Tämä sama artikkelin teksti on tutustujille näkyvissä aloitusikkunassa.


Hieman perustietoa Innetistä ja osuustoiminnasta

Tämä artikkeli on näkyvissä vain tutustujan tunnukset omaaville henkilöille )

18.10 1994 perustettu Työosuuskunta Innetti on yhteiskunnallisen vastuunsa tunteva luotettava ja joustava monialainen sisäisen yrittäjyyden omaavien jäsentensä yhteisesti omistama tehokkaasti toimiva yhteistyöyritys

Osuuskuntamme tarjoaa eri alojen työn ja palveluiden osaajien kautta osaamistaan niin yritysten kuin yksityistenkin käyttöön. Työosuuskunta tarjoaa jäsenilleen joustavan tavan harjoittaa osaamistaan

Työosuuskunta Innetti on vuodesta 1994 lähtien edistänyt voimakkaasti omalla toiminnallaan työllisyyttä antaen jäsenilleen mahdollisuuden toteuttaa omaa ammatillista osaamistaan osuuskunnan työntekijänä. Samalla Työosuuskunta Innetti on tarjonnut asiakkailleen monipuolista sekä laadukasta palvelua sisäisesti motivaatioituneiden työntekijöidensä taholta. Työosuuskunta Innetti tuntee yhteiskunnallisen vastuunsa pyrkien edistämään työllisyyttä sekä kaikkea yrittäjyyttä kaikissa yrittäjyyden muodoissa

Laskutus- vai työosuuskunta?

Laskutusosuuskunta

Laskutusosuuskunta on laskutusosuuskunnan tai muun yritysmuodon omaava laskutuspalvelua tarjoava yritys, mutta silti osuuskunnan periaatteella toimiva palvelu, jossa käyttäjä ei kuitenkaan liity osuuskunnan omistajajäseneksi. Esimerkiksi UKKO.fi on osuuskuntamuotoinen yritys joka tarjoaa verkkopalvelunsa käyttäjille mahdollisuuden laskuttaa työsuoritteensa ilman omaa yritystä.

Laskutusosuuskunta on siten myös yleisnimitys eri yritysmuodoissa tapahtuville laskutuspalveluille. Pääsääntö on kuitenkin aina se, ettei laskutusyritykseen liitytä jäseneksi tai ainakaan omistajajäseneksi.

Laskutusosuuskunnan palveluja käyttäessäsi sinut luokitellaan lähtökohtaisesti lähes aina työttömyysturvan mukaan joko sivutoimiseksi yrittäjäksi tai kokoaikaiseksi yrittäjäksi. Vaikka / Koska sinulla ei olekaan omistussuhdetta palvelua tarjoavaan yritykseen, olet käytännössä samojen velvoitteiden alla kuten 100% oman yrityksen omistava yrittäjä.

Laskutusosuuskunta tarjoaa helpon ja vaivattoman tavan hoitaa tilapäiset keikkatyöt satunnaisesti. Myös pidempi laskutus sekä kirjanpitopalvelun käyttö on mahdollinen. Pidempiaikaisessa laskutusosuuskunnan palveluiden käytössä on huomioitava palvelun käyttäjän YEL vakuutuksen velvollisuus. kts ETERA YEL

Työosuuskunta

Työosuuskunta on yritys johon liitytään omistajaksi eli jäseneksi. Työosuuskunta on siten jäsentensä oma yhteinen yritys sekä työorganisaatio.

Työosuuskunta on siitä mielenkiintoinen yrittämisen muoto, että se pyrkii ainoastaan jokaisen omistajana olevan työntekijän elintason säilyttämiseen. Työosuuskuntaan kuuluvat henkilöt saattavat edustaa kovinkin erilaisia ammattikuntia, mutta yhteistä heille on kuitenkin aina se, että he toimivat palkansaajan tavoin. He työskentelevät esimerkiksi eripituisia pätkiä omalla ammattialallaan.

Työosuuskunnan omistajat eli jäsenet pyrkivät huolehtimaan myös toisten jäsenten hyvinvoinnista yhteisen edun nimissä. Siksi työosuuskunta on vaihtoehto sellaiselle toiminnalle jossa jäsenellä on pidemmälle harkitusti suuntautuva tavoite, esimerkiksi työllistymisen, tai oman ammatin harjoittamisen kannalta.

Noudata työelämän pelisääntöjä.

Työosuuskunnan jäsenen' työttömyysturvaa käsitellään lähtökohtaisesti ensin palkansaajan näkökannalta. Sinun tulee vain tietää miten palkansaaja toimii työosuuskunnassa sekä miten työosuuskunta huolehtii työnantajan velvoitteistaan. Jos oman toimintasi vuoksi työsuhteesi osuuskuntaan ei täytä kaikkia työsuhteen tunnusmerkkejä, olet yrittäjä kuten laskutusosuuskunnassakin työskennelläsi.

Työosuuskunnassa jäsen on myös palkansaajanakin "johtavassa" asemassa, koska jäsenet ovat osuuskunnan ylin päätäntävalta.  Työosuuskunnassa johtajuus on siten jäsentensä yhteistä päätäntävaltaa. Työosuuskunnassa kuulut omistussuhteesi mukaan (jos alle 15% ) Tyel vakuutuksen piiriin, joten sinun ei tarvitse ottaa YEL vakuutusta toimiessasi osuuskunnassa jäsenenä aidosti osuuskunnan lukuun .

Työosuuskunta mahdollistaa yhteistyön muiden jäsenten kanssa, joten verkostoituminen sekä synergiaetujen hyödyntäminen on helppoa. Jäsenet voivat toimia yksilöinä tai ryhmässä ja toisiaan tukevilla aloilla työskentelevät voivat tuottaa osuuskunnan puitteissa palvelukokonaisuuksia, jossa hyödynnetään usean eri jäsenen osaaminen.

Sekaannusta

Työ- ja laskutusosuuskuntien työttömyysturvaan liittyvissä tulkinnoissa on esiintynyt paljon sekaannusta. Sekaannus on voinut lähteä ja saada alkunsa markkinointimenetelmistä joita ns. laskutusyritykset ovat harjoittaneet. Nykyisen kaltaiset aidot työosuuskunnat nousivat suosituiksi työllistymisen muodoksi jo yhdeksänkymmenluvun alkupuolella, samoihin aikoihin kuin Innettikin on perustettu (1994). Kovan sekä kiihtyneen työosuuskuntien suosion myötä monet muut yritykset sekä yrittäjät kehittelivät samankaltaisia yrittämisen muotoja kuitenkin ilman ettei niissä olisi kuitenkaan aitoa jäsenomistusta, mutta olisivat silti yritysmuodoltaan osuuskuntia. ( Eezy, Ukko jne..)

Nämä "laskutusosuuskunnat" markkinoivat tuntuvasti alkuaikoina eri medioissa "olevansa työosuuskuntia", joten käyttäjät saattoivat luulla kuuluneensa oikeasti jäsenenä johonkin työosuuskuntaan. Samanlainen virhetulkinta syntyi myös viranomaisten taholle, eikä toiminnalle esiintynyt sen vuoksi kyseenalaisuutta. Kysehän oli kuitenkin aivan puhtaasta liiketoiminnasta eli bisneksestä jota laskutusyritykset tarjosivat itsensätyöllistäjille. Suuret määrät itsensätyöllistäjiä alkoivat käyttää näitä laskutusosuuskuntia sekä laskutuskanavayrityksiä kirjanpito- sekä laskutusvälineenä oman itsenäisen liiketoimintansa pyörittämiseen. Syntyi kokonaan uusi työllistymisen sekä yrittämisen muoto jossa käyttäjä sekä lausuntojen antaja saattoivat luulla virheellisesti että kyseessä on aidosti palkanmaksajana sekä työnantajana toimivan laskutusyrityksen lukuun toimimista. Kyse oli ja on kuitenkin täysin itsenäisestä toimimisesta kuten toiminimi eli yksityinen elinkeinonharjoittaja yrittäminenkin on, jossa pelkästään vain käytetään apuna ulkopuolista kirjanpitoa sekä laskutusta.

Tästä syystä uusi yrittämisen muoto yleistyi käsitteeksi "itsensätyöllistäjä / oman työn tekijä" mutta sille ei ollut voimassaolevaa lainsäädäntöä. Nyt uusi työttömyysturvalaki v.2016 pyrkii selventämään juuri työsuhteen sekä työorganisaation versus yksityisen laskutuskanavan palvelun käytön eroa. Ongelmia tulkinnoissa esiintyy vielä hiomattomien ohjeistuksien vuoksi, sekä yhtälailla laskutuspalveluiden sekä osuuskunnan jäsenten omien ehkäpä virheellisten tulkintojen sekä käytäntöjen takia. Yhteiset pelisäännöt ovat siten vielä lähes kokonaan hiomisvaiheessa. Pääsääntö on jo vahvasti selvillä. Ne jotka toimivat omassa työllistymisessään kuten yrittäjät toimivat omaan lukuunsa sekä nimeensä, ovat siten myös yrittäjiä ja vastaavasti ne jotka kuuluvat yli 7 henkilön työorganisaatioon eli työosuuskuntaan ja toimivat siellä aidosti yhteisen yrityksen nimiin sekä lukuun ovat palkansaajia. Osuuskunnan sekä sen jäsenen toimintatavassa on suurin ja selkein rajanveto. Toimintatapoja tarkkaillaan työttömyysturvan kannalta yhtälailla työntekijän kuin työnantajan osalta.

Kaikkein selkein rajanveto toimintatavassa laskutusosuuskunnan ja työosuuskunnan välillä voidaan tehdä työosuuskunnan hyväksi todeten sen työnantajaksi soveltuvana yrityksenä. Työnantalla täytyy olla työnantajan direktio-oikeus ja päätösvalta.

-          Juridisessa mielessä työnantaja voidaan määritellä seuraavasti:

”Työnantajalla tarkoitetaan sitä, joka teettää työtä työsuhteessa taikka virka- tai siihen rinnastettavassa julkisoikeudellisessa palvelussuhteessa, sekä sitä, joka tosiasiallisesti käyttää työnantajalle kuuluvaa päätösvaltaa.”

Terveisin,

Ahti Avikainen

P. 029 504 7980

Työ- ja elinkeinoministeriö (www.tem.fi)

Työllisyys- ja yrittäjyysosasto, työnvälitys ja yrittäjyys

PL 32 (Eteläesplanadi 4), 00023 VALTIONEUVOSTO

Tavoitteet omassa toiminnassa

Omilla tavoitteilla sekä suunnittelulla on ratkaiseva merkitys valitessa laskutuskanavan- sekä työosuuskunnan välillä. Ei ole olemassa ainakaan tiettävästi mitään sääntöä miten sinun tulisi menetellä valinnan suhteen. Tässä kuitenkin eräs karkeasti rajattu näkemys asiasta. Molemmissa vaihtoehdoissa on mahdollisuus edetä yrittäjyyteen, sekä omaan yritykseen omistajaksi.

Yrittäjyys jonka tavoite on oma yritys.

Valitse laskutusosuuskunta mikäli tavoitteesi lopullinen toteutuminen on mahdollista nopeassa aikavälissä. Jos olet ollut palkkatöissä niin että olet saanut kerrytettyä liitolle tai kassalle ansioturvaa, voit käyttää sitä niin kauan kuin olet sivutoiminen yrittäjä sekä ansiturvapäivärahaa on jäljellä. Uutta palkansaajan ansioturvaa et voi yrittäjänä (ei edes palkansaajayrittäjänä) kerryttää.

Tarkoitus on että toimintasi sivutoimisena yrittäjänä laskutusosuuskunnassa johtaa nopeasti päätoimiseksi yrittäjäksi joka mahdollistaa elantosi. Voit jatkaa näin joko laskutusosuuskunnassa tai oman y-tunnuksellisen yrityksesi kanssa. Oman yrityksesi omistajana voit alkaa kerryttää YEL vakuutuksen kautta eläkettä sekä yrittäjän ansioturvaa.

Yrittäjämäinen toiminta palkansaajana.

Työosuuskunta on sinulle sopiva keino harjoittaa omaehtoisesti ammattiasi yrittäjämäisellä asenteella, ilman yrittäjän riskiä palkansaajana. Työsi voi olla satunnaista, tai säännöllistä, ja silti voit työllistymisehdon täytyttyä jopa kerryttää uutta ansioturvaa palkansaajana. Tavoitteesi on toteuttaa osaamistasi ja harjoittaa ammattiasi ilman yrittäjän riskiä. Voit silti päätyä valitsemaan päätoimisen yrittäjyyden oman yrityksesi kanssa kuten laskutusosuuskunnassakin, tai jatkaa työn tekemistä osuuskunnassa palkansaajana.


Comments powered by CComment