Yrittämisen aloittamisen helppoudesta puhutaan yhä, niin kuin se olisi muka vaikeata.

29.3.2024

Varsinaisesta yrittäjyydestä ei kuitenkaan juuri koskaan puhuta mitään.

Tolkuttomasti erilaisia mainoksia somessa joissa hehkutetaan miten yrittämiseen pääsee helpommin. Minä en entisenä yrittäjänä sekä yritysneuvojana näkisi yrittäjyyden aloittamista vaikeaksi.  Minun mielestäni pitäisi yhä useammin olla pohtimisia miksi ylipäätään aikoisin yrittäjäksi. Onko yrittäjyys ainoa väline työllistymiseeni ja ymmärränkö kokonaisuutta mitä on yrittäminen. Tuntuu kuin yhteiskunnassa olisi joku tolkuton kiire saada kaikki yrittäjiksi.

Olen kirjoittanut vuosien aikana miltei satoja artikkeleita erilaisista seikoista joita yrittäjän tulee pohdiskella. Niitä on vieläkin joitain tallella nimenomaan tällä palstalla sivustollani. ( Yrittäjyyttä sekä työtä )

Yrittämisen helppoudesta puhutaan usein vieläkin täysin omituisin perustein että yrittäjäksi ryhtyminen olisi jotenkin vaikeata. Tämän päivän y-tunnus eri versioineen eli yritusmuotoineen on helpoimmillaan muutama klikkaus sähköisellä lomakkeella ja aloitusmaksun maksaminen. Ensimmäinen vaikeustasoa nostava asia on monelle vasta mahdollisen starttirahan hakeminen. Starttirahaoikeus, sekä muut mahdoliset tukimuodot tuleekin kuitenkin selvittää TE-viranomaisen kanssa jo ennen yritystoiminnan aloittamista. Monella tuella on, tai voi olla ehtona ettei yritystoimintaa saa olla aloittanut ennen tuen hakemista.

Mutta aloittamisen vaikeudesta on silti aivan poskettoman turha puhua. Lopettamisen vaikeudesta sen sijaan pitäisi puhua. Varsinaisen yritysmuodon lopettaminen riippuu yritysmuodosta, mutta se taloudellinen lopettaminen voi pahimmillaan olla riistävää tuskaa kaikkine ongelmineen mikäli lopettaminen ei tapahdu oikein.

Mielestäni varsinaisesta yrittäjyydestä ei puhuta juuri lainkaan tai ollenkaan. Kerrotaan toki tarkaan mitä lomakkeita tulisi täyttää sekä mitä oikeuksia ja velvollisuuksia yrittäjällä on. Laki viidakko on toki alakohtaisesti joskus melko rankkakin. Tämä onkin todella tärkeää ja kuuluukin yritysneuvonnan asioihin opastaa aloittava yrittäjä sekä ohjeistaa olemassa oleviakin yrittäjiä lain muutoksista ja kiemuroista. 

yritysmeemi

Mitä yrittäjyys sitten on? Yrittäjyys on paljon muutakin kuin lakiviidakko

Kuitenkaan varsinaisesta yrittäjyydestä sekä yrittäjyyden olemuksesta ei muutamaa sivulausetta enempää juuri koskaan puhuta. Sanoisin että yrittäjyyden aloittaminen voi monelle olla paljon vaikeampaa kuin yrityksen aloittaminen.

yrittäjyys yritysmuotoineen on vain tapa toteuttaa itseään. Yritysmuoto ei ole itsetarkoitus. Jos yritysmuoto on ensimmäinen asia tärkeysjärjestyksessä, unohda koko juttu vähäksi aikaa.

Mitä yrittäjyys on

Suosittelen pohtimaan asiaa omalta kohdalta. On aivan sama harkitsetko kevytyrittäjyyttä tai Osakeyhtiön perustamista. Yrittämiselle täytyy löytyä sellainen peruste jonka voi itse hyväksyä omalle kohdalleen. Kevytyrittäjyys tai muu itsensä työllistäminen ei poikkea perusolemukseltaan missään kohtaa yrittäjyyden eri puolista ja seikoista.

Vanha ja puutteellisin linkein kirjoittamani artikkelilinkki vuosien takaa. Suosittelen silti lukaisemaan ja pohtimaan asioita omalta kohdalta. 

Matkalla yrittäjyyteen Artikkeli on v 2013 opiskelun aikana kirjoitettu kooste jota olen ennen julkaisua tiivistänyt huomattavasti.  Kouluttajana  oli Outi Hägg ja väitöskirjansa "Yrittäjyysvalmennus ja yrittäjäidentiteetti"  Microsoft Word - Hägg_korjattu versioSoilelle.doc (tuni.fi)

Muita linkkejä

Yritys on työväline , Hintojen halpuutuksen suhde, 

Videoitani

Tiedän sekä ymmärrän ettei tekemiäni videoita jakseta kovinkaan paljon katsella. Tällä seikalla ei kuitenkaan ole merkitystä, sillä haluan kertoa mielestäni oleellisia asioita.

29.3.2024. Tutustu itseesi, Yrittäjäksi helpommin

30.3.2024 Miten olet suhtautunut työnantajaasi. Oletko toteuttanut yrittäjyyttäsi työntekijänä?

Miten suhtaudut työn etsintään työnantajallesi silloin kun olet työnantajallasi palkkatyössä.

31.3.2024. Työn markkinahinta tulee laskemaan eli halventumaan. Miten selviät yksin tulevasta haasteesta?

Oletko päässyt jyvälle miten omaan yritystoimintaasi vaikuttaa yleinen työn hintataso.

31.3.2024. Laajempi katsaus työn markkinahintaan. Miten voit vaikuttaa yleiseen markkinahintaan. Osaatko hinnoitella?

Pläjäyksessä on näkemyksiäni asioista joista vot olla eri mieltä, ja saatkin olla eri mieltä. Pääasia että yrittäjäksi aikovana olet tietoinen asioista. Luulen että monelle tulee yllätyksenä miten muutokset tulevat vaikuttamaan.

 

Comments powered by CComment