14.7 pe Vaihteiston kohtalo

Niin siinä kävi, niin kuin kaikki on aina sekä koko ajan pelotellut. Vanin vaihdelaatikko antautui peruustusvaihteen osalta. Olin peruuttamassa kookasta asuntovaunua ( Detsku MK 700 ) taaksepäin ylämäkeen. Ja kuten kaikki asuntovaunua, tai jarrullista peräkärriä vetäneet tietävät on vaunussa jarru päällä kun sitä työnnetään aisan vetopäästä taaksepäin. Yleensä vanin takapyörien pito sekä moottorin vääntö ovat riittäneet tähän samaiseen parkkiin peruuttamisen samalla vaunulla minulla jo vuodesta 2010 lähtien. Joskus pitoa on täytynyt pari kertaa hakea.  Niin oli nytkin aluksi, tosin lopulta renkaan pito riitti, mutta vaihteiston pakki kytkin levyt antautuivat kovan paikan edessä.

vaniperuuttivielätuonne

Vaihteistolla on ajettu satoja tuhansia kilometrejä, ja se on toiminut moitteetta koko minulla olo ajan. Vaihteistolla on vedetty raskasta asuntovaunua jo vuodesta 2010 lähtien joka kesä. Ei ole koskaan vuotanut öljyä, eikä koskaan luistanut tiukassakaan paikassa. Vaihtaminenkin on aina sujunut varsin mallikkaasti. Turbiinilukkokin on toiminut moitteetta.

Eihän siinä auttanut kuin käydä etsimään vaihteistoa. Olemme n 350km päässä kotoa paikassa jossa ei ole ketään tuttuja. Onhan FB tuumasin. Ja kahteen ryhmään laitoinkin kyselyn. Toinen oli yleinen "jenkkiautoharrastajat" ja toinen varsinainen "Chevy vani....." ryhmä.

Molemmista tuli yhteydenottoja ja sain tietoa paikallisesta harrastepiiristä.

Tilapäivitys!

Nyt lykkäs vissiin myrkyn. Kunha hiukan selvitän että olen varma. Mutta tais g20 dieselin 6.2 loota (Ilm TH700 R4 ) heittää pakki vaihteen pois pelistä. Siritti vaan kovasti kun yritti. Jos tarvitsen laatikkoa, olisiko toimivaa lootaa Kairila, Kankaanpää Pomarkku, Pori alueella myytävänä? Asiasta voi ihan soittaakin p. 040 582 9708

Kirjoitin lopuksi kiitokset.
Kiitoksia kaikille! Nyt näyttäisi sille että löysin vaihteiston joka tuodaan minulle maanantaina. Ps.
Näissä amerikanauto harrastajien porukassa muutaman vuosikymmenen viettäneeni olen aina huomannut kuinka kaveria autetaan!
Kiitos!
Hienoa porukkaa

Amerikanautoilun harrastuksen alkuajoista saakka olen kokenut syvää yhteenkuuluvuuden tunnetta muita harrastajia kohtaan. Enkä ole kertaakaan joutunut pettymään. Olen itsekin auttanut monia kertoja tien päälle joutuneita. Kertomuksia on molemmin päin lukuisia.

En joutunut pettymään tälläkään kertaa. Hienoa kuulua tällaiseen harrastajien ryhmään jotka välittävät toisistaan.

Vaihteiston vaihtohommiin on ryhdyttävä. Olosuhteet eivät ole parhaimmat, koska ei ole nosturia. Ei ole edes mitään autohuoltoon soveltuvaa välineistöäkään. Kaikki on aloitattava etsimällä puutavaraa ajopukkien tekemiseen. Ei ole öljyastiaa, ei mitään... Onneksi minulla on työkalupakki mukana.

Olen noita vaihteistoja vaihtanut työympäristössä ammatissani kymmeniä kertoja. Oman korjaamotoiminnan ohessa tuli harrastettua lisäksi myös paljon piharemontteja. Olin silloin iältäni alle 30 tai ainakin alle 40 joten silloisen hetkinen kehon taipusuus oli ihan jotain muuta kuin nyt yli 60 vuotiaana selkävaivaisena "raakkina".

Onneksi työkalut sekä avaimet on tuttuja ja tiedän suurinpiirtein mitä pitää tehdä.

Muistan erään kaverin kerran sanoneen että liiku missäpäin Suomea tahansa, soita mulle. Hommaan aina jonkinlaisen avun läheltäsi.

Tälläkin kertaa auttajaksi ilmaantui ihminen joka on kerran aiemminkin auttanut ongelma tapauksessa n 15 vuotta sitten.

vanistavanhapois

28.7.2023 Toisen kerran myrkyn lykkäsi. Sähkövika

"Tollasii noi jenkit on!" Voisi todeta, eikä syyttä. Vasta n 34 vuoden ikäinen auto tilttaa tämän tästä, eikä vielä edes miljoonaa kilometriä ajettu. Tällä kertaa meni mittariston sulake ( Gages lukee sulakkeen kohdalla ). Eli polttoaine, lämpö, ja lataus mittarit eivät menneet päälle. Ei toimi turbiinilukon ohjaus, eikä edes kylmätyhjäkäynnin solenoidi. Mittasimme yleismittarilla että lataus sentään toimii ja kaikki muut härvelit kuten valot pyyhkijät yms. Joten matkaan. Päätimme ajaa "sokkona" tietämättä moottorin lämpötiloja tms arvoja.

n 100km jälkeen löytyi huoltoasema !!!!!!!!????. Niitä kutsuttiin joskus huoltoasemiksi. Löytyi siis liikenneasema jossa ei yleensäkään ole mitään autoiluun, tai auton huoltoon viittaavaa, mutta positiivinen juttu oli sulakkeiden löytyminen. Kiitos Häijään ABC liikenneasemalle moisesta autoilijaa auttavasta palvelusta..... no ei sentään, vaan siitä että itsepalvelu periaatteella löysin "mehutonkkien" vierestä pienen sulakerasian jonka maksoin liikenneaseman työntekijälle joka oli juuri vienyt keittiöön jotain... . HUOM! Emme käyneet tällä kertaa syömässä. Toisaalta asemasta on tullut viime käynnin jälkeen ABC asema joten vanhat kehumiset ruoan erinomaisuudesta ennen ABC muutosta voi lienee unohtaa muutenkin.

Eipä kestänyt sulake. Oikosulku. Pienen lisämausteen mittareiden toimimattomuuden lisäksi aiheutti se ettei myöskään vaihteiston turbiinilukko lukinnut turbiinia puuttuvan sähköohjauksen takia. Tämä ei haittaa oikeastaan lainkaan tyhjiltään ajellessa, mutta pari tuhatta kiloa matkamajaa perässä tilanne on toinen.

Painvan kuorman kohdalla asia ilmeni siten että moottori käy ajaessa vakio kierroksilla ja vauhtii kiihtyy oikeastaan ainostaan alamäessä ja hyytyy helkutisti ylämäessä. Luulenpa ettei vaihteistoöljyllä ole ollut kylmänkankeutta turbiinin uumenissa. Oli pakko jopa höllätä ylämäessä olematonta matkavauhtia jottei öljy kiehuisi laatikossa. ( Tämä ilmiö on aikaisemman Vanin kanssa kokeiltu ensimmäisestä vaunun veto kokemuksesta ( vm -83 vanilla ) jolloin turbiinilukon sähköohjaus ei toiminut.. kyllä kiehuu ja turbiinin kuoressa oleva värimaalaus kärvistyy )

Järkyttävä kotimatka. Mutta kyllä se vani vaan kotiin kuljetti. 

Turbiinilukko

Turbiinilukon käytöstä on montaa mielipidettä. Itsekin olen laittanut kytkimen jolla saa "pakotettua" lukon POIS päältä. Tämän kytkennän tein siksi että vaihteistosta saa lyhyesti käytettynä enemmän voimaa vetämiseen kun lukon irroittaminen nostaa moottorin kierrosnopeutta. Haittapuolena turbiinilukon pois kytkemisellä on raskaassa kuormassa vaihteiston turbiinin voimakas lämpeneminen. Turbiinilukko vaikuttaa myös polttoaineen kulutukseen raskaalla kuormalla melko paljon.

Kaikkihan tietävät ettei TH7004R vaihteistolla saa vetää 4 (ylivaihde) vaihteella raskasta kuormaa. Vaunua vedänkin aina kolmos vaihteella ja pääosin turbiinilukko toiminnassa. Tällä tavoin vaihteiston öljyt eivät lämpene liikaa, sekä moottorista saa hiukan taloudellisemmin käytettyä vääntövoimaa etenemiseen. Hetkellisesti otan lukon pois päältä esim mäkeen tullessa ja lisään kaasua jotta moottori nostaa kierroksia. Mäen jälkeen höllään kaasun ja kytken alkuperäisen turbiinilukon automatiikan päälle. Pitkän aikaa ilman turbiinilukkoa raskaalla kuormalla öljyt kuumenevat voimakkaasti. vastaavasti tyhjällä autolla ilman perävaunua eroa ei kunnolla edes huomaa. Oikeastaan pidän auton kulkemisesta taajama alueilla enemmän ilman turbiinilukkoa kuin sen kanssa.

Luin keskustelupalstoilta kommentteja turbiinikosta ja siellä oli monesti täysin virheellinen käsitys sen toiminnasta etenkin lämpenemisen suhteen.

Tässä pari videota jossa lukon toimintaa selvitetään perin pohjin.

ja Toyota malli

Kuten videoista tulee selväksi, toimii lukko juuri tehohäviötä vähentävästi. 

TH700R4 vaihteistoista on montaa eri versiota. vanhemmissa ohjaus on kokonaan erilainen, mutta vuoden -88 jälkeen (30 boorinen sisäänmenoakseli ) on turbiinilukon ohjaus erilainen. Malleja on sellaisia joissa lukko voidaan kytkeä 2, 3, 4 vaihteilla tai vaikkapa vain 4 vaihteella. Tämä ero tapahtuu sähköisellä kytkennällä vaihteiston solenoideissa, mikäli vaihteistossa on solenoidit/kytkimet kunkin vaihteen ventttilillä.

Ja tyypillinen jenkkivika selvisi 30.7.2023

Sähkövikahan se. Eli moottorin oikeassa takakulmassa kannen ulkoreunassa on anturi. Anturista eli tunnistimesta lähtee kaksi johtoa joista toinen oli jäänyt konekopan reunan väliin. Anturin johto maadottui, eli meni oikoseen. .. Ilmeisesti jos se toinen johto olisi mennyt maihin, vika olisi ollut toisenlainen.

Tyypillinen?? Miten niin? Koska suurin osa nosta vioista on omistajan aiheuttamia, joista yleensä on helppo syyttää ihan jotain muuta. Aikoinaan ammatikseni korjaushommia tehneenä huomasin suuren osan pikkuvioista tai jopa suuremmista vioista olevan käyttäjän aiheuttamia. Elikkäs huolimattomia sähkökytkentöjä, öljyn vähyys, jne jne... Tyypillisiä jenkkivikoja siis.

1.7 Ilmeni uusi "tyypillinen jenkivika"

Öljyä häviää vaihteistosta. Näkyvin syy löytyi vaihdelaatikon hännästä ja sen huulitiivisteen vuotamisesta. Minua arvellutti muutoinkin nuo kummankin pään huulitiivisteet koska vaihteisto on vanha ja seisonut . Mutta kun ei ollut uusia laittaa tilalle. Onneksi turbiiin tiiviste ei ole näyttänyt vuotamisen merkkejä.

Hännän "stefa" ei vuotanut heti. Mutta parinsadan kilometrin ajolenkin jälkeen se alkoi tiputtamaan.

Se on niin tyypillistä näille "vanhoille romuille", "paaliin joutaisivat" Toisin se on uusissa autoissa. Uusin autoihin vaihdetaan stefat ihan vaan vaihtamisen riemusta.

Uusi huulitiiviste Stefa" löytyi Myllykoskelta Myllykosken autotarvike Kari Koli.

9613S th700 takastefa

Ensin alle minuutin homma nykäistä vanha stefa pois.

th700 vanha stefa pois

Ja uusi tilalle. Unohtamatta vaseliinia. Kuvassa vaseliini vielä laittamatta.

Huom! Yleensä kannattaa aina tarkistaa laakeriholkin kuluneisuus ja vaihtaa kulunut holkki samalla. Silmämääräisellä tarkistuksella holkki näytti olevan kunnossa, joten se jäi tällä kertaa vaihtamatta.

th700 uusi stefa tilalla

n

Comments powered by CComment