Radiosta kuultua

Eilen ( 21.11.2022 )taasen pääkaupungissa omalla autolla tuli kuunneltua vaimon kanssa radiosta asioita. Tulee väkisinkin hetkiä jolloin "putoaa kartalta" eli ei kertakaikkiaan ymmärrä mitä toimittaja suustaan päästelee. Ekana pähkäiltiin vaimon kanssa kuunnellessa että onko meistä kumpikaan houstannut koskaan pikkujoulua? Toimittaja kertoi houstanneensa jo edellisellä viikolla. Päädyimme vaimon kanssa toteamaan että vaikka olemme viettäneet useitakin pikkujouluja, emme ole houstanneet niitä yhtäkään tai ainakaan emme tietoisesti, eihän meillä edes ole omaa palvelinta jota vuokrata. Toki emme ihan tarkoin erottaneet puhuiko toimittaja hostaamisesta vai houstaamisesta kumpaakaan emme ole tietoisesti tehneet.

Votsoppi tai votsappi

Kuuntelimme ohjelmaa johon pystyi lähettämään votsopilla kysymyksiä. Toinen toimittaja sanoi että myös votsapilla voi lähettää kysymyksiä tai kommentteja. Onneksi myös numeroon soittamalla voi osallistua, sillä vaikka meillä on ns älypuhelimet ja niihin on asennettu appeja eli ohjelmasovelluksia ( application ) niin votsoppia tai votsappia emme löytäneet. Whatsapp meiltä kummaltakin löytyy.

Spessu päivä

Meillä kaikilla, tai melkein kaikilla on kuulemma olemassa jokin spessu päivä. Pyykkipäivästä puhuttiin ennen, liekö edes sama asia. Luulen ettei puhe ole Nessu päivästäkään vaikka meillä usealla nuha päiviä onkin.

Kivahan radiota on kuunnella

Autossa on mukava kuunnelle radiota. Itse en välitä kuunnella kokoajan musiikkia, joten sellainen puhe / musiikki yhdistelmä on minusta juuri mukavinta. Seuraan keskustelua usein suurella mielenkiinnolla vaikken aina ymmärrä kuin puolet sanoista. Joskus asia on niin mielenkiintoinen että pitää oikein laittaa tuntemattomat sanat muistiin jotta voi niitä sitten sanakirjasta etsiskellä. Asiat joskus kyllä hieman arkipäiväistyvät kun niin hieno tuntematon sana onkin vaan joku "isännöinti" tms arkinen sana. No, ei se mitään. Votsoppi auki ja houstaamaan kaikki !!

 

Kirjoitin 17.1.2021 FB päivityksen jossa palautin muutaman vanhan sanan nykypäivään.

"Lämpenee!

Niin oli tyrmäkkä holohna että suklaa kompiaisetkin säilyi kovina koppuroina ihan keittiön pöydällä.
Varia odotellessa kului halkopino karkkuineen päivineen. Löytyipä vuosien tauon jälkeen vantuutkin käyttöön.
Mutta nyt saa piisi sekä praasut hieman huilia ja samalla voi pitskat sekä kaatiot heittää nurkkaan.
Tein aamulla ränkyllä istuessa rätinkiä että lämpötila kohosi männäpäiväsestä ja männäpäivää edeltävästä päivästä halkoliiterin nurkalla olevassa mittarissa ( 28°C -> 15°C ) 13°C. Ihan on meininki kuin ennen vanhaan."
Oma sanavarastoni on enemmäkin kotoisin äitini puolelta karjalaisista murteista, sekä lapsuuteni Valkealan murteesta. Suuri osa lapsuuteni kielen rikkaudesta on jo haihtunut käytön puutteesta.
Yleisessä keskustelussa esiintyy niin paljon vieraskielisiä sanoja. Monet sanat ovat sellaisia kuvannollisia vertauksia. Tunnen olevani kovin "ulkopuolinen".
Aloinkin spennata näitä ilmaisuja etten vahingossakaan formardoi misinformaatiota näiden suhteen. Enkä aio ripata itseäni tässä ympäristössä. Tunnen liian usein olevani skuugessa yleisessä diskussiossa.
Aionkin rektata tämän pelin, ja kirjoitin sanoja muistiin."
 
Aikaa jolloin ei puhuttu harrigeinesistä vaan Hurriganesista!

Hurriganes - Ridin' Ridin' (Live) 1976

Youtube : HASETFIN

 

"... Oottekste valmiit? HURRIGANES!!! .. "

Haluan palvelua ....
n