Osuuskunta

Osuuskunnan olemus yrityksenä on yleisesti ottaen vähäisesti tiedostettu. Osuuskunta on kuitenkin tasavertainen yritysmuoto muiden yritysmuotojen joukossa. Osuuskunnan käyttö niin sanotusti arkisempanakin yritysmuotona on mahdollista.

Osuuskunta omaa erittäin laajan soveltamispohjan, ja juri sen vuoksi sen tunnettuus on peräisin yleensä sen erityispiirteiden ansiosta. Isot osuuskunnat, pankit, ruokakaupat, metsäosuuskunnat, vesiosuuskunnat, ovat esimerkkejä osuuskunnan joustavuudesta moneen asiaan.

Kuitenkin osuuskunta soveltuu aivan yhtä hyvin tavallisten yritysmuotojen rinnalle ns. tavalliseksi yritykseksi. Omana mielipiteenäni voisin sanoa että askeleen enemmän kuin henkilöyhtiöt Ky. Ay ja miltei Oy. Kuitenkin joissain tapauksissa huomattavasti joustavampi kuin Oy.

Osuuskunta sekä Oy ovat molemmat "samalla viivalla" kun yleisesti puhutaan y-tunnuksen antamasta suojasta omistajahenkilöiden varallisuuden suhteen. Henkilökohtaiset takuut ovat eri asia.

Osuuskunnan erityispiirteenä on yleisemmin käytetty etukäteen rajaamaton omistajien määrä. Omistajaksi voi siis hakeutua osuuskunnan oman toiminnan ja sääntöjen mukaisesti kuka tahansa. Monet ihmiset eivät edes tiedä liittyneensä osuuskuntayrityksen omistajaksi eli siis jäseneksi ottaessaan vaikkapa vakuutuksen. Osuuskunnan jäsenyys voi siis tulla "varkain".

On täysin osuuskunnan oma asia ketä se hyväksyy jäseneksi osuuskuntaansa.

Nykyisen lain mukaan osuuskunnan perustamiseen tarvitaan kolme henkilöä. Tämä ehdollinen seikka on tosin sääntöjä muklaamalla mahdollista ainakin osittain kiertää, ja sen vuoksi uudet ehdotukset uudeksi osuuskuntalaiksi mahdollistaisivatkin osuuskunnan perustamisen yksin.

Kolmen henkilön perustama osuuskunta voi olla vaikka muurareiden perustama yritys.

Osuuskunta tavoittelee voittoa siinä missä jokin muukin yritys. Osuuskunta saa tehdä voitolleen mitä itse haluaa. Yleensä voitto jaetaan aina omistajillensa, eli osuuskunta tavoittelee voittoa jäsenilleen, ei itselleen.

Jo olemassa olevaan osuuskuntaan on usein mahdollista liittyä tarvitsematta perustaa omaa. On olemassa työosuuskuntia joihin voi liittyä ryhmänä ja toimia olemassa olevan osuuskunnan sisällä kuin omana yrityksenä.

Osuuskunta on joustava liiketoimintamalli. Osuuskunta sopii myös yritysten väliseksi yhteityöverkostoksi.

Osuuskunta on yritys, jossa palvelujen käyttäjät omistavat palvelujen tuottajan.

Osuuskunnan perustamiseen ei vaadita rajattua pääomaa.

Osuuspääoman menettämistä ei tarvitse ilmoittaa vrt Oy


kts Alkavalle yrittäjälle


Comments powered by CComment