Onko kinkkua tänä vuonna 2022?

/// Mikä on joulukinkku? MIkä erottaa joulukinkun tavallisista kinkkuleikkeleistä, kinkkutuotteista yleensäkin. ?? Omalla kohdalla joulukinkku on kokonainen kokonaisuus, ei mikään rulla, ei luuton tai potkaton lihan pala, nahka pitää mielellään olla päällä, suolattu ja ennen kaikkea itse paistettu, vaikka kelpaa se muidenkin paistama. Suosikkini kinkun sisälämpötilaksi paistossa on osoittautunut juuri 78 - 80 - 81 asteen tuntuma mielummin ylikypsän puolella kuin "raakana" . Kinkkuviipaleiden on oltava tukusia reiluja viipaleita, ei mitään leikkeleviipaleita. Vertauksena ns. valmis keittokinkkuviipaleet olisivat joulukinkun irvikuvia ///

kinkkuleipa2018
Kuvassa vasemmalla kinkkuleipä vuodelta 2018.

 

 

 

 

 

 

 

24.11.2022. Perinteisesti olen joka joulun aika kinkun tai pari paistellut jouluksi. Pienempiä alle eli ihan pieniä 8,5kg kinkkuja on parhaimmillaan kolmekin tullut paistettua. Yleensä pari 11 - 9,5kg kinkkua on riittänyt. Lapsuuden ajan 14 - 16kg kinkkuja ei ole kaupoissa erikseen tilaamatta yleensä näkynyt. Olen joskus parina jouluna 12,5 - 13 kg kinkun ostanut, silloin onkin yksi kinkku riittänyt koko jouluksi. Kinkku kokojen pieneneminen kaupoissa onkin meillä nostanut ostettujen kinkkujen kappalemäärää ja sitä kautta myös kilomäärää.

Kotitalollani pikkupoikana ollessa jäi vanhan mummon joulusta aina lause mieleen: "Uuleks jouluksi pitää olla uus kinkku jos vanhast ei enää riitä" ( Valkealan murre ) Ja kyllä useimmiten uusi kinkku uudenvuoden aatoksi paistettiinkin.

Tapana minulla on myös ollut ettei kinkusta jää hukkaan laitettavaksi mitään. Paistoliemi ja liemen seassa oleva rasva on aina mennyt kastikkeisiin kevään kuluessa, ei koskaan hukattavaksi. Nahkan olen pyrkinyt syömään itse mikäli on pehmeäksi paistunut. haluan ostaa aina potkallisen kinkun koska potkassa on parhaan makuinen liha ihan sellaisenaankin, mutta eritoten kastikkeeseen. Potkan luu on lähes ainoa jolle en ole keksinyt käyttöä, vaikka siitä makua onkin moneksi esimerkiksi keitoissa.

Vesi valuu kielelle kun ajatteleekin aitoa kinkun silavaa leivän päällä. Pidän juuri siitä aidosta läskistä. Vuosia käytinkin hokemaa että joulukinkku ilman läskiä on kuin alle tunti saunomista. Nyttemmin on tuo saunominen jäänyt lyhyemmiksi sessioiksi, mutta läskistä en luovu vieläkään, vaikka tarjonta on ikävästi vähentynyt.

Mutta tänä vuonna on taloudellisesti hyvin tiukkaa. Saas nähdä miten käy.

 

JK 19.12.2022 Joulukinkku !!!

Saimme kuin saimmekin keskikokoisen ( 10,38kg) kinkun jouluksi!  Tänä jouluna ei varmaankaan jää rahaa ostaa varoille ns pääsiäiskinkkua, tai kevätkinkkua kuten usein olemme ostaneet pakastealtaiden tarjouskinkuista. Luulenpa että jouluksikin saa riittää vain nyt tämä yksi kinkku.

kinkku2022

Olen / olemme paistaneet kinkun sähköuunissa. Meillä on pieni leivinuunikin hellan yhteydessä mutten uskalla sen kanssa alkaa turailemaan. Turaukki ( videolla) paistaa kinkun leivinuunissa. Olen kuitenkin aiemmin edellisessä liitossa paistanut montakin kertaa kinkun leivinuunissa. Yhden ainoan kerran laitoin kinkun liian kuumaan uuniin, seurauksena että tuli kuiva pinta. Siinä olen Turaukin kanssa samaa mieltä että nahkaa ei poisteta kinkun päältä, eikä kuorrutella millään sinapeilla tai korpun jauhoilla. Kinkut kinkkuina ajattelen minä.

22.12.2022 väliaikatietoa: Kinkku tuli uunista 13:30 aikoihin n. 81°C sisälämpötilalla. Laitoin kinkun uuniin aamulla klo 5:30 aluksi 180°C lämpöön. n 1 - 1,5h kohdalla pudotin 125°C . Sain maistaa ensimmäiseksi pehmeää potkaluun ympärillä nahkaa kera silavan. Nam nam nam! Potkan luut irtosivat herkästi ja sain potkan lihat talteen myöhempää herkuttelua varten. Nahkan olen aina syönyt mikäli se ei ole paistunut kovaksi. Jätän aina kinkun päälle nahkaa jonka poistan vasta siivuttaessa.

Taltioin jääkaappiin kaikki paistoliemet. meillä oli tänään päivällisellä perunamuussia eiliseltä paistinpannulla lämmitettynä, sekä paistinperunoita eiliseltä keitinperunoista eli pilkoin ja laitoin pannulle. Paistinperunoihin laitoin kinkun paistolientä ja keitin paistinpannulla liemen kokoon kunnes perunat lopulta paistuivat saaden väriä. Kylläpä oli perunoissa sen jälkeen hyvä maku. Kastikettakin oli eiliseltä vielä erikseen muusia varten. Kastikkeeseen laitoin myös paistolientä mausteeksi hyvää makua antamaan. Se kaikki oli esimakua jouluruuasta ollen herkkua herkun perään heti alussa.

 

Turaukki heittää paistoliemet ja rasvat sekajätteeseen. Itse en niin tee, koska se liemi on niin kertakaikkiaan parasta lisuketta kastikkeisiin ja moniin muihinkin liharuokiin. Nahkankin olen pyrkinyt syömään niin suurelta osin kuin se vaan pehmeää on.

Turaukki

Joulukinkun paistaminen leivinuunissa

 

Videossa: Asia on pihvi, perinteelliset jouluruoat vuodelta 1971 on hyviä ruokaohjeita.

Kohdassa 29:26 alkaen itse juhlaruoka näyttää niin herkulliselle, niin hyvälle.

https://areena.yle.fi/1-903650?utm_medium=social&utm_campaign=player-web-share&utm_source=facebook-share&fbclid=IwAR1Anm9tocNm7cdMvw1fTJNO_BSDaZGVIdelvb1ff_GYDOacmPO_cXB14oE

 

Joulumielen hankintaan tämä kirjoittamani FB tilapäivitys uusintana (9.11.2018)

Tässä ajatus jaettavaksi: ostetaan joululahjat pieniltä suomalaisyrityksiltä ja itse itsensä työllistäneiltä ihmisiltä. Esimerkiksi naapurilta joka myy tuotteita netissä, paikalliselta käsityöläiseltä joka tekee koruja, paikallisesta leipomosta käsintehtyjä leivonnaisia tai kaverilta jolla on pieni myyntikoju torilla. Lahjakortti hierojalle, kampaajalle, jalkahoitoon, valokuvaajalle, siivoojalle, teatteriin, yksityiselle optikolle..
Varmistetaan että raha menee Suomeen ja yksityisille yrityksille eikä monikansallisille yhtiöille ulkomaille..
Näin monille ihmisille tulee parempi Joulu.

Joulukinkun paistoliemen hyötykäyttö. Toisenlainen kinkkutemppu

Itse olen aina käyttänyt paistoliemen mausteena kastikkeissa. Mutta voihan siitä tehdä maustekastikkeen makarooneille, tai perunalaatikolle jne jne.

Jouluinen makaronihyve eli makaroni keitettynä kinkun rasvassa

Urpon läskiherkut

Joulukuun 27pv 2017 FB tilapäivitys

"Välipäivä(t)
Olen tapaamiseen lähdössä, joten työn merkeissä mennään.
Mutta huomasinpa taas selaillessani naamakirjaa sen saman joka ilmenee hellepäivien aikana, pakkaspäivien aikana, juhannuksena, pääsiäisenä, tiesminänä päivänä.
Nimittäin.
Jos on ollut enemmän kuin kaksi hellepäivää peräkkäin. Huh tätä hellettä, loppuis jo.
Jos on ollut kaksi perättäistä pakkaspäivää. Mä en kestä näit pakkasii.
jne..
No nyt tietenkin on kyllästytty joulumättöön eli jouluruokaan. Onhan sitä nyt jo mätetty niin perkeleesti naamaan että ihan pyöreänä mennään ja lyllerretään.
V-ttu mitä paskaa.
Kun palaan kotiin päiväreissultani. vedän niin paljon porkkanalodjuu naamaan kera kinkun kun niitä on enää jäljellä. Ja mitä teen sitten? Otan pakkasesta lisää paistettavaa ja nautin."
 

Joulukinkun tai sen pienemmän version voi valmistaa myös mikrossa.

 

Joulumieltä vuodelta 2017 Julkinen jaettu tilapäivitys

Jouluevankeljumi 2017
Siihen aikaan antoi pääministeri Sipilä käskyn, että koko valtakunnassa oli toimitettava työttömyysturvan aktiivimalli.
Tämä heikennys oli yksi monista ja tapahtui Lindströmin ollessa Suomen työministerinä. Kaikki työttömät menivät kirjoittautumaan työkkäriin, kukin omaan kaupunkiinsa.
Niin myös Timo lähti Lada Samaralla landelta, Pönden kaupungista ja meni aktiivimallia varten itäkeskukseen,
Vapaavuoren kaupunkiin Helsinkiin, sillä hän kuului Virtasten sukuun. Hän lähti sinne yhdessä kihlattunsa Sirpan kanssa,
jolla oli homeallergiaihottuma. Heidän siellä ollessaan tuli Sirpalle aika terveyskeskukseen, ja hän sai lääkkeeksi buranaa ja bepanthenia. Hän kapaloi ihottumansa harsolla ja yhdessä menivät Heikki Hurstille syömään,sillä ei hellä ollut rahaa ruokaan.
Suomen köyhimmillä seuduilla oli yöllä vapaaehtoiset valvomassa laumaansa ja jakamassa ruoka-avustuksia köyhille ja vähävaraisille. Yhtäkkiä heidän edessään seisoi Suomen hallitus ja suuri synkkyys ympäröi heidät. Pelko valtasi nälkäiset, kunnes Juha Sipilä sanoi heille. "Älkää peljätkö! Minä ilmoitan asian, joka on iso ilo meidän puolueille.Tänään on syntynyt päätös eduskunnassa, että teiltä viedään viimeinen suupala kädestänne. Nälkä on merkkinä teille: te löydätte edestänne työttömyysturvan aktiivimallin, jotta tiedätte paikkanne tässä maassa. Samassa hetkessä hallituksen ympäröi Sinisen tulevaisuuden joukko ylistäen herraa. Kunnia Juhalle korkeuksissa, saammehan olla hallituksessa, saammehan, saammehan. Teemme mitä käsketään mekin halutaan olla herroja.
Kun hallitus palasi ylhäiseen norsunluutorniinsa, nälkäiset sanoivat toisilleen: "Nyt Helsinkiin! Siellä me näemme sen, mitä on tapahtunut, sen, minkä Sipilä meille ilmoitti." He lähtivät kiireesti ja löysivät saunatontut Antero Vartian ja Juhana Vartiaisen, jotka makasivat pesusoikossa. Antero ja Juhana ilmoittivat yhdestä suusta, että "Duunarin palkalla ei tarvitse tulla toimeen." Myös yli-niljake kätki sydämeensä kaiken, mitä oli tapahtunut, ja tutkisteli sitä todeten "Entiselle puolueelle riittää pieni valhe – Suomen kansalle tarvitaan jo hallitus"
(Jouluevankeljumin on kirjoittanut Sanna Antikainen -sivuston seuraaja, joka ei halua nimeään mainittavan)
n