Alatukivarsien rassausta G20 vani

Miksi en ostaisi uutta autoa, ei tarvitsisi rassailla vanhaa? No vastauksessa kolme seikkaa. Ensinnäkin ei ole rahaa, toisekseen tällaisia vaneja ei enää valmisteta joten uuden hankkiminen mahdotonta, kolmanneksi en usko että uuden rassaaminen kiinnostaisi sitäkään vähää.

Vanin ajettavuus

Vani on kunnossa ollessaan aika rauhallinen käyttäytymään. Uraherkkyyttä ei voi isommin mainita. Ainoan poikkeuksen matalampiin autoihin verraten normaaliajossa on sen sivutuuliherkkyys. Sivutuuli ottaa helposti auton korkeaan sivuprofiiliin.

Mutta pallonivelten sun muiden kaikkien ohjausnivelten kunto on oltava hyvä. Pyörien asentokulmat, auraus, Camper, Caster jne kulmien on syytä olla arvoisaan. Ajettuja kilometrejä kun tulee, joskus kuitenkin aikaa myöten kaikki muuttua. Vaikka tukivarsien kumipuslat eivät varsinaisesti "väljistyisikään" ne muuttavat kumin muotoutuessa asentoaan jolloin asentokulmat eivät enää ole alkuperäiset.

Alatukivarren kumit ovat hyvin merkittävässä asemassa esimerkiksi siihen alkaako vani tuntemaan uraherkkyyttä.

Pari kertaa olen kuullut mielenkiintoisen väittämän: Vani ei kulje suoraa koska tieurat ovat kapeampia kuin vani. Ensimmäisen väittämän väite kumoutui kun auraus säädettiin sopivaksi kohdilleen. Mutta toinen väittämä kerta samasta aiheesta oli vielä mystisempi. Väittämän esittäjä vertasi vanin leveää raideväliä syyksi rauhattomuuteen sanoen että Astro kulkee sen vuoksi rauhallisemmin kuin juna. Hmm.... Astrossa on leveämpi raideväli kuin vanissa. ... joten Hmmm. Joten katsoppa uudelleen ne tukivarren puslat.

"Jatketaanpa tätä. Eli Astron ajettavuudesta.
Mulla oli Astro pari vuotta ja muuten se oli kyllä hyvä peli, mutta toivoton ajettava maantiellä, ei menny metriäkään suoraan. Ohjauskulmat piti olla ok, ei syönyt renkaita. Nivelet oli tiukat, apusimpukatkin vaihdoin uudet, ohjauksessa ei tuntunut ylimääräistä väljyyttä. Mutta ei vaan meinnannut tiessä leveys riittää, ei uskaltanut edes soittimeen levyä vaihtaa vauhdissa, kun piti koko ajan vahtia mihin auto menee. Myin sitten lopuksi auton pois.

Vs  Ei tunnu ollenkaan tutulta. Eihän vaan alla ollu reilusti ulospäin levittävät vanteet? Yhdistettynä Astron normiautoa leveämpään raideväliin hakee varmasti maantien jokaisen uran. "  Chevrolet Astro | Overdrive.fi 

Eiköhän se syyt löydy seikoista jotka mainitsin.

Lisäksi. Takana olevien lehtijousien kumipusllien kunto vaikuttaa samalla tavalla ajoominaisuuksiin kuin edessä olevat kumipuslat. Jos auto alkaa olemaan rauhaton, tarkista kumipuslat edessä ja takana.

Pahana seikkana pidän myös asioden yleistämisen kts: Yhdestä kokemuksesta tulee yleinen totuus

9.4.2023

Sain sopivalla kaupalla itselle hankittua alatukivarret. Sopivuus on vielä hakusessa kuten kaikki muukin. Se tukivarsi mitä swt joskus myi oli tarkoitettu -73-87 c-10 pikuppiin, mutta kävi kyllä g-20 dieseliin, vain pientä merkityksetöntä muotoeroa pohjaanlyöntikumi tornissa. Nämä on kaiten toinen vanista ja toinen C10 stä.

Irroitin iskarin ja siinäkin kiinnityksessä oli hieman juuttuneisuutta.

Oikeanpuoleinen

g20oikea atv

Vasemmmanpuoleinen

g20vasen atv

Vasen "hahmollaan" Eli päätin jättää nuo kumipuslat vaihtamatta näihin tukivarsiin, ovat vielä kelpoisan näköiset. Otan autosta ne alkuperäiset kunnostukseen  ja laitan nämä tilalle. Vaihtelen niihin alkuperäisiin sitten.

Tälle on hieman prässiä näytetty jotta sai alapalllon pois. Perään hieman hiekkaa paineilmalla tehostettuna ja päälle epoksi kaksikomponenttimaali

g20vasen atv 2kuva

n

Alapallonivel prässätty paikoilleen

g20vasen atv valmiina

Vanhan tukivarren irroittamisessa ihan kaikkein tiukin pultti oli iskarin alapään pultti. Ei aluksi liikkunut pulttikoneeltta eikä käsin oikein mihinkään. Reilun metrin jatkovarrella alkoi tapahtua.

Pallonivelet lähtivät auki perinteisellä keinolla ( irroitus teoria uuteen ikkunaan )

iskarinalap

Kuinka ollaan. vasemman puolenen etujousi poikki. Mitenkään sitä ei huomannut. Jäljestä päätellen katkennut äskettäin koska oli kirkas jälki.

vanijousipoikki

Siellä se möllöttää paikoillaan. 

vanitukivarsipaikoilaan

Jarrupalat samalla, enkä unohtanut kuparitahnan käyttöä. Niin,, ja tietenkään rasvanippojen rasvaamista. Olen pitänyt tapana että kun pyörä on pois silloin rasvataan nipat, vaikka väliä olisi vaan pari päivää.

vanijarrupalatsamalla

Vasen tukivarsi paikoillaan, koeajo ajettu

Vanin oikea tukivarsi sai uudet puslat 2.5.2023. Kiitokset Mike´s Garage Mikko Lassila. Suositus 

vaniuudetpuslat

Toiseen alatukivarteen johon uudet puslatkin on vaihdettu, saapui 12.5.2023 uusi alapallonivel

vanialapallonivel

BAWBK6379

505-1180B

n

 

n

 

 

Comments powered by CComment