Lipeästä apua kotikonstein

Koivuntuhkaa kattilaan aivan täyteen ja vettä perään. Lisätään tuhkaa ja vettä, kunnes saadaan melko paksu seos. Sitä sitten keitellään, ehkä tunti, pari hiljalleen. Sitten siivilöidään liemi harsokankaan (moninkertaisen) läpi toiseen astiaan. Mutta käy se seos hinkkaamiseen ihan sellaisenaankin. Eikä ole edes pakko keitellä, mutta silloin se on laimeampaa.

Tuhkalipeä on pääasiassa kaliumkarbonaattia . Tuhkalipeää tehdään tavallisimmin koivun tuhkasta. Koivun tuhkaa uutetaan vedellä. Niin yksinkertaista se on. Pari päivää liottamiseen on aika hyvä. Ja jos ei siivilöi lipeää erikseen voi tuhkaa käyttää myös hionta-aineena.

MUISTA HUUHTOA HETI RUNSAALLA VEDELLÄ!!

Lipeä syövyttää alumiinia!

Varaudu vesipisteen vierelle. Aineet ovat todella vaarallisia. Enkä edes suosittele kokeilemaan ilman harjaantumista asiaan.

Vanteissa ei ole lakkakerrosta

Lakkakerros hiottu pois pari vuotta sitten.

Näyte toiminnasta

Koivun tuhkalipeän valmistus

Tässä kokeilun tulos yhdellä kerralla. Tuhkaa ei ole edes liotettu kuin 10 minuuttia. Vasen vanne juuri hinkattu kertaalleen harjalla ja tuhkavedellä. Annettu vaikuttaa samalla hieroen noin 10 - 15min. Oikeanpuolimmainen pesty Pineline tehopesuaineella

vaninvannelipea

Tuhkaa, ämpäri ja vettä

koivustatuhkaa

Vertailu Pineline vs koivuntuhkaliuos

Homma perustuu vahvaan emäksisyyteen.

Koivuntuhkalipeä kuten myös Pineline ovat emäksisiä aineita. Lipeä on vahvasti emäksinen aine. Emäksiset aineet syövyttävät monia metalleja kuten sinkkiä, alumiinia, magnesiumia jne.. Myös monet hapettuneet eli happamat likakerrokset "syöpyvät" vahvalla emäksisellä liuoksella. Harjaaminen eli mekaaninen puhdistus nopeuttaa reaktiota sekä irroittaa likaa helpommin.

Kaliumkarbonaatti

Kaliumkarbonaatti, K2CO3, on kaliumin hiilihapon kanssa muodostama suolaPotaska on kaliumkarbonaatista yleisesti käytetty nimitys. Se on natriumkarbonaatin eli soodan kanssa analoginen suola, jossa kationina on natriumin sijaan toinen alkalimetallikalium. ( Lähde Wikipedia )

Natriumhydroksidia ja Kaliumhydroksidia

Kaupasta saa myös viemärinaukaisuainetta joka on tehokasta.  Natriumhydroksidi (NaOH)  Esimerkiksi Viemäri rae pullosta saa vedellä lantattuna todella vahvaa lipeää. kaupassa on myös saatavilla kaliumhydroksidia ( KOH )

Molemmat lipeät syövyttävät metalleja sekä ihoa, ja ovat siten erittäin vaarallisia.

Kaikkein tehokkaimmin olen saanut alumiinin puhdistettua juuri Viemäri rae liuksella. ( varo käsiä ja silmiä ) TODELLA VAARALLISTA.

Alumiinin pinta on huuhdeltava HETI ennen kuivumista. Lopuksi pinta pitäisi sulkea alkoholilla esim Sinol aineella.

 

Erityisen pesevän aineseoksen saa sekoittamalla koivuntuhkaseokseen  Pinelineä. Ideana on saippuan kyky tunkeutua lian alle ja pitää se erillään pinnasta. Emäksinen seos liottaa likaa ja saippua helpottaa huuhtelemista.

 

 

Comments powered by CComment