Tekoälyllä tehtyä

Musiikki

Sanat Leif Kuismanen, sävel, sekä laulu Suno

Esson baarin mies. ( ai ai ai, “artificial intelligence” )

Tekoälysovellukset ovat tulleet rytinällä ihmisten tietoisuuteen. Sovelluksia on lähes joka lähtöön. Voit piirtää, säveltää, suunnitella, kirjoittaa jne jne tekoälyn avulla. 

Mitään todellistahan ei teknologian ohjausta sisältäviä asioita lukuunottamatta tekoälyllä oikein voi luoda. Tai siis tottakai voi, muttei voi tietää mihin kaikki perustuu. Kaikki tuotos on kuitenkin jollain tavalla "virtuaalitodellisuutta",  kuten aidon musiikin korvikkeita.

Tiedän eräänkin esimerkin jossa ChatGPT lle esitteyyn kysymykseen GPT vastasi uskottavan tuntuisesti mutta ei todellisella tiedolla. Ja vaikka tiedon faktat esitti vastineeksi,  GPT pysyi kannassaan. Siitä syntyikin vertaus jota alunperin käytti Katri Manninen videollaan Youtubessa. 

Vapailla sanoilla, omin sanoin kuvaten Katri Manninen mainitsi jotenkin näin . Esson baarin pöydässä on mies joka tietää kaikesta kaiken tietämättä mistään mitään, tämän Esson baarin tietäjälle on nykyaikainen korvike ja se on tekoäly.

Itsekin tein kyselin eräästä moottoriöljyn sisältämien aineiden vaikutus sisällöstä eli lisäaine tribolologiasta eräiden tiettyjen aineiden kohdalla. Riippuen kysymystavasta vastaus oli erilainen, jopa muutamissa kohdin ristiriitainen. Voisi päätellä että jos tekoälyä osaa oikealla tavalla pyytää valehtelemaan, niin hyvin uskottavalla tavalla se valehtelee. Viitetietoja ei esitetä ( paitsi Copilot )

Miksi tekoäly osoitteesa on usein .ai ?

( Vs Copilot ) Yhteys tekoälyyn: “.ai” on lyhenne sanoista “artificial intelligence” (tekoäly), mikä tekee siitä luonnollisen valinnan tekoälyyn liittyville yrityksille ja sovelluksille. Tämä auttaa brändäyksessä ja tekee verkkosivuston tarkoituksen heti selväksi

Sovelluksen käyttämisestä

Musiikin teko Suno sovelluksella on perustekniikaltaan helppoa. Helpointa jopa niin että antaa Sunon tehdä sanatkin, kun kertoo vain minkälaisen kappaleen haluaa ja minkä musiikin tyyli suunnan.

Mutta kun haluaa itse kirjoittaa sanat, alkaa opiskelu ohjelman kanssa. Jotta sanat saa istumaan voi olla että yhden kappaleen syntyyn menee monta päivää ilmaisten creditien loppuessa kesken päivän aina kesken. Sanojen rytmittäminen on sellainen kokemuspohjainen asia. Rap, hip hop jne jopa punk vaatii erilaisen rytmityksen kuin esim pop, melodinen pop, child pop jne puhumattakaan jazz yms genreistä. 

Omalla kohdalla teen ensin jonkunlaisen perus riimityksen jota aloitan istuttamaan tiettyyn tyylisuuntaan. Ohjelma tekee aina kaksi eri versiota joita kannattaa kumpaakin kuunnella moneen kertaan. Kuunteluiden perusteella sitten joko suoraan sanoja muuttamalla, niiden järjestystä muuttamalla voi saada tyylisuuntaan sopivan rytmityksen. Tai asentamalla sanojen ja/tai kappaleiden väliin ohjaustägejä. Niitä tägejä on melkomoisen paljon erilaisia, joten niidenkin opiskeleminen kannattaa aloittaa maltillisesti.

Vinkkiä tägien käyttöön saa katselemalla toisten jo kokeneiden Suno harrastajien kappaleiden sanoituksista mallia.

Joskus tulee eteen tilanne että monen kokeilun jälkeen sattuu Suno valmistamaan niin hyvän tyylisen taustamusiikin sekä sanatkin miltei tai ainakin riittävästi sattuvat kohdilleen, ei enää halua jatkaa muokkaamista. Tässä Esson baarin mies kappaleessa kävi juuri niin. Musiikki osui mielestäni sopivaksi, ja vaikka huomasin että parin sanan paikkaa olisi vielä pitänyt vaihtaa, tai muuttaa kokonaan, en enää kuitenkaan halua riskeerata musiikin vuoksi. Lisäksi huomasin että vaikka huomaamani virheen ymmärtäisi tai kuulisi väärin, se ei vaikuta kappaleen sanoituksen sisältöön lainkaan.

Tämäkin Esson baarin mies kappale taitanee olla neljäs eri versio.

Idean sanoituksen sisältöön sain opetusvideoista joita Katri Manninen sekä Esa Riutta Youtube kanavillaan esittelevät, sisällytin sitten omat huomioni kappaleen sisältöön kokonaiskuvassa. Kappaleessa on siis tärkeintä tekstin sisällön esittäminen. 

Ohjaus tageja käytin vain kappaleen säkeistöjen rytmittämiseen. Esim alun intro, instrumental, sekä kitara soolo muokkavat kappaleen melodiaa hiukan "pehmeämmäksi" sekä kertovammaksi, kun tyylisuunnaksi käskee melodisen pop tyylisuunnan.

https://suno.com/song/1da85d03-9c27-47e1-955a-ecae838446b6

[Intro]

[Instrumental]

[Guitar Solo]

[Verse 1]

Tiedäthän oli Esson baarin pöydässä mies,
joka tietämättä mitään kaiken kaikesta ties.
Ai ai ai ai tekoäly minkä meille nyt teit,
Esson baarin tietäjältä kärkipaikan veit.

[Chorus 1]

Voittajaa nyt juhlitaan sekä aiaiai saa kunniaa,
Kukaan ei enää tiedä kuka parhaiten puhua osaa

[Guitar Solo]

[Verse 2]

"Aavan meren tuolla puolen" tuli Monosen kynästä,
ai ai ai voi helposti siitäkin korvikkeen tekaista.
Monen graafikon töitä lopullisesti helpotit,
yritykselle logon teksteineen rykäisit.

[Guitar Solo] [Chorus] [Hook]

Voittajaa nyt juhlitaan sekä aiaiai saa kunniaa,
Kukaan ei enää tiedä kuka parhaiten puhua osaa

[Chorus] [Outro]

Videot / puheet

..."Riiheläisen mukaan tekoälytyökalujen ansiosta kuka tahansa voi tuottaa laadullisesti ja määrällisesti yhä enemmän disinformaatiota."...

https://yle.fi/a/74-20108979?utm_source=social-media-share&utm_medium=social&utm_campaign=ylefiapp&fbclid=IwY2xjawFvEWRleHRuA2FlbQIxMQABHfwTqCCoErt4oJ3C1rTQAc8kd6FRhF14wBejsDbbXlzLyuCftgXI_hRgmg_aem_wLVVQwVFFY5xnQV8dnChNg