Tupakoinnin lopetus.

Tupakoinnista eroon pääseminen on ollut kiistatta yksi minun henkilökohtaisesti suurimmista saavutuksistani. Ainakin yksi vaikeimmista asioista.

Taustana on lapsesta asti jatkunut jokapäiväinen aktiivinen sekä passiivinen tupakointi. Aloitin aktiivisen tupakoinnin tosi nuorena. Passivinen tupakointia tapahtui siihen aikaan kaikkialla. Kotona poltettiin sisällä joskus suurellakin joukolla. Linja-autoissa poltettiin, junissa, linja-autoasemilla, kahviloissa, terveysasemilla, lääkärin vastaanotolla jne jne..

Jo 9 vuotiaana opettelin polttelemaan Slim Panatella pikkusikareja hieman vanhempien kavereideni opastuksella. Ja myöhemmin 10 - 11 vuotiaana polttelin itsenäisesti jo säännöllisesti Bostonia, Mallua, ja tietenkin Punaista Colt tupakkaa.

Kaupasta olen omat tupakkini hakenut juuri 10 -11 vuotiaasta lähtien jatkuen näin ollen liki 48 vuotta. Tupakkalaki kielsi alle 16 vuotiaalle tupakan myymisen juuri silloin kun olin täyttänyt 16 vuotta.


Parjatut kevytsavukkeet auttoivat tupakoimattomuuteen viime kerralla

Kerran pääsin jo tilanteeseen jossa en polttanut liki kahteen vuoteen. Mutta muutamien päivien Pituisia “kertarysäys” lopetuksia on takan kymmeniä.

Onnistuin luopumaan tupakoista kevytsavukkeiden avulla liki tai n. 2 vuoden ajaksi. Söin päivittäin “korvaavana tuotteena” 2 - 4 askia Sisu karkkeja liennyttääkseni yhä edelleen jatkunutta tupakanhimoani.

Sain sitten kaveriltani maistettavaksi yhden savukkeen. Poltin ja pyysin toisen. Siitä se sitten lähti uudelleen.

( Tapahtumaketju: Olin töissä jossa toimin myös kassatyöntekijänä. Kaveri osti erästä juuri markkinoille tullutta tupakkamerkkiä ja samalla pyysi että voisinko pitää tauon töistä ja poistua hänen kanssaan turinoimaan. Sain pomolta luvan sekä tuuraajaan kassalle ja poistuimme paikalta.
No kaveri kaivoi uudesta askistaan tupakan huuleensa ja tarjosi samalla minulle. Kerroin etten polta tupakkaa, enkä ole aikoihin poltellut.
Hän sanoi että maista nyt yksi, ei se tupakaoitsijaa tee. On kuulemma hyvän makuinen vanha tupakkamerkki jota oli myynnissä joskus kymmeniä vuosia sitten.
No mitäpä siinä. Otin tupakan ja maistoin. Maistui vahvalle muttei sen pahemmalle kuin koskaan ennenkään. En ihan heti pystynyt vetämään henkeen, mutta parin kokeilun jälkeen sekin alkoi sujua.

Polteltiin tupakit loppuun ja haasteltiin. Oltiin lähdössä kun pyysinkin vielä toisen. Kaveri tarjosi ja poltin sen toisen vielä ahnaammin kuin ensimmäisen.

Kaverin lähdettyä ostin samanlaisen askin itselleni ajatellen että voinhan joskus satunnaisesti polttaa yhden, koska pystyn olemaan jo näinkin hyvin ilman tupakkaa.. … … … loput varmaan arvaa kertomattakin
)


Nyt on todellakin toisenlaisten konstien vuoro

Sen jälkeen olen koko ajan yli 15 vuoden ajan säännöllisen epäsäännöllisesti pyrkinyt eroon tupakasta lukuisin eri keinoin siinä onnistumatta. Kokeilluksi tuli miltei kaikki keinot joita sain silloisina aikoina tietooni.

Joskus onnistuin päivän, ehkä kaksi, parhaimmat onnistumiset taitavat jäädä parin- korkeintaan kolmen viikon mittaisiksi. Sairastumisen yhteydessä saattoi mennä tupakatta joitakin päiviä.

Lopulta epäonnistuminen alkoi ruokkia itseään. Aloin jo tietämään edeltä etten kuitenkaan onnistu. Monet yritykset kariutuivatkin epäuskon vaikuttaessa.

Yhtä tupakoinnista eroon tähtäävää keinoa panttasin viimeiseen asti.

En hyväksynyt ajatusta alkaa höyryttelemään. Kuvittelin sen jotenkin olevan vähempiarvoinen tapa lopettaa tupakointi.

Jälkeenpäin ajateltuna voin sanoa miten helkutin väärässä olinkaan. Höyryttely oli kohdallani se kaikkein onnistunein keino, ja sitä kautta harmittaa sekä kaduttaa paljon etten aloittanut sitä aiemmin. En tosiaan uskonut miten paljon pienikin onnistumisen tunne voimistui suureksi onnistumiseksi.

Tupakasta eroon

Tupakasta eroon on henkilökohtainen projekti (-2pv - 230pv välinen aika ) jonka aloitin seuratakseni tämän kertaista onnistumistani. Halusin laittaa ylös sen ilon sekä onnistumisen tunteet tuskaa unohtamatta joita molempia aloin kokemaan ensi höyryttelyhetkestä alkaen.

Kuitenkin jo ensi kokeilulla kyseistä sähkösavuketta, tiesin miltei varmana sisimmässäni että nyt se tapahtuu! Tulen onnistumaan!

Ja todentotta! Niinhän siinä näyttäisi käyneen.

Onnistumisen edellytyksiin kuuluu ehdottomasti halu päästä tupakoinnista eroon. Sähkösavuke ei ollut minulle pelkkä “karkki”, vaan vakavasti otettava väline sekä keino jolla oikeasti halusin suunnitelmallisesti päästä tuloksiin.

Käytin tavoitteellista ja tietoista menetelmää. Summittaisella höyryttelyllä ilman päämäärää sekä harkittua menetelmää, en usko että olisin onnistunut ainakaan samassa ajassa.

Tupakoinnin jälkeen

Tupakoinnin jälkeen on tällä hetkellä oleva tilapäivitys jana. ( 230pv -> ) Jana projektin toisen vaiheen käsittelyä sekä ajatuksia.

Tupakoinnin jälkeen ei enää ole varsinainen projekti vaan jatkumo sekä seuraamista tupakoinnin lopettamisen jälkeiselle ajalle.Tupakasta eroon projektin peruste:Tupakasta eroon projekti

Kertomuksia 230 päivän mittaisen matkan varrelta.

Projekti ( -2pv - 230pv tupakoimatta ) päättyy tekemääni loppuraporttiin jossa erittelen projetin eri tuloksia sekä tuntemuksia.


Tärkeätä tietää En ole käyttänyt tupakkaa (HNB), tai suoraan tupakkaa sisältäviä ainesosia enkä myöskään minkäänlaisia tupakkatuotteita menetelmäni välineinä projektini aikana!! ( HNB ) En ole myöskään projektin aikana tulosten saamisen tueksi turvautunut lääketeollisuuden tuottamiin nikotiinikorvaustuotteisiin, en myöskään Champixeen, hypnoosiin tai muuhunkaan siihen verrattavaan menetelmään. Ainoa poikkeus on projektin loppuvaiheessa joulukuun 7 pv yksi tyyny Nicotinell 2mg purkkatupakkaa kokeilun vuoksi. Tuloksiin sillä ei ole ollut vaikutusta. Kaikki tuntemukseni ja mielipiteeni sekä kirjoitukseni perustuvat vain VG/PG pohjaisten aineiden höyryttelemiseen sekä saamiini henkilökohtaisiin omakohtaisiin kokemuksiin.


Kertomukset sekä aihelistaus!

Kerron tässä yhteydessä tämän projektin tilapäivityksissä vain hyvin vähän, eli vain vertailun vuoksi joitakin aikaisempia tupakoinnin lopetuksista olevia kokemuksia. Tietenkin luulin aikaisempia lopetuksia täydellisiksi onnistumisiksi siihen saakka kunnes ne muuttuivat kuitenkin epäonnistumisiksi aloittaessani tupakoinnin uudelleen.

Nämä aikaisemmat purkkatupakka, tai tupakkapillerit ( nikotiinipurkka, nikotiinipillerit yms ) kokeilut ovat nyt tämän sähköhöyrystimestä saamani kokemani pohjalta kohdaltani lopullisesti jääneet historiaan. Kertarysäykset eli lopettaminen kylmiltään varsinkin ilman korvikkeita, tai korvaavia menetelmiä koin itselleni kaikkein huonoimpina kokemuksina, tavalliset vähentämiset yms. olen jo kokeillut liiankin monesti.

Tupakkalaastaria en ole koskaan kokeillut uskoen edelleenkin vahvasti ettei se olisi minulle sopinut alkuunkaan koska sitä ei millään tavoin "polteta". Minulle on erityisen tärkeätä olla muuttamatta totuttuja tapoja liian voimakkaasti ja liian nopeasti.

En ole todellakaan onnistunut kertaakaan kertarysäyksellä ilman korvikkeita, enkä nikotiinikorvikkeiden avullakaan. Voisin omalla kohdallani lukuisasti todeta kertarysäyksen eli kerralla lopettamisen kaikkein surkeimmin onnistuneeksi keinoksi. Mikäli tupakoita ei olisi ollut ns. varalla, olisin hakenut ne vaikka keskellä yötä. Myös nämä kokeilut purkkatupakka (nikotiinipurkka) suussa pettyneenä röökillä istuen ei tosiaankaan nykyään enää innostanut, joten siirryin kokonaan toiseen kategoriaan.

Jos en päässyt "polttamaan" tupakkaa, mikään korvaava suusuihke tai tupakkalaastari ei korvaa minulle tupakointiin käytettyä hetkeä. Nämä olivat sekä ovat turhia kokeiluja minun kohdallani. Kuuntelin aikoinaan jopa Sami Minkkiseltä saamani tupakoinnin lopetus hypnoosi tiedostot ( vuosi puolitoista ennen projektia, siksi ei kuulu tähän projektiin), yritin itse suggeksiota ilman tuloksia. Luin tupakoinnin lopettamisen avuksi olevia "Stumppaa tähän" sekä muita aivopesu kirjoja sekä oppaita.

Luin lisäksi tilastoja mutta silti näiden kaikkien lukemieni juttujen jälkeen petyin toivotun vaikutuksen jäädessä lopulta hyvin vaimeaksi jopa jossain mielessä voimakasta uhmaa nostattaviksi, mutta ehkä joiltain pieniltä osin myös voimaannuttaviksi tulevaa ajatellen.

Yritin löytää netistä erilaisilta keskustelupalstoilta neuvoa sekä tukea. Tukea sainkin roppatolkulla kiitos paljon siitä. Mutta lopulta kyllästyin keskustelupalstoilla noihin loputtomiin "ainoisiin oikeisiin tapoihin lopettaa tupakointi". Huomasin että ihmiset lopulta kuitenkin vain pelkästään "säätää" edes takas omien propleemiensa kanssa uskotellen olevansa ainoita jotka oikeasti ovat tupakointia lopettamassa. Ja joka kerta ne on aina **just silloin** tosissaan ja tietenkin ehdottoman oikeassa. Enkä malta olla huomauttamatta että kaikkein eniten "ainoa oikea" tapa lopettaa tupakointi on ihan ilman apuja. Muita "oikeita" tapoja ei kertakaikkiaan joidenkin mielestä ole olemassa.

Usein käy kuitenkin niin että kun hetken aikaa on mennyt, repsahdetaan ja ollaan samassa jamassa taas uudelleen. Ei kiitos minulle tätä samaa tällä kertaa. Jotain paljon vahvempaa tällä kertaa on oltava. Haluan jotain sellaista jossa voin edetä omalla tavallani saaden itselleni oikeita näkyviä tuloksia vaivattomasti. Olen jo "säätänyt" omalta osaltani jo tarpeeksi.

Lopulta halusin lukemani sekä kuulemani perusteella varmemman ja helpomman sekä vahvemmin erityisesti minua henkisesti tukevamman tavan päästä eroon tupakoinnista. Olin löytänyt nettiä selaillessani kymmeniä ellei satoja kertomuksia joissa lopullinen tulos savuttomuudesta näytti olevan suurimmalta osaltaan lähestulkoon aina varmaa. Myös ystäväpiirissäni yksi toisensa jälkeen on onnistunut vaivattomammin tällä nyt valitsemallani tavalla. Otin käyttööni aikaisemmin voimakkaastikin vastustamani keinon, eli sähkötupakan, oikeammalta nimeltään sähköhöyrystimen.

Olen kerännyt tähän tuntemuksiani koskien luopumisestani tupakan poltosta käyttäen apuvälineenä sähköhöyrystintä. Tässä tilapäivitysketjussa on myös linkkilista suoraan eri aiheisiin. Ensimmäinen tilapäivitys kirjoitukseni "Tupakasta eroon" aiheesta on 24.4.2017 tässä selaamalla alapuolella. Ensimmäinen tilapäivitykseni on kirjoitettu noin viikko projektin aloituksesta. Viimeisen palavan savukkeen olen stumpannut 25.4.2017.

Pari kolme kertaa olen matkan, siis tämän projektin ( Tupakasta eroon ) varrella maistanut yhden tai korkeintaan kahden savun verran analogista eli oikeata tupakkaa. Maistoin juhannuksena, pari viikkoa sen jälkeen ja vielä Tallinnan risteilyllä 3.11. Kerron myös näistä kokemuksistani. Olen siis suurinpiirtein huhtikuun ( 2017 ) puolesta välistä opetellut höyryttelemään sähköhöyrytintä. Tarkoitusperäni on päästä tupakoinnista kokonaan eroon käyttäen sähköhöyrystintä apuvälineenä.

Sähköhöyrystimen ( sähkötupakka) käytön tarkoitus "Tupakasta eroon" projektissani on saada itsensä hivuttautumalla positiivisella käsitteellä sanoen "huijatuksi" niin että tavallinen analoginen tupakka jää pikkuhiljaa pois kokonaan korvautuen sähköhöyrystimen käytöllä.

Tämän "huijausmenetelmän" jossa olen mieltä huijaamalla polttavinani tupakkaa vaikken kuitenkaan oikeasti polta hyvänä puolena näen sen että olen muuhun yrittämiseen niin väsynyt. Olen käyttänyt tahdonvoimaani, yrittänyt muuttaa käsityksiäni tupakanvastaisiksi sekä yrittänyt monen montaa juttua. En vaan enää jaksaisi saada itsestäni irti sitä voimaa ilman apuja.

Olin muutamilta henkilökohtaisilta ystäviltäni muiden nettikertomusten lisäksi saanut kuulla tämänlaisen siirtymän kohtalaisen helposta onnistumisesta ja sitten vuosien päästä monet olivat vähentäneet höyryttelemistäkin niin että useat olivat lopettaneet kokonaan. Moni näistä ystävistäni sanoi siirtymän savuttomuuteen sekä lopullisen irtautumisen myös höyryttelystä olevan hyvin helppoa.

Olin kuullut myös varoituksen sanoja kuinka sähkötupakassakin on niitä myrkkyjä, eikä siitäkään sitten pääse eroon jne. Aika pitkään näiden pelottelujen tähden menikin ennenkuin tein tämän päätökseni. Enkä varmaan olisi ilman vaimoni kanssa tekemäämme yhteisssuunitelmaa tehnytkään päätöstä asian suhteen.

Projektin kuluessa todelliset tietoni eli enemmän faktaan perustuvat tiedot höyryttelyn oikeasta todellisuudesta kuitenkin yhä kasvavat, sekä opin myös itse löytämään asioita sekä tietoja. **Olen jo heti alussa jakanut omat tavoitteeni erilaisiin osiin.**