Hienoa! On ilo nähdä miten onnistunut työ palkitaan.

Lahden Alueen osuuskunta Startti 20.6.2017

Merja Vahter :"ESS julkaisi taas Päijät-Hämeen suurimmat työllistäjät. Ylpeänä ja ilahtuneena löydän listalta nytkin Lahden Alueen Osuuskunta Startti, listalla nimellä Startti. Reilun 30 eniten ihmisiä työllistävän yrityksen joukossa oleminen ei ole mikään pikkujuttu. ... Eipä turhaan puserrettu tuotakaan aikanaan alulle. Jästipäisyys on joskus hyödyllistä." Kari.I.Mattila: "Upea aloitus tapahtui sekä "jääräpäisyyden" että virkamiesten joustavuuden yhdistelmänä. Kun hyvää tosissaan halutaan, niin sitä pukkaa tulemaan. Kiitos Merja Vahter Leif Kuismanen ja ketä teitä nyt olikaan. Oli kunnia ja ilo olla mukana rakentamassa yhtiötä, joka tarjoaa laajasti palveluja ja on tuottanut yhteiskunnalle monikymmenkertaisesti siihen investoidut rahat takaisin, antanut työtä ja merkitystä muutamalla sadalle ihmiselle ja ollut ponnahduslautana muutamalle kymmenelle yritykselle."

http://www.ess.fi/uutiset/talous/art2379565 https://www.facebook.com/merja.vahter/posts/10211968924791094?comment_id=10211973137776416&notif_t=comment_mention&notif_id=1498014342046115 ..........................................................

Tässä kopio vanhoilta kotisivuiltani:

Operaation taustaa

Osuuskunta Työosuuskunta INNETTI on vakuuttavalla sekä pitkäjänteisellä toiminnallaan kirvoittanut monia uusia osuuskuntia alkutaipaleilleen. Innetti on osoittanut miten työosuuskuntakin voi kestää ajan myötä esiintyviä karikkoja.

Työosuuskuntien alkutaipaleesta 1990 luvun alusta on monelle kivet sekä karikot muodostuneet lähes esteeksi vakavaraiselle toiminnalle. Tähän kun liitetään yleinen suuntaus joka uudelleen taas suosii osuuskuntatoiminnan hyödyntämistä työttömyyden ehkäisyssä. On selkeää että toimintamalli joka on osoittanut puolensa voidaan hyödyntää ja käyttää avuksi uudelle osuuskunnalle.

On ollut ilo olla työstämässä osuuskunta Innettiä eteen päin. Ideat ja visiot joita voi toteuttaa toimivassa osuuskunnassa ovat yhteiskunnallisestikin hyödyttäviä. On huomattu kokemuksesta että työosuuskunnan toimintamallinsa mukaisesti on edettävä johdonmukaisesti sekä suoraviivaisesti kohti päämääriään.

Vaikkakin osuuskunta yritysmuotona on yhteisöllinen sekä joltain osin sosiaalinen yritysmuoto, se on kuitenkin vahvasti ja selkeästi yritys joka toimii markkinatalouden lakien mukaisesti. On selvää että yrityksen on kannettava vastuunsa sekä edettävä toiminnassaan askel kerrallaan kohti tulevaisuuden visioita.

Alla on pieni kertomus miten uuden osuuskunnan suunnittelusta lähtien on osattu hyödyntää kokemuspohjaa ja otettu huomioon jo olemassa oleva osaaminen sekä tietotaito. Innetti on uuden osuuskunnan alkujuuresta lähtien ollut mukana kehittämässä uutta työllistävää, osallistuvaa, sekä kehittävää osuuskuntaa.

Helmikuu 2009

Helmikuun 13 pv vuonna 2009 kävin Päijät-Hämeen TE-toimistolla esittelemässä osuuskunta Innetin toimintaa. Pyynnön tähän olin saanut Lahden alueen uusyrityskeskuksen yritysneuvojalta.

Esittelytilaisuuden jälkeen keskustelin pienimuotoisesti Uusyrityskeskuksen toimitusjohtajan kanssa mahdollisesta uudelleen näkemisestä näissä merkeissä, sekä toimitusjohtaja väläytti näkemystä mahdollisesta muustakin yhteistyöstä.

Syyskuu 2009

Uusyrityskeskuksen Yritysneuvoja otti yhteyttä osuuskunta-asioissa. Hän mainitsi keväisen osuuskunta esittelyni ja myös että osuuskunta hanke on nyt vahvehmmin tekeillä nyt Lahden alueella.

Asiasta on keskusteltu alustavasti TE-toimiston johtajan kanssa, koulutuskeskus Salpauksen kanssa sekä Lahden elinkeinotoimikunnan kanssa. Suora kysymys oli, lähtisinkö vetovastuuseen osuuskunnan perustamiseen sekä aloitusajan vetämiseen.

Innetin toimintahan oli Lahdessa jo tullut ennestäänkin tutuksi. Lupasin miettiä kysymystä ennen kuin vastaisin. Toisaalta mietin halusinko perustaa tai olla mukana uuden osuuskunnan perustamisessa Innetin vaikuttaessa jo nykyisellään Lahden alueella, vai olisiko tässä keino yhdistää alueen rajat ja toimia syvässä yhteistyössä.

Olin jo valmistellut Palvelevat projektin kautta Innetin toiminnan laajentumista myös Lahden, Kotkan, Miehikkälän sekä Heinolan alueelle Päädyin ratkaisuun joka varmistaa yhteistyön, joten ilmoitin muutaman päivän päästä olevani käytettävissä hankkeessa.

Lokakuu 2009

Aika jolloin kävin kovasti kirjeenvaihtoa, sekä puheluita Uusyrityskeskuksen Samuli Kunnaruksen, Pekka Mantilan, sekä Koulutuskeskus Salpauksen Merja Vahterin kanssa.

Marraskuu 2009

Kokoontuminen Koulutuskeskus Salpauksen tiloissa 5.11. Keskustelun pohjalla ketkä olisivat mukana, toimintamalli, sekä mistä mahdollinen rahoitus.

Marraskuu oli hieman epämääräistä aikaa. Hyvä idea koki välillä vähän takapakkia saaden taasen uutta potkua. Rahoituksen järjestäminen tiukalla aikavälillä oli yksi suurista haasteista. Otimme puheeksi Lahden kehittämisyhtiö Lakesin mahdollisen tuen projektillemme.

Joulukuu 2009

Heti 1.12 aamulla pidimme kokouksen Laksesin toimistolla. Toimintamallimme Innetistä, sekä osuuskunta-ajatuksemme esittelyn jälkeen kysyimme Lakesin toimitusjohtajan omaa näkemystä asiastamme. Hänen mielipiteensä ja ehdotuksensa mukaisesti jätimme käynnistysavustushakemuksen joulukuun 8 pv mennessä.

Saimme 15.12 tiedon, jonka mukaan Lakes on myöntänyt toiminallemme käynnistysavustuksen, mutta osuuskunta on perustettava ennen vuoden vaihdetta jotta avustus voidaan kohdentaa vuodelle 2009.

Kiireinen joulukuu merkitsi sitä että silloinen TE-toimiston johtaja palkkasi 17.12 kokouksessa TE-toimiston tiloissa 20.12.2009 alkaen minut virkasuhteeseen ( Leif Kuismanen ) toimiston työntekijäksi työsuunnittelija nimikkeellä vetämään osuuskuntahanketta eteenpäin.

Perustimme osuuskunnan 22.12.2009 Uusyrityskeskuksen tiloissa Aleksanterinkatu 17.

Tammikuu 2010

Tammikuussa - Helmikuussa työskentelin pääosin Päijät-Hämeen TE-toimiston tiloissa Tammikuu meni hyvin pitkälle osuuskunnan toimitilojen sekä toimistonhoitajan etsimiseen. Toki haastattelin jo valmiiksi osuuskuntaan jäseniksi tulevia henkilöitä. Haastattelin myös n. 10 eri henkilöä tulevan toimistomme toimistonhoitajaksi.

Kirjoitankin jo tähän vertailua ajatellen, että ainoastaan ne henkilöt joita minä haastattelin kasvotusten osuuskuntaan jäseneksi liittyvien tai mahdollisesti liittymistä harkitseviä henkilöitä, oli vuoden 2010 loppuun mennessä n. 350.

Joten kovasti se aiheutti mielenkiintoa sekä kysyntää. Henkilöitä oli yhteensä varmasti paljon enemmän, koska muutkin hallituksen jäsenet sekä myöhemmin toimistonhoitajakin haastattelivat hyvin runsaasti.

Helmikuu 2010

Toimisto löytää paikkansa ASKO2 tilloissa.Toimistonhoitaja aloittaa työnsä. Jäsentoiminta alkaa aktivoitua ja ensimmäiset jäsenet alkavat kuun lopulla valmistella tulevia työtehtäviään.

Lainaus Lahden Startin julkiselta FB sivulta. “Toimisto on ollut ensimmäisen kerran auki 9.2.2010. Silloin toimisto oli Askonkatu 9 F:n 2. kerroksessa. Paperit mahtuivat yhteen mappiin ja työpisteitä oli yksi. Leif Kuismanen oli toimitusjohtaja, mutta hänellä ei ollut työpistettä toimistolla. Laura oli aloittanut työt toimistolla viikkoa aikaisemmin toimistonhoitajana.

Kovin moni jäsen ei ehtinyt 9 F toimistossa käymään, sillä muutimme C rappuun saman vuoden huhtikuussa. Valimoon (Askonkatu 13) muutimme alkuvuodesta 2012. Käytävän päästä lähemmäksi ulko-ovea muutimme saman vuoden syksyllä.

Maaliskuu 2010

Toiminta käynnistyy kokonaisuudessaan. Ensimmäinen laskutus asiakkaalle. Tästä seuraa tasainen nousu.

1 2017-06-21 08:41:04 5 2017-06-21 08:44:41 5