Autot sekä tekniikka ·  · 
Last updated 22.10.2020 - 10.20 Visible also to unregistered users
 

Polttomoottori voimalaitoksena

Minua ei sinällään ole koskaan hämmästyttänyt tai kummastuttanut tieto siitä ettei energia ole ilmaista. Enkä tietääkseni ole kovinkaan helposti alkanut uskoa “ikiliikkujan” tapaiseen hyötysuhteeseen energian muuntamisessa toiseen muotoon.

On aivan päivänselvää että jo pelkästä polttoaineesta jää vain osa auton moottorin pyörittämiseksi ja loppu muuttuu lämmöksi.

Olen joskus pähkäillyt aiemmissa kirjoituksissani myös voimansiirron osuutta lämpöhäviön tuottamisessa. Saati virheelliset pyörän asentokulmat, huonot renkaat, jne jne alustan ominaisuudet jne.

Enkä koskaan ole myöskään uskonut että auton generaattori ts laturi pyörisi häviöttömästi tai muuntaisi pyörivää liikettä sähköenergiaksi häviöttömästi.

Tässä muutamia leikkimielisiä ajatuksia.

Aurinkopaneelien käyttömahdollisuudet, suurteho kondensaattereiden käyttömahdollisuudet, jarruvoimien käyttömahdollisuudet, TEG elementit ( peltier ) jne jne..

MUTTA

Jutussa on silti jonkinlaisia aukkoja. Moniakaan lisälaitteista ei todellakaan pidetä “täysillä” kaiken aikaa.

Totuus kuitenkin on että jokainen sähköhimmeli joka on päällä, vie sähköä joka tuotetaan varsin heikolla hyötysuhteella.

Luulisi että nykyteknologialla voisi suunnitella kaikenlaisia aurinkopaneeleja, yms yms sekä hukkaenergian talteenottolaitteita joilla voisi vähentää polttoaineen merkitystä sähköenergian kehittämisessä.

.

…Auton polttomoottorilla ei kannata tuottaa turhaan sähköä, sillä se on voimalaitoksena kehno, Motiva opastaa autoilijoita.

… .. Jokainen auton yksittäinen sähkölaite lisää polttoaineenkulutusta 0,5–1,0 l /100 km. Esimerkiksi turha takalasin ja peilien lämmittäminen lisää yli puoli litraa lisäkulutusta sadalla kilometrillä. Auton musiikkilaitteiden käyttö kovalla paineella lisää polttoaineen kulutusta 0,47 litraa sadan kilometrin ajossa. Jos haluaa pitää takamuksensa lämpimänä koko sadan kilometrin matkalla, penkin lämmitys kasvattaa kulutusta 0,20 litraa. Jos on tarvetta käyttää sadan kilometrin ajossa lämmityslaitteen puhallinta maksimiteholla, niin kulutus kasvaa 0,39 litraa. … ..

… Motivan laskelmaoletukset yllä oleviin yksittäisten laitteiden lukemiin ovat: hyötysuhteet; moottori 20 %, laturi 90 %, laturin hihnaveto 95 %, bensiinin lämpöarvo 9 kWh/l, ajonopeus 23,4 km/h (EU-yhdistetyn ajosyklin keskinopeus). … IS.fi/autot

.

Comments powered by CComment