Katson oikeudekseni muokata artikkelia jälkeenpäin
Kokoomus voittoon!
Edessä on vaikeat ajat tavalliselle matalapalkkaiselle duunarille.
Edessä on myös todennäköisesti vaikeat hallitusneuvottelut. Uskallan jopa epäillä ettei hallituksen muodostaminen yhteisellä ohjelmalla luonnistu ensimmäisellä kerralla. Tuloksen puolueiden arvopohjat ova kaukana toisistaan. Ainoa hallitusenemmistöä yhdistävä tekijä on kuitenkin helppo kiteyttää kahteen sanaan "Köyhät kyykkyyn".
Hilma koiran kanssa vaalivalvojaiset. Hilmaa ei tuloksen kehittyminen jännittänyt.
.
Paikkaluvut
Kuva Tulospalvelu | Eduskuntavaalit 2023 | Iltalehti
Tilastokeskus Eduskuntavaalit 2023, ehdokasasettelu - Tilastokeskus (stat.fi)
Kansakunnan muistiin luottaminen ei pettänyt tälläkään kertaa.
Kansakunnan muisti ei toiminut tälläkään kertaa kuten ei niin monesti ennenkään. Onhan sanontakin "Politiikassa miesmuistiin on n 4 vuotta " .
Sipilän tuhoisan "poltetun maan" taktiikalla toimineen hallituksen jälkeen olisi luullut jotain jääneen mieleen hieman pysyvämmin mitä tapatui. Tällä kertaa lähdetään taas uudelleen ajamaan rikkaiden etuja. Duunarit sekä heikommassa asemassa olevat saavat kokea kylmää kyytiä. Voi olla että Sipilän hallituksen jäätävät tuulet heikompiosasisia kohtaan olivat kerenneet haihtua mielistä. Täytyy vain toimia ettei kurjistamispolitiikka näivetä maamme sisämarkkinoita maksukyvyn heikkenemisen kautta niin paljon, että tarvitaan aina vaan lisää poliiseja rauhattomuuksia selvittelemään. Vaara on olemassa eriarvoistumisen lisääntyessä.
Lainaan anonyyminä eräät sanat jotka luin somesta eilen illalla. Nämä samat sanat voisivat yhtä hyvin mutta ehkä lievemmin ilmaistuna olla omasta suustani vaikken usko että minun sanani tarkoittaisivat samaa kuin alkuperäinen kirjoittaja. " Suomi on maailman onnellisin kansa, ilmeisesti myös tyhmin" Alkuperäinen kirjoittaja viittasi ilmeisesti pettymystään Perussuomalaisten jäädessä kakkoseksi. Minä taas vertailen samaa sanontaa ajatuksella oman oksan sahaamisella. Olkoon kuinka tahansa, helpot tai edes hiukankaan helpommat ajat ovat takana.
" Sdp on käynyt Marinin johdolla nyt kolmet vaalit. Kuntavaaleissa 2021 Sdp menetti kannatustaan ja jäi toiseksi. Aluevaaleissa 2022 Sdp sijoittui jälleen toiseksi. Nyt Sdp jäi kolmanneksi, vaikka nosti kannatustaan edellisistä eduskuntavaaleista yli kaksi prosenttiyksikköä. Demarit repivät iloa siitä, että kymmenissä edellisissä eduskuntavaaleissa pääministeripuolue on nostanut kannatustaan aiemmin vain kahdesti, Sdp Kalevi Sorsan johdolla 1983 ja Sdp Paavo Lipposen johdolla 2003. ... ...JATKOKAUDELLE Helsingin vaalipiiristä päässyt Timo Harakka (sd) sanoi, että ”tilanne on vaativa, kun on kolme puoluetta, jotka ovat voittaneet vaalit”."
.
MTV Uutiset seuraa eduskuntavaalien vaalipäivää - MTVuutiset.fi
SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin esitti vuolaat kiitokset puheessaan puolueen vaalivalvojaisissa. – Pitkästä pitkästä aikaa pääministeripuolueasemasta on kasvatettu kannatusta, kasvatettu paikkamäärää. Se on tosi hyvä saavutus, vaikka tänään ei ykkösenä tultu maaliin, Marin sanoi puheessan. Hän korosti työn jatkuvan ja vakuutti, että SDP:llä on syytä iloon tuloksesta. Hän myös onnitteli vaalien muita voittajia. – Demokratia on puhunut. Suomalaiset ihmiset ovat äänensä antaneet ja demokratian juhla on aina upea asia.
.
Kaksi asiaa joihin voi aina luottaa ovat Kokoomuksen kannattajat ovat valveutuneita ja äänestävät aina. Toinen on että nukkuvien ryhmä on aina suuri, jopa suurempi kuin vahvasti valveutuneiden. Ikävä kyllä luulen että nukkuvien puolueessa on ehkä joitakin joilla olisi ollut toiveissa saada toisenlainen vaalitulos. Uskallan ajatella että n 50% osuuden nukkuvien äänistä olisi muuttanut tulosta jollain tavalla huomattavasti.
Eduskuntavaalien äänestysprosentti oli 71,9 prosenttia - Politiikka - Ilta-Sanomat (is.fi)
Vaalien äänestysprosentti laski 71,9:ään
"Äänestysprosentti pysytteli liki samalla tasolla kuin vuonna 2019. SUOMESSA asuvista Suomen kansalaisista äänesti tämän vuoden vaaleissa 71,9 prosenttia äänioikeutetuista. Luku pysyi lähes samana neljän vuoden takaiseen verrattuna. Viime eduskuntavaaleissa äänestysprosentti oli 72,0. Laskua tuli 0,1 prosenttiyksikön verran. Vuonna 2015 äänestysvilkkaus oli 70,1 prosenttia. Vuoden 2011 vaaleissa äänestysprosentti puolestaan oli 70,5, ja vuoden 2007 vaaleissa 67,9. .. ... Ennakkoon äänesti 39,8 prosenttia Suomessa asuvista äänioikeutetuista. Ennakkoääniä annettiin yhteensä noin 1,7 miljoonaa.
Vaalipäivänä äänesti 31,4 prosenttia äänioikeutetuista."
Se mitä jää lopulta jäljelle hallituspohjaksi voi olla monelle hurjaa kuultavaa.
Perussuomalaisten ainoa mahdollisuus nousta hallitukseen on tehdä se kokoomuksen kanssa. Näin ollen, vaikkakin puolueet ovat lähes yhtä suuret, tulee sen antaa periksi monissa kohdin. Ilmastolinjastaan perussuomalaiset eivät voi pitää kiinni, jos he mielivät hallitukseen. Selvä on, että jos porvaripohja rakennetaan, on perussuomalaisten äänestäjien keskuudessa pettyneitä ihmisiä. Läheskään kaikkia vaalilupauksia ei lunasteta – tosin näinhän se on aina monipuoluehallituksissa. Jos Petteri Orpo ja Riikka Purra joukkoineen eivät löydä yhteisymmärrystä, alkaa sinipunahallituksen hieronta kokoomuksen ja SDP:n välillä. Siinä suurin kompastuskivi on talousnäkemysten yhteensovittaminen.
Nyt se vaan näin kävi. Jonkinlaisena kurjistuksen symbolina on tähän asti pidetty ja samalla uuditustusten sekä leikkaushistorian pohjanooteerauksena pidettyä Sipilän "taseet töihin" hallitusta .
Uhkaukset ja vaaliteemat povaavat vieläkin kurjempia aikoja vähempiosaisille, sekä sairaille ja työttömille. Toimeentulotukea hakevat ovat nyt jo liian rankassa kurimuksessa. Mitä lie tulossa.
Kuvassa pieni osa leikkaushistoriaa Sipilän ajoilta.
”Saattaa tulla Sipilän hallitusta ikävä”, sanoo uuden eduskunnan vanhin kansanedustaja
Yhdellä foorumilla politiikan laidat tulevat yhteen, sanoo vanhin kansanedustaja Kimmo Kiljunen.Kiljunen käyttää haastattelussa värikästä kieltä. Hän kutsuu vasemman laidan puolueita punavihreäksi laidaksi. Mahdollisesta kokoomuksen ja perussuomalaisten hallitusyhdistelmästä hän käyttää termejä ”sinimusta” tai ”siniruskea”.
– Käytän nyt tätä termiä, jota ei saisi käyttää, mutta minä käytän. Tämä sinimusta todellisuus, joka meille nyt aukeaa tähän, niin voi voi. Saattaa käydä niin, että minulla on Sipilän hallitustakin vielä ikävä, Kiljunen lataa.
Saa nähdä minkälaisen listan tuleva hallituskausi jättää jälkipolville. Marinin hallituksen jälkeen tilanne oli tämä. Otin Sipilän kurjistamisen hallituskauden ajalta paljon näyttökuvia. Niistä ei paljon myönteisiä kuvia ole julkaistavaksi.
Kuva Sakari Timonen
n
Spekulaatiota
Luulen että tämän vaalituloksen taustalla oli aiemman ( Antti Rinne / myöh Marinin ) hallituspohjan eräänlainen suuremman luokan "möhläys". Tämä möhläys oli liian kova lähes räävitön ilmastonmuutoksella ratsastaminen. Antti Rinne kokosi hallitusta ja hän lisäsi hallitusohjelmaan voimakkaan vihreiden asettaman ehdon sitoutumisesta hiilineutraalisuuteen sun muuta senkaltaista ( Pääministeri Antti Rinteen hallituksen ohjelma Osallistava ja osaava Suomi (valtioneuvosto.fi) ) Tähän esm Perussuomalaiset eivät halunneet sitoutua ja jäivät ulos hallituspohjasta.
Tämä minun mielestäni aivan liian kunnianhimoinen ilmastotavoite oli möhläys jota ei olisi pitänyt tehdä. En mene sanomaan etteikö suuntaus ole tai olisi ollut oikea, mutta meidän rakenteemme sekä talouselämä eivät voi sopeutua noin voimakkaalla otteella liian kunnianhimoisella tavoitteella.
Hallitusta siis leimasi vihreä liian kunnianhimoinen yksikatseinen sekä voimakas tavoite. Aivan liiaksi. Siksi se saikin monet äänestäjät nousemaan takajaloilleen sekä kurittamaan vihreät sekä heidän mukanaan koko suunnanmuutoksen äänestyksessä pois tulevasta hallituksesta. Perussuomalaiset tiivistivät sanoiksi monen suomalaisen ajatukset pakollisuudesta mm sähköautoihin, tuulivoimaloihin, aurinkosähköön, turvetuotannon alasajoon jne sellaisiki sanoiksi joihin minäkin olisin helposti voinut yhtyä. Ja toden totta olen monessa asiassa täysin samaa mieltä persujen kanssa. Vaikka ei kaikki perusjen esittämät väitteet tai seikat mitään vihreää siirtymää olleetkaan. Jos persut olisivat edes jollain tavalla oikeasti tavallisen duunarin sekä heikompiosaisten puolella, hyväksyisin mieluusti heidät hallituspuolueeksi. No niinhän ne nytkin tekevät ... mitäs sanoinkaan siitä oksan sahaamisesta.
Kokoomus kertoi talouden kuntoon laittamisesta. Valtion talous on miinusmerkkinen ja yksilön, siis äänestäjän on helppo samaistua ajatukseen velan maksun tärkeydestä. Keskustan räpsistelyt kertoa kesken hallituskauden samasta asiasta olivat sivullisen korvin säälittävää kerjustelua. Ikävä juttu tossa valtion talouden kuntoon laittamisessa Kokoomuksen eväillä on vaan se ettei se kerää tuloja valtion kassaan vaan sulkee sen menoja. Tämä tarkoittaa pienituloisten sekä heikompiosaisten kohdalle osuvia kipeitä leikkauksia sekä kurjistusta. Tulovirtaa silti lisäämättä. Fraasi työllisyydn lisäämisestä ei edes onnistuessaan toisi rahaa valtion kassaan. Asia on selkeä kun miettii kenelle se raha on jäämässä. paikallisella sopimisella, alipalkkauksilla, ylätulojen veron kevennyksillä jne jne saadaan rahaa mukavasti kokonaan muualle kuin valtion kassaan. Kokoomus ei ole ennenkään valtion kassasta niin välittänyt kuin EK:n yritysjoukoista, vaikka sillä verukkeella paljon ovatkin puhuneet.
Lisäksi ikävä asia on Perussuomalaisten asettuminen liiaksi heikompiosaisia vastaan. Vähempituloiset, tai eläkeläiset ja heidän etunsa eivät kuulu persujen teemoihin. Vaan todellakin päinvastoin. Perussuomalaiset ovat enemmän äärioikeistoa.
Tulee mieleen ikivanha kokoomuksen käyttämä lainaus "Kokoomus on työläisten puolue" tälla samalla sloganilla tuntuu menevän läpi jo sanomattakin. Ja jopa persut luulottelevat olevansa tavallisen kansan ja duunarin puolella, tosiasia ei ole niin.
Miten tuossa nyt sitten käy
Takaisin vihreiden möhläykseen
Pelottelun voima on politiikkaa
Mitä nyt edessä
On helpompikin tapa vahingoittaa itseään
"On aamu. Katson peiliin. Mietin mitenköhän tänään vahingoittaisin itseäni. Kaivaisinko lusikalla silmän päästäni? Joisinko kuumemittarista elohopean? Vai menisinkö vain jonnekin hengittelemään asbestia syvälle keuhkoihin?"
Muistoja vuodelta 2018
Uhkailulle tämäkin taas näyttää
Iltalehti näyttää ottaneen jo selkeän linjan ilmoittelussaan. https://www.iltalehti.fi/paakirjoitus/a/a5f2d9b5-1e38-4bb6-aafe-b450377af936?utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR0yHhog9mqOdwCz1P7Qgl0pbnKvQwSrnTxVJPanHjrbkjkGEzYSeteihQg#Echobox=1681316888
"Hallituspuolueiden edustajat hehkuttivat erityisesti ennätyskorkealle noussutta työllisyysastetta, ikään kuin se olisi seurausta Sanna Marinin (sd) hallituksen käynnistämistä työllisyystoimista ja hallituksen yleisestä taloudenpidosta.
Niinhän asia ei ole. Talouspolitiikan arviointineuvosto totesi tammikuussa, että Marinin hallituksen varsinaisten työllisyystoimien vaikutukset ovat vielä näkemättä ja muistutti, että työmarkkinat toipuivat koronakriisistä nopeasti myös useimmissa muissa EU-maissa. Arviointineuvosto totesi myös, että vuoden 2017 eläkeuudistus on vaikuttanut merkittävästi työllisyyteen. ... ...
... Mikä huolestuttavinta, työttömyys – mitattiinpa sitä sitten Tilastokeskuksen tai TEM:n mittareilla – ei ole nykyisen hallituksen aikana vähentynyt vaan se on jopa hieman kasvanut. Se on sietämätöntä ja poliittinen epäonnistuminen aikana, jolloin yritykset kärsivät huutavasta työvoimapulasta ja avoimia työpaikkoja on ollut auki ennätysmäärä. ... ...
...Toinen osa ongelmaa on kannustinongelma, se ettei työtä kannata ottaa vastaan joko siksi, että työsuhde ei tarjoa täyttä toimeentuloa tai että tarjolla on vain lyhytkestoisia työsuhteita. Kannustinloukut on vihdoin purettava kunnolla."
Hallitustunnustelija Petteri Orpo oli kutsunut kaikki eduskuntapuolueet koolle eduskuntaan iltapäivällä kello 14. Kokous oli lyhyt, Orpo kertoi hallitusneuvotteluihin lähtijät: kokoomus, PS, RKP ja KD.
JOS kokoomuksen Petteri Orpo onnistuu hallituksen muodostamisessa ilmoittamallaan kokoonpanolla, Suomea alkaa johtaa sotien jälkeisen historian oikeistolaisin hallitus.
https://kauppa.intokustannus.fi/monien-maiden-hallituksien-tapa-ajatella-rahaa-on-pahasti-vanhentunut/?fbclid=IwAR3Sh6Bb_AT3La7T5k2w_eyGvV2axC2TFMGSH30-h3eC6568TXZv4FgEqXo
"Jokaisella kerralla seurauksena on ollut lama. Näin on Keltonin mukaan tapahtunut siksi, että aina kun valtio säästää, sen säästämät varat ovat poissa jostakin muualta eli talouden muilta toimijoilta: yhtiöiltä, yksittäisiltä kansalaisilta ja kansalaisyhteiskunnan toimijoilta.
MMT:n mukaan nykyaikaisessa maailmantaloudessa tarvitaan velkaa ottavaa valtiota, jotta talouden pyörät pyörisivät. Kun raha oli sidottu kultakantaan, lainojen takaisin maksussa oli oma ideansa. Mutta silloin kun kyseessä on valtion oman keskuspankin tyhjästä luoma fiat-raha, sen takaisin maksaminen aiheuttaisi laman täysin tarpeettomasti, ilman vastaavaa hyötyä."
”Tarvitsemme rakenteellisia muutoksia, muun muassa kannustavan sosiaaliturvan mallin ja uudistuksia työmarkkinoihin”, KD:n puheenjohtaja sanoo.
Nyt alkaa pohjustelu
Muut puolueet ihmettelevät Orpon yllättymistä puuttuvasta sote-miljardista: ”On ollut ennakoitavissa” ... ... ”Meillä ei ollut tietoa siitä, että täältä puuttuu yli miljardi”, Orpo sanoi järjestelmän rahoituksesta. ... ... ORPON mukaan sote-järjestelmän tilanne on selvinnyt vasta Säätytalolla.
Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kiisti näkemyksen. Hän huomautti, että asiasta on keskusteltu niin julkisuudessa kuin hyvinvointialueilla.
KOMMENTTI: UUSI HALLITUS VOI AIHEUTTAA ENEMMÄN ONGELMIA KUIN RATKAISEE
Nyt jo elämme Suomessa, jossa hyvinvointivaltio ei lunasta lupauksiaan. Ihmiset maksavat veroja, mutta eivät tunne saavansa niille vastinetta, kun lääkäriin ei pääse, sosiaaliturvalla ei tule toimeen ja lasten oppimistulokset heikkenevät. Vastaus tähän olisi ilmeinen: julkisten palveluiden laatua tulee parantaa investoimalla niihin.
Kansanopistojen rahoitusta leikataan, mutta TikTokista saa tietoa, jos sellainen jostain syystä (Miksi?!) kiinnostaa
" Nimenomaan! Olisivat kerrankin tyytyväisiä. Haluamme osoittaa arvostuksemme kulttuuria kohtaan korostamalla, että kulttuuri on luksustuote samaan tapaan kuin rumat Balenciagan lenkkarit. Luksustuotteisiin kuuluu olla varaa vain eliitillä, joka haluaa kertoa toisilleen olevansa eliittiä. " ..."Köyhyyden poistamme yksinkertaisella keinolla: köyhyydestä joutuu vastaisuudessa maksamaan, joten köyhyys ei enää kannata."
Nykyihmistä ei voi vaatia liikkumaan, lukemaan, olemaan ajoissa tai ottamaan vastuuta itsestään ilman, että se säntää lehteen, ajankohtaisohjelmaan tai someen valittamaan vastoinkäymisistään, syyttämään niistä yhteiskuntaa ja kerjäämään sääliä. Muut paijaavat ja toivottavat voimia. https://yle.fi/a/74-20036514?utm_campaign=yle-4-9-19&utm_medium=social&utm_source=facebook&fbclid=IwAR2TAkoPh-Dl3N_hdGGVcP6AQS4Lwonc_SLaheFCZb2q2ThLCLl7dWIr6MI