Vanhan 1989 mallisen Vanin 6.2 Dieselin starttaaminen.

Olen niin monen monta kertaa törmännyt tilanteeseen jossa tällaisen auton käynnistymättömyyden syyksi on ihan ensiksi sanottu että "tollaisia nuo amerikkalaiset" on, tai ei ne toimi pakkasella ja vielä ties mitä tietämättömän suusta päässyttä oletustotuutta. Muuten näillä yleis"totuuksilla" ei ole sinänsä mitään väliä. Jokainen tietää yleensä omat asiansa parhaiten, mutta yleistykset joista olen jo aiemmin tällä palstalla kirjoittanutkin ovat niin perseestä kuin vain voi olla.

Ensinnäkin. Jos polttoaine on pakkasen kestävää, suodattimet eivät ole tukkeessa, akuissa on IHAN OIKEASTI latausta ja nimenomaan kapasiteettia, starttimoottori kunnossa , niin kunnossa olevine hehkutuksineen se kyllä aika kovillakin pakkasilla käynnistyy.

Öljyt!!! Kunnon öljyt moottorissa!! Suodatin sekä öljyt eivät saa olla yli-ikäisiä sillä vanhat pikeentyneet öljyt ovat pakkasella nihkeämmät kuin hyväkuntoiset laadukkaat öljyt. 

Uskallan sanoa että jos nuo edellä mainitut asiat ovat kunnossa, ei ihan pienet pakkaset estä ajelemiseen lähtemistä. Minun Vani(t) on joskus harvoin jääneet kovalla pakkasella käynnistymättä joskus ihan siksi kun akkujen puhti ei riitä pyörittämään moottoria kunnolla tai tarpeeksi pitkään kunnolla.

On lisäksi huomioitava sellainen eräänlainen kompa huonoilla akuilla käynnistettäessä. Nimittäin mikäli akut laskevat starttauksen aikana jännitteen liian alas, eli kapasiteetti ei akuissa riitä, lopettaa ruiskupumppu syöttämästä polttoainetta sammutin solenoidin vetäytyessä päälle. Moottori saattaa vielä vaikeasti pyöriä moottoria startatessa, mutta mitään ei tapahdu. ( Sammutin solenoidi toimii niin että se vedetään sähköisesti pois päältä. Mikäli jännite ei riitä solenoidin toimintaan se palautuu itsestään sulkemaan syötön )

AKUT Lataukseen ja myös kuntoon!!!

Lisähuomio sille asialle myös, että joskus kulunut sekä viallinen starttimoottori vie niin julmetusti virtaa ettei akut riitä sen takia.

Mutta se on täysin varmaa että Vani käynnistyy todella hyvin kovillakin pakkasilla vaikkei se aina järkevää olekaan. Moottori lämmitin on sitä varten.

Omakohtaisesti ajattelisin niin että moottori käynnistyy liiankin hyvin esilämmittämättä. Olisi parempi hieman esilämmittää lämmittimellä ihan moottorin "terveyttä" ajatellen.

Ja ilmat pois ensin. Jos moottorin alkuperäinen mekaaninen syöttöpumppu on korvattu sähköisellä pumpulla kuin itselläni on, on myös ilmaaminen melko yksinkertaista ilman starttauksiakin. Aina ... ainakin melkein joka kerta ruiskupumpulle kuitenkin jää huoltotöistä kuten suodattimen vaihdosta yms. ilmaa jonkin verran. Jos kokee että suutinputken löysääminen on hankalaa, tai ilmaruuvi suodattimen takana olevassa ilmausletkussa ( ei muuten ole kaikissa ) on pois tai jumissa, ei auta kuin starttaaminen mieluiten kokonaan ilman hehkutusta. hehkut kuluttavat tolkuttomasti virtaa ja toisekseen eivät kestä liian paljoa hehkuttelemista. Hehkut ovat ns "pikahehkut" eivätkä sen ajan tai hiukan aikaisemman ajan hitaat "Mersun hehkut" jolloin kerkeää käydä lähikaupasta hakemassa kahvia ja keitellä pari kuppia kuumaa ennen starttausta. Nämä hehkut siis kärventyvät liiasta hehkuttelusta.

Starttipilotti ei sitten kuulu vanin käynnistysapuihin!!!

n

Comments powered by CComment