"Hyvä" hallitusohjelma ei ainakaan paranna lapsiperheiden asemaa.
Vaikka on jo pitkään ollut tiedossa että syntyvyys on laskussa. lapsiperheiden asema on heikentynyt.
joten keräsin listan lähteistä joita löysin yhdeltä istumalta. keräsin ne NotebookLM ja tein kysymyksen:
Kysymys:
Näkemys lapsiperheiden tulevaisuudesta. Lapsiperheiden lukumäärä sekä lasten lukumäärä perheissä on laskussa. Miten näillä ohjelmilla voisi saada lasten syntyvyyden kasvuun?
NotebookLM VS:
Näkemyksiä lapsiperheiden tulevaisuudesta ja syntyvyyden kasvusta lähteiden valossa
Lähteissä ei ole tarjolla yhtä selkeää ohjelmaa lapsiperheiden määrän kasvattamiseen tai syntyvyyden nostamiseen. Aiheesta löytyy kuitenkin useita näkökulmia, jotka voivat osaltaan vaikuttaa perheiden hyvinvointiin ja sitä kautta mahdollisesti myös syntyvyyteen.
Ensinnäkin lähteet nostavat esiin Suomen heikon talouskasvun ja sen vaikutukset lapsiperheiden toimeentuloon. SDP:n vaihtoehtobudjetissa korostetaan, että Suomen heikko talouskasvu johtuu mm. matalasta syntyvyydestä ja vähäisestä työperäisestä maahanmuutosta [1]. Pienenevän työikäisen väestön on entistä vaikeampi rahoittaa hyvinvointiyhteiskuntaa. SDP esittää useita rakenne-, työllisyys- ja kasvutoimia, joilla pyritään parantamaan työllisyyttä, lisäämään talouskasvua ja vahvistamaan julkista taloutta [2]. Nämä toimet voisivat epäsuorasti parantaa lapsiperheiden taloudellista tilannetta ja siten tehdä perheen perustamisesta houkuttelevampaa.
Toiseksi lähteissä kritisoidaan hallituksen leikkauspolitiikkaa ja sen vaikutuksia lapsiperheisiin. SDP:n Kymäläinen on huolissaan hallituksen leikkauksien vaikutuksista perheiden toimeentuloon ja jaksamiseen [3]. Erityisen huolestuttavaa on Kymäläisen mukaan se, että leikkaukset kohdistuvat myös järjestöjen tarjoamaan tukeen, kuten MLL:n edulliseen tilapäiseen lastenhoitoapuun [4]. Kymäläisen mukaan leikkaukset voivat johtaa tilanteeseen, jossa perheet joutuvat valitsemaan kalliin lastenhoitoavun ja uupumisen välillä [5]. Leikkausten sijaan tulisi Kymäläisen mukaan panostaa perheiden jaksamisen ja hyvinvoinnin parantamiseen [6].
Kolmanneksi lähteissä korostetaan työelämän oikeudenmukaisuuden ja työsuhteen laadun merkitystä. Marimekon pääluottamusmies Tuuli Elokannas korostaa, että pelkkä tuntipalkka ei ratkaise, vaan myös työsuhteen muoto ja laatu ovat tärkeitä [7]. Riittävät työtunnit ja pysyvä työsuhde mahdollistavat paremman toimeentulon ja ennustettavuuden, mikä voi olla tärkeää lapsiperheille. Elokannas kritisoi hallituksen aikeita heikentää työntekijöiden oikeuksia [8] ja uskoo, että heikennykset iskevät kovimmin aloille, joilla on paljon epätyypillisiä ja heikkoja työsuhteita [9]. Paremmat työolot voisivat osaltaan lisätä työelämän houkuttelevuutta ja vähentää epävarmuutta, mikä voisi tehdä perheen perustamisesta helpompaa.
Vaikka lähteet eivät tarjoa suoraa vastausta kysymykseen siitä, miten syntyvyyttä voitaisiin nostaa, ne antavat viitteitä siitä, että lapsiperheiden hyvinvoinnin parantaminen on tärkeä osa ratkaisua. Parempi taloustilanne, riittävä sosiaaliturva ja joustavat työolot voisivat luoda perheille turvallisemman ja vakaamman ympäristön, mikä voisi osaltaan kannustaa perheen perustamiseen.
On kuitenkin tärkeää huomata, että syntyvyyteen vaikuttaa moni muukin tekijä, kuten yhteiskunnalliset arvot, kulttuuri ja yksilölliset elämänvalinnat. Näihin tekijöihin lähteet eivät ota kantaa.
-
Lähteiden luettelo linkkeineen
- https://santerikarki.fi/6-syyta-miksi-perussuomalaiset-eivat-ole-tyovaen-puolella/
- https://tem.fi/julkaisut
- https://www.veronmaksajat.fi/tutkimus-ja-tilastot/suomen-verot-ja-menot/julkisyhteisojen-ja-valtion-velka/
- https://www.sdp.fi/kasvusta-kestavaa-tulevaisuutta/
- https://tem.fi/ministerio
- https://www.intokustannus.fi/monien-maiden-hallituksien-tapa-ajatella-rahaa-on-pahasti-vanhentunut/
- https://www.kokoomus.fi/julkaisut/puheet/petteri-orpo-nyt-on-oikea-aika-herata-velkaantumisen-vahattely-lopetettava/
- https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/petteri-orpon-johtama-hallitus-on-ollut-vallassa-vuoden/8682380
- https://www.ku.fi/artikkeli/paaluottamusmies-oikoo-vaärinkäsitystä-ei-meilla-ole-aitoa-tyovoimapulaa-meilla-on-palkanmaksuhaluttomuutta/
- https://www.sdp.fi/sdpn-kymalaine-kysyy-hallitukselta-lapsiperheiden-toimeentulosta-ja-jaksamisesta/
- https://www.sdp.fi/sdpn-saku-nikkanen-hallituksen-saastotoimet-uhkaavat-syostaa-sosiaali-ja-terveysalan-jarjestot-irtisanomisien-hyokyaaltoon/
- https://www.itaysuomalainen.fi/uutiset/saku-timonen-kun-kansa-jaetaan-kahtia/511977
- https://www.itaysuomalainen.fi/uutiset/saku-timonen-sanat-ja-teot/520083
- https://www.itaysuomalainen.fi/kolumnit/saku-timonen-hyva-hallitusohjelma/623688
- https://tem.fi/tyorauhalainsaadannon-muutokset-voimaan-18-toukokuuta
- https://santerikarki.fi/tassa-ovat-sanna-marinin-hallituksen-saavutukset-nain-vihreät-vaikutti/
- https://www.valtiokonttori.fi/talous-ja-rahoitus/velanhallinta/faktoja-valtionvelasta/
- https://valtioneuvosto.fi/documents/10616/146554548/Pääministeri+Orpon+hallituksen+budjettiriihen+keskeisiä+päätöksiä.pdf/b490068c-8994-ed5f-96c2-3b6a96fa67a2?t=1695201491502