1. Käsijarru / seisonta jarru, säätö.

Vaijeri pitää löysätä aina jos sitä on kiristetty ja muutenkin varmuuden vuoksi. Jarrukukahva/poljin täytyy olla pois päältä vapautettuna. Jarrukenkien asettamista ei saa koskaan tehdä niin että käsijarrun linkku ei ole palautunut lähtökohtaansa.

Takajarruissa oleva "lever" kahva johon vaijerin pää kiinnittyy pitää siirtää taakse niin että sille jää mahdollisimman suuri liikevara käsijarrua vedettäessä.

Kenkien loitonnin säätöruuvista kierretään niin paljon että jarru on rumpu päällä hieman hankaava, tai ensin vaikka kovinkin tiukka mutta samasta ruuvistä löysätään hieman hankaavaksi. Jarrua on syytä myös polkimella hieman painella jotta kengät asettuvat oikeille paikoilleen. Loppujen lopuksi kengät eivät saa jäädä liiaksi laahaamaan.

Lopuksi voi kokeilla ajaa sekä jarrutella varmuudeksi. Ja ihan lopuksi säädetään käsijarrun vaijeri niin että se ei pohjaa mekaanisesti vedettäessä, vaan liikkuu reippaasti pitkän matkan pohjaamatta. Kun vaijeri liikkuu pitkästi, ei säätömekanismit eivätkä vaijerit jumitu helposti. Kaikkein useiten oli ennen aikaan ja vielä nykyisinkin monessa tapauksessa että käsijarru tai jumitusviat seurausta liian kireästä käsijarruvaijerista.

Huom! Jarrua ei säädetä koskaan käsijarruvaijerilla.!!! !!!

Koskaan ei saa säädellä jarruja lähemmäksi käsijarruvaijeria tiukkaamalla. Säätö tapahtuu aina kenkiä lähentämällä siten että seisontajarrun kiristyskahva ( Kuvassa Lever ) on taka asennossa.

Valiant9tuumaajarru etu

n

valiant9tuumaajarrueturakenne

n

valiant9tuumaajarrutaka

Alla olevassa kuvassa "lever" kahva on seisontajarrun eli käsijarrun kiristinkahva joka levittää jarrukenkiä. Lever kahvan liike toimii usein myös jarrukenkien automattisäädön kanssa yksiin. Mikäli lever kahva ei palaudu lähtökohtaansa se ei pyöritä "Adjusting screw" ruuvia, eikä jarrukengät näin ollen säädy automaattisesti lähemmäs. Samoin liian lyhyt seisonta jarrun liike jumittaa liikkuvat osat ajan myötä liian lyhyelle liikeradalle.. 

Ollessani ammttityössä autonasentajana merkkiliikkeessä sekä n 16 vuotta omassa korjaamossani totesin että kaikkein suurin jarruvikojen aiheuttaja niissä pyörissä joissa oli seisontajarru, oli liian kireälle säädetty jarruvaijeri tai vastaavasti seisontajarrun käyttämättä jättäminen.

valiant9tuumaajarrutakarakenne

n

n

Comments powered by CComment