Mitä muutoksia toimentulolakiin on tulossa?

Olen tällä hetkellä koonnut 7 eri tietolähdettä tämän hetken tilanteesta. Tässä yhteenveto tästä hetkestä: ( JK Huom! muutin tämän sivun kategoriaa yleisestä funtsimisesta "pissiä muroissa" kategoriaan. Oletuksena on ettei muutokset tule olemaan heikompiosaisia helpottavia, vaan päinvastoin )

Asiakirjan tiivistelmä 20.12.2024:

Toimeentulotuki Suomessa

Tämä asiakirja tiivistää Suomen toimeentulotukea koskevan lainsäädännön ja käytännöt. Tiedot on kerätty useista lähteistä, mukaan lukien Finlexistä, Wikipediasta ja Kelan verkkosivuilta.

Toimeentulotuen tarkoitus ja oikeus tukeen

Suomen perustuslain 6 § takaa jokaiselle ihmiselle yhdenvertaisuuden lain edessä ja kieltää syrjinnän mm. iän, alkuperän ja terveydentilan perusteella. Perustuslain 19 § takaa oikeuden sosiaaliturvaan. Toimeentulotuki on osa Suomen sosiaaliturvajärjestelmää ja sen tarkoituksena on turvata viimesijaisena tukena ihmisarvoinen toimeentulo niille, jotka eivät muulla tavoin pysty sitä itselleen järjestämään.

Oikeus toimeentulotukeen on laaja ja sen saamisen edellytykset ovat suhteellisen alhaiset. Tukea voi hakea jokainen Suomessa vakinaisesti oleskeleva henkilö, joka ei pysty kattamaan välttämättömiä elinkustannuksiaan omilla tuloillaan ja varoillaan.

Lain mukaan toimeentulotuen hakijan on velvollisuus ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi työvoimaviranomaiselle, ellei hänellä ole hyväksyttävää syytä olla tekemättä niin. Hyväksyttäviä syitä ovat esimerkiksi:

  • työssäolo palkansaajana tai yrittäjänä
  • päätoiminen opiskelu
  • työkyvyttömyyseläkkeen saaminen
  • sairaus tai muu työkyvyttömyys
  • vanhuuseläkkeen saaminen
  • raskaus- ja vanhempainvapaan käyttö
  • muu edellä mainittuihin verrattava hyväksyttävä syy

"Jos toimeentulotuen hakija ei ilmoittaudu työnhakijaksi työvoimaviranomaiseen, toimeentulotuen perusosan suuruutta voidaan alentaa hänen osaltaan." - Laki toimeentulotuesta 1412/1997, 2a §

Toimeentulotuen määräytyminen ja rakenne

Toimeentulotuki koostuu kahdesta osasta: perustoimeentulotuesta ja täydentävästä toimeentulotuesta. Perustoimeentulotuki on tarkoitettu kattamaan välttämättömät elinkustannukset, kuten ruoan, asumisen ja terveydenhuollon. Täydentävää toimeentulotukea voidaan myöntää harkinnanvaraisesti tilanteissa, joissa perustoimeentulotuki ei riitä kattamaan kaikkia tarpeellisia menoja.

Perustoimeentulotuen määrä on henkilökohtainen ja se lasketaan ottamalla huomioon hakijan tulot ja varat sekä perheen koko. Perustoimeentulotukeen sisältyy perusosa ja muut perusmenot.

"Toimeentulotukea myönnetään tämän lain mukaan määriteltyihin tarpeellisiin menoihin, joita henkilö tai perhe ei pysty kattamaan käytettävissä olevilla tuloillaan ja varoillaan." - Laki toimeentulotuesta 1412/1997, 6 §

Menettely toimeentulotukiasioissa

Toimeentulotukea haetaan Kelasta tai hyvinvointialueelta. Hakemuksen käsittelyssä noudatetaan hallintolain periaatteita, kuten asianmukaista selvittämistä ja kuulemisperiaatetta. Päätöksestä on mahdollista valittaa hallinto-oikeuteen.

"Hakemukseen on liitettävä tarpeellinen selvitys toimeentulotuen myöntämisen syistä sekä korvausvelvollisesta ja tämän edellytyksistä korvauksen suorittamiseen." - Laki toimeentulotuesta 1412/1997, 22 §

Erityistilanteet

Laki ja Kelan ohjeet ottavat huomioon useita erityistilanteita, kuten alaikäisten, opiskelijoiden, ulkomaalaisten ja vankien toimeentulotuen tarpeen.

Esimerkiksi opiskelijan on ensisijaisesti katettava toimeentulonsa opintotuella ja opintolainalla. Opiskelija, joka ei saa opintolainaa pankista, voi kuitenkin saada toimeentulotukea. Ulkomaalaiselle myönnetään toimeentulotukea, jos hänen oleskelunsa Suomessa katsotaan luonteeltaan muuksi kuin tilapäiseksi.

"Oleskelun luonne ei määrity yksinomaan esimerkiksi oleskeluluvan, sen puuttumisen, sen tyypin, oleskeluoikeuden rekisteröinnin tai muiden oleskelua kuvaavien yksittäisten tekijöiden kuten kotikunnan tai sen puuttumisen perusteella." - Kelan toimeentulotukiohje 1.6.7.1

Yhteenveto

Toimeentulotukijärjestelmä on monimutkainen ja sen soveltaminen käytännössä edellyttää huolellista harkintaa ja yksilöllisyyden huomioon ottamista. Tämän asiakirjan tarkoituksena on antaa yleiskatsaus järjestelmän keskeisiin piirteisiin. Tarkempia tietoja ja ohjeita löytyy laista ja Kelan verkkosivuilta.


Uudistuksen julkaisu

Toimeentulotuen kokonaisuudistusta valmistelevan työryhmän muistion julkaisutilaisuus

Keskiviikko 8.1.2025 klo 9.00 –  10.30

sosiaali- ja terveysministeriö

( STM linkki sivulle )

Aika: ke 8.1. klo 9–10.30 

Paikka: Microsoft Teams

Osallistumislinkki Julkaisutilaisuuteen

Medialle järjestetään oma taustatilaisuus Teamsillä keskiviikkona 8.1.2025. Kutsut mediatilaisuuteen lähetetään valtioneuvoston mediapalvelun kautta tammikuun alussa. 

Lisätietoja 

assistentti Kirsi Hiljanen (tekniset asiat), p. 0295 163 269, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä (3.1. saakka) 
erityisasiantuntija Ritva Liukonen, p. 0295 163 278 , Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. (2.1. alkaen) 
viestintäasiantuntija Anna Työrinoja, p. 0295 163 615, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä (2.1. alkaen) 
Kohderyhmät: julkinen hallinto, kunnat, valtionhallinto, yliopistot ja korkeakoulut, järjestöt ja yhteisöt, hyvinvointialueet


Mitä tulee muuttumaan?

Pähkäilyä NotebookLM sivustolla sekä FB ympäristössä

Voit osallistua uudistuksen aiheuttamaan tilanteeseen kanssani NotebookLM sivustolla. ( lähetä minulle s-posti osoite jolla voit kirjautua Gmail palveluihin. niin annan sinulle oikeuden osallistua koosteen luomiseen )

https://notebooklm.google.com/notebook/949ca9cd-36e1-41cd-9236-e3acbe6c41a9

Tähän kerään uusia kommentteja.

Esitettyjä epäilyjä, kyselyja jne.