Autot sekä tekniikka ·  · 
Last updated 1.2.2021 - 6.59 Visible also to unregistered users
 

Valiant pätkii, narisee, nykii, toimii ja ei toimi.

( katsastettu 24.6.2020 ) Seuraava katsastus 1.7.2024 mennessä


Kävinpä juhannuspäivän kunniaksi hakemassa Valiantin viime syksynä jätetyltä talviseisotukselta kesä ajoon. Akku paikoilleen, pari kaasupolkimen läpsäytystä ja kääntö avaimesta. Käynnistyi hyvin, totteli kaasua ja kävi hyvin tyhjäkäyntiä, syyläri ja termostaatti toimivat hyvin, sekä kulki ensimmäiset n 25 km moitteetta, kunnes alkoi pätkimään. Loput 25km kotimatkalla piti ajella hiukan kieli keskellä suuta.

Tiedonanto. Autossa ei ole OBD pistoketta, eikä ylimääräisiä vikavalo merkkejä. Minkäänlaisia tuntemattomia kuvakkeita ei myöskään esiinny mittaristossa. Tästä johtuen vikojen määräkin on minimaalinen. Kaikki alle kymmenen sähköjärjestelmään kuuluvaa johtoa ovat silmin nähtävissä. Myöskään kymmenet erilaiset asentotunnistimet, TPS sensorit yms loistavat poissaolollaan. Ainoa muita moottorin toimintoja kuin lämpö, öljynpaine, sekä latausvirta, seuraava sensori istuu kuljettajan paikalla. )

Nykii ja pätkii

Vikoja kun alkoi miettimään ( vikadignostiikkajärjestelmä heräsi eloon kuskin paikalla ) päässä pyöritellen matkan aikana, ensimmäisenä epäilynä tietenkin katkojan kärjet. Kotona sitten kiireesti niitä tarkastelamaan sekä puhdistelemaan. Pähkäilin että olisiko kuivunut voiteluhuopa syypää ruosteen kertymiseen ja sitä kautta syönyt kärjistä sen laahain osan.

Huopa öljytty, kärjet sekä kärkiväli tarkastettuna vika ei muuttunut mihinkään suuntaan. Auto kulki rauhallisella ajolla lähes moitteetta siihen asti kunnes lisäsi vauhtia kuormittaen moottoria enemmän. Eli pienellä pintakaasulla pätkimistä esiintyi vähemmän kuin kaasua lisättäessä. Paikoillaan kaasutellessa käynti toimi moitteetta.

Aika pian jo pätkimisen alussa oli selvää ettei kaasutin voi aiheuttaa noin terävän luontoista pätkimistä, joten vikaa on alunperinkin lähdetty selvittämään sähkö puolelta.

Vika riippui siis sytytystulpan antamasta kipinästä. Kun kaasua painetaan lisää, ei hento ja heikkojännitteinen kipinä syty ( ei hyppää tulpan kärkien välissä ) korkeammassa puristuspaineessa. Siis virta on jossain puolan johtimessa liian heikko. Jossain täytyy olla siis liikaa vastusta. ( Ohmin laki ). Joku siis rajoittaa jännitettä puolalle.

Viimeksi vuosi sitten jännitteen alennin eli etuvastus kärvähti kesken elinvuosiensa (näytti alkuperäiseltä ) ja auto ei kännyt kuin avain starttausasennossa. Tällainen vika on helppo paikallistaa.

Vikahan sitten lopulta löytyi kun asiaa alkoi pähkäilemään lisää. Virtalukon pohja ? Hyvin varteenotettava vika, mutta muut virrat kuten mittaristot toimivat koko ajan moitteetta. Ei siis kovinkaan loogista. Epäilin silti hiukan virtalukon toimintaa vaikka aloinkin epäillä enemmän jotain muuta vastusta sähköjärjestelmässä. Mittarit kun toimivat saman nastan ( 15 ) virtapiirissä kuin sytytysvirtakin.

Kävi mielessä sytytystulpatkin. Ajattelin että ne alkavat olla huonossa kunnossa. Eikä käy kieltäminen etten olisi sortunut pieneen hätäkorjaukseenkin, nimittäin tulpan kärkivälin pienentämiseen. Valiantin kutosessa kärkiväli tulee olla 0,9mm ja sen alentaminen esim 0,7mm joka on kaupasta ostetun tulpan vakioväli normaalisti, vähentää jännitteen tarvetta kipinän syntymiselle. Mutta… kun se on alunperin toiminut moitteetta 0,9mm välillä, täytyy toimia nytkin.

Kuten totesin, löytyihän se vika. Talven seisotus autolle jossa konehuone syksyllä pesty vahvalla liuottimella. Akku on ollut poistettuna mutta silti liitokset pistokkeessa hapettuneet kovasti.

Mitä opimme tästä? Emme todennäköisesti mitään, vaikka olisi pitänyt oppia sekä älytä ettei sähköpistokkeita ja liittimiä saa pestä vahvalla liuottimella avaamatta ja huoltamatta niitä sen jälkeen.

rintapellinpistoke.png

Narisee

Olipa sähkövian lisäksi toinenkin seikka. Keulan joustoliike aiheuttaa narinaa.

No, onpahan tuttu jo vuosien takaa. iskarithan ne jumittelee ??

vaihdettiin Ervin kanssa samaisena iltana auton ostaessa mukana tulleet uudet iskarit keulille.

Tähän täytyy sanoa että olisipa autoihin nykyisinkin näin helppo vaihtaa iskunvaimentimet.

iskaritvanhat.png

Brand:Gabriel
Manufacturer's Part Number:82090
Part Type:Shocks and Struts
Product Line:Gabriel Classic Shocks
Summit Racing Part Number:GAB-82090

UPC:043645574284
Ride Height:Stock
Extended Length (in):16.110 in.
Collapsed Length (in):10.000 in.
Adjustable Valving:No
Gas Charged:Yes
Upper Mount:Stud
Lower Mount:Eyelet
Bushing Material:Rubber
Bushing Color:Black
Boot Included:No
Quantity:Sold individually.

iskaripaikoillaan.png

Mutta eipä loppunut narina. Narina kuuluukin tukivarsien puslista tai jousen päätypuslasta.

Narina ei onneksi ole ääntä kummempaa vaikka kieliikin että joku kumipusla ei toimi siten kuin se alunperin on suunniteltu toimimaan.

Narinoista välittämättä sekä suurimmat sähköoireet ohitettua tilasin rohkeana ajan katsastukseen. Jarrut eivät ihan olleet tasan, mutta rajojen sisällä kuitenkin.

Siispä neljä vuotta ajoaikaa.. ,, ja varmaan pari remppaa ennen seuraavaa näyttökertaa.

valiantkatastus20200624.png

Linkki:

http://www.madelectrical.com/electricaltech/amp-gauges.shtml?fbclid=IwAR1O74VVoteRL1HATsoZWG7cUP2QyLjrEZEAe3jZg5vUE_g4xaeyHLRGesU

Comments powered by CComment