HUMOROUS GREETING

 

Täsmänopeus

Kaupungin kuvatuin ukkomies

Tästä aiheesta ole kirjoittanut vuosien aikana jo kolmeen eri "kanavaan". "Onneksi" asia ei ole muuttunut miltään kantilta katsottuna, joten asia on edelleen yhtä ajankohtainen.

Olen tullut kuvatuksi noilla valtion järjestämilä ja asentamilla selfietikuilla eli peltipoliiseilla jo monesti, monesti, monesti... ja lähes aina tahattomasti parin kilometrin ylityksestä.

Mitä nopeutta on silloin ajettava mikäli:
a) Ajoneuvoyhdistelmän suurin sallittu ajonopeus on 80km/h? ( aikaisemmin ha + peräkärri )
b) Tiekohtainen nopeusrajoitus on 80km(h?
c) Tiekohtainen sekä ajoneuvokohtainen nopeusrajoitus on 80km/h?
d) Ihan mikä tahansa vempele tietä ajaen tai olkoon ajamatta?
¹)= auto on henkilöauto/pakettiauto (max 80km/h) jolla on peräkärri
²)= auto on henkilöauto jolla on peräkärri ³)= auto on mikä vaan..

Siinä ei oikeastaan ole minkäänlaista epäselvää. Ajonopeus on sovitettava sallitulle nopeudelle niin ettei ylin eli suurin sallittu ajonopeus ylity. Käytännössä eniten paineita aheuttaa ajonopeuden sovittaminen niin ettei muu liikenne häiriinny. Mikäli nopeus on "törkeästi" liian alhainen kuten 78km/h suurimman sallitun nopeuden ollessa 80km/h eli nopeus on n 2km/h alle ylimmän sallitun, alkaa syntyä ohituspaineita jotka kärjistyvät niin pahoiksi että ohittamisia suoritetaan sulkuviivalla ja tai huonoissa paikoissa suurella vihastumisen aiheuttamalla raivolla.

Kokemukseni mukaan tällaisen törkeyden kohtaamisen tunteen voi sitten osoittaa "alinopeutta" ajaneelle vaikkapa ohittamalla ja jäämällä hetkeksi eteen ajamaan vielä hiljempaa tai muuta sopivaa tunteen osoittamisen keinoa käyttäen. Toinen paineita aiheuttava seikka on sallitun nopeuden tahatonkin ylitys jonka tarkkasilmäinen peltipoliisi taltioi välittömästi digitaaliseen muistiinsa. Tämän tallennusoperaation saattaa sytyttää eli laukaista törkeäksikin luokiteltu parin komen kilometritunnin ylitys sallitusta arvosta.

Kaikkein kiusaavin tekijä herkkähermoiselle kuljettajalle on kuitenkin se pienen pieni ristiriita tuntemuksesta siitä nopeudesta jota pitäisi ajaa.

Jotta kukaan ei joutuis “alinopeutta” ajavan takia turhan takia hidastelemaan pitäisi sallittua ylintä nopeutta ylittää noin 8 - 10% verran, ja vastaavasti peltipoliisin silmää pitäisi vältellä ajamalla n. 2 - 5% alle sallitun nopeuden, tai korkeimmillaan 2% yli sallitun nopeuden.

Tähän kun lisätään nopeusmittarin ja eri renkaiden kuten talvi/kesä jne eroavaisuudet ei ihan tarkkaa hyväksyttyä **"täsmänopeutta"** ole helppo suorittaa ajaen. Täsmänopeus tarkoittaa tässä yhteydessä nopeutta jota ajaen ei juuri ja juuri saa sakkoja ylinopeudesta sekä samaan aikaan aiheuttaa mahdollisimman vähän hermopainetta muissa yli kireäksi virittyneissä kulkijoissa. Täsmänopeuden ylläpitäminen ±1% alueella on tuskallisen vaikeaa ilman apuvälineitä kuten vakionopeuden säädintä.

Tästä seurauksena täsmänopeutta ajava kuljettajakin voi tietyllä tavalla hengähtää kanssakulkijoiden osalta sekä kameratolpan vahtivalta silmältä, vaikka onkin samaan aikaan ajamisessa kireällä kuin viulun kieli.

Viikko sitten ajoin autollani peräkärri perässä raskaan työpäivän jälkeen kotia kohti Lappeenrannan suunnasta Kipparilan tien kohdalla. Kuinka sattuikaan oli peltipoliisin virkeä silmä tarkkavaisempi kuin minä. Olin ajatuksissani antanut nopeuden nousta törkeän piittaamattomasti varmaan liki 5km tunnissa yli sallitun. No yksi kuva muiden joukossa, tai sitten tulee kotiin sakko.. saapi taas nähdä.

Eilen ajoin samaa tietä ja saman suoran päässä välähti. Onneksi ei minulle, sillä olin vasta suoran alussa olevan mäen päällä noin kilometrin päässä "selfietikusta". Näin muuten että välähdyksen jälkeen alkoi näkyä kaikista autoista jarruvalot.

täsmänopeus

........................................................................................................................................................................

#**Kannattaa lukea!** http://kasperstromman.com/2017/10/14/talla-yksinkertaisella-kikalla-paihitat-nopeusvalvontakamerat-toimii-sadan-prosentin-varmuudella/ #Tällä yksinkertaisella kikalla päihität nopeusvalvontakamerat – ”Toimii sadan prosentin varmuudella” Tee näin: 1. Tarkkaile ajaessa tienreunan nopeusrajoituskylttejä. Pidä erityisesti silmällä punaisen renkaan sisällä olevia mustia numeroita. Ne ilmaisevat korkeimman sallitun nopeuden. 2. Etsi autosi kojelaudasta nopeusmittari. Mittarin keskeltä lähtevä viisari osoittaa millä nopeudella autosi kulkee. Prosessoi tämä informaatio. 3. Viimeinen vaihe on se jossa monet epäonnistuvat: sovita autosi nopeus tien nopeusrajoituksen mukaan. Et nimittäin voi saada ylinopeussakkoa jos ajat rajoitusten mukaan. Täydellinen tapa huijata systeemiä! 1 2017-10-16 09:13:09 5