· 
Last updated 29.4.2020 - 8.18 Visible also to unregistered users
 

Tasopinnat puhtaaksi

Korona tarttuu yleisimmin ilmeisemmin pisara- sekä kosketustartunalla.

muokattu 29.4.2020

“Miten uusi koronavirus tarttuu?

Uusi koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana kun henkilö yskii tai aivastaa. Virus voi tarttua myös kosketuksen kautta pinnoilta, joille on hiljattain päätynyt sairastuneen hengitystie-eritteitä.” THL.fi

Yhdysvaltalaisen The New England Journal of Medicinessä julkaistun tutkimuksen mukaan koronavirus voi elää vuorokauden pahvilla ja kahdesta kolmeen vuorokautta muovi- tai teräspinnalla. MTV uutiset ja New England Journal of Medicin

Käsien puhdistuksessa suosittelen käyttämään ensisijaisesti juoksevaa vettä ja saippuaa aina kun se on mahdollista. Käsien pesu tulee suorittaa huolella.

"Saippua kirjaimellisesti repii viruksen kappaleiksi

Saippuan teho perustuu siihen, että se rikkoo asioita molekyylitasolla. Saippua on tensidinen yhdiste, mikä tarkoittaa, että saippuamolekyyleillä on sekä vettä hylkiviä että vesihakuisia ominaisuuksia. Toinen pää kiinnittyy mielellään vesimolekyyleihin ja toinen rasva-aineisiin.

Koronaviruksen ihmissolun ulkoseinämän proteiineihin tarttuvat haarat ja koko sen ulkokuori koostuu lipideistä (eli rasva-aineista). Koronavirus kiinnittyy ACE-2-nimiseen proteiiniin, joka avaa oven virukselle solun sisään. Solun sisään päästyään virus alkaa lisääntyä.

Sen voi estää huolellisella, vähintään 20 sekuntia kestävällä käsienpesulla. Saippuamolekyylien hydrofobiset päät nimittäin kiinnittyvät viruksen ulko-osan proteiinihaaroihin. Vesihakuinen toinen pää puolestaan kiinnittyy vesimolekyyleihin. Riittävän pitkällä hankaamisella saippuamolekyylit käytännössä repivät viruksen kappaleiksi ja tekevät siitä toimintakyvyttömän. Ja vaikka kaikki käsiisi päätyneet virukset eivät hajoaisikaan, irrottaa saippua viruksen kätesi pinnalta ja vesi huuhtoo sen viemäriin" saippua on kuningas

MUTTA.

Hätävaraksi!

Siihen asti kunnes on taas tutkittua sekä “kaupan” ainetta saatavilla, on niitä muitakin. Kuten

omatekemä käsidesi

( Ohje on yleisesti netissä monella sivulla ) Tee ihan omalla vastuullasi. En kehoita enkä suosittele mutta itse uskon silti että toimii.

“Käsidesin valmistukseen tarvitaan:

2/3 kupillista spriitä
1/3 kupillista aloe vera -geeliä
5-10 tippaa eteeristä öljyä hajusteeksi (valinnainen)
Kulho
Lusikka
Suppilo
Nestesaippuapullo
Kynä ja tarraetiketti merkintöjä varten
Valmistusprosessissa sprii ja aloe vera -geeli kaadetaan kulhoon ja sekoitetaan keskenään. Seokseen voi halutessaan lisätä esteeristä öljyä alkoholin hajun peittämiseksi.

Tämän jälkeen valmis seos kaadetaan suppilon avulla esimerkiksi tyhjään nestesaippuapulloon, josta valmista huuhdetta on helppo annostella käsiin oikea määrä. Lopuksi pulloon kannattaa kiinnittää tarraetiketti, jotta pullon sisältö on helpommin tunnistettavissa.”

MTVuutiset ohje:

Tehokkaampi aine on hiukan mutkikkaampi

Tehokkaampaan spray-tyyliseen antiseptiseen aineeseen tarvitset: isopropanolia, glyserolia, vetyperoksidia, tislattua vettä ja tyhjän suihkepullon.

Vähemmän tahmean, mutta huomattavasti tehokkaamman desinfioivan aineen saat, kun sekoitat 2,3 desilitraan 2 teelusikallista glyserolia. Sekoita joukkoon yksi ruokalusikallinen vetoperoksidia ja puoli desiä tislattua tai keitettyä vettä. Huomaa, että jos alkoholi, jota käytät, on heikompaa laatua eli siitä puuttuu voltteja, käytä myös vettä vähemmän. Vähintään 2/3 osaa lopullisesta tuotteesta täytyy olla alkoholia. Tätä sekoitetta myös WHO on suositellut. MTVuutiset

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Sinol ( 90 - 100% etanoli )

En uskalla suositella käsidesiin, vaikka luulen että soveltuukin vallan mainiosti.

Tasopintojen puhdistukseen luulen että käy vallan mainiosti

sinol.png

Katso Sinol käyttöturvallisuustiedote

3.4 Alkoholin käyttö desinfektioaineena Hoitotyössä alkoholeista käytetään desinfiointiin yleisimmin etanolia ja isopropanolia. Alkoholi on edullinen ja tehokas desinfektioaine. Varsinkin etanoli on halpa ja helposti saatavilla (Penna, Mazzola & Silva Martins, 2001). Alkoholit soveltuvat käsien ja ihon desinfioimiseen sekä puhtaiden välineiden ja puhtaiden pintojen desinfiointiin (Kurvinen 2010). Alkoholia käytetään esimerkiksi lagenuloiden kumikorkkien desinfioimiseen ennen korkin lävistämistä neulalla, ja sillä pyyhitään työtasot, joilla jaetaan tai valmistellaan lääkkeitä. Alkoholi soveltuu instrumenttien desinfioimiseen, tosin pitkäaikaisen käytön seurauksena se voi vahingoittaa joitakin instrumenttien osia. ALKOHOLIT DESINFEKTIOAINEINA opinnäytetyö ( Veera Karppi ja Irja Reptshik )

Koronavirus viihtyy pinnoilla, mutta ei kestä alkoholia

Itse SARS-CoV-2:n kestävyydestä ympäristössä on vain vähän tietoa. Singaporelaiset tutkijat selvittivät kolmen COVID-19-potilaan eristyshuoneiden ympäristöstä SARS-CoV-2:n esiintymistä viruksen nukleiinihapon (PCR) tunnistamiseen perustuvalla menetelmällä (Ong SWX ym. JAMA 2020, doi: 10.1001/jama.2020.3227 ). Kahden potilaan huoneet testattiin siivouksen jälkeen. Kosketuspinnat oli puhdistettu 5 000 ppm:n ja lattia 1 000 ppm:n klooriyhdisteellä. Virusta ei puhdistuksen jälkeen löytynyt. Kolmannen potilaan huonetta tutkittiin ennen siivousta ja virusta löytyi 61 %:ssa näytteenottopaikoista muun muassa sängyn reunasta, stetoskoopista, ja myös useasta paikasta WC-tilassa. Sen sijaan huoneen sulku oli puhdas. Siivouksen jälkeiset näytteet olivat puhtaita.

Saksalainen Kampf G (J Hosp Infection 2020; 104:246) työryhmineen perehtyi kirjallisuuteen siitä, mitä tiedetään erilaisten biosidien tehosta koronaviruksia vastaan. SARS-CoV-2-virusta koskevia tutkimuksia ei ollut tietenkään mukana, mutta sekä MERS, että SARS-CoV ja muita koronaviruksia on tutkittu. Etanoli 62 %-95 % tuhosi hyvin virukset, samoin 0,5-prosenttinen vetyperoksidi ja 0,1-prosenttinen natriumhypokloriitti. Puhtailla pinnoilla (metalli, lasi, muovi) ilman käsittelyä virus saattoi säilyä hengissä jopa yhdeksän vuorokautta. Oletus on, että SARS-CoV-2 muistuttaa näitä vanhempia veljiään. Sitkeä kaveri, mutta taas kerran: viina tuhoaa helposti.

Duodecimlehti

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Aloeveraa löytyy monestakin kaupasta.

Aloe veran suurimmat hyödyt ovat siinä, että se kosteuttaa ihoa äärimmäisen tehokkaasti. Aloe veralla on myös kyky rauhoittaa ihoa – se sisältää nimittäin paljon polysakkaroideja, jotka huolehtivat ihon kosteutuksesta, mutta lisäksi antioksidantteja ja mineraaleja, kasvisteroleja jotka rauhoittavat kutisevaa ihoa esimerkiksi hyönteisten puremissa, Maria Varon ylistää aloen lukuisia hyötyjä ihonhoidon saralla.” ruohonjuuri.fi

Mutta glyseroli käy myös haitumista hidastamaan jopa tasopinnoille ( aika jolloin aine vaikuttaa tulee olla tarpeeksi pitkä ) Glyserolia saat apteekista tai sähkötupakka alan kivijalkaliikkeistä Puffila jne.. ( sanot myyjälle VG )

Lisäaineeton ja laadukas VG -elintarvikelisäaine.  Sisältää 99,8% kasvisglyserolia. Puffila


Apteekki Käsivoide on hajusteeton, hyvin imeytyvä kosteuttava hoitovoide. Voide sisältää ihon kosteutta ylläpitävää keramidia, kosteuttavaa glyserolia ja rauhoittavaa allantoiinia. apteekkituotteet.fi

Tasopinnat

Ovenkahvat, tasopinnat yms kosketuspaikat voivat silti kaivata varmuuden vuoksi desinfioimista. Vaikka tasopintojen jatkuva desinfioiminen ei ole titeellisesti perusteltua.

– Viranomaisten on helppo määrätä, että pestään ja sumutetaan kaikki. Minun mielestäni se on liioittelua, mutta se tuo turvallisuuden tunteen. Kun puhutaan päivittäin tuhansista kuolonuhreista, ei voi mennä sanomaan, että tuo on ihan turhaa työtä, sanoo Diverseyn Euroopan sovelluskeskuksen johtaja Matti Hakoila.

Itä-Suomen yliopiston kliinisen mikrobiologian professori Jukka Pelkosen mielestä paras suoja koronatartuntaa vastaan on huolehtia käsihygienia, pitää välimatkaa muihin ihmisiin ja olla yskimättä tai pärskimättä muita kohti.
Desinfiointi muutaman tunnin välein ei estä koronaa – viranomaiset antoivat korona-ajan siivoussuositukset, joilla ei ole tieteellistä pohjaa Yle uutiset

Kaupoista sekä myös apteekeista on tällä hetkellä loppuneet lähes kaikki siihen tarkoitetut aineet.

Tein itselle tällaisen setin pumpattavasta spray painepullosta, VG + Sinol sekoituksesta. Laitoin tota glyseriinia n. 5% verran hidastamaan suihkeen haihtumista, jotta aineen vaikutusaika olisi riittävä. Luulisin että voi käyttää auton kahvoissa sun sellaisissa aika helposti ilman vaaroja.

omasinol.png

Löysin myös Youtubesta useitakin videoita joissa “myssypäät” säheltävät käsidesien kimpussa . Sen minä älämöltä sain itselleni sisälletyttyä, oikeaakin asiaa, näytti homma toimivan.

Laitan tähän yhden hieman asiallisemman videon tähän näytille.

https://youtu.be/3SjQ2FlXWHU"> 

n