Leif Kuismanen :n profiilikuva
Autot sekä tekniikka ·  · 
Last updated 6.2.2020 - 6.37 Visible also to unregistered users
 

Boosterilaturi 12V n. 100F

Rakensin 2018 marraskuussa akkulaturin kärvähtäneen tasasuuntimen korjauksen yhteydessä vanhasta akkulaturista boosterin.

Sulloin sisälle 6kpl 100F suurtehokondensaattoreita, sekä 6kpl 500F suurtehokondensaattoreita. Kummankin sarjaankytketyn kondensaattori nipun rinnakkain kytketty yhteiscapasiteetti on noin 100Faradia. Tämä tarkoittaa että jos virtakuormaa annetaan niin että jännite laskee yhden voltin sekunnissa, purkautuu kondensaattoreista n. 100A virta.

Laitoin siihen vielä jännitteen säätimen ( XH-M602 ) jotta varaus ei ylitä yli 14,4V jännitettä. XH-M602 mahdollistaa säätämisen alimmalle jännitteelle jolloin lataus käynnistyy, sekä ylimmälle jännitteelle jolloin lataus pysäytetään.

Ei se vielä sinällään oikein starttiavuksi vanin 6,2litraiselle koneelle riitä, mutta Valiantin moottori sillä kyllä startatessa pyörähtää.

Eli laite auttaa heikossa akun varauksessa olevaa auton käynnistystä kahdella tapaa. Jos verkkovirtaa ei ole saatavavilla, voi boosteri latautua akun navoista ja startatessa sitten luovuttaa yhtäaikaisesti auton oman akun kanssa virtaa. Tämä lisää hieman hetkellistä kuorman kestoa.

Mutta suuremman hyödyn siitä saa jos samalla lataa verkkovirralla boosteria sekä akkua muutaman minuutin ( 5 - 10min ) miellummin 1/2 tuntia tai yli. Tällöin auton oma akkukin varautuu sekä koko järjestelmässä on korkeampi jännite.

WP

Ensimmäinen kokeilu boosterilaturin toiminnasta.

Tyhjät kondensaattorit latautuvat hiukan alle viidessä minuutissa täyteen. Purkaminen 12V 100W lämpövastuksella kestää jonkun verran yli seitsemän minuuttia.

Laturiin tuli myöhemmin hieman muutoksia. Tasasuuntajaan laitettin yhden diodin sijasta neljä joka nopeuttaa latautumista, sekä ulkopuolelle näkösälle jännitemittari.

https://vimeo.com/346074326

Comments powered by CComment