Onko alkuperäistä suurempi akku startin surma?

 
Ei se akun ampeerituntimäärien koko ts määrä starttimoottoria särje koska startti ottaa saman tehon täydestä akusta, olkoon se pieni tai iso. Pieni vaan hyytyy nopeammin kapasiteetin loppuessa aiemmin.
Toki on muistettava ettei starttimoottoria saa muutoinkaan koskaan käyttää yhtäjaksoisesti liian kauan. Starttimoottoria ei ole suunniteltu kestämään pitkiä yhtäjaksoisia käyntejä, eikä tyhjänä pyörittämiseen.
 
MUTTA suuri akku latauspuolella saattaa. huom!! sanoin saattaa tulla sellainen ongelma että laturin virta akkua kohti kasvaa melko suureksi. Iso akku ottaa kunnossa ollessaan melko raakasti virtaa vastaan. Ja mikäli virta kulkee alkuperäistä reittiä ampeerimittarin kautta kuten Valiantissa, sekä etenkin rintapellin töpselin lävitse ja tietenkin vielä alkuperäisen ohuen johtimen kautta voi johdin sekä rintapellin liitos kuumeta.
 
Ja vielä extraa.. vanhassa esimerkiksi v -65 Dartissa ja Valiantissa oli yleisesti 30A alternaattori jonka tuoton nuo sähköjohdot jotenkuten kestävät, os vielä OK. Mutta uudemmat 60 -> ja siitä suuremmat laturit puskevat tyhjään akkuun ampeereita enemmän kuin alkup johdot kestävät. Täyteen akkuun eroa ei synny.
 
Ja vielä MUTTA.
Itsellä on ollut 60A laturi sekä 100Ah akku vm 64 valiantissa ihan alkuperäisillä kytkennöillä, eikä mitään ongelmia ollut kertaakaan. KUN AKKU ei pääse tyhjäksi, eikä huudata autoa heti täysillä, ei sydeemit kuumene. JK lisäys.
Jos laturin B+ navasta vetäiseen suoran johdon akun B+ napaan ohittuu ampeerimittari sekä alkuperäinen virran pääasiallinen kulkureitti. Sitten antaa mennä iso akku tai kaksi.
 
JK2
Sähköpuolella opiskeluaikana ope insinööri näytti vanhalla riisikipolla ( Nissan joku ) miten tyhjiin startattu liian iso akku voi polttaa sähköjärjestelmän. Riisikipon johdot on 0,9 kertoimella ja laturi melko tehokas. Siihen kun ymppää tilanteen täysi kaasu, tyhjä akku niin kummasti alkoi latausjohtimien pinta kupristella vaikkei ihan palanutkaan kokeilun aikana.
Opetti käsittämään miten akku ja laturi toimivat täysi tilanteessa
Kts 

aiheeseen sopivia kirjoituksia

Comments powered by CComment