Ruokalähettejä liikenteessa.

Olin Lapinlahdenkadulla parkissa n. reilun tunnin verran jona aikana näin reppu Wolt lähettejä 13 kpl, sekä kaksi mustalla Wolt kassilla toimivaa ruokalähettiä. Asiasta sen kummemmin ymmärtämättä en pysty sanomaan oliko havaintojen lukumäärä paljon vai vähän. kello aika oli klo 13 molemmin puolin.

Wolt lähettien työsuhde asioistakaan en tiedä sen paremmin, mutta muistelen että asia nousi tapetille jokunen aika sitten. En myöskään pysty sanomaan minkäänlaista arviota siitä rahasummasta joka jää loppujen lopuksi ns harmaan talouden piiriin. Loppujen lopuksihan saattaa olla tapauksia joissa vero yms eläkeasiat jäävät maksamatta, määrää en osaa sanoa.

Hieno homma joka tapauksessa kuinka palvelu toimii. Saa toimia jatkossakin.

Parkkeeraaminen sujuu

Seiskyt luvulla tiesin sekä näin jopa ammattikoulussa opetuselokuvan kuinka autoja parkkeerataan "amerikan malliin" työntäen itselle sopiva rakonen. Oli määräyksiä jossa sanottiin ettei autoon saa jättää vaihdetta päälle tms jarrua jotta sen saa puskurista työnnettyä taakse tai eteenpäin tarvittaessa toisella autolla. No selitinkö vaikeasti? Siis autoja siirretään puskuri vasten puskuria jotta saadaan sopiva välikkö omalle autolle ja määräys oli ettei auton liikettä saa lukita jarruin tai vaihtein.

Ensimmäistä kertaa näin kyseisen pysäköimismallin meillä täällä kotomaassa. WW Passat farmarimallinen auto tuli ja pökkäs Nissan Qashgaita kolme kertaa ennen kuin Passati mahtui väliin. No hyvinhän se siihen lopulta mahtui. Harmitti kun ei ollut kännykkä eikä kamera käytettävissä. Olisi saanut sellaista matskua joka voisi toimia mallinan nykypäivänä jo vanhentuneen seiskyt luvun opetuselokuvan sijaan.

Mietin vaan hiljakseen miten on? Kestääkö nykyhimmelit sellaista pökkimistä, meneekö törmäyksistä jotain rikki, voiko turvatyynyt yms laueta jne jne ?? ... ... ... No näytti tuo ainakin Lapinlahdenkadulla toimineen ihan hyvin.

Puskuri vasten puskuria pum pum

Lopuksi yksi omakohtainen muisto amerikan malliin auton työntämisestä käyntiin.

Käntiin työntäminen tapahtui joskus 80 luvun puolivälin tietämillä Utin huoltoaseman kohdilla. Olin työmatkalla kotiin Kouvolasta Tirvalle. Autoni oli vm -67 Dodge Dart jossa oli hieman madallettu jousitus. Huoltoaseman kohdalla ( nyk ABC asema ) linja-autopysäkillä oli Saab 99 henkilöauto konepelti pystyssä samaan menosuuntaan kuin olin matkalla.

Pysähdyin Saabin taakse ja menin kysymään voisinko auttaa jotenkin. Kuljettaja sanoi että pitäisi työntää hieman kun ei starttti pyöritä ja auto oli päässyt sammumaan. En alkanut selvittämään johtuiko starttaamattomuss akun kunnosta vai mistä lienee, ei ollut apukaapeleitakaan matkassa.

Huomasin että autojen puskurit olivat hyvinkin samalla korolla. Saabissa jykevät sen aikaiset "turvapuskurit" ja autossani Doggessa myös ihan oikea amerikan puskuri. Ilmeni että Saab oli manualaalivaihteinen ja omani oli automaattivaihteinen. Sanoinkin heti asian todettuani Saab kuskille että hyppää kuskin paikalle. Opastin vaihteiden sekä kytkimen käytön ja sanoin että nostaa vaikka oikean käden pystyyn että näen milloin voin lopettaa työntämisen.

No siitä sitten lähdettiin hiljaa tasaisesti vauhtia nostelemaan. Työntäminen sujui todella helposti, eikä yhtään kertaa tarvinut töksäyttää perään, eikä nykimistäkään tapahtunut. Nostin hiljakseen sinne 80km/h saakka mutta Saab kuski ei kättä nostanut, eikä osoittanut muitakaan merkinantoja. Jatkoimme Kipparilan tienhaarassa olevaan bussipysäkille saakka.

Pysähdyttyämme kysyin etteikä auto käynnisty!!? Kuski sanoi ettei kerennyt laittaa vaihdetta päälle. Neuvoinkin laittamaan vaihteen päälle jo nyt parkissa ja minä taas työnnän uudelleen. Kehoitin sitten että painaa kaasun pohjaan sekä ilmoittaa selkeästi kun auto alkaa itse vetää niin voin lopettaa työntämisen. Sovimme että nostan hiljakseen nopeutta kunnes Saab alkaa itsekseen vetää omin voimin.

Ja taas työnnettiin. Nostin nopeuden 60km/h, ei merkkiä, 80km/h ei merkkiä, 100km/h ei merkkiä. Saavuimme pikkuhiljaa Tirvan ( Pasin ) tiehaaraa ollen jo sitä edeltävällä suoralla. Painoin kaasun pohjaan hetkeksi ja nostin työntövauhdin 140km/h ja ylikin ja sitten jarrutin että pääsen kääntymään Tirvalle.

Saab jatkoi Kaipiaisten suuntaan ja kuskihan nosti käden merkiksi. Työntö oli onnistunut.

Puskurit tekivät juuri sen työn mihin ne oli joskus suunniteltukin. Ei ehkä työntämiseen, mutta ottamaan voimia vastaan suojaten auton koria. Hyvin meni.