Akun tarkastelua. Miten purkuvirta todetaan?

Auton akku tyhjenee itsekseen liian nopeasti.

Katso myös artikkeli virran antamisesta muille, sekä akun säilytyksestä sekä lataamisestaAkku tyhjenee aina itsekseen. Oleellista on vain se, purkautuuko se nopeasti sekä purkautuuko se auton järjestelmän takia. Mittaus on melko yksinkertainen toiminpide. Laskenta perustekin aika simppeli. Mikäli 60Ah akkua puretaan 1A virralla se on tyhjä 60h tunnin kuluttua 0,2A virralla akku kestää 300h. Käytännössä akku purkautuu kuitenkin hiukan nopeammin, sekä toisekseen akku ei useinkaan ole aivan täysin varautunut.

Olisi hyvä jos akun kapasiteetin sekä purkuvirran voisi todeta mittaamalla siltä varalta että kyseessä onkin viallinen sekä sulfatoitunut tai jopa oikosulkuinen akku joka ei enää pidä virtaa muutenkaan. Usein akun kunto alenee käyttöiän myötä itsekseen sekä sen kokonaiskapasitteetti vähenee samalla tavalla iän myötä. Tällöin joku auton järjestelmän kuten radion, keskuslukituksen, tms uudempien autojen CAN väylän toiminnot tyhjentävät huonon akun nopeasti vaikka varsinaista vikaa ei olisikaan.

Hiilipakkavastus jossa on riittävä kapasiteetin kesto kuten esim 500A hetkellisesti voi olla oiva apuväline akun käynnistysvirran testaamiseen. Hiilipakkavastuksella voidaan jäljitellä käynnistystilannetta jolloin tarvitaan koko akun kaikki purkuvrta nopeasti. Lämpövastuksen tulosarvioita tehdessä on osattava tulkita tuloksia oikein. Ensinnäkin huolehdi pitkällä ylläpitolatauksella tai muulla keinoin että akku on varmasti täysin varautunut. Lisäksi akun tulee olla täysin varautuneena ilman joitakin tunteja latausta jotta se vastaa oikeata aamu käynnistystilannetta.  Akun lämpötila ennen mittausta. Mikäli halutaan tietää purkuvirta pakkaskelille, ei akku voi olla sisätila ( +20°C ) lämpöinen mitattaessa. Mittaustilanteen tulee vastata todellista tilannetta esim -15°C tai sinnepäin. . Akku menettää vanhemmiten purkuvirta ominaisuuksiaan kylmänä ollessaan.  Hieman sulfatoitunut akku voi tarjota ladattuna lähelle maksimiarvoja purkumittauksessa, mutta ei silti ole autossa lyhyillä matkoilla talvikäyttöön enää sopiva, koska sulfatoitunut akku latautuu joskus paljonkin hitaammin varsnkin kylmänä kuin uusi vielä levypinnoiltaan puhtaana säilynyt akku. 

Testaa vielä akun napajännitteen muutoksia akun navat irtikytkettyinä vaikkapa parin päivän ajalta. Mikäli n 10 - 20°C lämpötilassa akun napajännite laskee täydestä kokonaan varautuneesta  12,81V arvosta esimerkiksi 12,4V päivässä tai kahdessa purkautuu akku itsekseen. Akku säilyttää varauksensa parhaiten viileässä lämpötilassa. ( lue artikkelin alussa olevan linkin sisältö )

Mikäli epäilet että akun purkautuminen johtuu autosta.

Jos mitatessa näyttää purkuvirtaa on sitä jotenkin alettava selvittämään mistä ylimääräinen purku tapahtuu.

Purkumittaus

Sen voi todeta myös koetinkynällä

Ihan raakaversiona asian voi todeta vaikka koetinkynällä.

Akun kapasiteetti

Akussa ilmoitetut numeraaliset arvot kertovat myös akun käyttötarkoituksen, sekä luonteen. Esim erittäin suuren purkuvirran käynnistäessä antava akku ei ole paras mahdollinen "hupiakku" esim matkailuvaunussa. Ja tietenkin päinvastoin.

Tavallinen muuntaja latauslaite ei sovellu ylläpitolaturiksi.

Miksi tulisi käyttää automaattilatureita kuten Ctek tai joku muu sellainen pitkäaikaisessa ylläpitolatauksessa. Lisäksi nykyisin monissa automaattilatureissa on sulfaatin poistomenetelmiä yms.

 Minulla ei ole oikeuksia Youtube videoihin.

Mersun virran kulutus mysteeri

Mysteeri selvisi

Comments powered by CComment