Hallitus on jääräpää

Meillä on hallitus joka ajaa yhteiskuntaamme yhä syvempään suohon välittämättä yhtään mistään mitään. Ei kuuntele köyhää, ei kuuntele PK yrittäjiä, ei kuuntele kansaa, ei kuuntele taloustieteilijöitä, ei kuuntele työllisyysasiantuntijoita. Ei ketään eikä mitään. No mitä se sitten kuuntelee?? En minä vaan tiedä, mutta arvelen että niitä "oikealla" puolella olevia sydänääniään sulkien korvansa kaikelta muulta.

Lukaisin artikkelin  "Vahvojen etuja uhkaavia uudistuksia on vaikeaa tehdä" ( HS mielipide )

napkin selection 13

"Jos ekonomisti pääsisi päättäjien pöytään, hän kehottaisi Petteri Orpoa ja kumppaneita miettimään leikkauksia vielä uudelleen."

....."listaamattomien yritysten omistajat ovat poliittisesti vaikutusvaltaisia, ja he ymmärrettävästi vastustavat saavutetun edun menettämistä. Nyt kaivataan virkamiesesitystä ja valtiovarainministeriä, joka osaa käyttää saksia muuhunkin kuin sosiaali- ja kulttuurimenoihin." ....

....."Kun pääministeri sanoo, että yritysverotusta ei saa kiristää, voisi häneltä kysyä, eikä verotukien kohdentamista voisi silti järkevöittää? Nykyinen veromalli johtaa todennäköisesti tehottomiin investointeihin sekä suosii hyvätuloisia ja varakkaita omistajia muiden kustannuksella, mikä uhkaa rapauttaa suomalaisten korkeaa veromoraalia.".....  Sixten Korkman 19.11.2024. HS Mielipide

Sixten Korkman (s. 1948) on valtiotieteiden tohtori ja Suomen arvostetuimpia talouden asiantuntijoita. Hän on toiminut mm. Aalto-yliopiston professorina, ETLAn ja EVAn toimitusjohtajana sekä Euroopan unionin ministerineuvoston talouspoliittisen osaston (Ecofin) pääjohtajana

Sixten ehdotti artikkelissa useita parannuksia eri järjestelmiin:

Työeläkejärjestelmä: Sixten esitti, että eläkkeitä ja rahastoja hoitaisi vain yksi laitos, mikä vähentäisi hallintokuluja merkittävästi. Hän kritisoi nykyistä kilpailua työeläkelaitosten välillä näennäiseksi ja enemmän haitalliseksi kuin hyödylliseksi.

Työterveysjärjestelmä: Sixten toi esiin, että nykyinen työterveysjärjestelmä on tehoton ja epätasa-arvoinen. Hän mainitsi, että järjestelmä imee lääkäreitä yksityiselle puolelle, jolloin julkinen terveydenhuolto kärsii lääkäripulasta. Tämä johtaa siihen, että muut kuin työssä käyvät jäävät heikompaan asemaan.

Veromalli: Sixten kritisoi nykyistä veromallia, joka suosii hyvätuloisia ja varakkaita omistajia. Hän ehdotti, että verotukien kohdentamista tulisi järkevöittää, jotta se ei johtaisi tehottomiin investointeihin ja veromoraalin rapautumiseen. Hän myös mainitsi, että verotuksen tasapuolisuutta voitaisiin lisätä melko yksinkertaisesti.

Ja ennen tätä

Mistä Sixten puhui 2.2.2024 ?? "Pitäisi leikata, mutta leikataan väärin" YLE Annu Caselius

Sixten Korkman kritisoi hallituksen leikkaussuunnitelmia, erityisesti lapsiperheisiin kohdistuvia leikkauksia, joita hän pitää taloudellisesti epäviisaina ja jopa ilkeinä. Hän korostaa, että nykyinen taloustilanne ei vaadi hätiköityjä päätöksiä, kuten 1990-luvun lama, ja että leikkauksia tulisi harkita tarkemmin1.

Korkman ehdottaa, että hallitus peruuttaisi nykyiset leikkaukset ja tarkastelisi päällekkäisiä leikkauksia uudelleen. Hän painottaa, että leikkaukset tulisi kohdistaa tasapuolisesti, jotta kaikki kärsisivät niistä jossain muodossa, mutta vähiten lapsiperheet1.

...."Taloustieteilijä Sixten Korkman arvostelee hallitusta hötkyilystä. Hän kuvailee lapsiperheisiin kohdistuvia leikkaussuunnitelmia taloudellisesti epäviisaiksi, arveluttaviksi ja jopa ilkeiksi.".... ...."1990-luvulla tehtiin päätöksiä, jotka eivät jälkeenpäin arvioituina olleet kovin onnistuneita. Sitä on tutkittu paljon, mitä kävi vuonna 1987 syntyneelle ikäryhmälle, ja huonosti kävi – vaikutukset ovat olleet pitkäaikaisia." ....

Ja mitä ekonomistin puheet auttavat?

Vastaus: ei niin mitään. Kuka nyt vanhaa äijää kuuntelisi. Meidän viisaista päättäjistä Satonen, Purra, Orpo, Juuso nyt esimerkiksi ainakin nämä, eivät käytä asiantuntijoita, eivät mallinnuksia, eivätkä käännä päätään tai edes korviaan mihinkään suuntaan. Heillä menee nyt lujaa, niin lujaa että korvissa tuulee.

Asiantuntijoita ei oikeasti, siis tarkoitan ei kuunnella, ei kuunnella. Piste.

Eikä uskota mitään vaikka "rautalangasta" väännettäsiin.

Esimerkiksi tämä: "Ministeri Kaisa Juuso ei tunnista leikkaavansa pienituloisilta perusterveydenhuollon hoitotakuun muuttuessa kahdesta viikosta takaisin kolmeen kuukauteen. Asia puhututti viime eduskunnan kyselytunnilla. Asiantuntijat kummeksuvat ministerin käsitystä." MTV Joonas lepistö

Tämä artikkeli käsittelee suomalaishallinnon päätöstä pidentää hoitotakuuta kahdesta viikosta kolmeen kuukauteen, ja siihen liittyvää kiistaa. Ministeri Kaisa Juuso kieltää, että tämä muutos kohdistuisi erityisesti pienituloisiin. Hänen mukaansa kolmen kuukauden takuu koskee kaikkia, tulotasosta riippumatta. Kuitenkin asiantuntijat, kuten professori Pekka Mäntyselkä, väittävät, että muutos koskettaa eniten köyhiä ja sairaita, jotka käyttävät julkisia terveyspalveluja.

Mäntyselän mukaan työssäkäyvillä ja paremmin toimeentulevilla on käytössään työterveyshuolto ja yksityispalvelut. Artikkelissa tuodaan esiin myös SOSTEn Vertti Kiukaan ja professori Liisa Häikiön näkemyksiä, jotka vahvistavat käsityksen siitä, että muutos vaikuttaa eniten pienituloisiin ja heikommassa asemassa oleviin. Häikiö huomauttaa, että erikoissairaanhoitoon pääsy vaikeutuu, koska se vaatii lääkärin lähetteen.

Professori Kristiina Patja puolestaan väittää, että muutos aiheuttaa perustuslainvastaista eriarvoisuutta, koska merkittävällä osalla väestöstä on lailla säädetty pidempi pääsy hoitoon verrattuna työterveyshuollon piirissä oleviin.

Yhteenvetona voidaan todeta, että asiantuntijat uskovat muutoksen lisäävän eriarvoisuutta terveydenhuollossa.

Mitä käy kun ostovoima katoaa juuri sieltä kuka ostaa kotimaassa eniten?

....."Konkurssiin päätyneiden yritysten määrä on nyt ylittänyt 2000-luvun edellisen ennätyksen, joka meni rikki viime vuonna, kertoo Suomen Asiakastieto tiedotteessaan.

Asiakastiedon tuoteomistaja Jaakko Norsin mukaan Suomessa tehdään parhaillaan synkkää taloushistoriaa.".... konkurssiin on ajautunut jo ennätyksellisesti lähes 2 700 yritystä. ( YLE )