Ilmaista työtä yritykselle / yhdistykselle ei saa tehdä

jk. artikkelia on muokattu 24.3.2023 , sekä 16.8.2023

Olen jo vuosia sitten ja sen jälkeen monesti kirjoittanut siitä mihin rikkeisiin ja suorastaan laittomuksiin asiakas syyllistyy kauppareissulla laittaessaan jonkun toisen jättämän ostoskärryn sille kuuluvalle paikalleen. Aivan yhtä suuren rikkeen kuin jättää veroilmoituksessa ilmoittamatta mikäli on palauttanut jonkun muun omistuksessa olleen tölkin palautusautomaattiin. Pilkun paikkaa tai määritelmää että "teko on niin vähäinen" ei varmaan tarkemmin missään opasteta tästä tai näistä  asioista. Esimerkiksi onko olemassa aikarajaa tai kärryjen kpl määrää jolla voisi osoittaa tehdyn työmäärän vielä niin vähäiseksi ettei sitä voi tulkita työnteoksi.  Kyse on kuitenkin yritykselle suoritetusta talkootyöstä jolla on omat lainsäädäntönsä. Ketkä olivat sopijapuolet, millä ehdoilla, milloin yms. On muistettava että työtä suorittaessa työnantajan direktio-oikeus täyttyy, tai sinut voidaan katsoa "omassa työssään työllistyväksi" tai jopa palkansaajana toimivaksi yrittäjäksi.

Jos tällaisen omaehtoisen eli ominpäin suoritetun vapaaehtoistyön tekijä on vielä samaan aikaan työtön työnhakija saaden työttömyysetuutta, ei hänellä ole / olisi oikeutta työttömyysetuuteen työn suorittamisen ajalta. Lisäksi "kärrybisnes" voidaan luokitella yrittäjyydeksi mikäli tulkitaan että se voisi estää vakituisen palkkatyösuhteen hakemisen samaan aikaan. Sillä ei ole merkitystä että "kärrybisneksen" voisi lopettaa muuta työtä saadessa, eikä yritys- tai yrittäjyystulkinnasakaan yrittäjyyttä mitata tienatulla rahamäärällä.

Työtehtävät kaupoissa tai kahviloissa kuuluvat yrityksen palkatuille työntekijöille jo pelkästään työturvallisuuden, sekä vakuutuksien yms takia.

Itse olen luonteeltani hieman "kapinallinen" yhteiskuntavastainen siinä määrin että laittelen joskus lähikaupassa muiden jättämiä ostoskärrejä paikoilleen. Toki maltillisesti vain yhdet tai maksimissaan parit kolmet kärrit kerrallaan. Etten kiinnitä liikaa huomiota.

Laillisesti? Miten?

Mutta on olemassa keino jolla pääset tekemään kaupanalan töitä ilman että se olisi laitonta.

Käytä itsepalvelukassaa. Saat käyttää itsepalvelua mielin määrin kunhan et ala innoissasi latelemaan jonkun muun asiakkaan tuotteita hänen avukseen. ( Ehkä huomaamattomasti korkeintaan yhden tai kahden asiakkaan avuksi voi toimia niin ettei kärähdä laittomasta kassatyöntekijän toimesta )

Itsepalvelukassan omasta käytöstä ei tarvitse solmia työsuhdetta, eikä tällöin palkkasuhdetta siis synny. Toki on muistettava ettei siitä siten makseta erillistä korvaustakaan, tai palkkaa, tai edes hyötyä. Itsepalvelukassan käytön rajana on pelkästään vain että tuotteet on itse valittava, ostettava, sekä maksettava. Kyse on aivan vastaavasta asiasta kun puhutaan kahvilassa omien astioiden palauttamista palautuspisteelle. Vain omien astoiden palauttaminen on laillista palkatonta työtä jota saa tehdä. Muiden henkilöiden jättämien astioiden palauttaminen vaikka vain hyvää hyvyyttään on kahvilan henkilöiden työhön laitonta puuttumista.

Yrittäjyyden näkökannasta itsepalvelukassan käytössä tulee lätkäistyä kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

Ensinnäkin kaupan henkilökunnan työt vähenevät tai helpottuvat joten heitä ei tarvitse kalliilla palkalla palkata moiseen vähäpätöiseen työhön niin montaa kassatyöntekijää. Autat tällä tavalla kauppiasyritystä palkkauskulujen helpottamiseksi.

Toisekseen nuori innokas yrittäjyyttä haluava asiakas tai miksei vanhempikin pääsee kokemaan itsepalvelukassaa käyttäessään yrittäjyyden sen puolen josta sanotaan "ettei yrittäjä laske työtuntejaan" . Nämä kaksi asiaa kun osaa oivaltaa on jo mekoisen hyvillä jäljillä siitä mitä on melkein aito yrittäjyys.

Sanoin melkein aito sen vuoksi että sellainen yrittäjä joka tekee pelkästään palkatonta työtä laskematta työtunteja ei tule menestymään. Joskus on tienattavakin vaikka olisi kuinka kivaa nysvätä omaksi ilokseen. "Yrittäjämäinen asenne" ei tarkoita loputonta halua tehdä työtä palkatta.

Se on myytti, usko pois. Myytti on että yrittäjä haluaisi vain tehdä ja tehdä laskematta työtunteja sekä palkkaa tekemästään työstä. Sellainen ei ole yrittäjä, ei ainakaan kauan.

Kolmatta seikkaa en oikein aluksi meinannut mainitakkaan koska se on hiukan kyseenalainen riippuen katsanta kannasta. Siis jos olisit siis työtön työnhakija käyttäessäsi itsepalvelukassaa osoitat kyllä kaupalle omaehtoisuutta sekä itsenäisen toiminnan mallia jonka avulla voisit hakea vaikka palkkasuhteeseen kyseiseen kauppaan, mutta samalla osoitat juuri sen etteivät he tarvitse henkilöä tekemään sitä työtä.


 

Kela uhkaa periä lähes 26 000 euroa –
syynä se, että jakoi vapaa­ehtoisena ruokaa

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000009471351.html?fbclid=IwAR2f-b6EIGuz8TMyKZ6tSu2NYdLiBCjNrxKVq7PnUN5B9wbNilnh-2w0SAs

n

Pasi Viheraho mainitsee työttömän oikeuksista tehdä asioita

https://youtu.be/v0JnWzgWFGc

 

Miten suhtaudut jos saat itsepalvelukassalla huonoa palvelua!? Tai oletkin itse se törkimys? KTS. OSA2

 

 

Haluaisitko tehdä vapaaehtoistyötä esim kaupassa? Osa 2  palvelua !!

Haluaisitko tehdä vapaaehtoistyötä esim kaupassa? Osa 3  Piippaus !!

Comments powered by CComment