29.12.2022 näin:

"Kun vingutin korttia maksulaitteella, en voinut olla manaamatta. Miksi ihmeessä en ostanut kenkiä viikko sitten, kun kauppa tarjosi kaikista tuotteista 20 prosentin alennuksen, kirjoittaa tuottaja Milka Sauvala. ..

jatkuu... ... Ostamissani lasten talvikengissä kikkailua ei ollut, vaan hinta oli nähdäkseni rehellisen täysimääräinen. Se pisti kuitenkin miettimään. Kun tarjouksia on tarjousten perään ja uusi alennus odottaa aina nurkan takana, kannattaako mitään enää ostaa täydellä hinnalla?

Vastaus on, että kyllä kannattaa.

Monesti tämä on osoitus siitä, että haluaa tukea suunnittelijaa, valmistajaa tai kauppiasta. Taitavaa kampaajaa, suomalaista tuottajaa, paikallista pienyrittäjää, eettistä tai luonnonmukaista tuotantoa tai hyvää suunnittelua. Itse maksan mielelläni myös elämyksistä, luotettavasta mediasta – ja hyvästä juustosta."

 

Lähdelinkki alkuperäiseen kirjoitukseen.

On siis äärettömän hyvä sekä tärkeä asia että joku haluaa tukea suunnittelijaa, jne ja myös valmistajaa jne jne.. Tällä me eletään. ( ai niin todellisuudessa valmistaja on kylläkin jo myynyt kaupalle aikoja sitten  ne tuotteet joten valmistajalle on sama millä hinnalla ne kaupasta ostat, sesonkituotteet voidaan ostaa jo jopa vuosi aiemmin ) no, kauppa ainakin elää ja me tarvitsemme kauppoja. Me äänestämme rahoillamme ja jaloillamme missä kaupassa haluamme asioida. Muista silti pörssimeininki jossa pelivälineenä on raha.

Pörssimeininki

Tämä tämän päivän eli vuoden 2022 viimeisen päivän opetus ja anti on se että pidä paalua taskussa. Jos olet varaton etkä saa kerättyä paalua taskuun, eli rahavarantoa riittävästi, niin joudut elämään hetkessä johon rahasi riittävät, tai sitten eivät riitä.

Voi olla että joudut ostamaan joskus sillä kaikkein kalleimallakin hinnalla jos tuotetta on juuri silloin pakko saada. Jos sinulla on rahaa tilillä ts taskussa reilusti ja elät hetkessä voit jopa tienata rahoillasi. Vähintään kuvannollinen tienaaminen on mahdollista.

On aika helppoa verrata vaikka polttoaineen ostoon. Tankki tyhjä ja mennä pitäisi. Se on ostettava juuri sillä hinnalla mikä on vallitseva. Jos hinnan ero on noinkin suuri jonka aiemmin mainitsin kyseessä on mittava ero milloin auton tankkaa.

Joskus sanottiin ettei köyhällä ole vara ostaa halpaa. Sananlaskun tarkoitusperä oli alunperin kokonaan eri, mutta näinhän se menee nytkin tosin toisessa tarkoituksessa. Toki sananlaskun alkuperäinen tarkoitusperä on edelleen voimissaan.

Oletko koskaan laskenut kuinka monta euroa sinulle jää kuukauden tuloista kun olet maksanut kaiken pakollisen pois. Tarkoitan syömisineen, vaate ostoineen kaikkineen jotka on ns pakko joskus hoitaa. Luulenpa ettei se montaa euroa tee tehtyä työtuntia kohden. Voi olla että kuukaudessa tekemäsi 150 - 160 työtuntia jättää sinulle vain 80€ nappulaa pakollisten kulujen ja elämisen jälkeen jolla voit pelata pörssipeliä. Voi myös olla että sinulla on suuret tulot ja suuremmilla tuloillasi voi pelatessa pörssipeliä tuplata kukkausiansiosi, mutta jos pelaat vaikka sen 80€ viisaasti voit tuplata tai nostaa kuinka korkealle kuukausittaisen voittosi.

Pienistä puroista voi kasvaa suuri joki tai koski.

Sanonta jonka moni muistaa kuulleen. Monikaan ei silti noteraa tarpeeksi vakavasti tätä kyseistä lausetta ja jättää siten kaikki pienetkin säästökohteet huomioimatta. Tuttuna lauseena olen kuullut "samassa konkurssissa menee tämäkin" eli ei niin väliä tällä kertaa. Isäpuoleni taas päinvastoin sanoi opiksi että ostaessa tili tehdään. Tämä lause tai sanonta pätee enemmän kuin todella monessa kohtaa. 

Esimerkkinä jos tankkaan autoani 60 litran verran halvinta 1,89 polttoainetta verrattuna 2,11 hintaan saan 13,2 euroa tilipussiin puhtoista rahaa joka vastaisi vertauksessa 26,4 tunnin ylityökorvausta. Vertaus jossa sanoin 80€ kuukaudessa jäävän pelirahaa pakollisten menojen jälkeen  Noin niinkuin vertauksena sanoen. Ja summahan on siis hurja kun sen noin ajattelee.

Kun joka paikassa nyhtäisee sen pienimmän mukaan voi tuloksena olla ihan kohtuu tilipussi vaikka rahaa ei suoraa kertyisikään. Todennäköisesti jossain vaiheessa kertyisi pelipaalua sen verran että voisi pelata jo isompiakin potteja... .. niin omalla riskillä kuten pörssimaailmaan kuuluu.

Punalappuiset tuoteet ovat monelle tuttuja. Niin meillekin. Kun ruokaa valmistaa heti, ei ole niin pelkoa vanhoista päiväyksistäkään. Ja ainakin minä koen iloa ja hyvää mieltä joskus ostaessani ihan tuoretta kalaa hiukan korkeamalla hinnalla että olen tämänkin kalan jo tienannut aiemmin punalapuilla ( en mielelläni kuitenkaan osta punalappu kalaa, vaikka joskus se on pakko) 

Joka tapauksessa monien pienien säästöjen summa voi olla tuntuva vaikka se ei ihan joka hetki sille tuntuisikaan. Tavoitteena kannattaa aina pitää se että saavutaa tilanteen jossa voi pelata tämän päivän kuluttaja pörssipeliä. paalua eli tuohta, liksaa tai rahaa, sitä on oltava vaikka vähänkin. Mistä sitä paalua vain saisi?

Punalapputuotteiden hintoja kannattaa vertailla ilman erityistä alennusta vaikkapa eri kauppojen kesken. On hyvä selvittää itselle mikä on tuotteen ns keskimääräinen markkinahinta.

Tulevaisuuden ennustaminen

Ennen aina puhuttiin kuinka tärkeää on harkiten ottaa lainaa ja on laskettava kuukausittaiset menot sekä tulot tarkoin. Jos on huolellinen eikä poikkea suunnitelmastaan, voi onnistua tasapainoiden arjen luomisessa. Ikävä on noita aikoja.

Yritysmaailma on valittanut sekä marmattanut jo pitkään kuinka ennustamattomuus esim lainsäädännössä ajaa yritykset ahtaalle. Tämä sama tauti on laskeutunut yksityisen ihmisen tasolle. Ei kohta kukaan voi tietää edes seuraavaa kuukauttaan miten menot on lisääntyneet hintojen pörssileikissä loppukuuta kohti. Pakkanen kuuluu talveen ja onhan se aina ennekin lisännyt lämmityskustannuksia. Mutta nyt ei pysty edes laskemaan kustannusten nousua euroissa vaikka kWh määrän osaisi pilkulleen ennustaa.

Ennen auton äkillinen remontintarve oli suurimpia tai ainakin tuntuvia yllätyksiä joihin ei aina kunnolla osannut varautua. Nyt tämän kaiken saman ennustamattomuuden lisäksi kaikki elinkustannukset heiluu sellaista hullunmyllyä että ei ole olemassa sellaista kännykkä "appia" jolla voisi ede puoliksikaan tietää miten ensikuu eletään.

Työt ovat muuttuneet pätkittäisiksi. Tulopuolen ennuste voi heitellä vaikka olisit töissäkin johtuen eri sopimuksista tai tuntimääristä joilla olet työllistynyt. Yleisellä tasolla yhteiskunnan rakenteelliset muutokset voivat vaikuttaa yleiseen ostovoimaan. Ostovoiman katoaminen voi muuttaa eli nostaa omia elinkustannuksia riippumatta miten itse olet töissä. Euro ei ole aina samanarvoinen.

Ajatellaanpa vaikka pienen asuinkeskuksen kauppaa. Miten kauppias reagoi jos alueen väestön ostovoima vähenee. Ostovoima voi vähentyä työllisyyden heikkenemisestä, tai vaikkapa valtion leikatessa työttömyysetuutta. Kaupan on joka tapauksessa reagoitava jotenkin. Vähennettävä valikoimaa, muutettava hinnoittelua, ja monia muita keinoja. Todennäköisintä lopputulemalle on se että ostovoiman väheneminen nostaa myös sellaisen elintasoa jolla paalu vielä riittää.

Ennustaminen on siis todella vaikeaa. Olemme entistäkin enemmän omillamme ja siinä varassa että meillä pitää olla pelipaalua taskussa. Pikavippi, laina jne jne ei missään tapauksessa ole ratkaisu. Sellaista tilannetta jossa olet joutunut turvautumaan pikavippeihin elämisen takia, voi verrata siihen että sinulla on taskussa pelkkää vierasta "pääomaa". Silloin kun aletaan pelata ns vieraalla rahalla, ei ennustettavuutta ole enää olemassa edes nimellisesti.

Toivotan siis erinomaista, parempaa, hyvää sekä iloista uutta vuotta 2023!

"Sitä tikulla silmään joka vanhoja muistelee". tai "ilo irti ja hymyä huuleen, vaikka virtsaatkin vastatuuleen". Ensimmäistä en tiedä kenen luoma lause, mutta jälkimmäisen muistelin Juicen tekstiksi. Ei kannata jäädä rypemään asioiden kanssa, vaan joka ikisestä asiasta pitää ainakin vähintään yrittää löytää joku sellainen piirre josta on hyötyä vastaisuudessa. Eli taskut täyteen paalua ja peliin mukaan! Sen verran kuitenkin annan vinkkiä jos olet työtön työnhakija, että niitä junan ikkunasta näkyviä risusavottoja ei kannata haaveilla, niillä ei paalua tule. Ja jos pystyt ostamaan halvempaa kuohujuomaa kalliimman tilalle lue jotai toista palstaa. Viittaan tässä erään entisen kansanedustajan vinkkeihin rahan säästämiseksi sekä työllistymiseksi.

Se pelaa jolla on omaa nappulaa. Tämä pätee varmasti myös vuonna 2023! Hyvää uutta vuotta!!

 

JK. 3.1.2023

Kun julkaisin tämän kirjoituksen olen saanut joitakin lukijoita epäilemään tai arvioimaan mielenterveyttäni tai kykyäni vertailla asioita. Totta on varmasti etten osannut ilmaista mitä tarkoitin, tai sitten tartutaan epäolennaisiin seikkoihin. En osaa sanoa. En siis kritisoi sesonkimyyntejä, en kaupan tuotevalikoimia, en polttoaineen hintoja vaan sitä ettei ole helppoa tietää edeltä mikä maksaa ensi viikolla minkäkin verran.

Ensinnäkin. Kun rahaa on todella vähän käytettäväksi on kaupassa käynti ajoitettava aina tarkemmin hintojen mukaisesti. Väärään aikaan väärässä kaupassa on todella kallista ja tieto siitä mikä on ns normaalihinta on vaikea hahmottaa.

Toisekseen köyhän euro on eriarvoinen kuin rikkaan euro !! Ai miten niin ? No se raha joka pakollisten kulujen jälkeen jää käytettäväksi määrittelee sen mitä ja milloin, miten paljon ja mistä voit ostaa saadaksesi taloudellista hyötyä Jos pelipaalua eli rahaa ei ole kuin vähän, on rahan voimakin jolla voit vaikuttaa omalla kohdalla pieni, toisinpäin vahva.

Joku epäili esittämiäni kaupan neton neton ja poiston poisto, yms kampanjoiden olevan ns esittämiä pörssipelijuttuja. Perusteena että onhan sesonkituotteet, poistuvat tuotteet joiden tilalle tulee jotain muuta jne.. jne.. Tätä en kiistäkään, en missään nimessä. Ennenminkin tarkoitan sitä kuinka tiedät milloin tuote on oikeasti edullinen ostaa. Poistolaari on varmempi merkki edullisesta hinnasta, mutta kampanjat yleisesti ottaen eivät ole niin edullisia kuin luulisi.

Mutta pystyn kyllä luettelemaan tuotteita jotka ovat olleet ns poistomyynnissä ja tehneet paluun jo pikaisesti "parissa viikossa". Esim kuumaliima puikot olivat euron laarissa josta nappasinkin pari pakettia. Samanlainen puikko erikokoisessa paketissa tuli myyntiin heti perään ja yksikköhinnaltaan kalliimpana kuin se aikaisempi ennen poistolaari hintaa. Toinen oli puuöljy. Puuöljyn keltaistet poistotarrat loimuten olivat alle puoleen hintaan ns. normaalista hinnasta. Ostinkin pari tölkkiä a´3litraa varalle. Samaan aikaan myyntiin tuli toisen valmistajan mutta samanlainen puuöljy ( niitä on erilaisiakin ) jonka hinta oli reilusti kalliimpi kuin se aikaisempi ns normaali hinnalla. ( kyseessä ei ollut ns vanhan päiväyksen tuote )

Näitä esimerkkejä on paljon. Voisin ajatella lisääväni sesonkituotteet samalla viivalle tämän ajatuksen kanssa. Kyllä ne takaisin aina ovat tulleet vaikka eri väreissä, eri valmistajan logolla tai tai tai, mutta joka tapauksessa poistuessaan ne ovat olleet halvempia, mutta muut kampanjat joista nyt puhun ovat luku sinänsä

Eli jos on rahaa, sillä voi tienata rahanarvoisesti ostamalla oikeaan aikaan, oikeasta paikasta, oikean määrän. Jos ei ole rahaa et voi toimia näin. Todennäköisesti pienillä rahavarannoilla joutuu pakon edessä kustantamaan myös niiden etuja joille se on muutenkin mahdollista.

Kun ja jos vertaa asiaa vaikka kolme vuotta aiempaan. Otetaan ajatukseksi kuvitteellinen summa, vaikka 100€. Kuvitellaan että se 100€ on saman arvoinen silloin 3v sitten ja nyt. Niin sillä 100€ summalla ostaessaan tismalleen samat tuotteet voi tänä päivänä saada suhteessa halvenmalla tai sen voi menettää kalliimpiin hintoihin helpommin kuin kolme vuotta sitten.

Minua tämä ei naurata sitten yhtään! Ei naurata siksi etten pysty hyötymään näistä hintapeleistä. 

Jutun ydin ei ole siinä että kauppa tai ihan mikä muu tahansa alkaa heiluttelemaan hintoja "pörssin tahtiin" vaan siinä että se ominaisuus tulee aina vaan enemmän merkitykselliseksi niille joilla ei ole varaa hyötyä siitä. Varakkaalle se on vain kiva ylläri kun sai erityisen halvalla x tuotteen. Varaton voi joutua tilanteeseen jolloin hänen on pakko ostaa, on hinta sitten mikä tahansa. Tai olla ostamatta. Edesmenneen isäpuoleni oppia mukaellen "ostaessa se tili tehdään".

Koko kirjoituksen idea on siinä että on todella vaikeaa ennustaa vaikka kuukausi tai kaksi eteenpäin millä rahamäärällä saa oman taloutensa pysymään tasapainossa. Kun hintojen vaihtelut olivat maltillisempia myös ajankohdallisesti, on huomattavasti helpompi tietää mihin se oma raha riittää.

No olkoon enemmän selittelemättä. Jokainen ihan varmasti tämän huomaa ja tajuaa mistä puhun, jos rahat ovat vähissä.

Tätä tarkoitin audiovideo 3.1.2023

n