Väärin ymmärretty nikotiini


 

155 NULL

Väärin ymmärretty nikotiini

Suomalaiset juovat kahvia noin 5 kuppia päivää kohden ja suurin osa aikuisista on riippuvaisia kahvista, joka sisältää piristävää alkaloidia nimeltä kofeiini. Ihmiset eivät kuitenkaan ole koukussa pelkästään kofeiiniin, vaan kahvin käyttäytymistä stimuloivaan vaikutukseen. Kahvin myönteiset vaikutukset eivät johdu pelkästään kofeiinista, vaan myös miellyttävästä mausta, tuoksusta ja nauttimiseen tavallisesti liittyvästä sosiaalisesta tilanteesta.

Jos kofeiini olisi se koukuttavin ainesosa, olisi kofeiinipillereiden myynti monta kertaa suurempaa, kuin se nyt on. Lähes samanlainen alkaloidi on nikotiini. Sen ei ole kuitenkaan yksistään todistettu aiheuttavan riippuvuutta.

Nikotiinin yleisin nauttimistapa on tupakointi, jossa tupakkakasvia polttamalla vapautuu nikotiinia. Samalla tavalla kuin kofeiinin yleisin nauttimistapa on todettu koukuttavaksi, on myös nikotiinin nauttimistapa on koukuttava.

Tupakan polttoon liittyvän nikotiinin ja sosiaalisen tilanteen lisäksi tupakan koukuttavuutta lisää 70 luvun tupakkayhtiöiden keksintö lisätä tupakkaan MAO-inhibiittoreita sokerin muodossa, joita käytetään yleisesti lääketeollisuudessa mm. masennuksen hoidossa. Tämä keksintö teki Philip Morris -tupakkayhtiöstä alan suurimman toimijan.* ...

...*Joka päivä joku suomalainen vaihtaa tupakan sähkösavukkeeseen. Joillakin perimmäisenä tarkoituksena on luopua asteittain kokonaan nikotiinin käytöstä, toisilla on vain päämääränä vaihtaa nikotiinin nauttiminen terveellisempään vaihtoehtoon.

Kun elimistö ei enää saa MAO-estäjiä, jää jäljelle koukuiksi enää nikotiinin käyttäytymistä stimuloiva vaikutus ja mausta sekä sosiaalisesta tilanteesta pinttynyt tapa, aivan kuten kahvillakin.” ...

http://teemulaitinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/184097-vaarin-ymmarretty-nikotiini

1 2017-06-13 07:40:03 5 2017-06-13 07:41:17 5