Koverit eli Coverit olivat jonkinlainen ikkuna maailman tuulien suuntaan.

(Artikkelissa oleviin kappaleisiin tai videoesityksiin minulla ei ole minkäänlaisia oikeuksia. Katseleminen tai kuunteleminen tapahtuu Youtuben asettamin ehdoin sekä oikeuksin.)

Nämä maailman tuulet puhalsivat joskus ikkunasta sisään, toisinaan itse teki mennä samaisesta ikkunasta ulos.

Nuoruuteni kulki siinä missä kenen tahansa nuoruus kulkee siinä omassa ajassa. Minun aikakauteeni kuului  60 / 70 / 80 / . Sen jälkeen vuosikymmenet ovat nivoutuneet yhdeksi köntiksi jossa on kuitenkin helmi siellä toinen tuolla. Yhtään väheksymättä nykyisin elettyä elämääni, tai muutakaan siihen liittyvää.

Kirjoitin aiemmin artikkelin nuoruuteni aikaisesta musiikista jossa kerroin joiltain osin erilaisten artistien sekä yhtyeiden tuotannon kuvaavan "sielunmaisemiani". Tämä artikkeli on muutoin aika jatkumoa edelliseen, mutta keskityn tässä enemmän taustavaikutuksiin. Eli sellaiseen joka on toiminut taustalla ehkä kovemmin kuin osaan ajatella. Yksi tie oli nimenomaan kotimaiset käännösiskelmät ja jotkin ulkolaiset mistä en edes yhtyeestä tiennyt mitä ne olivat. ( Aiempi artikkeli )

Aika paljon noita musiikkimaailman tuulia tuli ensin kuultua covereina. Aikakausi oli muutoinkin coverien kulta-aikaa. Aiemmin oli noita muita Pat Booneja joita äitini kertoi kuulleensa, mutta minun aikana "Rokki soi"(Huom! ei ole käännösiskelmä )  "Fiilaten ja höyläten", ja mitenkäs muuten kuin covereina. Oli yhtye nimeltä Boney M ja ties kuinka montaa eri yhtyettä joiden kappaleista tehtiin käännöksiä. Lienee Eini, Meiju Suvas yms yms sen ajan tuttuja esiityjiä. Voisi miltei väittää että lähes jokainen suosittu artisti esitti käännösiskelmiä jonkin verran.

Monia hyvin suosittuja kappaleita tuotti esimerkiksi Christie Tässä yksi esimerkki käännösiskelmien suuresta määrästä

Lähde Wikipedia

Suomenkielisiä versioita Christien kappaleista 

  • Yellow River = Tuulensuojaan | Danny (1970, suom. Pertti Reponen)[1]
  • San Bernadino (samalla nimellä) | Arto Sotavalta (1971, suom. Arto Sotavalta)
  • Iron Horse = Eteenpäin | Jetit (1972, suom. Vexi Salmi)
  • Man of many faces = Olen aivan joku toinen | Johnny (1973, suom. tuntematon)
  • Yellow River = Tuulensuojaan | Markku Aro (1987)
  • Yellow River = Tuulensuojaan | Erkki Jantunen (1992)
  • Yellow River = Shellin paariin | Turo's Hevi Gee (1995, suom. Harri Laukkanen)
  • San Bernadino = | A. Aallon Rytmiorkesteri (1998)

San Bernadino

Markku Suominen esitti kappaleen Sade. Jotenkin se jäi soimaan mielensopukoihin vuosikymmeniksi. Alkuperäinen kuului radiosta paljon harvemmin jos lähes koskaan.

...."sadetta mä kuuntelen joka yltyy vaan"..

Jose Feliciano Rain

Syksyn Sävel 1973, sävellys Matti Ruohonen sanoitus Teppo Ruohonen sovitus Pekka ( Albert ) Järvinen esittäjä Rauli Badding Somerjoki / Ja rokki soi

Joskus tajuntaan iskeytyi jotain mikä ei ollutkaan käännöskappale. Tämä kun oli syntymä aikoinaan juuri sen kuuloinen että olisi käännöskappale.

Ja rokki soi. Eipä ollut käännösiskelmä vaikka aikakausi joka siitä alkoi käännösten kulta-aikaa. Nostin tämän kappaleen esille juuri siksi että monikin ajattelee juuri tämän "ja rokki soi" kappaleen olevan käännöskappale. Aikakausi oli kuitenkin vahvmmillaan ja hetken vielä jopa nousussa käännösten suhteen.



En muista, enkä pystyisikään muistamaan sitä valtavan suurta käännösiskelmien määrää mitä 70 luvun alku suolsi radiosta eetteriin. On selvää että tällainen maalaistollo kuunteli sitä mitä tarjottiin. Mankkaankin nauhoitettiin niitä kappaleita joita sai kuunneltua joko nuorten sävellahjasta tai radio luxenburgista tms tms.

Mutta siellä taustalla oli yleisesti aina joku alkuperäisyhtye. Jossakin myöhemmässä vaiheessa alkuperäinen alkoi kiinnostaa enemmän kuin käännökset. Tämä muutos tapahtui kohdallani hitaasti sillä en aina edes tiennyt olevan kyseessä käännösiskelmä. Taustalla oli myös vahvoja vaikuttajia joita en mukamas edes koskaan kuunnellut, vaikka yhtyeen tiesinkin. Jälkeenpäin jopa suurempina vaikuttajina nuoren pojanklopin elämänsykkeessä.

Nyt keskitys pääasiassa yhteen musiikki suuntaan sekä tähän yhteen yhtyeeseen jolla ei oikeastaan ollut lainkaan näkyvää sijaa valinnoissani, mutta jälkeenpäin katsottuna ehkä valtava taustamerkitys.