”Kun soivat kiukaan mustat urut, unhoittuvat arjen surut”

 

Muutamia mietelmiä valvotun yön jälkeen.

 

21.8.2021

Onpahan tullut tehtyä jotakin sellaista minkä tulokset alkavat arvelluttaa jo ennen kokemuksia.

Eräs viime yön aikana esiintynyt ajatus: Kun on tai olisi aika kysyä "miksi", kysy juuri silloin, älä jätä kysymättä.

Paljon on vuosien aikana puhuttu siitä miten ennen osattiin rakentaa ilmavasti, sekä järkevästi eikä homevaurioita ole siksi esiintynyt. Sitten alettiin tekemään "pullotaloja" ja tuloksena syntyy ennenaikaisesti purku kuntoisia taloja.

Luulenpa ettei aina ole kysymys edes erityisestä osaamisesta, vaan ennen vanhaan olevat ratkaisut ovat olleet joskus sen aikaisen tekniikan sekä materiaalien vuoksi ns pakollisia ratkaisuja. Monet ratkaisut ovat olleet vähän niinkuin pakonomaisesti tehtyjä mutta erittäin toimivia, jopa paremmin toimivia kuin myöhempinä aikoina ( 70 - 80 luvuilla ).

Tällä kertaa ei ole kysymys "pullotalosta", eikä home pelosta. Kyse on saunan olemuksesta saunana, sekä juuri tämän kyseisen saunan kokonaishyödystä asunnon kokonaisuuden kannalta.

Saunakokemuksia elämäni varrelta.

Arvosana 1 heikko, 5 paras , lisäksi + merkki on 0,25. - merkki on -0,25

Lapsuuden aikaiset muistot rajoittuvat yhteen saunaan. Ulkosauna, purusauna eli puurakenteinen rakennus jossa oli lautaseinät purueristeellä. Löylytilan sisäseinissä oli alumiinifoliot ja niiden päällä kuusipuu paneeli. Tilavuudeltaan pienen löylytilan vuoksi yleensä aina tukahduttavan kuuma, mutta lämmitysvaiheessa ennen "grilliksi" muuttumista jonkinlaiset löylyt. Arvosana  3

Muutama sähkösauna joiden arvosanat laidasta laitaan eli ykkösestä neloseen saakka. Arvosana 1 - 4 ( en tarkenna )

Ehdottomasti paras saunomislöyly kokemus on eräs suuri kaksikerroksinen kokohirsinen savusauna. Sisäpinnoilla ei erillistä paneeli tai muuta materiaalia. Siinä ehdoton arvosana 5++++. Ei siis kuuma, eikä pistävä grillityyppinen vaan löylyt olivat muhkeat sekä täyteläiset.

Eräs kaverini valmistama kokohirsinen ulkosauna jossa isokokoinen kertalämmitteinen kiuas. Löylyhuoneessa ei ole sisäpintoja erikseen, vaan ihan hirsi. arvosana 5+++ ( tai 5++++  riippen lämpötilanteesta )

Eräs lapsuuden aikainen kokemus. Kokohirsinen 1800/1900 luvun taiteessa rakennettu kokohirsinen rantasauna alkuperäisine paksuista lankuista tehdyillä lauteilla. Tilavassa löylytilassa erittäin muhkeat hyvät löylyt. arvosana 5+

Eräs vaimoni lähisukulaisen ulkosauna jonka tilavassa löylytilassa pehmoiset hyvät löylyt. rakennetta en tarkalleen tiedä, mutta tiedän ettei ainakaan polyuretaania. arvosana 4+, parhaimmillaan 5

Eräs kammottava löylykokemus löytyy eräältä lerintäalueelta jossa pienessä löylytilassa lauteet on ns. umpinaiset betonirakenteiset muovipäällysteiset ja sisäpinnoilla paneeli jonka alla ( tiedän että oli ) polyuretaani alumiini PIR eristeet. Tuskaisen kokemuksen arvosana 1-

Toinen kammottava löylykokemus "hienolta" leirintäalueelta. Pienikokoinen sähkölämmitteinen ulkosaunan löylyhuone antoi grilliä muistuttavan löylykokemuksen ylävartalolle jättäen varpaat palelemaan. Sisärakenne paneelin lisäksi tuntematon. Arvosana 1-

Eräs muuten vain oleva parin kerran käväisy hirsirakenteisen asunnon sisäsaunasta jossa oli umpinainen lauderakenne. Pienen löytilan löylyjen arvosana tasan 1

Pitkäaikainen kokemus hirsirakenteisesta ulkosaunasta jossa keskikokoisen löylytilan sisäpinnoite oli ihan sileäpintainen 21mm lauta. Laudan sekä hirsirakenteen välissä oli ns "pinkopahvi". Omatekoinen tukeva kiuas antoi aivan uskomattoman hyvät löylyt jotka viipyilivät tasaisesti pitkään. Arvosana 4++

Ja lopuksi listaukseen asunnossamme oleva kellarikerroksen "betonisauna" ennen remonttia. Tilavan löylytilan seinilla oli kaksikerroksinen paneeli ( vanha ja uudempi joista vanha rimoilla korotettu betonista.) Paneeli kerrosten alla betonissa liimattu pinkopahvi. Kokemuksena betonisaunaksi kohtalaisen hyvä.  Arvosana 4.

Ja nyt juuri tehty remontti arveluttaa monelta kantilta.

Olisihan noita muitakin kokemuksia listattavaksi. Otin vain muutamia. Huomioitavaa on että ihan jokaisessa 3 ja siitä paremman arvosanan löylyhuoneessa sai lämpötilan kohotettua helposti 80°C asteen lukemille ja ylikin mikäli tarve vaatii. Itse pidän juuri tuota 80°C +- 5°C lukemia parhaina löylytilan lukemina. Toisena merkittävänä huomiona pidän sitä että parhaiksi arvioimissani löylytiloissa ei ole yhdessäkään käytetty ns PIR luokan polyuretaanilevyjä eristeenä. Tämä ei tarkoita etteikö tällainen polyuretaanisaunakin voisi saada parhaat arvosanat. Ei vaan ole listauksessa olevassa omissa kokemuksissani saanut sellaisesta kokemuksia.

Nyt tehdään / teemme saunaremonttia

Meillä on alakerrassa ns kellarikerroksessa juuri tuo "betonisauna" arvosanaltaan 4, joka on parhaillaan remontin kynsissä. Seinilta poistettiin alkuperäisen paneelit rimoituksineen sekä pinkopahvit. Tilalle asennettiin FF PIR "Sauna Satu eristelevyt. Saunassa ei ole löylytilan lisäksi erillistä pesutilaa tai pesuhuonetta. Entiset Kota pata, sekä Harvia kiuas olivat loppuun palvelleet, joten saivat poistua. Pataa ei enää edes asenneta, vaan pelkkä sähkölämmiteinen suihku saa riittää. Suihkun taustaksi tulee kaakeli. Kaakeli laatat ovat minerriitilevyssä joka on rimoilla nostettu eristelevystä. Mineriittilevy on käsitelty vesieristeellä. Kaakeleiden rakenne on sellainen ettei laattojen väliin tule ns saumaa. laatat ovat saniteetti silikonilla "liimattu" toisiinsa ettei vesiroiskeet pääse laattojen taakse.

Saunan sijainti kellarikerroksessa on siten että sijainti on ikään kuin keskellä rakennusta. Saunan vieritse kulkee käytävä jonka seinät ovat siis ulkoseinä ja saunan seinä. Seinät ovat betonia. Kellarikerroksen käytävään on aikaisemmin johtunut saunan betoniseinän lävitse hitaasti saunan lämpöä. Nyt PIR eristetty foliopinnoitettu ( alumiinilaminaatti) seinä ei enää siirrä lämpöä eristeen toimiessa huomattavasti tehokkaammin kuin alkuperäinen olemus panelilla ja pinkopahvilla.

Saunamme:

Paljaaksi riisutun betoni pinnan päälle seiniin sekä kattoon on asennettu "Sauna Satu" PIR eriste. (FinnFoam FF-PIR SAUNA (30 x 600 x 1200 mm, ympäritäyspontattu). Liitoset ovat tiivistetty uretaanivaahdolla. Asennukset yhteydessä kiinnityksen yms aiheuttamat pintareiät on paikattu alumiiniteipillä. Saunan muuri on maalattu. Ainoa paikka jota ei ole lämpöeristetty eristelevyllä on kiukaan päällä noin 135 - 140 cm korkeudella oleva katto (laipio) Kiukaan päällä on ruuvikiinnityksellä 9mm "Mineriittilevy" jonka yläpuolella on n 20mm vapaata tilaa ennen laipiobetonia. Mineriitti levyn reunoilla on n. 5 - 10mm rako josta lämpö pääsee kiertotietä laipion betoniin. Tästä kulkeutuu hiukan lämpöä myös yläpuolella olevaan olohuoneeseen. ( hyvin vähän)

saunan peruskuva. 
Mittasuhteet eivät ole oikein, mutta idea näkyy selvästi.

saunan peruskuva

Seinillä eristelevyn päälle on asennettu kaksoisrimoitus koska kyseessä on pystypaneeli. paneelin taakse jää siis ilmarako. 

Katossa ( paitsi ei kiukaan kohdalla ) on sama eristelyvy johon päälle asennettu rimoitus sekä paneeli.

Lattia on betonivalettu alkuperäinen.

Ovi on kokopuu ( K-rauta ) kokoa 8x19.

Maalit, sekä värimaailma.

Seinät, katto, lauteet, ovi yms kaikki puuosat. Tikkurila Supi saunavaha väri 3444

Muuri. Tikkurila Superlateksi väri T1712

Lattia, Tikkurila Betolux Durable surface liuotinohenteinen uretaanialkydimaali väri T1712

Kiuas, savuputki

Kiukaana Harvian kiuas. Savuputkena Hormix ( Metallityö. T.Jokela Oy ) 

Video eivät ole omasta remontista

FINN FOAM eristelevyjen asennus:

Videolla. Maalaus kuivuu. 

oma video

Nyt sitten asiaan.
 / Miksi valvoin yöllä.

Meillä saunaa on varsinkin talviseen aikaan lämmitetty keskimäärin kaksi tai kolmekin kertaa viikossa joskus vieläkin useammin. Itse en ole juuri koskaan käynyt pelkästään suihkussa, vaan aina olen saunonut samalla. Talviseen aikaan siihen löytyy lisä syyksi se että sauna sekä kellarikerros pyykkihuoneineen on kokonaan ilman muuta lämmitysmahdollisuutta kuin saunan kiuas ( vältellään sähkön käyttöä). Kyseessä on kylmä tila jos ei kiuasta lämmitä. En muutoinkaan malta olla saunomatta jos siihen tilaisuus on olemassa. Ainostaan kovilla pitkään jatkuneilla hellejaksoilla on pakon vuoksi joutunut jättämään saunan lämmittämättä, koska lämpö kulkeutuu saunan laipion kautta  noin vuorokauden viiveen jälkeen ylempään kerrokseen jossa nukumme. Syy saunomattomuuteen kesähelteellä ei ole siis itse saunominen, vaan nukkuminen kuumuneessa ylemmässä kerroksessa.

Tämä saunan laipion sekä seinien kautta löytytilasta hiljakseen karkuun päässyt lämpö on lämmittänyt asumuskerroksen lattiaa talviseen aikaan miedon mukavasti niin ettei sitä oikeastaan edes huomaa kuin miellyttävänä olemuksena. Samalla hormimuuri on lämmennyt joka nousee olohuoneemme seinänä piipuksi katolle. Tällä saunan antamalla "lisälämmöllä" on talviseen aikaan lämmennyt osittain myös asuntomme kaikkein ylin kerros. Sauna on hyvin toiminut siis muun asuintilan lämpöpatterina. Ja lämpöhän siirtyy mieluusti ylöspäin.

Syyhän on selvä. Löylytilan eriste ei ole aiemmin estänyt lämmön osittaista karkaamista seinäbetoniin, eikä myöskään laipion kattobetoniin. Näistä betonirakenteista se on hiljalleen noussut ylös asumustiloihin, sekä pyykkihuollon tiloihin. Samasta syystä saunan lämmitykseen saunomislämpöiseksi on mennyt hiukan enemän aikaa sekä polttopuita. Sauna on toki jäänytkin lämpöiseksi saunomisen jälkeen melko pitkäksikin aikaa johte seiniin varastoituneesta lämmöstä.

Entäs nyt

No nyt mentiin sitten laittamaan PIR eristelevyt.

Muuttuuko saunan löyly pistäväksi grillihuoneeksi?

Lämpiääkö saunan hukkalämmöllä enää olkkarimme lattia, tarvitseeko nyt meilläkin olohuoneessa villasukat jalkaan talviseen aikaan?

Pysyykö kellarikerroksemme enää edes vähänkään lämpöisenä vaikka kuinka usein saunoisi?

Onko löylytilassa peseytyminen nyt tukalaa kuumassa seisoskelemista johtuen vahvasta lämpöeristyksestä? ( pullotalo rakenne )

Olisiko tällaiset PIR eristelevyjen oikea paikka erillisellä pesutilalla varustetuissa saunoissa pelkästään löylytilassa, eikä vanhan mallisessa yhden yhteisen suihku/sauna tilan saunoissa?

Meillä on asumuskerroksissa alakerrassa olohuoneessa ( ei siis kellarikerroksessa jossa sauna ) yksi pystyuuni sekä sen lisäksi öljytäytteiset sähköpatterit keittiössä sekä makuuhuoneessa. Yläkerrassa pelkät sähköpatterit. Lisääntyykö muu lämmitystarve asumuskerroksissa? 

Meneekö polttopuut nyt enemmän pelkästään saunomiseen kuin yhteishyödyksi lämmön muodossa koko asuntoa ajatellen, vaikka puuta palaa saunan lämmitykseen todennäköisesti nyt vähemmän?

Onko kellarikerrosta alettava lämmitämään nyt enemmän sähköllä silloin kun ei saunota, saunomisen aikaankin? 

Olisiko pitänyt ajatella? Kysyä MIKSI. ?

Kaikki tuttavat kenen kanssa keskustelimme saunaremontista sanoivat suositellen että laita alle "Sauna Satu" PIR eristelevyt ja vasta sitten rimoitettu paneeli. Miksi he näin kehoittivat?

Saunasta tulee muutenkin nyt todella paljon hienompi sekä yleiskuvaltaan siistimpi vanhaan kuluneenseen verraten. Remonttia olemme haaveilleet jo kymmenen vuotta. Rahaa on ollut niukasti, ja sauna on aina kuitenkin säilynyt melko hyvässä saunomiskunnossa huolimatta nuhjuisesta olemuksesta.

Yksi asia on kuitenkin selvä. Kun koulussa opetetaan fysiikkaa sekä lisäksi kemiaa. Nämä oppiaineet kannattaisi sisäistää edes jonkinlaiselle käytännön tasolle. Esim. lämmön siirtymä aineessa, ilmassa ilman kanssa jne.. kondensio ilmiön opettelu sekä käsittäminen on rakentamisessa arkipäivää.

Voin sanoa täysin varmoin sekä syvin rintaäänin että rakentamisen ammatilainen osaa tehdä myös niitä asioita jotka eivät näy, mutta ovat tärkeämpiä kuin näkyvä osuus. Vanhan talon remontoinnissa voi kaiken tehdä toimivuuden kannalta pieleen, vaikkakin lopputulos olisi kuinka silmälle mieluisa. Ja toden totta monet ratkaisut olisivatkin parempia jollei ns visuaalinen silmä pakottaisi tekemään kompromissejä.

Minä kuulun niihin "osaajiin" joilla ei ole tässä asiayhteydessä kykyä tehdä oikeita ratkaisuja oikeaan aikaan, juuri varsinkin kun kyse on vanhan omakotitalon remontoimisesta. En osaa rakentaa, enkä osaa visualisoida silmiini näköseikkoja. Kuuntelen mielelläni ammattilaisten ohjeita ja pyrin niitä noudattamaan kyselemättä. 

Mutta osaan miettiä myöhemmin ajan kanssa jo tehtyjä ratkaisuja sekä tuntea käytännössä miten mikäkin asia toimii fysiikan lakeja noudattaen. Ja kuten niin monesti ennenkin tulen todennäköisesti huomaamaan että parempi ei ole aina parempi jos se on väärässä paikassa.

Kuuntelen ohjeita sekä kokeneiden kommentteja mutten juuri sillä hetkellä osaa yhdistää kokemani pohjaltakaan, onko kaikki oikein juuri tässä tilanteessa. Ehkä pitäisi enemmän kysyä MIKSI!!! Ehkä silloin saisi asiaa mietittyä useammalta kantilta.

Esittämäni kysymykset saunamme tulevaisuudesta jäävät avoimeksi. Ehkä niihin löytyy vastauksia ajan kuluessa.

Esittelin nyttemmin eräälle ystävälleni vertauskuvannollisesti sanoen lattiamaalin kuivumista. Samalla kerroin mitä rakenteita saunatilaan on laitettu. Ystäväni tokaisi samantien että löylyt muuttuvat sitten heti pistäviksi tuon eristelevyn vuoksi. Hän oli asentanut sellaiset hirsirakenteiseen ulkosaunaan ja sitä kautta kokenut saunan olemuksen muuttuneen ratkaisevasti. Ystäväni sanoin " Hyvästi pehmoiset löylyt, ja kunnon sauna".

Korvausilma

Kun tulipesässä poltetaan puuta, kulkee savuhormissa savua sekä kuumaa ilmaa savupiippuun ja sieltä ulos. Mistäköhän ilma sinne tulipesään ja hormipiippuun oikein tulee?

Kysymykseen vastaaminen vaatii hieman logiikkaa. Aloitetaan. Ensikisi korvausilma tulipesään kulkee tulipesän ilmaluukun tai venttiilin kautta tulipesän ympäristöstä. ( Tuhkaluukusta tms aukosta jotta tuli palaa ). Mistä korvausilma sitten saapuu tulipesän ympäristöön? No vaikkapa oviaukosta silloin kun se on auki. Entäpä jos ovi sekä ikkunat ja muut aukot ovat kiinni? jne jne jne... Ja tästä syystä asuinhuoneistossa aletaan sitten tilkkiä jokaista "reikää" koska todetaan että "täällähän vetää!" Ja on kylmä vaikka tulipesässä on tulet.

Tulipesän korvausilman tarve on kokonaan riippuvainen siitä onko pelti kiinni vai auki ja onko uunin ilmansäätö aukko kiinni vai auki. Tästä syystä pellin unohtaminen auki lämmityksen jälkeen kylmentää huonetta tehokkaammin samaan aikaan vaikka uuni on kuinka lämmin.

Korvausilmantarve on meidän saunaremontissa myös avainsana. Kellarikerroksemme on ollut lämmityksen osalta aivan kokonaan saunan "hukkalämmön" varassa joka on siirtynyt saunatilasta kellarikerroksen tiloihin suoraan, sekä saunan seiniin varastoitunut lämpö on hiljalleen kulkeutunut pyykkihuollon sekä koko kellarikerroksen tiloihin. Tästä syystä sekä lisäksi osittain maan alla olevan rakenteen vuoksi siellä ei ole vesi jäätynyt talviseen aikaan. Pyykin käsittely on silti ollut kovin kylmää hommaa, siis mikäli saunaa ei ole lämmittänyt samalla, tai aiemmin lähiaikoina. ( ei ole haluttu lämmittää sähköllä )

Korvausilmasta voidaan verraten puhua myös tilanteessa jossa kyseisestä huoneesta kulkee rappuset ylempään asuinkerrokseen. Tilannehan se että alempaa kerrosta lämittäessä kulkee lämmennyt ilma keveämpänä kohti ylempää kerrosta. Tästä johtuen meidän kellarikerroksessa on likipitäen ja siten ajatuksen tasolla kaksois hormi josta kulkeutuu lämmintä ilmaa ylemmäksi. Rappuset sekä saunan kiukaan hormi kuljettavat lämpimämpää ilmaa ylöspäin. Korvausilman tarve kellarikerroksessa on siis kova. Korvausilma on tunkeutunut kellaritilaan ovien sekä ikkunoiden tiivisteiden välistä ynnä muista rakosista.

Saunan muurissa olevassa kiukaan tiilihormissa ei ole peltiä. Tämä pelti on siis asennettava kiukaan teräksiseen savuhormiin. Ongelmaksi tulee muistaako pellin laittaa kiinni saunomisen jälkeen kun kiukaassa ei enää pala tuli.

Tämä rappusten ominaisuus asuin kerrokseen kuljettaa lämmintä ilmaa ylös on huomiotu ennen vanhaan yleensä vanhoissa omakotitaloissa laittamalla alakertaan rappusille ovi. Oven tarkoitus on pitää lämmitetty ilma alakerrassa. Lämpöä siirtyy joka tapauksessa laipion kautta yläkertaan, mutta hitaammin kuin oviaukosta. Meillä kellarikerroksessa jossa sauna sijaitsee, ei ole alhaalla ovea asuinkerokseen johtavilla rappusilla muuta kuin rappusten yläpäässä. 

Kun asuinkerroksessa jossa on pystyuuni pidetään tulta uunissa, nousee kellarikerroksesta tilalle korvausilmaa. Kun kellarikerroksen käytävätila sekä pyykkihuollon tila ovat kylmiä, nousee kylmä ilma myös asuinkerroksiin uunin tarvitsemana korvausilmana. Samalla kellarikerroksen ulkoseinä ikkunoineen, ovineen "vuotaa" kylmää ulkoilmaa sisälle kylmentäen lisää kellarikerrosta.

Aiemmin sauna piti kellarikerroksen betonisen väliseinän hieman lämpimänä. Nyt eristetty sauna ei luovuta lämpöä varastoitumiseen asti koska betoninen väliseinä ei juurikaan lämpene eristelyvyn takana.

Painovoimainen ilmanvaihto tekee paluun TM 9.1.2023

...."

Joissakin rakennuksissa talviajan ilmanvaihdoksi on riittänyt jopa vain ikkunoiden tiivisteraoista tuleva ilmavirta, ja vanhat ikkunat ovat yleensäkin päästäneet raoistansa ilmaa sisälle.

Vuototemppu estyy Ketolan mukaan sillä, että lähes kaikkiin vanhoihin taloihin on vaihdettu nykyaikaiset ikkunat. Myyjät osaavat perustella, että näin veto loppuu.

”Valistuneimmat myyjät myyvät ikkunoihin myös karmiventtiilin, jolloin joka ikkuna-aukon hinta nousee ainakin 50 eurolla. Myydään siis ikkunat, jotta ei vedä; sitten venttiili, jotta vetäisi”, Ketola sanailee....

Lämpö kulkee, kylmä ei

Monesti kuulee sanottavan että kylmä tunkee sisään jostakin paikasta. Väittämä ei sinällään ole väärin ilmaistu mikäli kyse on esim korvausilmasta joka virtaa ulkotilasta sisälle. Mutta jos kyse on vaikkapa aineen ominaisuudesta johtaa lämpöä, ei kylmä ole se joka kulkee, vaan lämpö kulkee poispäin. Esim ulkoseinän läpi lyöty pitkä naula tuntuu sisällä kylmälle siksi koska naula kuljettaa lämpöä ulos kylmempään tilaan. Nämä molemmat lämmön siirtymisen ilmiöt vaikuttavat asuinkiinteistössä monia seikkoja.

Saunaremonttimme eristelisäyksen vuoksi saunan lämpö ei pääse kulkeutumaan suoraan saunan seinärakenteisiin. Mutta se on kuitenkin tosiasia että johonkin se lämpö siirtyy. Eriste ( Sauna Satu ) hidastaa lämmön siirtymistä erittäin paljon, muttei koskaan lopeta sitä kokonaan. Voi olla jopa mahdollista että kellarikerrokseen sekä ylempänä olevaan asumiskerroksiin kulkeutuu sama lämpömäärä kuin ennenkin, mutta huomattavasti hitaammin ja siis vähempinä astelukuina kuin ennen. On tietenkin huomioitava että kiukaan hormipelti tulee olla suljettuna silloin kun tulet ovat palaneet loppuun.

Hormipellin sulkemisella saunomisen jälkeen on hyvin eristetyssä saunatilassa nyt suurempi merkitys kuin aiemmin. Syy on aivan selvä. Saunassa ei lämpöä varastoidu seiniin, eikä rakenteisiin koska ne ovat eristeen takana pysyneet viileämpinä. Pelkkä lämmin saunan ilma poistuu hormin kautta "harakoille" kovin nopeasti. 

”Aika moni tietää, että lämmin ilma nousee ylöspäin ja kylmä seuraa sitä alhaalta”, Timonen kiteyttää. Painovoimainen ilmanvaihto tekee paluun TM 9.1.2023 

 Kokemuksia

Erilaisia kokemuksia sekä loppupäätelmä

Ensimmäinen saunomiskokemus oli 4.9.2021.

Sauna oli lämmitetty jo aiemmin päivällä pitkällä lämmityksellä lämpöiseksi. Uusi kiuas, sekä hormi antoivat sen verran pahaa hajua sekä savua, ettei sinne sekaan olisi mahtunut. 

Mutta sitten illalla varsinainen saunominen. Ihan ensiksi huomiona että sauna oli päiväisen lämmityksen jälkeen aika lämmin edelleen. Hyvin nopeasti sekä hyvin pienellä puumäärällä sauna oli kylpemiseen valmis.

Kun kiuasta lämmitti pienellä tulella ei saunasta tullut pistävän kuuma. Päinvastoin lämpö oli tasaisen lämmin. Löylyä kokeiltiin varsinkin aluksi varovaisesti. Varovaisella löylyn annostuksella löylyn olemus oli varsin miellyttävä.

Puita paloi ennen remonttia olevaan tilanteeseen nähden huomattavan vähän. Tähän on ainakin kaksi eri syytä. Edellinen kiuas oli puhki palanut ja veti runsaasti ylimääräistä korvausilmaa palotilan yläpuolelle. Lämmön hukka oli suuri. Toinen syy on ihan varmasti eristeen vaikutusta. Tämä on tietenkin positiivista.

Varsinainen löylyttely oli todellinen positiivinen yllätys. Löyly oli tasainen sekä viipyilevä. Erittäin nautinnollinen. Arvosana ihan 5+ ( vertaa aikaisemmat arvostelut )

Peseytyminen saunatilassa oli melko miellyttävää. Tarkoitan ettei saunan läpö tuntunut tukahduttavalle suihkun alla. Tähän täytyy sanoa kuitenkin seikka että kävin innoissani monta kertaa löylyissä ja välillä ulkona terassilla jäähyillä. Viimeisen löylyttelykerran päätteeksi olin hieman uupunut, joten loppu suihkuttelu alkoi tuntua liian kuumalle. Aukaisin saunan oven auki jolloin lämpöä siirtyi pyykinhuolto tiloihin sekä kellarikerrokseen. Tämä oven aukominen kovilla pakkakeleillä aiheuttaa ulkoseinien kylmyydestä johtuen voimakasta kondensiota ulkoseinän pintoihin. On syytä siis lämmittää saunaa ovi avattuna vielä kylpemisen jälkeenkin. Jos kiuasta ei lämmitä oven ollessa auki, kondensoituu vettä kylmien ulkoseinien pinnoille. Lopuksi tulien sammuttua on muistettava sulkea hormipelti jotta korvausilman tulo ulkoseinän yms kautta vähenee, sekä lämpö ei karkaa savuhormia pitkin harakoille.

Huomioitavaa tuloksessa on että tällä kertaa sauna oli jo lämmin ennen varsinaista saunan lämmitystä. Muuri oli hyvin lämmin, sekä saunan sisälämpötila oli tasaisen lämmin jo edeltä. Saunaa pääsi lämmittämään hyvin pienellä lämpöteholla. Tästä voi helposti päätellä että rauhallinen saunan lämmitys takaa paremman lopputuloksen. Normaalisti saunaa ei lämmitetä kahdesti päivässä.

Lämmön siirtymää yläkertaan ts olohuoneeseemme ei kunnolla pääse vertaamaan edelliseen tilanteeseen ennen remottia. Pystymuuri alkoi illemmalla olemaan hiukan lämmin, joten näillä keleillä pystyuunin tai lämpöpattereiden käyttöä ei tarvinnut. keli oli kuitenkin melko kolea. Päivä lämpötila hiukan toisella +kymmenellä ja yölämpötila jossain nollan lähistöllä. Ts. ilman saunan lämpöä uskoisin että asumustilan lämpötila olisi laskenut koleaksi ilman saunan tuottamaa lisälämpöä muurin kautta. Olohuoneen lattialämmöstä ei osaa sanoa mitään. Muutenkin ennen tätä saunaremonttia, lämpö olohuoneen lattiaan saapui 1 - 1,5 vuorokauden viiveellä.

5.9.2021 aamun huomio.

Kävin aamulla n 8:30 katsomassa saunan kuivumisen yms tilanteen. Saunominen lopetettiin eilen illalla noin klo 21:00 aikoihin ja kävin laittamassa hormipellin kiinni noin klo 23:00 aikoihin. Jätin saunan oven kiinni.

Aamulla kellarikerros tuntui kohtuu lämpimälle koska hormipellin kiinnilaittamisen vuoksi sisälle ei ole tullut mistään rakosesta yön kylmää korvausilmaa. Saunatila oli vielä tuntuvan lämmin. Saunan muurikin oli vielä melko lämmin. Erityisen positiivinen asia. Sama huomio myös olohuoneemme seinämuurin osalta. Muuri tuntui vielä lämpimältä. Muurin lämpöisyys olohuoneessa johtui tietenkin siitä että hormipelti on ollut suljettuna eikä ole kylmentynyt korvausilman vuoksi. Sekä myös siitä että saunaa lämmitettiin edellisenä päivänä kahteen kertaan.

Aavisteluni onkin että saunan tiloista siirtyy muuriin nyt enemmän lämpöä kuin ennen saunaremonttia. Syynä siihen on saunan pysyminen lämpimämpänä kauemmin aikaa, jolloin muuri saa piedemmän aikaa kuumempaa lämpöä. Energian häviämättömyyden vuoksi sekä seinäeristeiden estettyä (hidastettua) lämmön siirtyminen sitä kautta,  fysiikkaa tuntien väitän että jotain kautta se lämpö joka tapauksessa siirtyy. 

5.9.2021 ilta, ja 6.9.2021 aamu

Lämmitin yhden melko täyden pesällisen illalla 5.9  klo 9:00 aikoihin. Pojan jääkiekko harkojen jälkeen lämpimään saunaan. Itse en nyt käväissyt.

Oli kuulemma täys lämmin jo 25 minuutin päästä. Saunahan ei kokonaan ollutkaan ehtinyt jäähtyä, vaikkei siellä enää varsinaista lämmön tunnetta ollut.

Kävin sulkemassa hormipellin 22:30 aikoihin.

Aamulla sauna oli hiukan lämmin.

Huomiota!

Ilta sekä yö olivat ulkona koleat. Pystyuunissa oli ollut illalla pienet tulet joilla asunto pysyi lämpimänä. Saunan lämmittämä hormi olohuoneessa ei lämmennyt lyhyen saunan lämmityksen vuoksi. Lattia tuntui aamulla paljaalle varpaalle aika kolealle.

6.9.2021 ilta

Päätin sitten äkkiseltään lämmittää itselleni saunan illalla. Koska sauna lämpeää nopeasti varasin lämmitykselle aikaa 20 - 25 minuuttia. Sytytin tulet kuivilla klapeilla ( L33D5 - D8 ) joita laitoinkin kiukaan pesän miltei täyteen.

Täyteen ladattu pesällinen syttyi helposti sekä paloi aika kovalla tulella. Sauna olikin n 20 minuutin päästä jo kylpy valmis vaikka kiukaan kivet eivät ihan nin kuumat olleet kuin keskimäärin.

Alku suihkuttelun jälkeen kipusin lauteille heittelemään löylyä. Lisäsin pari klapia uuniin. Muutamien löylyjen jälkeen alkoikin tulla jo hiukan liiankin kuuma, joten käväisin pikaisesti jäähdyttelemässä ulkoterassilla.

Pienen jäähdyttelyn jälkeen otin vielä parit löylyt ja lopuksi menin suihkuun. Sauna jatkoi yhä lämpenemistään. Nyt tuli tilanne jossa suihkun alla seisominen alkoi tuntua tuskalliselta.

huomio!

Liian kovalla tulella lämmittäessä saunan kylpylämpöisyys muuttuu tuskaiseksi kuten myös pesytyminen suihkussa. Paljon parempi on lämmittää pienemmällä tulella pidemmän aikaa jotta lämpö kerkeää tasaantumaan, eikä kiuas "hohkaa" liian kuumasti.

Saunasta ei ilmennyt lämmittävää vaikutusta muihin tiloihin.

10.9.2021 ilta
Kokeilin lämmittää saunan sellaisella kohtuullisella tulen käytöllä. Eli latasin korkeintaan sellaisia puolipesällisiä ( tai siis yhden ) ja lisäsin kylpiessä klapi kerrallaan.

Tuntuu että sauna on aika hyvä mikäli osaa hillitä tulen käyttöä. 

Tässä välin saunaan on saatu sähköt ylläpito lämpöä verten patterille, sekä valoille. Remppa alkaa olemaan siis miltei valmis.

Kaiken kaikkiaan nyt alkaa sellainen opettelun arki. Kuinka kauan ja millaisella voimalla kiuasta pitää lämmittää että saunominen on mahdollsimman mukavaa. Samoin aika tulee näyttämään miten lämmön siirtymän muualle tulee käymään. Huomiona on todettava että klapeja kuluu todella vähän, joten käytetyn kokonaisenergian määrä on huomattavasti vähäisempi kuin aiemmin. Pieni energian määrä tarkoittaa samalla ettei lämpöenergiaa voi paljon varastoituakaan.

13.9.2021 ilta

Puolivillainen nautinto. Oikeastaan tieto siitä millainen sauna tästä nyt tuli.

Pahin mahdollinen painajainen grillisaunasta ei ilmeisesti (sanon tämän pienellä varauksella ) ihan toteutunut, mutta piirteet vaikeasti lämmitettävästä saunasta ovat vahvasti näkyvissä.

Kun saunan lämmittää juuri saunomisen lämpöiseksi ja pitää kiukaassa yllä vain sen vertaista tulta jotta saunan lämpö pysyy kurissa, jää jöylykivet vajaa lämpöisiksi. Karkeasti sanoen "sauna kuuma, kiuas kylmä". Minun ihanne sauna on juuri karvan verran toisin päin.

Hyvänä puolena pidän sauna todella nopeaa lämpenemistä kylpykuntoon. Toinen seikka on ettei saunaa tarvitse erikseen lämmittää pelkän suihkun käyttöä ajatellen, koska pieni 500w kostean tilan lämmitin pitää saunan lämpimänä. Kolmantena seikkana voisi ajatella että myös hellekelillä jolloin nukkuminenkin on miltei liian kuumaa, sauna ei luovuta niin paljon lämpöä ylös. Tämä hellekelin lämmönsiirtymä ominaisuus ei kuitenkaan ole koskaan haitannut kahta asumisaikamme ajanjaksoa lukuunottamatta. Muulloin lämmön siirtymästä on ollut enemmän hyötyä kuin haittaa.

Lämmön siirtymä muuhun hyötykäyttöön on huomattavasti vähäisempää tai oikeammin sanottuna hitaampaa. SPU eriste on todella tehokas lämmön eriste. Saunassamme on kuitenkin pystymuuri, sekä kiukaan päällä oleva tila jossa ei ole SPU eristettä. Näiden eristämättömien betoni pintojen kautta lämpöä siirtyy pieniä määriä myös muuhun tilaan hyödyksi.

Tämän illan saunomisesta jäi sellainen pientä karvan vertaa vähäisempi arvo. Parempiakin kokemuksia on.

 15.9.2021

Lämmitin hitaasti pienellä tulella. Rajoitin tulta myös kylpiessä.

Kiuas jäi reilusti alilämpöiseksi vaikka saunassa oli riittävästi lämpöasteita.

Pesytyminen suihkun alla sujui kääntämällä suihkuveden lämpötilaa viileäksi.

Huomioita.

Ongelmakohtana näyttää olevan kaksi perusasiaa. Sauna lämpenee nopeasti jolloin kiuas jää hiukan "jälkeen". Tämä vaatii siis saunan lämpötilan tuntuvaa nostoa ainakin aluksi että kiuas kerkeää kivineen lämmetä riittävästi.

Toinen on pesutilan sijainti saunatilassa. Mikäli saunan lämmittää "sopivaksi" löylyjen ottamiseen, on suhkun alla tuntuvan kuuma sekä tukahduttava olla.

Kun saunan oven avaa tilan viilentämistä varten, pääsee saunasta kosteaa kuumaa ilmaa pyykinhuolto- sekä muuhun kellaritilaan. Kostea löylyilma kondensoituu voimakkaasti kohdatessaan kellaritilan kylmemmät huonekalut sekä seinät. Tilanne on kondension osalta voimakkaampi kuin ennen saunaremontti. Asialle on luonnollinen selitys. Lämpöä ei ehdi siirtyä saunan tiloista kellarikerrokseen lämmityksen aikana, joten läpötilaerot ovat suuremmat.

Opettelua edessä. Hieman ärsyttää.

20.9.2021

Nyt alkaa olemaan jo monia saunomiskertoja takana. Tulin jossain vaiheessa vaihtaneeksi kiukaaseen kiviä. Laitoin suurempia kiviä alimmaiseksi. Luulenpa että vaihdan suurinpiirtein tasakokoiset kivet takaisin.

Syynä on se ettei päällimmäiset kivet lämpene lähes ollenkaan tarpeeksi.

Saunan perusolemus on alkanut hahmottua selvästi. Näillä kokemuksilla plussat ja miinukset kamppailevat kovasti keskenään. Saunan lisäeristäminen helpottaa saunatilan käyttöä pelkkänä suihkutilana, sekä lämmitys pitää saunan kuivana silloin kun siellä ei saunota tai peseydytä.

Saunan löyly on kohtalaisen sekä hyvän välimaastossa. (kivien vaihto voi helpottaa tilannetta ) Kosteat ja pehmeät löylyt ovat tiettyyn rajaan saakka mukavat. Mutta kun saunan peruslämpö kohoaa helposti kovinkin kuumaksi, eikä kiukaasta siltikään saa ns löylyjä, saunan olemus lähentelee enemmän grilliä kuin saunaa.

Tähän mennessä remontin jälkeen on saunan löylyissä ollut lämmitystavasta, sekä lämmitysajasta eroavia kokemuksia. Hyvä on vielä hakusessa.

Peseytyminen kannattaa tehdä kokonaan ennen löylyttelyä. Löylyttelyn jälkeen suihkun käyttö on liian tuskaista ja kuumaa. Ulko-ovi on aukaistava, tai vähintään on käytävä vilvoittelemassa ennen kuin jaksaa pesetyä suihkun alla löylyjen jälkeen. Mielummin suihkusta ottaa vilvoittavan suihkun, kuin peseytyy.

5.10.2021 ilta

Nyt on näitä syksyisen kelin saunomisia jo hyvä nippu kasassa.

Kokemuksena voi todeta että sauna on erittäin haastava lämmitettävä. Meinaa tulla liian kuumaksi, kun ottaa huomioon peseytymisen mahdollisuuden. Halpis suihkukahva on alkanut jo osoittaa veltostumisen merkkejä kun on muovia joka ei saunan lämpöä kestä.

Vaikka saunan saa kuumaksi pienellä vaivalla, jää kiukaan kivet puolilämpöiseksi. Jos taas lämmittää kiukaan kunnolla, ei saunatilassa oikein voi nautiskella tai ainakaan peseytyä jäähdyttämättä ovea aukaisemalla.

8.11.2021 

Monta saunomista takana. 

Kyllähän se totuus on että ihan paras vaihtoehto ei tapahtunut liian hyvin eristetyllä saunalla. Kiuas on vaikea lämmittää tarpeeksi kuumaksi niin ettei saunassa samalla ole jo turkasen tukahduttavaa. Löyly jää viipyilemään niin pitkäksi aikaa, ettei monia löylyjä jaksa edes ottaa. Peseytyminen kannattaa tehdä perusteellisesti ennen löylyttelyä. ns.loppusuihku on samalla jäähdyttelyä. Mieluusti saunan ovi auki.

Mutta ei kaikki ole pielessä. Kun oikein onnistuu niin että saunassa ei ole liian kuuma, on löylyt pehmeät ja tarpeeksi tuntuvat. Hiki tulee näillä sopivilla löylyillä helposti.

16.1.2022

Nyt takana on pitkiäkin pakkasjaksoja joiden aikana on ollut helppo todeta lämmön siirtyminen eristetystä tilasta. Lisäksi saunan lämmittäminen sopivaksi huomattavasti kylmemmän ulkoilman aikana on erilaista kuin kesä aikaan.

Hyviä ja huonoja puolia on.

Hyvät puolet on esim siinä että nyt sauna on suihkulämmin jatkuvasti sekä lämpenee nopeasti saunomiseen sopivaksi. Huonot puolet on juuri niitä joita  kirjoituksen alussa arvioin uhkiksi.

Lämmittämisessä ole huomannut koko aikana sen ettei kiukaan lämmitystä saa tehdä liian kovalla vedolla. Kovalla vedolla saunasta tulee "grilli" hetkessä vaikka kiukaan kivet ovat vasta puoli lämpimiä, jos sitäkään.

Hitaamalla vedolla ( hormipellillä säätäen ) saa kiukaan kivet lämpimimmiksi suhteessa saunan lämpeämisen nopeuteen. Hyvin onnistuessaan sauna on ihan ok, muttei missään mielessä paras. Onneksi ei kuitenkaan myöskään likimainkaan niin huono kuin kirjoituksen alussa olevat huonot kokemukset.

Kiukaan löyly on erittäin pitkään viipyilevä ja tasainen että myös jalat saavat löylyä. Helposti tuleekin heiteltyä vettä kiukalle mielin määrin liiaksi saakka seuraksella että tuskastuu liian kauan viipyilevään tuskaiseen kuumuuteen.

 

 25.5.2022 väliaikavideo

n

4.6.2023

Loppujen lopuksi. 

Saunan kanssa tulee kyllä toimeen. Silti voin sanoa että paras jäi saamatta. Olen lisännyt ilman saatavuutta saunatilaan laittamalla suuremmat korvausilma ritilät. Saunomisen aikana on myös päästettävä ilmanvaihtohormin kautta ilmaa ulos. Lopuksi on muistettava sulkea pelti sekä ilmaräppänä hormissa. Saunomisen kannalta reilusti parempaakin olisi voinut saada. vastapainona on lämmittämisen nopeus, ei helppous.

Jos nyt tekisin uudelleen tämän remontin rajoittaisin SPU eristeen käyttöä niin että valitsisin seinät tai laipion osia tai kohtia joissa en missään tapauksessa SPU levyä käyttäisi. Ehkä paras olisi jättää koko SPU levy pois ja tyytyä vanhanaikaseen pinkopahviin ja sekä ehkä foliopahviin.

Hyvänä puolena tosiaan on että sauna lämpenee nopeasti, eikä kesä aikana tai aikana jolloin ei tarvitse lämmittää asuinhuoneistoa, puita ei pala paljon.

Jos jotain voisin jollekin sanoa, niin ehkä kaksi asiaa. Mieti tarkoin miten saunasi toimi ennen remonttia saunomisen kannalta ajatellen. Toinen on, että pidä huoli ettei sinukin tarvitse ystäväni sanoja lainaten sanoa " Hyvästi pehmoiset löylyt ja kunnon sauna"