Öljyjen lisäaineistuksesta sekä metallinhoidosta.

Tarkista ensin öljyjen määrä ja laatu.

Allaoleviin muiden kuin omien Youtube videoiden oikeuksia minulla ei ole 

Lähtökohtaisesti ajatellen riittämättömän tai huonon tai sopimattoman öljyn käyttäminen moottorissa vaihteistossa tai missä vaan kyseiselle öljylle sopimattomassa kohteessa on yleisin virhe. Usein öljyn määrä on riittämätön oli sitten hyvää tai huonoa. Halvalla saa harvoin hyvää öljyä. Poikkeuksiakin on milloin halpa öljy soveltuu, varsinkin jos kohteen omat vaatimukset öljylle ovat kovin vanhakantaiset tai matalat. Mutta yleisesti ottaen hyvää sekä laadukasta öljyä ei halvimmalla hinnalla ole myynnissä.

Voiteluöljy on kaukaisella tavalla verrattavissa saippuaan. Saippua on saippua vaikka sitä muokkaisi mihin suuntaan tahansa. Mutta saippuan ominaisuuksia voi laajaltikin muuttaa eri käyttökohteisin sopivammaksi. Joskus saippuapurkin kupeeseen vaihdetaan pelkästään merkki sekä käyttökohde aineen kuitenkin pysyessä samana. Joskus tuotetta myydään saippuana, vaikkei se sitä ole. .. .. Se saippuasta.

On turha valittaa voitelun pettämisestä kohteessa jos käytetty öljy ei ole siihen riittävän laadukasta tai sopivaa, tai sitä ei ole riittävästi. Yleisimmät voiteluvirheet ovatkin riittämätön voiteluaine, vanhaksi päässyt voiteluaine ja kohteeseen sopimaton voiteluaine. ( öljyn määrä tulee tarkistaa, öljyt tulee vaihtaa, öljyn on oltava laatuluokitukseltaa riittävää.)

2T laitteissa kuten sahat, mopot yms käytetän aika usein sitä halvinta markettikuraa mitä helposti mukaan tarttuu. Sitten ajatellaan että halpis öljyn laatuongelmat voidaan korjata käyttämällä öljyä vähän reilummin. Mikään ei voisi olla väärempi päätelmä. Ensinnäkin vain korkealaatuista öljyä voi oikeastaan sitäkin vain vahingossa käyttää määrältään yli suositusten. Korkealuokkainen 2T öljy ei nokea eikä karstoita niin pahoin kuin halpis kura. Mutta mitään öljyä ei pitäisi laittaa liikaa, se tuhoaa 2T koneen mikäli karsta kristallisoituu ja jää männänrenkaiden väliin tai muihin kriittisiin paikkoihin. Usein sanotaankin että omat sekoitukset tuhoavat koneen ja valmisbensa on parempi siinä suhteessa, vaikka ei se valmisbensa muutoin sen parempaa ole. Siiitä on sivustolla oma kirjoituksensa.

Minä taas väitän että öljyn väärä olemus tai väärin käyttö ovat ne ongelmat tässä asiassa, ei se että sekoituksen tekee itse. Kunnon laadukkaat 2T öljyt oikein käytettynä niin kone ei karstaudu. Ja on niitä valmisbensojakin olemassa ihan epäkurantin laatuisia vaikka hinta onkin posketon tavalliseen bensaan nähden eli liki saman hintaista kuin laadukas valmisbensa. On muistettava että valmisbesa ns alkylaattibensiini sekoitetaan 2T sopivaksi samalla tavalla kuin itse sekoitetutkin bensat, esim Stihl bensa valmistetaan sekä sekoitetaan Stihlin omalla 2T öljyllä Ruotsissa. On siis hyvä tietää mitä öljyä sekä ainesosia valmisbensa sisältää.

Vasta viimeisenä kun kaikki muu on kunnossa aletaan ( voi alkaa )  miettiä mitä öljyn ominaisuuksia voisi ehkä parantaa lisäaineistuksella. Öljyn lisäaineistuksella voidaan vaikuttaa erittäin paljonkin ominaisuuksiin. Vastaväittämä ettei näin olisi, eikä lisäaineella olisi vaikutusta on väitteeltään täyttä humpuukkia siinä missä täysin toimimattoman lisäaineen myyminen erinomaisenakin kaiken pelastavan ihmeaineena on myös usein täyttä humpuukkia. Molempia seikkoja on olemassa.

Itse lisättyjen lisäaineiden käyttäminen tai käyttämättä jättäminen on täysin käyttäjän oma asia. Selvitä se tilanne sekä öljyjen olemus joka nyt on käytössä. Voisiko siinä olla sinällään parantamismahdollisuuksia. Siis tutki, kuuntele, ota selvää ja sitten vasta kokeile. Ja kun kokeilet, tee se harkiten. Kun saat tuloksia vertaa huolella omiin kokemuksiisi aiemmalta ajalta ilman lisäainetta ja sitten vertaa niitä muiden kokemuksiin. Usko omiin kokemuksiisi. Ketään et voi syyttää omista kokeiluistasi. Kovin usein jätetään edeltä olevat huomiot tekemättä kun lisätään lisäaine. Mihin sitten voi verrata?

X1R öljyn lisäaine, joka ei ole oikeastaan öljyn lisäaine.

X1R on itseasiassa metallin hoitoaine joka jättää metallin pinnalla oleviin huokosiin tasoittavan kitkaa vähentävän pinnan. X1R vaatii kitkan tuottamaa lämpöä jotta kemiallinen reaktio voi toimia. 

Kylmässä moottorissa aine vaikuttaa ihan samalla tavalla kuin lämpimässäkin moottorissa sillä edellytyksellä että aine on aiemmin lisätty lämpimään moottoriiin, ja sen on annettu tehdä pintavaikutuksensa metallipinnoille. Aine vaatii lämpöä sekä ensin kitkaa jotta se voi kiinnittyä metallipintaan.

Omat kokemukseni X1R aineesta ovat hyviä auton moottorissa, mopossa, moottorisahassa. Erot joita olen omakohtaisesti kokenut ainetta käyttäessäni kohteessa ovat sen verran näkyviä että ovat ilman mittalaitteitakin omin aistein huomattavia. Esimerkiksi moottorisahan tyhjäkäynti nousi huomattavasti.

X1R käsittelyyn kannattaa kuitenkin paneutua huolella. En suosittele likaiseen moottoriin, tai likaiseen vanhaan öljyyn sekoittamista. ( Kts onko X1R tuhoaja vai suojaava vai kumpaakin )

X1R kitkatesti /

Kendall Green Racing ilman X1R ja X1R kanssa!!

(Lube Hakkiz )

Valvoline Racing VR1 20W-50 ilman X1R ja X1R kanssa!!

"

Janne Koskinen suosittelee

 

Eräs kitkatesti

Kiinnileikkautuminen estyy X1R avulla

X1R Käyttöohje:

Lisätään aina lämpimään koneeseen. Öljynvaihdon yhteydessä laita ensin öljy ja lisää sitten metallinhoitoaine. Käytä konetta, jotta metallinhoitoaine sekoittuu öljyyn. X-1R metallinhoito sopii käytettäväksi kaikkien tunnettujen teknisten öljyjen kanssa" Metallinhoitoaine 500 ml | X-1R voiteluainetuotteet | US Marine Diesel Import Ltd (x1r.fi)

Power Up 

Power Up öljyn lisäaine vähentää öljyn mm. omaa sisäistä kitkaa sekä liää öljyn pintapaine ominaisuuksia. Omat kokemukseni ovat vuosien takaa ( 80 - 90 luvun taitteen aikoihin ) mm. katukilpurissa käytettäessä. Voin todeta että aine toimi hyvin. Huomattavaa on että aine lisää öljyn kulutusta (tai voi lisätä öljyn kulutusta ). Power Up lisäaine toi tuntuvia muutoksia kitkan vähentämiseksi. Huomioitava yksityskohta: Katukilpurille olimme saaneet öljysponssorin Mobil öljyiltä. Käytimme siis vaihteistossa, moottorissa, sekä taka-akselistossa Mobil öljyjä. Käyttöehdot olivat lienee jokaiselle sponsoria saaneelle tutut. 

Ennen kuin uskalsin lisätä Power Up kitkanalentajaa lähetin näyteannoksen Mobilille tutkittavaksi ja käyttöönotto luvan saamiseksi. Muutaman viikon kuluttua he vastasivat että lupa käyttöönottoon on myönnetty. He totesivat että koostumus aineosiltaan on likipitäen saman kaltainen kuin Ralyy Formula öljyissäkin käytetään, vaikkakin vähäisempinä määrinä. Totesivat myös että lisäaineesta voi olla jopa Rally Formulassa jotain kitkaa alentavia lisäominaisuuksia, mutta sanoivat myös että vaikutus voi olla vain vähäinen.

Power Up Oil Additive Öljynlisäaine (voiteluaineet.fi)

Motor Up

Tästä aineesta minulla ei ole minkäänlaisia omia käyttökokemuksia. Muistan kuitenkin Ostoskanavalla katselleeni graafisia kuvaajia ennen ja nyt Motor Up käsittelystä. Huomasin graafin suurennuksesta että kyseessä oli vähintäänkin hiukan kyseenalaista mainontaa. Toki en mene kiistämään aineen ominaisuuksia, mutten osaa puoltaakaan. Luulen että kyseessä oli ns ratsastus hyvien toimivien aineiden siivellä käyttäen esim läheistä nimeä tutkitusta tuotteesta kuten Power Up ista..

Muistatko mainokset; Ihmeaine lupasi lisää hevosvoimia autoon (iltalehti.fi)

Sinkki boosteri ( Midland Zink booster )

Olen ostanut kokeillakseni vanhassa ( vm 65 valiantissa ) Kokemuksia ei ole sanottavasti. Haluaisin niistä enemmän tietoa. Tiedän kuitenkin että sinkki on erityisesti juuri moottoriöljyissä käytetty lisäaine jolla liukuvia pintoja saadaan luistaviksi sekä kulumattomammaksi. Vanhanaikainen alapuolinen nokka-akseli nostimineen vaatii sinkki lisäaineistuksen. Huomioitavaa on kuitenkin että vaikka "sinkki" on äärimmäisen tärkeä lisäaine laahurinokka koneelle, niin sinkin liika määrä on jopa pahimmillaan tuhoisampaa kuin kokonaan ilman tai liian vähäinen määrä sinkkiä.

Sinkki boosteri! - Midland Pirkanmaa

Red line 

Moottoriöljyn lisäaine, joka sisältää öljyn pintapaineen kestoa lisääviä aineita, kuten rikkiä, sinkkiä ja fosforia. ZDDP = sinkkidialkyyliditiofosfaatti, puhekielessä sinkkifosfaatti.  Red line sisäänajo lisäaine | Motonet Oy 

XADO 

Lisäaine voiteluaineisiin, työnesteisiin tai polttoaineisiin, joka muodostaa suojapinnoitteen laitteiden liikkuvien osien päälle toiminnan yhteydessä. Tästä pinnoite aineesta en osaa henkilökohtaisesti sanoa yhtään mitään.

XADO VS RVS 

Xado ja RVS eivät ole täysin samanlaisia tuotteita koostumukseltaan tai vaikuttavalta aineeltaan. Xado perustuu [cermet-teknologiaan], jossa metalli- ja keraamipartikkelit muodostavat suojaavan kerroksen metallipinnoille. RVS puolestaan perustuu [tribokemialliseen reaktioon], jossa metallipinnat reagoivat RVS-geelin sisältämien aineiden kanssa ja muodostavat uuden metalliseoksen. Molemmat tuotteet sisältävät myös muita aineita, kuten öljyjä, liuottimia ja lisäaineita, jotka vaihtelevat tuotteen tyypin ja käyttökohteen mukaan

RVS käsittely

Tästä minulla ei vielä ole omaa kokemusta. Olen kuitenkin vakavasti harkinnut käyttökokemuksen hankintaa. Olen keskustelupalstoja lukiessani törmännyt sellaiseen kahtiajakoon X -1R vs RVS. Taitaa olla melko typerä kahtiajako. Näytöt kummankin aineen osalta alkavat olla sitä luokkaa että molemmilla on vankat kannattajakunnat. Kokeilemallahan tuo selviää.

RVS ei sisällä mitään puhdistavaa kemikaalia. Kun aineella muodostetaan täysin uutta tribokeraamista pintaa, se samalla syrjäyttää KITKAPINNOILTA epäpuhtauksia erittäin tehokkaasti. Tämä ominaisuus havaittiin tavallaan ylimääräisenä hyötynä tuotekehityksen yhteydessä.
Myös tästä syystä vanhoihin koneisiin pitää tehdä kaksi käsittelyä ja ensimmäisen käsittelyn yhteydessä ei pidä ajella liian pitkään. Toki myös pintaa muodostuu, mutta ei riittävästi kuluneeseen mekanismiin

KORJAAKO RVS AINE GOLFFIN MOOTTORIN? | Eka Käsittely (NosSami )

 

Hurjan hyviä tuloksia jo ekan käsittelyn jälkeen ( Bemu Expert )

Päälle 30 km ilman öljyjä RVS koneessa.

n

 

 

 

Comments powered by CComment