Muistot mielessäin

vrt "Kaaoksen kesyttäjät televisiosarjaan

 

"poissa silmistä, poissa mielestä" on vanha sananlasku. Yllättävän osuva sananlasku moneen tilanteeseen.

Puistoissa on usein muistomerkkejä. Muistomerkki palauttaa mieleen asioita jopa niille jotka eivät ole asiaa henkilökohtaisesti kokeneet. Esim vanha armeijan ilmatorjuntatykki tms. Monesti myös näköispatsas vie katsojan muistojen maailmaan.

Vanhat valokuvat ovat todella hyviä muistojen palauttajia. Joku vanha suvussa säilynyt käyttöesine kuten esim rukki tai kangaspuut, tms ihan uudempikin laite voi palauttaa muistoja mieleen. Itselleni löytyi eräs hyvin voimakas muisto eräästä auton osasta jonka olin "modannut" omaan autooni seiskyt luvun lopulla. Osa oli tallessa kotitalollani ja löytyi siivotessa verstasrakennusta. Tunne toi hiukan kyyneleitä silmänurkkiin, niin voimakas tunne se oli.

"Muistot ovat sydämessä ja mielessä, eivät tavaroissa" On sinänsä typerä väite. Kuka oikeasti jaksaa iloita ja muistaa asioita jollei asiasta ole jotain konkreettista hypisteltävää nähtävillä. Toki on olemassa asioita joita muistaa vain omassa mielessään, mutta sellaisen muiston muistaminen sekä jakaminen on aika vaikeaa.

Ymmärrän todellakin tarpeettomien tavaroiden hävittämisen ja varsinkin niin että niistä itselle tarpeettomista tavaroista annetaan, tai myydään niille jotka voivat niitä tarvita. Lahjoitukset hyvään tarkoitukseen kuten meillä Inksassa on Tukipuu ry:n myymälä, ovat mielestäni juuri oikea tapa hävittää vanhaa. Olen purkanut vanhoja autojakin niin että niistä osista jää mahdollisimman monelle osia hyötykäyttöön.

Mutta muistoesineitä pitää verrata erikseen. varsinkin perheen ulkopuolisen pitää olla suu supussa. Kukaan ulkopuolinen "kaaoksen kesyttäjä" ei saa puuttua muistoihin hokemalla kuinka muistot ovat sydämessä, eivätkä tavaroissa. Piste. En näytä yhdellekään "kaaoksen kesyttäjälle" omaa rakasta autonosaani. Hän ei siinä näe yhtään mitään. Minä näen siinä nuoruuden innon, sekä läpikäydyn elämän. Osaan heittää sen menemään kun en enää kaipaa muistoni muistuttajaa. Se aika ei ole nyt. PISTE.