Autot sekä tekniikka ·  · 
Last updated 24.6.2020 - 12.06 Visible also to unregistered users
 

Naksahtaako? Momenttiavain.

Momenttiavaimen käytössä on monenlaisia käytännön asioita joita noudattamalla saa pultin tai mutterin kiristettyä oikeaan arvoonsa.

Ilman muuta on selvää että pultin/mutterin kierre on eheä ja puhdas. Kierre pitää olla joko öljyämätön tai öljytty ennen kiristystä ( Without oil / with oil ) valmistajan annetun ohjeen mukaisesti. On selvää ettei pultti kiristy annettuun arvoon jos kierre on epäpuhdas.

Ensimmäinen asia on liike.

Kun pulttia/mutteria kiristetään, pitää aimella kiristäminen olla tasaisen liikkeenomaista. Pysähtynyt kiristys vaatii kovemman momentin. Siis jos avaimen pysäyttää, jää pultti/mutteri paikoilleen ja vaatii kovemman momentin jotta se lähtee uudelleen liikkeelle.

Avaimella tulee olla sellainen liikerata jossa sitä voi kääntää tasaisella voimalla. Pultti/mutteri kannattaakin kiristää ensin vain vähän ( vaikka puolet annetusta ohjearvosta ) ja sitten loppu kiristys tasaisesti loppuun saakka kunnes avaimen luku tai naksahdus osoittaa saavutetun kireyden.

puhtaus

Kierteden tulee olla eheät sekä puhtaat. Kartoiden pintojen (kuten pyöränpultit sekä vanne ) tulee olla puhtaat sekä eheät. Joko öljyttynä tai ilman (kts valmistajan suositus) Epäpuhtaudet kuten hienjyvät vanteen sekä pultin kartoissa aiheuttavat vaurioiden lisäksi täysin väärän momenttiarvon.

jatkovarsien käyttö

Tarkoitan tällä hylsyn jatketta yms vastaavaa jatketta. Jatke tulee tukea kääntäessä niin että hylsyavain on suorassa, eikä jatko “kampea” jotenkin känkkärälleen avainta kääntäessä. Vinossa oleva jatko aiheuttaa mutterin/pultin kannan vaurioitumista, mutta myös vääristymää vääntömomentissa. jatko voi siis huomaamatta toimia vääntövartena jolloin momenttiavaimen osoittama arvo ei pidä paikkaansa.

Momenttiavaimen kääntövarren jatkeen käyttö ei yleensä ole tarkoituksenomaista, muttei vaikuta avaimen ilmoittamaan arvoon.

Kireyden tarkastus

HUOMIOI LEPOKITKA!

Mikäli epäilet onko pultti asetettu oikeaan kireyteen, tulee sinun mitata matkaa samalla kun kiristät. Syy on se että sinun tulee kääntää pulttia/mutteria ensin auki löysemälle jotta liikkeelle lähtemiseen vaadittava kitka ei vääristä arvoa.

Monesti pultti/mutteri tuntuu olevan oikeassa arvossa tarkastatettaessa, mutta kun käännetään ensin auki ja sitten uudlleen oikeaan arvoon, voi pultti kiertyä enemmän tai jopa vähemmän kuin se oli. 

Älä milloinkaan momentintarkastuksessa aloita paikoiltaan, vaan katso mutterin/ruuvin asento eli kääntymäsijainti ja löysää ensin. Sitten hieman löysättyä kantaa tiukatessa oikeaan arvoonsa katso onko lopullinen kääntymäsijainti kohdallaan vai enemmän vai vähemmän. Jos katsot arvon paikoiltaan lähtien saat kuvitelman että pultti/mutteri on ollut liian tiukassa.

Tultuani kotiin, päätin selvittää, mihin kireyteen pultit oli kiristetty. Säädin momenttiavaimeen automallilleni tarkoitetun arvon 120 Nm, jonka jälkeen yritin kiristää muttereita. Avain naksahti heti – ilman, että pultti kiristyi yhtään. Tämän jälkeen nostin 10 Nm välein momenttiavaimen säätöä. Avaimeni asteikko loppui 214 Nm:iin ja vielä siinä lukemassa avain naksahti pultin pyörimättä. Autoni pyöränpultit oli siis rengasliikkeessä kiristetty yli 214 Nm:n kireyteen, kun niiden olisi pitänyt olla 120 Nm:ssä. MSN

Momenttiavainta ei tule milloinkaan säilyttää niin että siihen on asetettu kireys valmiiksi. Tämä kuolettaa momentin mittaamiseen tarkoitettua jousta.

Momenttiavain tulisi tarkastaa sekä kalibroida säännöllisesti.

kts kalibronti

Nick opettaa mekaanikko opiskelijaa käyttämään momenttiavainta.

n

Comments powered by CComment