Äärimmäisyyksiä luonnossa sekä teoriassa ja tietenkin puheissa

Äärimmäiset kylmyysennätykset jatkuvat etelänavalla. Marraskuun 16., 17. ja 18. päivänä mitattiin päivittäiset ennätykset joka päivä. 18. päivänä lämpötila laski niinkin alas kuin -45,2°C verrattuna -44,7°C samaan päivään vuonna 1987.

Saharassa oli lumisadetta ja kylmyysennätyksiä vuosina 2017, 2018 ja 2021.
Kylmyys ei lopu tähän. Arktisella alueella merijää tekee paluun. Kesäjään pinta-ala oli syyskuun 2021 lopussa 4,92 miljoonaa neliökilometriä, mikä oli 1,35 miljoonaa neliökilometriä enemmän kuin vuonna 2012.
Grönlannin jääpeite on kasvanut viimeisen vuoden aikana tämän vuoden elokuuhun asti. Jääkarhututkija tohtori Susan Crockford on kertonut, että tämä on viides vuosi viimeisestä seitsemästä, jolloin Kanadan Hudsonin lahden länsirannikolle on muodostunut tarpeeksi merijäätä marraskuun puolivälissä, jotta jääkarhut voisivat lähteä jäälle. kuten 1980-luvulla.
 
 
https://static.xx.fbcdn.net/rsrc.php/v3/yE/r/3lbR-C3QcHo.png"); background-position: -42px -105px; background-size: auto; width: 20px; height: 20px; background-repeat: no-repeat; display: inline-block;" data-visualcompletion="css-img">
 
Olen kommentoinut Twitterissä Maria Ohisalon kirjoituksia ilmastokriisistä ja ilmastonmuutoksen pysäyttämisestä. Viimeksi hän kehui Oras Tynkkystä ilmastoasiantuntijaksi...
Laitoin tänään tämän vanhan tekstini omana kannanottonani Ohisalolle.
"Kooste Maan ilmastojärjestelmään vaikuttavista tekijöistä ja niiden aiheuttamista muutoksista:
Maan ulkopuolisia tekijöitä
Maan etäisyys Auringosta kiertoradallaan (eksentrisyys), Maan akselin kallistuma, Maan akselin suunta (kiertymä), Auringon aktiivisuus ja sen eri pituiset sykliset vaihtelut (Auringon säteilylämmönsiirto —> aurinkotuuli —> kosminen säteily), avaruuspöly, Kuun kiertoradan korkeus suhteessa maahan/Kuun vetovoima, aurinkokunnan muiden planeettojen (lähinnä Jupiter ja Saturnus) vaikutukset Maahan ja Aurinkoon.
Maassa vaikuttavia tekijöitä
Auringon uv-säteilyn ja näkyvän valon lämmittävä vaikutus valtamerten pintavesiin, latentti lämmönsiirto meristä ilmaan, termohaliinikierto ja sen syklisyys, tuulet, valtamerten oskillaatiot, vulkaaninen toiminta maalla (hiukkaset) ja merten pohjassa (lämpö), luonnolliset kasvihuonepäästöt, vesihöyryn määrä ilmakehässä, ihmisperäiset kasvihuonepäästöt ja aerosolit, ilman ja veden saasteet, otsonikerroksen kattavuus ja paksuus, pilvien kattavuus ja paksuus, maankäytön muutokset, makean veden käyttö, eroosio.
Muutoksia
Pilvien muodostuksen ja pilvipeiton kattavuuden vaihtelu (ylä- ja alapilvet), tuulisuuden vaihtelu, yläilmakehän suihkuvirtausten muutokset, valtamerten lämpötilojen vaihtelut, ilmakehän kosteuden vaihtelu, ilmakehän lämpötilan vaihtelu, kasvihuonekaasujen määrän vaihtelu ilmakehässä (vesihöyry on ylivoimaisesti merkittävin), merijään, jäätiköiden ja lumipeitteen supistuminen ja kasvaminen, maan albedon muutokset, sadannan muutokset, merenpinnan nousu ja lasku, vihertymisen vaihtelu, orgaanisen materian määrän vaihtelu, maatumisen nopeusvaihtelut, merten leväkasvu ja planktonin määrä.
Jos joku on sitä mieltä, että CO2 ja etenkin ihmiskunnan emittoima CO2 ohjaa pääasiallisesti Maan ilmastojärjestelmää hän on joko sivistymätön henkilö tai propagandisti."