Debatti
4.5.2023
Kolumni: Sitä saa mitä tilaa
Näillä näkymin maahan saadaan oikeistolaisin hallitus sitten 1930-luvun, ja se on kansan enemmistön tahto.
Maaseudun Tulevaisuuden viime perjantaina julkaiseman kyselyn mukaan yli 40 prosenttia kansasta kannattaa kokoomuksen jo ennen vaaleja lupaamia kuuden miljardin euron menoleikkauksia. Ei ole mitään syytä olettaa, etteivätkö leikkaukset sopisi myös kokoomuksen tuleville hallituskumppaneille.
Tulossa on kylmää kyytiä, sillä leikkaukset kohdistuvat ensimmäiseksi työttömyysturvaan, sosiaaliturvaan, terveydenhoitoon ja koulutukseen. Kaikista näistä on pakko leikata, sillä valtiovarainministeriö kertoi heti vaalien jälkeen, että muuten tavoiteltua säästöä ei saada aikaan. Sen olisi voinut kertoa jo ennen vaaleja, mutta jostain syystä asia pääsi unohtumaan.
Mitä sitten on tulossa? Ihan ensimmäiseksi leikataan ansiosidonnaista työttömyysturvaa, vaikka se leikkaus ei säästä valtion rahaa yhtään. Valtio maksaa ansiosidonnaisesta päivärahasta vain peruspäivärahan verran, ja ansiosidonnainen osuus kerätään työnantajilta ja työntekijöiltä kerättävillä maksuilla sekä kassojen jäsenmaksuilla. Ansiosidonnaisen leikkaaminen todennäköisesti lisää toimeentulotukimenoja. Tämäkin jäi kertomatta.
Tulossa on kylmää kyytiä, sillä leikkaukset kohdistuvat ensimmäiseksi työttömyysturvaan, sosiaaliturvaan, terveydenhoitoon ja koulutukseen.
Seuraavaksi leikataan kokoomuksen lupauksen mukaisesti asumistukea. Näissäkään leikkauspuheissa ei kerrottu koko totuutta, vaan annettiin ymmärää asumistuen kattavan koko vuokran. Tämähän ei pidä paikkaansa, sillä tuessa on omavastuuosuus. Toimeentulotuessa sitä ei vielä ole, mutta sellainen on todennäköisesti tulossa. Ajatus on ihan järjetön, sillä toimeentulotuki on viimesijainen tukimuoto, ja sitä saa vasta sitten, kun muut tulot eivät riitä kattamaan välttämättömiä elinkustannuksia. Kun tuloja ei ole, niin omavastuuosuuden voi saada kasaan vain epärehellisin keinoin.
Seuraavaksi jäädytetään eläkkeiden ja tukien indeksit, kuten tehtiin Sipilän hallituksen aikana. Se tarkoittaa sitä, että tuet ja ja eläkkeet eivät nouse, vaikka hinnat nousevat.
Kun köyhiltä on leikattu, niin siirrytään leikkaamaan julkiselta sektorilta. Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat ensimmäinen kohde, sillä kokoomuksen tavoitteena on yhä edelleen koko toiminnan yksityistäminen. Kun julkisen sektorin sote rampautetaan toimintakyvyttömäksi, niin sitten huudetaan yksityissektoria apuun. Se auttaa mielellään, sillä valtio vastaa kaikista kustannuksista niiden hinnasta riippumatta.
Koulutuksesta luvattiin olla leikkaamatta, mutta niin on luvattu ennenkin. Silti Sipilän hallitus likipitäen tuhosi koko ammatillisen koulutuksen, ja jo nyt on väläytetty ammatillisen koulutuksen lyhentämistä. Saa nähdä mitä tapahtuu Marinin hallituksen toteuttamalle toisen asteen maksuttomuudelle.
Mutta meillehän on luvattu, sanoo moni pettymään tuleva. Onhan meille tosiaan luvattu kaikenlaista. Perussuomalaiset lupasivat halpaa bensaa, sähköä ja ruokaa, kunhan vain rajat saadaan kiinni ja maahanmuuttajien tuet leikkuriin. Nämä lupaukset ovat vastoin markkinataloutta, kansainvälisiä sopimuksia, Suomen perustuslakia ja tervettä järkeä, joten en ihmettele yhtään, ettei puolueella ollut edes vaaliohjelmaa. Niinpä jokainen ehdokas sai puhua ihan mitä tahansa.
Perussuomalaiset suostuvat leikkauksiin, kunhan vain pääsevät sorkkimaan ulkomaalaislainsäädäntöä ja lyömään päätään perustuslain kulmaan. Kristillisdemokraatit ovat unohtaneet kristilliset opetukset jo aikoja sitten, tai korkeintaan muistavat sen raamatunkohdan, jossa puhutaan antamisesta niille, joilla jo on ja loppujenkin ottamisesta niiltä, joilla ei ole. RKP:lle tärkeintä näyttää olevan hallitukseen pääseminen.
Mutta tätä kansan enemmistö haluaa. Isävainajani sanoi, että tyhmien eväät syödään ensin, ja niin tullaan tekemään. Demokratiassa kansa ei äänestä väärin.
Saku Timonen
Kirjoittaja on juukalainen paluumuuttaja, bloggaaja ja juristi.