Valiant tunnustelua1


 

 

Kokemuksia

Ajelin koko viime kesän tunnustellen Valianttini ajokäyttäytymistä. Koko ajan olen tiedostanut ettei kaikki ole ihan niin kohdillaan kuin olla pitäisi. Olen omistanut aika monta kyseisen sarjan Valianttia sekä sisarautoja Dartteja. A-Body siis.

Monenmoista kulkijaa olen noista tavannut. Uudenveroisia ei niin montaakaan, mutta melko kelpoisia kuitenkin. Kaikkein parhain ajettava oli noista omista kokemuksistani ensimmäinen Valtterini vm -64. 170cid + 3lov man + 3,23 välityksellä. Aivan erinomainen ajettava. Muitakin kohtalaisia on ollut. MUTTA Nyt palaan takaisin tämänhetkiseen koikkaleiseen... Eihän tuolla maantiellä saakaan ajaa kuin 100 km/h yleensä, mutta tuolla vempeleleellä ei ole vaaraa ylinopeuksista. 

Auton etupää hakee, hakee hakee ja vielä kerran hakee kaiken aikaa. Itse asiassa sanoin väärin. Se menee kuin "juna" kunnes nopeus nousee sinne 95km/h kohdille. Sitten mennään suoraan tai sitten ei. Riippuu näet kokonaan ulkoisista voimista...

Epäilijöille tiedoksi. Mikäli ja JOS tuo auto on KUNNOSSA ja OIKEISSA säädöissä se on todella hyvä ajaa lujempaakin. Valiant on erinomainen ajettava.

Syy alkaa hahmottumaan. Takajouset on ihan ite "säädetyt" eli korotetut kaikenlaisialla nahkanpaloilla niin että perä on ylhäällä. Lisäksi jousen kiinnityspisteiden puslat näyttävät hyvin ikääntyneille. Eli epäilen huonokuntoisiksi. Toinen syy on etujousien säätö. Jouset oli säädetty niin että kaikki raja oli käytetty. Siis enempää ei noussut... Nämä seikat yksistään tekevät jo arvaamattomia muutoksia ajokäyttäytymiseen. Etujousien säätöruuvilla EI säädetä jousen jäykkyyttä. Jäykkyys säädetään vaihtamalla eri paksuinen jousi.

Etujousien säätö

Chiltonin kirja antaa 68-70 A-bodyille (kaikille) korkeuseroksi 2 1/8 +-1/8 tuumaa. Mittauspisteet alapallon alta ja tukivarren sisäpäässä olevan jousen kiinnityspalikan alapinta. 1/8 tuumaa = 3,175mm 2 tuumaa = 50,8mm eli siis 47,62 - 53,97 mm kyseistä kohdista mitaten.

Jousien päissä on kolme numeroiset numerosarjat. Viimeinen numero kun on parillinen, on jousi oikean puoleinen ja pariton, on jousi vasemman puoleinen. Jousia ei saa vaihtaa puolelta toiselle.

Ja lisäksi.

Perävälitys

Kuka kumman "valoaivo" tykkää ajella liian tiheällä välityksellä pitkiä matkoja?? Siis pidempiä kuin kauppareissu tms. Luulenpa hyvinkin että korjaustöiden yhteydessä autooni on edellinen omistaja tai joku muu vaihtanut mallisarjan tiheimmän perävälityksen. Minä ajelen mieluusti pidempiä reissuja, joten haluan sen 3,23 tai jopa 2,76 välityksen sen tiheämmän tilalle.

Etupyörien ohjauskulmat

Camber: vasen +1/4 - +3/4 astetta (+1/2 astetta suositusarvo) oikea 0 - +1/2 astetta (+1/4 astetta suositusarvo)
Caster: manual steering 0 - -1 astetta power steering +1/4 - +1-1/4 astetta Height: 2-1/8 tuumaa +/- 1/8 tuumaa side to side difference (max) 1/8 tuumaa Steering axis inclination: 7-1/2 tuumaa
Toe-in: 3/32 - 5/32 tuumaa (1/8 tuumaa suositusarvo)
Toe-out on turns: Kun sisempi pyörä on kääntynyt 20 astetta, pitäisi ulompi pyörä olla kääntynyt 17.6 astetta.

 

 

 

NULL 2017-07-03 15:05:19 5 2017-07-03 15:08:32 5

Comments powered by CComment