Uuden lain 2016 mukaisesti yrittäjäksi luokitellut jäsenet, mitä tämä merkitsee?

  1. Työtömyysturvaa ei kerry koska / jos työssäoloehto ei täyty työsuhteen määritelmän mukaisesti. ( Kassojen eri tulkinnat )
  2. Työttömyysturvaa ei ole lainkaan jos määritelmäksi on tullut kokoaikainen yrittäjyys, sivutoimisella oikeus säilyy.
  3. Joe et pysty todentamaan alle 15% osa-omistustasi yritykseen( Innettiin), olet YEL velvollinen mikäli muut ehdot täyttyvät.
  4. Jos et pysty todentamaan jälkikäteen sivutoimisuuttasi, olet päätoiminen yrittäjä
  5. Jos markkinoit tai yrität edistää sivutoimisena omien palveluidesi menestystä olet päätoiminen yrittäjä
  6. Jos olet työskennellyt tai työskentelet ilman työnjohdon valvontaa sekä työsuhteen määritelmiä olet vähintään sivutoiminen yrittäjä.
  7. Voit ehkä joutua maksamaan takaisin saamasi työttömyysturvan jos sinut todetaan kokoaikaiseksi yrittäjäksi
  8. Olet työehtosopimusten tai yleissopimusten alainen riippumatta työttömyysturvalain määritelmästä.
  9. Jos yrittäjäksi (sivu- tai päätoiminen) katsotun työajan välissä ei ole työssäoloehdon täyttäviä ja työsuhteeksi luokiteltavia työsuhteita työnjohtoineen, tulos on työttömyysturvan kokonaan katkeaminen, alkaen ansioturvan menetyksestä.

Taustalla rivien välistä tulkittuna lain tarkoitus on pakottaa ihmiset tekemään työtä joko palkansaajana tai yrittäjänä eikä väliin jääville myönnetä enää ansioturvaa eikä edes varsinaista työttömyysturvaa työmarkkinatukenakaan.

Elämäntavaksi muodostunut keikkatöiden tekeminen on siis "lain suojatonta " toimintaa. Ongelmaksi tämän tekee työllistymisen mahdottomuus huonossa työllisyystilanteessa. Ongelma on yhtälailla kokoaikaista yrittäjää, sivutoimista yrittäjää kuin palkansaajaakin koskeva.

Keikkatöitä saisi hyväksytysti tehdä vain hyvin satunnaisesti ilman suunnitelmallisuutta sekä tulevien keikkojen suunnittelua pohjustuksineen. Laki ei sinänsä kiellä keikkatöillä elämistä, mutta yhteiskunta ei tue sitä millään muotoa.

Merkitys työosuuskunta Innetille

Innetin olemassaolon ja toimeentulon taustalla on aina ollut antaa mahdollisuus tehdä työtä vaikkapa pieniäkin määriä. Innetin harmaan talouden estäminen niin että kaikki työ kuuluu lailliseen verotukselliseen piiriin on vaikeutumassa.

Niin kutsutun tavallisen ja laillisen työnantajan ei katsota olevan niin työntekijäkeskeinen ja lisäksi ei niin suoraan työntekijää hyödyttävä kuin osuuskuntamme on. Ns. tavallisessa työpaikassa työnantaja yritys "vetää välistä" (ilkeä lainaus ) rahaa myös yrityksen muun talouden tuemiseksi ja työntekijöiden sosiaalisiin menoihin varautuen. Innetin tuottama "suorahyöty" eli tienaat palkkana sen minkä olet Innetille laskutuksella tuonut - provisio on palkansaajanäkemyksessä liian työntekijävoittoinen.

Tästä kaikesta johtuen merkitys tulee ennen pitkää tai pitkässä juoksussa olemaan kustannuksia lisäävä. Ensimmäinen kuluerä on työtekijän aseman turvaaminen ja työsuhteistamisesta aiheutuneet kulut. ( Työnjohto, palkkauksen sivukulut työturva säädöksineen )

Ainoa keino alentaa kustannuspainetta on jäsenten kanssa tarkoin suunniteltu ja toteutettu "toimintasuunnitelma" . Toimintasuunnitelmaa on noudatettava niin jäsenistössä, hallituksessa kuin toimiston arjen työssä. kts työttömyysturvaohje

Alueellisuuden rajoittuminen. Innetin toiminta-aluetta ei ole koskaan rajattu maantieteellisesti. rajaukseen ei nytkään ole syytä kuin työsuhteellisten työssäoloehdon täyttävien toimeksiantojen suhteen, ja siinäkin vain siksi kun työnjohdon saatavuus voi olla hankalaa.

Comments powered by CComment