Perinteet hiiteen, ja uudistusta peliin

Nyt on 22.12.2023. Vielä 2 päivää joulun aloitukseen.

Muutaman päivän sisään alkaa valitus

Kohta on se aika joulun alettua, kun jouluruoka alkaa taas joitakin ihmisiä tökkiä niin että se on must eli ihan pakko kertoa kaikille somessa sun muussa paikassa. "Minä en ainakaan enää syö joukuruokia, yök". Tuntuu hieman koomiselle marmattamiselle, sillä ensin vedetään samaa arkiruokaa 360 päivää putkeen ja sitten viiden... tai siis oikeammin jo kahden joulupäivän jälkeen ollaan niin yök ja yök joulu sapuskoille. Mieleen tulee ajatus että miksi??? Siis miksi vaivautua edes kahdeksi päiväksi. Yleensä jouluksi kannattaa varata sellaisia herkkuja joista tykkää. Aivan hyvin voi jättää hapansilakat, rosollit sun muut erikoisuudet kaupan hyllylle, jos ei niistä pidä.

Kinkku on kinkku

Kinkku nyt on kinkku, joku tykkää toinen ei. Minulle kinkku on joulupöydän tai ihan mnkä tahansa ruokapöydän kunkku. Itse pidän juuri sellaisesta perinteisestä harmaasuolatusta potkallisesta sekä luullisesta kinkusta jossa pitää mieluusti olla läskiä päällä. Rasvaton keittokinkku tai joku muu sellainen voileipäsiivutettu kinkkurulla on minulle ihan tavallista kuivakkaa arkimössöä eli perusruokaa jota saa muutenkin voileivän päälle niin paljon pitkin vuotta kun vaan haluaa ostaa, enkä ole siihen muutenkaan ihastunut. Oikeasta joulukinkusta nahkat sekä sun muut paistinliemet tulee syötyä miltei kaikki. Luustakin saa vielä makuliemen keittoihin mikäli haluaa. Meidän "kinkkutemppu" on se että liemi sekä ne ylimääräiset läskit jota jää menee kastikkeisiin tai lihapatoihin mausteeksi. NAM.

Kotoilu vaatteet, arkivaatteet ja tavalliset kuteet

Ennen oli tapana pukeutua pyhä päiviksi puhtaisiin vaatteisiin. ts sanonta pistää vähän parempaa "seppälää" päälle.  Tuo aika kuvastaa ilmeisesti sitä kuinka ennen vanhaan käytiin lauantaisin, tai arkipyhä aattoisin saunassa ja siten sunnuntaina tai pyhäpäivänä nautittiin puhtoisesta olosta sellaista vapaan tuntuista päivää. Ja tiedoksi ettei sitä nyt kokonaan ilman peseytymistä tarvinnut koko viikkoa olla. Sauna on kuitenkin aina sauna. No, maalaistalossa karjan hoidossa se oli vain sellainen melkein vapaa päivä.

Juhlavasti pukeuduttiin joskus jopa arkipyhiin, puhumattakaan jos vieraisille tai johonkin juhliin mentiin. Vierailislle ei nyt ihan krakaa kaulaan laitettu, paitsi synttäreille tms... muistaen että ihan kaikkia syntymäpäiviä ei aina juhlittu. Nykyisin ei kuulemma kukaan "tärkeile" sillä tavalla. Miksi ei? Ihmettelen mistä kimpoaa ajatus ettei juhlia tai tilaisuuksia saa juhlistaa pukeutumalla, ja vastaavasti arki vietetään hienoissa hepenissä sun muissa.

Joulukorttien lähettäminen on nykyään "niin viime viikkoo" / last season.

Joulukortteja läheteltiin ennen aikaan runsaasti. Kortteja ostettiin sekä myös valmisteltiin jo pidemmän aikaa ennen joulua. Meilläkin saatujen joulukorttien määrä ylitti reilusti monen kymmenen rajan. Sitten yleisesti siirryttiin tekstiviesteihin ja muihin viesteihin ja pohjanoteerauksena kuulin tänä joulunalus aikoina radioäänen sanoneen ettei lähetä edes viestejä vaan laittaa instaan yleisen joulun tervehdyksen. Voisiko enää enempää osoittaa ettei halua muistaa ketään joulun tervehdyksellä? Täysin pohjanoteeraus.

Joulun aika

Jouluaatto oli ja on edelleen ns viimeinen puoliksi arkipäivä jonka jälkeen alkoi joulun vietto ja joulu. Itseasiassa jouluaattona nuoruudessani ja edelleen vedettiin jo joulusaunan jälkeen parempaa päälle ja vetäistiin jouluruokaa naamariin. Toki taidettiin haudalle viedä sitä ennen kynttilät.

Joulupäivä oli ennen ja on nyt sitten jo niin joulu kuin joulu voi olla. Meillä kotona maalaistalossa 60 ja vielä 70 luvulla se tarkoitti että ei mennä minnekään vaan ollaan vaan. Ruokaa oli pöydässä liki koko ajan, ainakin kinkkua tms ja oltiin oman perheen kanssa visusti kotona.

Tapaninpäivä alkoi sitten olla kuin tavallinen hieman arvokkaampi arkipyhä, toki kuitenkin vielä paljon juhlallisempi sellainen. Eikä kaupat olleet auki kioskeja lukuun ottamatta. Tapanin päivänä käytiin lähimmillä sukulaisilla vieraisilla. Meillekin tuli miltei joka joulu Tapaninpäivänä kaikki serkukset vanhempineen. Siitä sanottiinkin että jouluna oman perheen kera tarkoittaen kumpaakin asiaa.

Uudeksi jouluksi ( Uudevuoden aatto ja päivä) kuten vanha muori sanoi, paistettiin "uulenjoulun kinkku" vanha Valkealalainen Lydia mummo oli tarkkana että uutena jouluna pitää olla kinkkua riittävästi jos jouluinen jouluaaton ja joulupäivän  14 - 15kg kinkku oli jo päässyt hupenemaan. Kun uudenvuoden päivänä kuunneltiin radiosta tai jopa telkkarista presidentin puhe vetästiin juhlaruokaa ja pullakahvit sen päälle. Porukkaa kävi Tapaninpäivänä sen verta paljon että kinkkukin hupeni aika lailla ja siksi mummo pelkäsi ettei pelkkä jouluksi paistettu kinkku riitä "uuleks jouluks".

Jouluruokia syötiin sekä joulua vietettiin vielä pitkään joulun jälkeenkin. Mikä kiire joulun unohtamisella olisi ollutkaan. Joulun iloa sekä tunnelmaa voi nauttia vielä kauan varsinaisen joulupäivän jälkeenkin. Joulu ei kaikille ole se sama aika kuin edeltävät kiireiset viikot jouluostoksilla suurissa liikekeskuksissa. Jouluhan vasta alkaa sen etukäteishässäkän jälkeen jouluaattona jatkuen vielä vuoden vaihteen jälkeenkin jossain muodossa.

Monesti joulunajan vieraisilla käytiinkin vasta vuodenvaihteen jälkeen toivottaen samalla uuden vuoden toivotukset. Loppiainen ( 6.1. ) sitten lopetti varsinaisen joulunajan. Loppiaisen jälkeen alettiin laitella jouluhimmeleitä sekä koristeita pois. Yleensä kuusikin sai kyytiä noihin aikoihin. Vanha 1800 luvun joulun perinteitä kirjassa kehoitetaan että viimeistään Mittumaarian päivänä on joulukoristeet oltava pois.

Muut pyhät

Pääsiäinen oli "vanhan mummon" aikaan luku sinänsä. Lydia mummo piti huolen että tunnelma oli harras. Siitäkään ei sinänsä mitään haittaa ollut, olihan aikaa lukaista vaikka kirjaa.

jne jne. vanhoja tapoja sekä perinteitä on paljon. Tänä päivänä mikään ei ole niin ajan hermolla olemista kuin halveksia vanhoja tapoja, erota kirkosta vaikka pariinkin kertaan, ja etenkin muistaa mainita ettei voi käsittää mitään vanhanajan juttuja.

Enhän minä nyt kaikkea kerralla muista. Mutta on alkanut jotenkin kummastuttaa kun kuulee nykyisin vanhojen perinteiden halveksintaa. Radiossakin toimittaja/kuuluttaja tai oikeammin radioääni kertoi että viimeistään joulupäivänä lähtee heillä joulu pois. ?? !! ?? Sehän on vasta ensimmäinen varsinainen joulupäivä !! Miksi edes nähdä hirveä hössöttämisen malli viikkoja etukäteen ja sitten kun joulu viimein alkaa, putsataan se joulu pois. ?? ??

Juhliin tai sen sellaisiin ei enää kuulemma pieruverkkareita kummempaa pueta päälle. Ei hitto miten halveksivaa käytöstä juhlan kohdetta ajatellen. Kravattia ei miehet enää käytä puhumattakaan prässihousuista. Kengät ei ole kengät vaan lenkkarit, tai tennistossut. Eipä tarvitse kiilloitella. Ruokapöydässä lippis päässä ei juuri kunnioiteta ruoan laittajaa, eikä varsinkaan ruokaa ainakaan.

No, olkoon.... olkoon ... olkoon.. minkä sille sitten mahtaisi. Kuten sanoin "Se on niin viime viikkoo" tai kuten perinteinen TV olkkarissa niin last season.

Aika on jäänyt taa. Silti jään kaipaamaan edes hiukan enemmän perinteiden kunnioitusta. Ja tiedän... olen vähemmistöä, vanha mielensäpahoittaja sekä varsinkin jäärä. Mutta siltikin. Ihan kaikkea perinnettä ei tarvitse toistaa, mutta sellainen edes hivenen kunnioittavampi käytös juhlaa, juhlakalua, ruokaa tms kohtaan voisi olla paikallaan.

Joulukinkku 2023

23.12.2023

Joulukinkku on myös katoavaa ruokaperinnettä. Kukapa sitä nyt enää.. ?? No minä. Enkä ole vielä kertaakaan kerennyt kyllästyä joulukinkkuun joulun aikana. Kai sekin aika vielä tulee. Ei vielä.

Tälle vuodelle on aikomuksena ostaa vain yksi kinkku. Ei ole rahaa, eikä oikein monia syöjiäkään. Tämä reilun kymppikilon keskikokoinen kinkku saa riittää. Tämäkin maksoi turkasen paljon. Onneksi saimme hiukan avustusta tämän hankkimiseksi. Lapset eivät yhtä lukuunottamatta enää asu kotona, joten ehkä yksi kinkku saa senkin puolesta riittää. Toki lahjoituksena on saatu lisäksi pakastimeen pieni 3,5kg kinkkurulla tai joku mikä lienee potkaton kinkunpala vähän niinkuin hätävaraksi. Itse en oikein potkatonta ostaisi, enkä varsinkaan kinkkurullaa. Maku kun ei ole minun suuhun läheskään, sama, eikä tyyli. Yleensä nuo rullat sun muut lihakimpaleet ovat rasvattomia, läskittömiä ns kovemman lihan tai jopa kuivakan lihan palasia.

Menneinä vuosina tapana ostaa pari kolmekin kerran pari jopa neljä sellaista pienehköä 8 - 9kg potkallista kinkkua joista saattoi osa jäädä pakkaseen odottamaan pääsiäistä tai muuta herkuttelu hetkeä.

"Ällöttävä" rasvainen joulukinkku yhdessä "ällöttävän" rasvaisen kastikkeen sekä pottujen kera. Laatikkoruokia hiukan siihen kylkeen on meidän perheen ruokaisa joulukunkku. Tämä on luullinen, potkallinen harmaasuolattu kinkku.

joulu2023 1086kg

 Kinkku paistui miedossa lämmössä n. 8 tuntia. Ei tullut kuiva, eikä raaka. Nahka jäi pehmeäksi koska laitaoin sen kinkun paistopussissa nahka alaspäin. Nahka jäi maukkaaksi. Ja erityisen positiivista oli hyvä läskikerros. Tekaisinkin heti kinkun valmistuttua jauhemuussia johon käytin sitten syödessä paistolientä, nahkaa sekä läskiä kastikkeena. Oli vaikeuksia lopettaa syöminen kun oli niin hyvää NAM.

Viipaleesta voi jo päätellä että on namia. Reunuksesta voi nähdä että on pehmeää silavapitoista aitoa kinkkulihaa. Ei ole sitä samaa kuin pitkin vuotta marketin hyllystä ostettu kuivakas keittokinkku, tai muukaan arkikinkku. Ensinnäkin se on niin pehmeää ja sulavaista että .... se onkin joulukinkkua!!!

kinkkuviipale2023

Pieni maistiainen leivän päälle. Just sopivasti läskiä :D

Leipäviipale nöyrtyy läskisiivun alle. Mutta eipä haittaa, muuten olisi jäänyt leipäviipale kuivumaan leipä hyllylle joulun yli pelkän läskisiivun häipyessä suusta alas. Aika usein käy niin ettei ylimääräistä läskia jää kastikkeisiin tai jäämäksi muuhun, koska ne menee voileivälle.

kinkkuläskiä2023

Ylimääräiset nahkat ja roippeet menevät myös talteen. Kaikki silavat sekä nahkat käytetään ruoaksi. Tulee niin moneen ruokaan maun antajaksi tästäkin satsista. Kuten kaikki perinneruokien tietäjät tietää, ei aidossa läskisoossissa käytetä voita tai kasvisöljyjä, eikä margariineja. Läskisoossin rasva jauhojen ruskistamiseen tulee kylkiviipaleista. Mutta voi mielestäni aivan hyvin joukkoon lisätä kinkun paistorasvaa kylkiviipaleiden joukkoon pannulle.

kinkkunahkatjaroippeet 2023

Kinkkutemppu vuoden 2023 kinkusta.

Kastikkeita sun muita maustamista kaipaaviin ruokiin säilötty kinkun paistoliemi. Purkin jäähtyessä paistoliemen päälle kertynyt rasvakaan ei ole hukkatavaraa. Yleisesti tuosta paistoliemi kokonaisuudesta puhutaan kinkun rasvaliemestä tai ihan pelkästään rasvasta. Rasvaahan paistoliemessä kuitenkaan ei ole kuin tuo päälle hyhmettynyt osa. Varsinainen paistoliemi on erinomainen esim karjalanpaistiin, tai pottilohkoon makua lisäämään. Jos vaika 1/3 tai puolet karjalanpaistin liemestä on kinkun paistolientä on maku taattu. Eikä karjalanpaistikaan täysin rasvattomana meikäläiselle maistu, joten hiukka osa lihasta pitää olla läskiä Kokki kolmosen tapaan, sekä kinkun paistorasvaa joukkoon niin "avot" kun on hyvää.

Toinen kinkkutemppu on laittaa talteen kaikki "muruset" mitä syntyy kinkun käsittelystä. ne voi lisätä hernekeittoon tai kastikkeisiin tms.

kinkkutemppu 2023

28.12.2023 jäljellä enää voileivälle pari siivua

Kaikki hyvä loppuu aikanaan.

kinkusta jäljellä 2023

Olisihan se pitänyt arvata. Vaikka ihan heti perään en ole uutta kinkkua paistamassa, tuli sellainen -50% hintainen 12,2kg kinkku 30.12.2023 hommattua tulevan varalle.

kinkkunro2v2023

 Ja tällä kertaa jääköön kokeilematta koska olen varautunut toisin. Mutta tämä resepti voisi olla tulevaisuuden jouluruoka kinkun lisukkeena.

Joskus kun ja joskun ja ... olisi varaa ostaa

Mangalitza eli villasika

Vallilantila on yksi Suomen suurimmista Mangalitzojen kasvattajista. Mangalitzat ovat nähtävillä tilalla todella isolla laitumella.

Mangalitzat ovat vanha alkuperäisrotu Unkarista. Rotu on hyvin Suomen olosuhteisiin sopiva, paksun rasvakerroksen ansiosta siat voivat asustaa ulkona läpi vuoden. Luonnollisesti ne tarvitsevat eristetyn ja tuulelta suojaavan paikan jonne ne pääsevät nukkumaan Mangalitzat - Vallilantila.

 

Hyvää uutta vuotta 2024!

Ja lopuista voi tehdä tarveaineita hernekeittoon tai ihan mihin vaan. Minä olen kerran tämän tehnyt aiemminkin joskus kauan sitten. Ja nyt taas... NAM

Kinkkutemppu numero 2

 Perään täytyy kirjoittaa että keitos onnistui. Valmis hyytynyt tuote on leikattavissa voileivälle sellaisenaan. NAM

kinkkuhyytelö2023

n