Pienkonebensa

Kirjoitukseni painottuu erityisemmin 2T polttoaineisiin Kirjoituksellani en väitä, enkä käske, enkä johdattele, vaan ihan itsekseni pähkäileln funtsailen ja räknäilen. Jokainen tehkööt omia johtopäätöksiä, jokainen etsikööt oman totuutensa itsenäisesti.

Alkylaattibensa eili pienkonebensiini aiheuttaa paljon keskustelua. Pienkonebensan etuihin kuuluu erityisesti hajuttomuus, vähempi haihtuvuus, oletus että aina varmasti seostettu oikeilla öljyillä jne. vastaavasti hinta on poskettoman kallis verrattuna ns tavalliseen bensiiniin. Pienkonebensa ei sisällä bentseenia, eikä rikkiä.

Onko alkylaattibensiini parempaa kuin ns tavallinen bensiini, vai perustuuko paremmuus enempi ympäristöarvoihin ja hajuhaittoihin?

"Alkylaatti tehdään alkylointiyksikössä nestekaasujakeista, buteeneista ja isobutaanista. Prosessi muokkaa katalyytin avulla
lähtöaineista voimakkaasti haaroittuneita parafiinisia yhdisteitä.
Alkylaatin oktaaniluvut ovat korkeat: RON yli 93 ja MON yli 90. Alkylaatti on erinomainen bensiinikomponentti, jota käytetään autobensiinin osana, sekä pienmoottoribensiinissä. Tyypillinen alkylaatin saanto on vain muutamia prosentteja jalostamon tuotevirrasta.
" Lähde

 

lainaus: Valitse alkylaattibensiini pienkoneisiin - Suomela

9 loistava syytä suosia Aspen-alkylaattia

1.  Ei sisällä aromaattisia hiilivetyjä, jotka ovat erittäin haitallisia ympäristölle ja terveydelle. Ne voivat aiheuttaa hermovaurioita, päänsärkyä, väsymystä ja pahoinvointia.

2. Ei sisällä syöpää aiheuttavaa bentseeniä.

3. Mullistavasti vähemmän hiilivetypäästöjä kuin tavallisessa bensiinissä.

4. Vain vähän rikkipäästöjä, jotka ovat erittäin haitallisia ympäristölle ja terveydelle. Rikki edistää muun muassa vesistöjen happamoitumista.

5. Vähemmän otsonin eli savusumun kehittymistä.

6. Alkylaatti koostuu muutamista kymmenistä aineista ja ainoastaan niistä, jotka ovat vähiten haitallisia ympäristölle ja terveydelle. Tavallinen bensiini koostuu sadoista eri aineista.

7. Ei sisällä etanolia, joka sitoo kosteutta ja voi aiheuttaa moottoririkon.

8. Ei sisällä lainkaan tyydyttämättömiä hiilivetyjä, joten kaasutin varjeltuu hartsikertymistä ja venttiilit sekä männät pysyvät puhtaampina. Huoltokustannukset siis pienenevät.

9. Kestää tavallisesti jopa 3–5 vuoden varastoinnin ilman, että sen ominaisuudet heikkenevät. Pidä kanisterin korkki kiinni, vältä astia säilyttämistä pitkään voimakkaassa auringonpaisteessa tai muuten kuumassa.

 

No miten on?

"Tavallisen bensiinin" hyviin puoliin kuuluu ehdottomasti sen hinta. No ei se tavallinenkaan nykyisin halpaa ole, mutta huomattavasti paljon halvempaa kuin alkylaattibensa. "Tavallinen bensa on varta vasten suunniteltu sekä kehitetty palamaan mahdollisimman tehohyödyllisesti myös liikennekäytössä olevissa moottoreissa. Tavallinen liikennebensiini on myös hieman energiatehokkaampaa kuin alkylaattibensiini. Tavallisen bensiinin rikkipitoisuus oli ennen vuotta 1990 jopa 0,1% mutta katalysaattoreiden yleistyttyä nykyisin rikkipitoisuus on n. 0,001%.

Toimiiko kone paremmin tai huonommin kun käyttää alkylaattibensaa?

Siihen en pysty vastaamaan sillä esim moottorisahani on toimnut aina moitteettomasti 98E + 2% - 2,5% täyssynteettisellä Castrol Racing 2T tai jonkin muun merkkisellä korkealaatuisella täyssynteettisellä 2T öljyllä. Ikinä ei vuosikymmeniin ole ollut käyntiongelmia bensiinistä johtuen, joten en tiedä voisiko se paremmin toimia alkylaattibensiinillä. Sen tiedän että kaasutin tulee säätää kullekin polttoainelaadulle sopivaksi. Kuulemani mukaan alkylaattibensiinin seossuhdetta tulee hieman nostaa, johtuen energiatiheydestä joka on alkylaattibensiinissä hieman tavallista bensiiniä alhaisempi. Tavallisen bensiinin lämpöarvo on 11843 Wh/kg eli n 9kWh/litra, alkylaattibensiinin hieman vähemmän.

Alkylaattibensiinin olennaisin merkitys on pakokaasujen haitallisuuden sekä hajuhaittojen vähentäminen, ei niinkään toiminnallisuuden erityinen parantaminen. ( VTT ) Vaikka mainonnassa näin kehutaankin.

Olen aina tiennyt, enkä ole aliarvostanut, vaan korostanut öljyjen laadun merkitystä yleensäkin. Väittäisin että 2T moottorissa varsinkin on hyvin oleellista käyttää vain hyväksi todettua 2T öljyä. Kuulin kerran väittämän että itse sekoitetussa bensiinissä 2T öljy valuu astian pohjalle toisin kuin alkylaatti 2T bensassa. Tämän väittämän heitän todellakin romukoppaan sillä molempiin se öljy on lisätty erikseen ja molemmissa voi käyttää ihan samaa tai vastaavaa 2T öljyä. esim. Neste 2T pienmoottoribensiini on sekoitettu käyttäen Neste 2-t super Bio öljyllä. Lähde Sekoitettu 2T polttoaine kuitenkin aina on sekoitettua, sekoittaa sen kuka tahansa.

On myös vedottu kaasarin kalvoihin, yms yms että alkylaattibensa ei niitä tuhoa kuin tavallinen 98E bensa. Tähän väittämään en osaa sanoa kuin sen että alkylaattibensa säilyy paremmin pienemmän haihtuvuuden yms vähäisemmän hapettumisen vuoksi. Mutta säännöllisessä usein toistuvassa käytössä ei eroa taida kuitenkaan olla. Lisäksi tavalliseen 98E tai joa 95E bensaan saa itse lisättyä pidempiaikaista säilytystä varten lisäaineen joka parantaa säilyvyyttä jo jalostamolla käytettyjen hapettumisen esto aineiden lisäksi. Muutoin en mitään kalvon kestävyyseroja itse voi todeta koska ei ole koskaan tarvinnut sahan kaasarin kalvoa vaihtaa. Edellinen sahani oli vm 80 mallinen Mcculloch jonka heitin siitä syystä pois kun takapotkun kääntörauta meni poikki puun kaaduttua sen päälle. Sen jälkeen ostin nyt laskettuna joku vajaa kymmenen vuotta sitten vastaavan tarjous Mcculloch eikä siinäkään ole kalvo vielä mennyt.

Sanoisin että itse ne hyvät ja huonot asiat pitää omassa mielessään pähkäillä. En usko että alkylaattibensasta mitään käytännön haittaakaan olisi, mutten sitäkään usko että se saatu hyöty muutoin kuin ympäristötekijöiden osalta niin suuressa roolissa on kuin mainokset antavat osoittaa. Itse aion pysytellä tavallisen 98E + 2T öljyn käyttäjänä niin kauan kuin osaan itse polttoaineeni sekoitella ja bensaa yleensäkin on halvemmalla saatavilla kuin alkylaattibensaa.

En usko että käyttäisin ainkaan suuremmissa moottoreissa alkylaattibensaa. Alkylaattibensan "hajuttomuuskaan" ei vaikuta minuun sillä olen pienen ikäni entisenä moottorirassaajana pitänyt bensan hajusta, eikä pakokaasutkaan pienissä määrissä ole pahalle haissut. Pois lukien diesel/polttoöljy vehkeet ja moottorit. Alkylaattibensaa kuitenkin käytetään joidenkin autojen ensi tankkauksessa tehtaalla. Huomioitavaa kuitenkin on että autoissa joissa on kolmitoimikatalysaattori ei alkylaattibensiinistä kuitenkaan ole hyötyä ( lähde ) Omassa  Mc Culloch moottorisahassani on katalysaattori ainakin mukana tulleen kirjasen mukaan. ( en ole tutkinut ) Siis ei sitäkään syytä käyttää alkylaattibensaa.

Eniten uskon laadukkasiin valintoihin öljyjen sekä huollon suhteen. Huonolaatuinen 2T öljy on koneen tuho ainakin mikäli sitä käyttää liian runsaana seoksena. Oikein hyvänlaatuinen synteettinen 2T öljy kestää runsaammankin sekoitusuhteen vahingoittamatta karstalla moottoria, mutta ei sitä siltikään, eikä varsinkaan ole mitään syytä käyttää liian paljon. Motocross piireissä tupataan ajella erittäin matalilla öljymäärillä peläten että tehot karkaavat öljyn mukana, vaikka tutkimusten mukaan jopa yli 6% öljymääräkään laadukasta öljyä ei tehoja mainittavasti syö. (pakoputken kyllä tukkii ja savuttaa kylmäkäynnissä ) Monet käyttävät paljon alle 2% sekoituksia. Liian vähäinen öljyn määrä taas kuluttaa sekä kuumentaa moottoria aivan turhaan, mikäli käyttöikä merkitsee enemmän kuin tilapäinen tehohyöty. Siitä huolimatta mitään jopa 4% tai yli ei ole syytä missään olosuhteissa käyttää MIKÄLI valmistaja ei ilmoita toisin. Yleensä 2% - 3% seos on aivan sopiva moneen 2T moottoriin. Joissakin moottoreissa jopa alle 2%.

Soitin motocross pyörän maahantuojallle (KX85) kysyäkseni heidän mielipidettään seossuhteen "laihentamiselle" kun käytän tiettyä täyssynteettistä 2T öljyä. Vastaus oli että valmistajan ohjetta tulee noudattaa siitä huolimatta. ja se valmistajan ohje on n. 3,5% seos. Olen silti käyttänyt n 2,5 - 3% seosta, joskus jopa 2%.

Sellainen moottoreiden rassaajaluonne oppii kyllä helposti näkemään milloin on voitelutottumuksiin syytä tehdä muutoksia. Esimerkkinä poikani KX60 rossipyörä jossa aluksi käytin ns "huoltoasema laatuista" no, eli siis halpaa yleis 2T öljyä n 3% seoksella niin moottori alkoi voimakkaasti karstaantua. ( huom karstaantui myös kovemmassa ajossa ) irroittaessani sylinteriä huoltotöissä männän vaihdon takia huomasin asian. Vaihdoin öljyn laadukkaampaan täyssynteettiseen öljyyn, ja seuraavassa männän vaihdossa ei karstaa juuri ilmennyt lainkaan vaikka seos oli edelleen se 3% ehkä joskus jopa ylikin.

Öljyn merkitys 2T koneessa! ( kyllä sillä öljyllä on ihan tärkeä merkitys myös 4T koneessa )

Entä X!R lisäaine?

Lisäaineistus ei ole itseisarvo. Harkitse tarkoin lisäaineistuksen tarve.

erikseen oleva artikkeli lisäaineista

Metsolan metsäkoulu 126 pienkonebensasta

n

PK Ollin mielipide pienkonebensa1

PKolli pienkonebensa2

PKOlli pienkonebensa3

Nesteen mainoksessa sanotaan että 2T alkylaattibensaan on valmiiksi sekoitettu hyvälaatuista 2T öljyä. Mitä öljyä?, se ei selvinnyt mainoksessa. No löytyyhän tieto muualta. (Neste 2T pienmoottoribensiini on sekoitettu käyttäen Neste 2-t super Bio öljyllä. Lähde ) Siis ei mitään niin ultra harvinaista, tai erikoisen parasta mitä rahalla saa, ainakaan raskaaseen käyttöön. Hyvä öljy siltikin.

 

Väliaikatietoa Wikipedia alkylaattibensa

 

Videolla eräät kokemukset valmisbensasta

Sanoisin itse kuitenkin että: Kukin "taaplaa tyylillään" on vanha sanonta. Itse kyllä arvioisin aika huolella tuon huoltokitin suhteen. Mikäli on tarvetta osia vaihdella, asia on toinen. Puhdistamalla suodattimet sekä tarkistamalla sekä putsaamalla tulpan voi päästä pari huoltokittiä ilman osien vaihtoa. Alkylaattibensiinistä en edelleenään osaa sanoa mitään, mutta uskon että bensiinin eri valmistajien välillä on eroa.

Se väite että omasekoitukset pilaavat moottorin ja sitten kun vaihdetaan valmisbensaan irtoaa sakka ja kone hajoaa pitänee paikkansa joissain kohdin. Tätä väitettä en todellakaan allekirjoita. Jos edelleenkin käytetään oikeasti laadukasta 2T öljyä, eikä lorata sitäkään öljyä ylenmäärin ylimääräistä niin enpä usko että jää sen enempää sakkaa kuin valmisbensallakaan. Ns tavallisen bensa palotapahtumaan on vuosikymmeniä panostettu lisäämällä erikoisia lisähappi aineita yms muita. Uskon että oikea seossuhden moottorille, oikea seossuhden korkealaatuiselle 2T öljylle takaa moottorin vähintäänkin yhtä puhtaan sekä tehokkaan toimivuuden kuin mikä tahansa muukin kuten alkylaattibensa.

Se väittämien seikka, että onko alkylaattibensiini parempaa muutoin kuin ympäristösyistä vai ei, ei ole minulle vieläkään yksiselitteinen asia. Monet seikat puoltavat alkylaattibensan puolesta siitä ei käy kiistäminen. Etsin vain kirjoituksissani, kuten tässäkin niitä kohtia jolloin kyse EI ole bensiinien välisestä erosta, vaan käyttäjän omista valinnoista sekä ehkä vääristä tottumuksista.

Esimerkiksi liika, sekä laadultaan huono ns. markettikura 2T öljy sekoitettuna muutoin korkea laatuiseen liikenne bensiiniin ei ole todellakaan bensiinin vika, vaikka niin usein väitetään.

Väitän ettei alkylaattibensa ole teknisesti parempaa

Edelleenkin ajattelisin niin ettei kiistattomat alkylaattibensiinin erityiset puhtausominaisuudet ympäristötekijöitä (pakokaasut, hajuhaitat, haihtuvuus jne ) lukuunottamatta ole mikään erityinen ns "teknisesti parempi polttoaine" Vastaavasti seikka ettei käyttäjän tarvitse itse huolehtia seoksista tai muutoinkaan säilytys yms asioita on se hyöty joka alkylaatilla erityisesti saavutetaan.

Nokiset tai karstaiset 2T moottorit ovat seurausta aina huonoista öljyvalinnoista, öljymääristä, tai muista huolto ym moottorin säätö seikoista. Ei niinkään polttoaineen erosta alkylaatti vs tavallinen. Hapettuminen pitkäaikaissäilytyksessä kuuluu myös ominaisuuksiin joka on käyttäjän huomioitava käytettäessä ns "tavallista" bensiiniä, alkylaattibensiini säilyy hieman paremmin.

Oma näkemykseni on että alkylaattibensiini on kiistattomasti puhtaampia pakokaasuja jättävä polttoaine varsinkin ilman katalysaattoreita olevilla moottoreilla. Mutta teknisesti moottorin kannalta katsoen eron muodostaa eniten käyttäjä itse omilla valinnoillaan. Huolellinen asintunteva öljyen sekä säätöjen käsittelijä ei varmasti teknisesti hyödy alkylaatista yhtään sen enempää.

Lopuksi

kts artikkeli nokisesta sytytystulpasta ( linkki korjattu 20.9.2023 )

n

Comments powered by CComment