Polystyreeni

Polystyreeni PS = lasinkirkas kova sekä hauras muovi. Käyttökohteita korurasiat, laboratoriovälineet ja näyteastiat, valaisimet, heijastimet ja kertakäyttöpikarit.

PS-E = Solumuovi ( Styroksi ) Käyttökohteita lämpöeristelevyt, pakkausmateriaali, noutoruokapakkaukset yms.

PS-HI = Iskunkestävä kirkas tai samea sitkeä ja taipuisa. Käyttötarkoituksia Jogurtti purkit, maitotuotepurkit, pakkausrasiat, myyntirasiat, vaateripustimet yms.

Polystyreenivaahto eli kansankielellä Styrox PS-E tai PS-X on siis lopunperin samaa monikäyttöistä muovia.

No, kokeillaanpa valmistaa.

Minulla on noihin paikkaushommiin epoksihartsia, lasikuidun kovetinta eli polyesterihatsia ( lasikuitua voi kovettaa myös epoksihartsilla mutta se on kalliimpaa ) , sun muitakin liimoja. Mutta kokeillaanpa nyt omatekoista muovilitkua.

Polyesterihartsi tarttuu kohteisiin huonommin kuin epoksihartsi. epoksihartsilla on tarttuvuusominaisuuksia, kun taas polyesterihartsilla ei ole tarttuvuusominaisuuksia.

Tällä kertaa kyse oli puhtaasti mielenkiinnosta asiaa kohtaan.

Olen liimannut joskus polystyreenilevyä ja polyesterihartsia (lasikuituhartsi ) yhteen asenonin avulla. Tinnerin kanssa saumasta ei tullut niin pitävä, koska tinneri sisältää asetonia vähemmän, mutta pelkkä asetoni pehmensi muovin johon valoin lasikuituhartsia. Joten tällainen asetonipohjainen polystyreeni voi olla hyvääkin liimaa muovienkin liimaamiseksi sopivissa olosuhteissa.

Asetoni

Asetoni – Wikipedia

Näin se valmistuu styroksista ja asetonista

Kaksi muovityyppiä, jotka liukenevat asetoniin, ovat PVC Polyvinyylikloridi  ja PS polystyreeni.

Tankin mutteri

Kuten aiemmin sanoin on minulla vahvaa epoksihartsia sekä lasikuituhartisia joilla olisin voinut kokeilla samaa juttua. Mutta asetonin vaikutus kiinnosti. Huomasin että asetonilla oli hieman vaikutusta tankissa käytettyyn muovilaatuun. Tällöin tartunta voi olla parempi kuin aiemmin käyttämälläni epoksi superliimalla.

Tein kylläkin hieman esivalmistelua tartunnan parantamiseksi. Kyseessä on 6mm jatkomutteri jonka kavensin yläpäästä niin että pohjalla on levempi osa. Tankissa porasin 10mm poralla vanhat mössöt pois ja syvensin riskillä mutterin paikkaa hivenen. Tein sen jälkeen 12mm kierretapilla kierteet joihin hartsi voisi paremmin tarttua.

Tinneri

Tinneri on sekoite eri liuottimia

Tinneri – Wikipedia

Tein lopuksi Tinnerin kanssa lisää litkua

En tiedä onko tällaisen litkun valmistuksees mitään järellistä perustetta. Mutta mikäli pienellä määrällä tinneriä saa hurjan määrän styroksin palasia liuotettua liisteriksi, voi se olla jopa järkevää. Käyttötarkoitushan sen lopulta ratkaisee. Jos ei muuta käyttöä keksi niin on se aika pitävä liima esimerksi puuliimauksessa.

Olen laminoinut joskus vastaavalla polustyreeni liisterillä kokopuu jakkaran. On helppo pitää puhtaana kun on kova liukas pinta. ( Muovimaalilla, tai muovipohjamaali, voi halutessa maalata päälle ).

Kuvun lakkaus

n

Lakkaus valmis

Muovikelmu

Muovipinnoite ei aina ole niin hyvä asia. Onnistuessaan muovipinnoite on hyvä, mutta olosuhteet ovat joskus odottamattomia. Esimerksi epoksimaalit ovat tunnettuja pysyvyydestään sekä ruostumisen estämisessä. Epoksin tarttumisominaisuudet tekevät siitä erilaisen verrattuna vaikkapa polyesterihartsiin, kumpikin on kuitenkin eräänlainen "muovikelmu" pinnan päällä. Lasikuidulla korjatut takapaksit vanhoissa autoissa ovat surullista asiaa. Ruoste leviää kaikessa rauhassa lasikuitumaton alla. Tämä on ollut tuttu näky monelle vanhojen autojen harrastajalle.

n

 

Linkkejä

Termippoliisilla on asiaa – Valtamuovit kaikille tutuksi – Muoviyhdistys ry – muovitietoa ja kontakteja

Kodissa käytetyt muovityypit - Istsec.fi

Pajari_Tapio.pdf (theseus.fi)

Ero polyesterihartsin ja epoksihartsin välillä (Tiede ja luonto) | Ero samanlaisten esineiden ja termien välillä. (sawakinome.com)

3.1 Kertamuovit - Komposiittirakenteet (lujitemuovi.fi)

Muovilaatujen-kemiallinen-kestävyys.pdf (avs-yhtiot.fi)

 

Muovin asiantuntija

Vähä erikoisempi paja, At-Plexi
Lähde: Kiuruveden Metsola

n

Comments powered by CComment