Ruokaöljy kyllästeenä ?
https://suomenluonnonmaalit.fi/puuveneenkyllastaminen/

Lainaus:
"Periaatteessa kyllästykseen käytettävä öljy voi olla mitä tahansa öljyä, koska öljy kuin öljy pitää veden poissa puusta. Yleensä suositaan kuivuvia kasviöljyjä, koska ne ovat ekologisempia ja niiden päälle on helpompi lakata tai maalata. Parhaat kyllästystuotteet sisältävät useita eri öljyjä, koska niiden erilaiset molekyylikoot varmistavat sen, että tuotetta menee varmasti joka paikkaan. Ohuemmat öljyt täyttävät pienemmät tiehyet ja paksummat öljyt täyttävät nopeammin huokoisemmat kohdat. Vain yhtä öljyä sisältävä tuote ei pysty yhtä hyvin puuta täyttämään. Lisäksi eri puulaaduilla on toisistaan poikkeavia ominaisuuksia, ja paras olisikin, jos eri puulaaduille olisi oma öljynsä. Esimerkiksi mänty, mahonki ja tiikki eroavat ominaisuuksiltaan merkittävästi ja parhaiten männylle sopii männylle tarkoitettu kyllästysaine, tiikille tiikille tarkoitettu ja mahongille mahonkiin suunniteltu."

Kuivuvat öljyt: pellavaöljy, vernissa (keitetty pellavaöljy), tungöljy (kiinanpuuöljy), unikkoöljy, kalaöljy, ruokaöljyt(rypsi- ja rapsiöljy)

Kuivumattomat öljyt: puuvillansiemenöljy, risiiniöljy, pähkinäöljy sekä parafiiniöljy

 

Talotohtori Panu Kaila

https://www.apu.fi/artikkelit/homeongelmien-syy-rakentamisessa-vaaraa-saastoa-lammityksessa?utm_content=buffer4f05b&utm_medium=social&utm_source=facebook&utm_campaign=apu&fbclid=IwAR284_dxvzGW_IVY7LCWeO3Q2HsAA6YYysrDY7ruqPSOSvp919cRcCbieWY

Comments powered by CComment