Työosuuskunta Innetti sekä monet muut jopa sadat osuuskunnat ovat vuosia taistelleet työttömyysturva-asioissa. Vuoden 2012 tai 2010 - 2012 ja sitä aiemmalle ajanjaksolle ominaista oli helppo työttömyysturva käsittely. Sittemmin asiat ovat mutkistuneet ensin vuosi vuodelta ja sittemmin harvakseltaan.

Uskonpa että Coop Finland ry:n antama lausunto on jälleen kerran enemmän kuin oikea sisällöltään tässäkin tapauksessa. Olemme itse olleet vaikuttamassa näkemykseen mitä Coop lausunnossaan ilmaisee.

Coop sai lausuntopyynnön:

https://tem.fi/artikkeli/-/asset_publisher/esitys-lausuntokierrokselle-te-toimistojen-tyottomyysturvatehtavien-siirto-tyottomyyskassoille-ja-kelalle?fbclid=IwAR0o1AypjsbufLDKZomrAfj21aVcp4015Fyn9NO2V0WEsvpCQxmQ1m3eexg

Lausuntopyynnöt valtioneuvoston Hankeikkunassa

Hallituksen esitys eduskunnalle työttömyysturva- ja vuorotteluvapaajärjestelmien toimeenpanon järjestämistä koskevaksi lainsäädännöksi 

LAUSUNTOKIERROS 13.1.2020 - 6.3.2020

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työttömyysturvalakia, vuorotteluvapaalakia, julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annettua lakia, kotoutumisen edistämisestä annettua lakia, sosiaaliturvajärjestelmien yhteensovittamista koskevan Euroopan unionin lainsäädännön soveltamisesta annettua lakia sekä elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksista annettua lakia. Työ- ja elinkeinotoimistoille nykyisin kuuluvaa päätösvaltaa työttömyysetuuden ja vuorottelukorvauksen maksamisen edellytysten ratkaisemisesta siirrettäisiin Kansaneläkelaitokselle ja työttömyyskassoille. Työ- ja elinkeinotoimisto päättäisi edelleen työttömyysturvaseuraamusten asettamisesta sekä sellaisista työvoimapoliittista harkintaa sisältävistä asioista, jotka on tarkoituksenmukaista säilyttää työvoimaviranomaisen päätösvallassa.

 

Muutoksen tavoitteena on lisätä TE-toimistojen mahdollisuutta keskittyä työnvälitykseen ja työnhakijoiden työllistymisen tukemiseen. Samalla edistetään työttömyysetuuden joustavaa hakemista, kun työttömyysetuuden maksajat selvittäisivät ja ratkaisisivat suurimman osan työttömyysetuuden maksamisen edellytyksistä.

 

Uusien tehtävien hoitamisesta aiheutuvat kustannukset korvattaisiin valtion varoista työttömyysetuuden maksajille. Siirtyvien tehtävien tekemiseen työ- ja elinkeinotoimistoissa kohdistunut työmäärä suunnattaisiin työ- ja elinkeinotoimistoissa työllistymistä ja osaavan työvoiman saatavuutta tukeviin virkailijoiden antamiin palveluihin. Työ- ja elinkeinotoimistojen henkilöstöä ei siirtyisi työttömyysetuuden maksajien palvelukseen tehtävien siirron vuoksi.

 

Lakimuutosten on tarkoitus tulla voimaan 1.4.2021. Lakiesityksen mukaan työttömyysetuuden maksajat jatkossa ratkaisisivat muun muassa, onko henkilö työtön sekä yritystoiminnassa tai omassa työssä työllistymisen ja opiskelun vaikutuksen henkilön oikeuteen saada työttömyysetuutta.

 

Lakiesityksen mukaan nykyisistä työttömyysturvajärjestelmän toimeenpanoon liittyvistä tehtävistä TE-toimisto edelleen ratkaisisi, onko henkilö työttömyysturvalaissa tarkoitettu kokoaikatyötä hakeva työnhakija TE-toimistossa. Lisäksi TE-toimisto päättäisi seuraamuksen asettamisesta, työnhakijan omaehtoisen opiskelun tukemisesta työttömyysetuudella ja antaisi ilmoituksen työnhakijan osallistumisesta työllistymistä edistävään palveluun.

 

Lain esitysluonnoksesta voi antaa lausunnon 6.3.2020 asti. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle kevätistuntokaudella 2020.

 

Lisätiedot:

 

hallitussihteeri Eeva Vartio, TEM, p. 0295 047 082, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Coop Finland ry: Lausuntoehdotus ( Käsittelyssä 3.3.2020 hallituksen klo 10:30 alkavassa kokouksessa )

 

Osuustoiminnan kehittäjät – Coop Finland ry

 

c/o Jarmo Hänninen

 

Peurasuontie

 

77700 Rautalampi

 

Työ- ja elinkeinoministeriö
Kirjaamo

 

Viite: Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle työttömyysturva- ja vuorotteluvapaajärjestelmien toimeenpanon järjestämistä koskevaksi lainsäädännöksi

  

LAUSUNTO

 

Taustaa

 

Osuustoiminnan kehittäjät - Coop Finland ry on pienosuuskuntien neuvojien ja työosuuskuntien yhteenliittymä, jonka tavoitteena on edistää pienosuuskuntien toimintaedellytyksiä. Yhdistys on perustettu vuonna 1997 ja sen toiminta on valtakunnallista. Coop Finland on jäsenenä Osuustoimintakeskus Pellervossa ja Euroopan palvelu- ja tuotanto-osuuskuntien liitossa CECOP:ssa. 

Yhdistyksemme on osuuskuntien neuvonnassa kohdannut jatkuvasti pienten työosuuskuntien osa-aikaisesti työllistyvien jäsenten ongelmia työttömyyskassojen tulkitessa työttömyysturvaoikeuden edellytyksiä eri tavoin toisistaan poikkeavasti. Tulkinnat pyrkivät myös jatkuvasti muuttumaan edellytyksiä tiukentavaan suuntaan.Tämän vuoksi esitämme lausuntonamme viitteessä mainittuun asiaan seuraavaa:

 

Perustuslain tarkoittama julkisen vallan käyttäminen

 

Ehdotuksen mukaan Kansaneläkelaitos tai työttömyyskassa ratkaisisi, onko henkilö työttömyysetuuteen oikeutettu työtön sekä työnhakijan harjoittaman yritystoiminnan ja opintojen vaikutuksen hänen oikeuteensa saada työttömyysetuutta. Tämän asian ratkaisulla on työttömyysetuuden hakijan kannalta ratkaiseva merkitys hänen toimeentulolleen ja sosiaaliturvalleen. Sen mukaan ratkeaa, saako hakija tukea toimeentuloonsa työttömyyden aikana. Kyse ei ole mistään vähäisestä teknisluonteisesta asiasta vaan kyse on mitä suurimmassa määrin etuuden hakijan asemaan ja toimeentuloon vaikuttavasta merkittävän julkisen vallan käyttämisestä.

 

Asiassa on oltava merkitystä myös sillä, että työttömyyskassalle ratkaisulla on taloudellista merkitystä, koska jokainen myönteinen päätös merkitsee rahan menetystä kassalle itselleen. Kassalla on siten taloudellinen intressi tehdä mahdollisimman paljon kielteisiä päätöksiä.

 

Työttömyysetuuden hakijoiden yhdenvertainen kohtelu

 

Työttömyyskassoilla on jo nyt toisistaan poikkeavia linjauksia ja ratkaisuja vaikka niitä sitoo TE-toimiston antama työvoimapoliittinen lausunto. Jos nykyinen viranomaisohjaus poistetaan, on suuri vaara, että etuuden hakijan saama ratkaisu riippuu täysin siitä, mihin työttömyyskassaan hän kuuluu. Sosiaali- ja terveysministeriön kassoille laatimat yleisohjeet eivät tähänkään mennessä ole tuottaneet yhdenmukaisia käytäntöjä eri kassoissa ja ehdotettu menettelytapa tuottaisi vain lisää mahdollisuuksia erilaisiin ratkaisuihin.

 

Jos ehdotus kaikesta huolimatta toteutetaan, on työttömyysetuuden maksajille laadittava sitovat ja mahdollisimman yksityiskohtaiset menettelyohjeet, joissa määritellään, kuka on työttömyysetuuteen oikeutettu. Sitova ohje tarvitaan ainakin seuraavista: 

-          onko etuuden hakija työllistynyt työsuhteessa vai yrittäjänä tai omassa työssä

 

-          päätoimisen ja sivutoimisen yrittäjyyden määrittely

 

-          päätoimisen ja sivutoimisen opiskelun määrittely

 

-          yrittäjän perheenjäsenen oikeus etuuteen

 

Osuustoiminnan Kehittäjät - Coop Finland ry:n psta,

 

Helsinki 3.3.2020, ( Kokouksessa 3.3. Helsinki, päätettiin lähettää lausunto. Rautalampi vaihtui Helsingiksi )

Jarmo Hänninen, puheenjohtaja

 

Osuustoiminnan Kehittäjät - Coop Finland ry

 

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

040 766 0236

n

Comments powered by CComment